29 C
Willemstad
• vrijdag 3 mei 2024

Extra | Journaal 3 mei 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, May 2, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 2 mei 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Wednesday, May 1, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Democracy now! | Tuesday, April 30, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 30 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

Telegraaf | Gezin vast op Curaçao om ’schoolverzuim’ dochter (11)

HomeLandenCuraçaoTelegraaf | Gezin vast op Curaçao om ’schoolverzuim’ dochter (11)

’We voldoen netjes aan Nederlandse leerplichtwet’ | Marcel Vink

Rachel, Harry en dochter Yaëla de Vries @ eigen foto

WILLEMSTAD – Het Amsterdamse gezin De Vries mag Curaçao niet verlaten omdat ze volgens de autoriteiten op het eiland geen document van een school kunnen overleggen waarin staat dat hun 11-jarige dochter toestemming heeft om vrij te hebben. Hoewel het gezin in Nederland staat ingeschreven en ze op Curaçao dus helemaal niet op school zit, worden ze – zo laat moeder Rachel weten – niet langs de douane gelaten.

Onbegrip over behandeling

Rachel vertelt wanhopig haar verhaal om half drie in de ochtend lokale tijd. Ze heeft nog altijd niet geslapen, en is vol onbegrip over de behandeling die het gezin De Vries – met vader Harry en dochter Yaëla – krijgt op het autonome deel van de staat het Koninkrijk der Nederlanden.

’Ze kennen de regels hier niet’

„Ze kennen hier de regelgeving blijkbaar niet”, laat ze telefonisch weten. „Ze willen per se een document van een onderwijsinstelling zien voor we weg mogen. Dat heeft natuurlijk met de leerplichtwet te maken en dat is helemaal prima, alleen staan wij gewoon in Nederland ingeschreven en houden we ons in eigen land ook netjes aan de leerplichtwet.”

Langer gebleven vanwege corona

Het gezin heeft papieren voor een langer verblijf op het eiland, een zogeheten Verklaring van Rechtswege. Ze zijn er al een half jaar, door de coronapandemie besloten ze langer te blijven, en hun dochter heeft in die periode online les gekregen. Geregeld vanuit Nederland, van een Nederlandse lerares.

„Maar wij krijgen te horen dat Curaçao het fenomeen online les helemaal niet kent. Het bestaat niet, zeggen ze. En daarmee gaan ze dus voorbij aan het gegeven dat we niet op het eiland staan ingeschreven. We hebben het al talloze keren duidelijk proberen te maken, maar ze zijn onverbiddelijk. Zelfs een brief waarin de Nederlandse lerares haar cijfers laat zien, brengt ze niet op andere gedachten. We worden ook onvriendelijk behandeld, een beambte heeft tegen onze dochter geschreeuwd. Heel akelig allemaal.”

Buitenlandse Zaken: vervelende situatie

Op dit moment weten ze niet wat er nu gaat gebeuren. Ze hebben contact gehad met de autoriteiten in Nederland, maar dat heeft nog geen resultaat gehad. Een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken laat na vragen van De Telegraaf weten het een vervelende situatie te vinden. „Aan Nederlandse zijde lijkt in ieder geval niets mis te gaan”, meldt de zegsman.

Het Curaçaohuis, dat kan worden beschouwd als de ambassade van het eiland en in Den Haag is gevestigd, is vooralsnog telefonisch onbereikbaar. Op vragen per mail is nog niet geantwoord.

’We willen gewoon naar huis’

Rachel hoopt dat ze snel in staat zijn om de douane door te gaan en te vertrekken. „Het is vooral onbegrijpelijk dat de mensen die bij de immigratiedienst werken de regels niet kennen. Als niemand tot het besef komt dat we al onze papieren in orde hebben en dat we gewoon zouden mogen vertrekken, wat moeten we dan? We willen gewoon instappen in ons KLM-toestel en terug naar Nederland gaan.”

Bron: Telegraaf

18 reacties

  1. @Ayuba: ‘… valse namen’ ??
    Noem jij pseudoniemen of nicknames ‘valse namen’?

    En ‘zeg het ze als je daar bent’:
    Denk jij echt dat ik als stranhero het noodlot over mij ga afroepen??
    2 jaar geleden moest ik op Curaçao mijn paspoort vernieuwen. Dus naar Kranshi met paspoort, sedula, bewijs van inschrijving op mijn adres, verblijfsvergunning, zelfs bewijs van mijn registratie op Curaçao van mijn in Nederland uitgesproken echtscheiding.
    Kortom: alles waar een Kranshi- medewerker naar zou kunnen vragen. Alle documenten werden nauwkeurig bestudeerd.
    Vervolgens vroeg de betreffende jongedame naar mijn bewijs van naturalisatie.
    Nu heb ik vanaf mijn geboorte tot op heden de Nederlandse nationaliteit. Bovendien kom ik een Nederlands paspoort vernieuwen! Weliswaar met als geboorteplaats Paramaribo, Suriname.
    Ik heb de jongedame geduldig uitgelegd dat mijn geboorteland in 1975 een republiek werd, dat ik vele jaren daarvoor ben geboren, vanaf mijn 2e jaar buiten Suriname heb gewoond en daarom nooit de Surinaamse nationaliteit kan hebben gehad.

    Zij geloofde mij niet en haalde er een collega bij. Die ‘ontdekte’ een gegeven dat mijn uitleg acceptabel bleek te maken:
    ‘Su tata a nase na Hulanda’.
    Hetgeen ik vriendelijk glimlachend kon beamen:
    ‘ Corecto, señora, na Rotterdam’

    Wat had ik volgens jou moeten doen? Haar vertellen dat de geboorteplaats van mijn Pa zaliger er geen *#&+ mee te maken had, dat iemand die niets van de naturalisatie wetgeving begrijpt, m.i. niet bij een bevolkingsregister behoort te werken?

    In dat geval had ik nooit een nieuw paspoort gekregen!
    Nadat ik (als bejaarde met ernstige rugklachten) een uur en 25 minuten voor haar loket had gestaan, was ik blij dat de aanvraagprocedure rond was.
    Ik heb na afloop vriendelijk glimlachend (maar inwendig knarsetandend) gezegd: ‘masha ‘masha danki señora, pasa un felis atardi’

  2. Opvallend dat men – ondanks dat de discussie over het rappertje werd gesloten – via de achterdeur er toch op blijft reageren.
    Just saying.

  3. Hier wordt gesproken over de douane, maar die heeft hier niets mee te maken. Het gaat om de beambten van de immigratiedienst, zoals gewoonlijk. Dat ze hun eigen wetgeving niet kennen, dat is bekend.
    Onlangs is er een peruaanse terug gestuurd, met alle benodigde documenten op zak en 4000 dollar aan contanten, omdat een beambte het gezicht te knap vond. De een mag niet naar het eiland komen, de ander mag niet weg.

  4. En kunnen Curacaonaars gewoon naar Nederland vertrekken, zich in een gemeente laten schrijven, werk en woning zoeken zonder veel problemen en ook je kinderen naar school sturen?

  5. Er klopt iets niet in de verklaring van de ouders:
    Ze beschikken over een verklaring van rechtswege, maar zijn niet ingeschreven op Curaçao??? Welke idioot geeft meer dan 700 gulden pp uit aan een VvR als je je niet bij Kranshi gaat inschrijven? Om maar niet te spreken van de kosten en moeite vooraf (verklaring omtrent gedrag, uittreksel geboorteregister, bewijs van inkomen, bewijs van zorgverzekering, bewijs van huisvesting etc etc).
    Ze hadden dus ofwel geen VvR en verbleven ‘illegaal’ op Curaçao, ofwel waren ingezetenen van Curaçao en hun dochter was leerplichtig op Curaçao.
    Het is het een of het ander!

    Wbt de benadering van buitenlanders door Curaçaose ambtenaren:
    Je kunt daar je eigen mening over hebben, maar als verstandig mens hou je die voor je:
    Je bent in een ander land en dient de locale mores te respecteren.
    Ik heb een 8 jarig verblijf op Curaçao achter de rug ( ja, met VvR en ingeschreven geweest bij Kranshi). Neem van mij aan dat definitief vertrek een nog gecompliceerdere administratieve operatie is dan vestiging. Ik heb dit daarom uitbesteed aan Nakaminda (een stichting die à raison van 348 euro, de hele procedure van uitschrijving regelt)

    Wie als buitenlander zonder noemenswaardige problemen voor kortere of langere tijd op Curaçao wil verblijven, dient zich vooraf goed te informeren:
    1.Verdiep je in de plaatselijke wetgeving, mores, gewoonten etc.
    2. Zorg ervoor dat je alle documenten waar men mogelijkerwijs naar zou kunnen vragen, bij de hand hebt.
    3. Leer vooraf Papiamentu en praktizeer dat vanaf aankomst op Hato.
    4. Bedenk dat de ambtenaar die jou aanspreekt, zelfs als hij/ zij dat in het Nederlands doet, niet van huis uit Nederlandstalig is.
    Zijn/ haar woorden kunnen in jouw oren mss wat bruusker klinken dan jij had verwacht, maar zijn niet noodzakelijkerwijs zo bedoeld. En zelfs als dat wél zo is bedoeld, blijf beleefd en rustig!

    Ik vermoed dat zowel het gezin als de rapper zich dit alles niet hebben gerealiseerd.

  6. Tot de dag van vandaag weet ik niet waarom de politie die vent heeft geslagen ipv van simpelweg in de boeien slaan.

    Omdat de rapper het N woord gebruikt en Curacao was een K- eiland.

    Maar omdat hij rapper is waren Sylvana en haar BLM brothers stil.

  7. Dus Ayuba omdat jij het nooit gezien hebt dan is het niet waar?

    Beetje raar antwoord. Ik heb het meerdere malen wel gezien. Ze gedragen zich daar als nazi rechter Roland Freisler. En dat gedrag hebben wel meer ambtenaren.

  8. Ik vind heel veel reacties hier overdreven en proberen de ambtenaren te kleineren.
    Dit is typisch het gedrag achter een toetsenbord met valse namen. Heb ballen en zeg het ze als je daar bent.
    Marlon: Badr Hari zou gelijk weten wie hij voor zich heeft, en geen haantjes gedrag vertonen, doet hij in Marokko ook niet. He is a Brother and he know himself!!
    Ze niet dat de ambtenaren toeristen als honden behandelen, dat heb ik nooit gezien, in tegendeel!! Hetzelfde kunnen vele gekleurde mensen niet zeggen als ze in Nederland zijn, maar ja daarover gaan we het niet hebben.
    Wees voor eens eerlijk in je leven

  9. Zolang de leerling staat ingeschreven op een school in Nederland bestaat er zorgplicht vanuit de school in Nederland ten aanzien van het onderwijsaanbod. Curacao gaat daar niet over. Wat mij wel bevreemdt is dat de school kennelijk geen verklaring (brief) wil afgeven aan de ouders waarin staat dat zij de zorgplicht dragen en ook uitvoeren. Zodra de school in Nederland de verklaring van zorgplicht afgeeft, is er geen belemmering het gezin te laten terugkeren. Feitelijk gijzelt de Curaçaose overheid dit gezin en dat kan niet op grond van de afgegeven Verklaring van Rechtswege en het feit dat het gezin geen inwoner is van Curacao. Het lijkt erop dat er meer speelt, hetgeen niet in bovenstaand artikel wordt vermeld. Indien de 11-jarige niet meer staat ingeschreven op de basisschool in Nederland, vervalt immers de zorgplicht. De ouders kunnen het best contact opnemen met de onderwijsinspectie in Utrecht en vervolgens verzoeken dat de basisschool met spoed de verklaring afgeeft. Ook is mogelijk dat de onderwijