29 C
Willemstad
• donderdag 2 mei 2024

Extra | Journaal 30 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, April 29, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 29 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, April 26, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 26 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, April 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

AntilliaansDagblad | Bommetje onder Coho

HomeLandenCuraçaoAntilliaansDagblad | Bommetje onder Coho

Pisas wil ‘Koninkrijksconferentie’ om voorstel rijkswet aan te passen

Premier Gilmar Pik Pisas | Persbureau Curacao

Willemstad – Nadat de vier regeringen op 10 augustus 2021 ‘overeenstemming hadden bereikt’ over het wetsvoorstel Rijkswet Coho en op 11 februari 2022 op grond daarvan de consensusrijkswet Coho werd aangeboden aan de parlementen, heeft het kabinet-Pisas, naar nu blijkt, op 28 maart een bommetje – sommigen zeggen een bom – gelegd onder het Coho.

Het moet toch anders, want zoals het nu is, is het toch te ‘autonomie-ondermijnend’, schrijft premier Gilmar Pisas (MFK) aan staatssecretaris Alexandra van Huffelen (D66) van Koninkrijksrelaties. Het Antilliaans Dagblad vroeg de Nederlandse bewindsvrouw via haar woordvoerder om een reactie. Die verwijst naar de technische briefing over Coho komende woensdag in de Tweede Kamer. ,,En wanneer we op de brief reageren dan zal dat richting de schrijvers zijn. Dat doen we niet via de media.”

Het kabinet-Pisas (MFK/PNP) schrijft te vrezen dat er op dit moment op Curaçao geen Statenmeerderheid is vóór de rijkswet Coho (Caribisch Orgaan voor Hervorming en Ontwikkeling). De premier spreekt over ‘een niet gering aantal leden van de Staten’, die diverse bepalingen ‘autonomie-ondermijnend’ vinden of ‘anderszins ongunstig voor de positie van Curaçao’. Onder hen ‘ook enkele leden van de coalitiepartijen’. Van MFK en PNP dus.

Eigenlijk, aldus Pisas, zijn er ‘vele Statenleden’ die überhaupt geen consensusrijkswetten willen. Dat is uitgesproken in een op 1 september in coronacrisisjaar 2020 aangenomen motie van het Curaçaose parlement (alle fracties waren vóór, behalve PAR, red.). Dat komt, legt de minister-president aan Van Huffelen uit, omdat zij na de consensusrijkswetten van 10-10-’10 – toen het Land de Nederlandse Antillen werd ontmanteld en Curaçao de autonome status als land kreeg – ‘erg huiverig zijn geworden voor een verdere overdracht van autonome bevoegdheden’.

Kortom, politiek gezien kan de Rijkswet Coho ‘nog niet rekenen op een meerderheid van de Staten’. Maar Pisas komt met een voorstel: namelijk om een Koninkrijksconferentie (op politiek niveau) te beleggen en om daarbij tot een ‘aangepast voorstel voor de consensusrijkswet Coho’ te komen en aan de Tweede Kamer aan te bieden (sinds 11 februari ligt er al een voorstel, nadat een heel tijdspad is afgelegd in verband met de totstandkoming).

Bij de door Pisas geopperde Koninkrijksconferentie zou het moeten gaan over de oplossing van de ‘laatste pijnpunten’ om zodoende te komen tot een voorstel dat wél kan rekenen op een meerderheid in de Staten op Curaçao, nog vóórdat de rijkswet wordt behandeld in de Tweede Kamer.

In verband met die conferentie, waar dan ook Aruba en Sint Maarten aan mee zullen (moeten) doen, wijst de regering in Willemstad een nieuw team aan om in overleg met een door Van Huffelen aangewezen Nederlandse counterpart deze ‘pijnpunten’ op technisch niveau te bespreken en ‘mogelijke oplossingsrichtingen’ aan te dragen.

Onaangename verrassing
Daarna vindt politiek-bestuurlijke besluitvorming plaats tijdens de voorgestelde Koninkrijksconferentie; besluitvorming over een nieuwe, althans ‘aangepaste’, consensusrijkswet Coho dus.

De regering-Pisas, die regelmatig benadrukt transparant te werken, heeft zelf geen enkele ruchtbaarheid gegeven aan de brief die al op 28 maart is uitgestuurd, nu via de media is uitgelekt en die in Den Haag ongetwijfeld als een onaangename verrassing is ervaren; zeker na zo’n lang traject van voorbereiding van bijna twee jaar.

In interviews noch in persberichten heeft de premier er iets over gezegd. Eerder het tegendeel. In de week van medio maart gaf hij tijdens de talkshow ‘Punto Final’ van TeleCuraçao aan dat een afwijzing door Curaçao van Coho onherroepelijk zou leiden tot een aanwijzing van de Rijksministerraad (RMR).

,,En dan hebben we zelf niets meer te zeggen”, verklaarde de MFK-leider. Pisas legde, naar eigen zeggen ‘zonder emotie’, uit dat Curaçao de facto ‘in de hoek staat’ en dus geen kant op kan.

Kort daarop kwamen hij en PNP-leider Ruthmilda Larmonie-Cecilia toch op andere gedachten. Eerst in een brief van 18 maart, gevolgd door overleg op 21 maart tussen Pisas en Larmonie-Cecilia enerzijds en Van Huffelen aan de andere kant. In dat overleg zijn volgens de minister-president van Curaçao ‘enkele knelpunten’ naar voren gebracht, die ‘door de regering in het maatschappelijk debat over het Coho nog steeds worden ervaren’.

Dat ‘maatschappelijk debat’ wordt een paar keer genoemd in Pisas’ brief. De regering is van mening dat er in het voorstel voor de consensusrijkswet ‘door belangrijke groepen in de samenleving’ nog altijd een aantal bepalingen als autonomie-ondermijnend worden gezien.

De premier verwijst verder naar het ‘eigenaarschap van de autonome landen’. Dat is, schrijft Pisas, in het voorstel voor de Rijkswet Coho, ‘nog steeds een erg voelbaar gemis’. Zeker gelet op de vergaande bevoegdheden die aan het Hervormingsorgaan en aan de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) zijn toebedeeld.

,,Ook wordt het ontbreken van een commitment (aan Nederlandse zijde, red.) ten aanzien van de broodnodige investeringen, die gepaard moeten gaan met de hervormingen zoals genoemd in het Landspakket, in de diverse zienswijzen als ongunstig ervaren.”

Bron: Antilliaans Dagblad

23 reacties

  1. Jammer dat het wetsvoorstel van Wim Bosman niet meer behandeld gaat worden in de tweede kamer.

    ALS… het zou worden aangenomen had elk land de mogelijkheid om uit het Koninkrijk de Nederlanden te stappen zonder! dat daar andere landen zeggenschap over zouden hebben. ABC, BES en Nederland waren dan in een klap niet meer gebonden aan het Statuut. Geen consensus wetten meer.

    Echt jammer dat het voorstel niet meer behandeld gaat worden. Curaçao zou dan eenvoudig zijn autonomie kunnen omzetten naar onafhankelijkheid. Zijn we gelijk af van al die roeptoeters die nu roepen dat de autonomie geschonden wordt. Kunnen ze die twee termen niet meer door de elkaar halen.

  2. Waarom heeft Nederland eindeloos geduld met Curacao en blijft aan dit dode paard trekken met een eindeloze stroom euro’s (wel van de Nederlandse belastingbetaler).

    Nederland kan zelf geen afscheid nemen en helaas is er weer een D66 dametje als Staatssecretaris gekozen die liever thee drinkt dan een conflict aangaat.

    En in Europa en in Nederland schrikken ze toch elke keer van woorden als Apartheid, Slavernij en kolonialsme..

  3. Wat denken ze nou.
    Bommetje onder wat.
    Je “onderhandelt” met de party die al jaren geld in je stopt.
    In een bodem loze jat put.
    En je denkt ze zijn gek daar.
    Dat ze niet snappen dat je steelt.
    Ze snappen het prima.
    En wachten rustig todat het niet opvalt.
    Sukkels
    Pak het gewoon en jaag er over heen.
    Klaar.
    Wie gaat iets zeggen nu.

  4. Er wordt een case opgebouwd.
    En in navolging van Poetin.
    Moet Curacao rekening houden met een overname.
    Ze zijn het zat daar.

  5. Het groepje dat achter deze traitors staat behoort zeker niet tot de meerderheid. Dus ik denk zelf, kan het fout hebben, dat het zover niet zal komen.
    Dat de louche figuren nu zgn de meerderheid hebben en een regering konden vormen is slechts toe te schrijven aan het aantal restzetels wat een absurd systeem is.

    Oproerkraaiers zijn zo weer paraat. Drank eten benzine en ze worden zo weer opgetrommeld.

    Nietten n goed dat je het aanhaalde gewoon opletten geblazen.

  6. Nee, dat hoop ik niet.
    Ik ventileer dit zodat dit, scenario juist geen uitvoering krijgt.
    Dat als de uitvoering begint, als de uitvoering begint. De initiatiefnemers al bij voorbaat ontmaskerd zijn als landverraders.
    En ze juist daarom niet tot uitvoering overgaan.

  7. Mag ik er aan herinneren dat schotte in het verleden al een overeenkomst had met een gokbaas dat inruil voor zijn financiële steun hij “inspraak” zou hebben over, maar niet beperkend tot wie er op de kieslijst zou komen.
    Het doel was om de macht over het eiland te kopen.
    Ik denk dat alle partijen zich schuldig maken aan dergelijke overeenkomsten, ze komen niet bovenwater om dat er geen justitieel onderzoek naar gedaan is zoals het geval van schotte.
    Maar wat nu dreigt is nog ingrijpender nog erger.
    Door de schuld aan Nederland, ik ben benieuwd met welke constructie, op te kopen in de afhankelijk weg en kan het eiland zijn volledige onafhankelijkheid vragen.
    En dat hoeft niet eens bij referendum.
    Maar zou het met referendum.
    Dan is er geld voor si campagne en kan, op kort termijn, duidelijk gemaakt worden dat de economische ellende de schuld van Nederland is.
    Als si wint heeft de internationale Mafia gewonnen. Een eigen zelfstandig land, geen angst voor vervolging en eigen wetgeving.

  8. Waarom heeft Nederland eindeloos geduld met Curacao en blijft aan dit dode paard trekken met een eindeloze stroom euro’s (wel van de Nederlandse belastingbetaler). Triest en zielig als je je eigen broek niet op kan houden, toch?

  9. Een solo-actie van een verdwaalde agent/kopieermachinebeheerder te Soto. Niemand geconsulteerd, zelfs niet zijn mederegeerhelft. Breed lof toegezongen door een discjockey/evenzeer verdwaalde zanger Dorán, die zijn stukken half begrijpt, maar wel zijn Lider magnifiko’s butt blijft zoenen om zijn riant inkomen te garanderen.
    And thus are the fools that govern that pebble in te tropics.

  10. @ Brian,
    Maar stel dat het uitkomt;
    Coho wordt opgebazen en de schuld wordt overgenomen door “locale financiers”.
    Zijn dan de politici ook officieel landverraders?

  11. Komt dit door het systeem of de mentaliteit?
    Een systeem moet evolueren om het verval tot oligarchie te voorkomen. En dat is precies waar “nieuwe democratieën” de tijd niet voor hebben en waarom de nieuwe democratieën vaak falen.
    Het ontkennen van dit betekent, per definitie, het falen van de democratie.

  12. Onze democratie is, zeker na de “onafhankelijkheid” snel afgegleden naar een kleptocratie, oligarchie
    Waar de macht bij een kleine groep is en blijft.
    De oligarchen zijn niet beperkt tot de staten leden of regering, hoewel deze een cruciale rol spelen.
    Het zijn de sponsors van de politiek die op de achtergrond de ware macht hebben.
    De sponsors geven steun aan, mogelijk meerdere politieke partijen en of direct aan personen.
    In ruil worden bepaalde “concessies” gegeven in de vorm van:
    een monopolie, of de belofte een monopolie onaangetast te laten. Het havenbedrijf
    Een belofte om wetgeving of onderzoek via hun organisatie uit te laten voeren. De consultants
    Of het niet veranderen van bestaande wetgeving of het niet uitvoeren van die wetgeving. Hierbij doel ik op gok en gaming.
    Dit zijn slechts voorbeelden.
    Zo verkoopt de politiek haar onafhankelijkheid.
    Nu komt coho, ten minste, dat is de bedoeling.
    Coho is een deur die Nederland zou kunnen gebruiken om dit systeem bloot te leggen, beëindigen en zelfs de kapitalen terug te halen.
    De elite gaat er, alles echt alles aan doen om dit scenario te voorkomen.
    De elite is, financieel, in staat om de schuld over te nemen.
    Het voordeel voor hun is dat ze dan een “eigen” land hebben en helemaal niet meer gecontroleerd worden, geen verantwoording af hoeven te leggen. En ze, zelfs internationaal, beschermt worden door hun eigen wetgeving van een 100% zelfstandig land.
    Zo verkoopt de politiek eerst hun autonomie en vervolgens de autonomie van een volledig land.

  13. Elke keer denk ik het kan niet erger maar dan blijkt toch wel. De heer Pisas (AD)heeft de brief gestuurd zonder overleg in de ministerraad en zonder dat de coalitiepartijen dit wisten. Verdere reacties lezende lijkt het zonder dat iemand het wist.

    Vanuit het buitenland. Vanuit welk buitenland en met wie was hij daar en met wie heeft hij hier wel overleg over gehad.

    Het is toch ongelofelijk.

    In Nederland bestond lang een theater gezelschap “Theater Van De Lach” zelfs dit gezelschap had dit script afgewezen als te ongeloofwaardig.

    Journalisten doe eindelijk een keer je werk.

  14. Er wordt aangestuurd op een breek van de hulp.
    Dadelijk geen geld meer, dus toch het befaamde plan B.
    De schuld gaat overgenomen worden door “private” locale financiers.
    Uiteraard gaat dat gepaard met verhogen van kosten op te brengen door de bevolking.
    Tevens gaat dit betekenen dat de feitelijke macht komt te liggen bij de zelfde financiers.
    Dan is het klaar; de zelfstandigheid, de autonomie is dan verkocht.
    Wie zijn die financiers?
    Zou het mij verbazen dat dit dadelijk gok en trust blijken te zijn?
    Natuurlijk niet.
    Ik denk wel dat de politici een aardige bonus kunnen verwachten.

  15. Autonomie hoor je te verdienen en Politiek Curacao laat het elke keer zien dat ze het niet willen of kunnen.

    Dan maar geen geld meer hierheen.

  16. Gewoon zonder enige trots blijven bedelen keer op keer op keer op keer is het motto.
    Salaris naar prestatie, dat is minimaal 80% korting op die onterechte topsalarissen!
    En een reisverbod, ja toch?

  17. De schuld is niet de autonomie de schuld ligt bij de parasieten die de autonomie misbruiken voor hun eigen inkomsten.
    Zonder autonomie had het niet zo gemakkelijk en uitgebreid gebeurt.
    Maar zonder de parasieten hadden we weldegelijk een zelfstandig land binnen het koninkrijk kunnen zijn.
    De status van het eiland is minder van belang als het bestuur.

  18. Tja. wie zijn nu dom de ezels in de regering en de meerderheid in de Staten?
    Men heeft geageerd tegen de COHO en heeft autonomie hoog in de vaandel. Dat autonomie alleen maar de politici ten goede komt en de bevolking de armoede in duwt is slechts: ” beside the point “.

  19. Tja, we hadden een overeenkomst, wat bij domme mensen betekent dat het klaar en geregeld is.
    Bij slimme mensen betekent dat er een uitgangspunt is voor nieuwe onderhandelingen. En dat doen we al 2 jaar en dat heeft 911 miljoen opgeleverd.
    De slimmen hebben gelijk. (Blijkbaar)
    Tot dat de domme zeggen een overeenkomst is een overeenkomst. Een deal is een deal.
    Anders stoppen we nu en betaal ook even 911 miljoen terug….
    En ze gaan het nog doen ook. En de bevolking gaat 911 miljoen plus rente opbrengen.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties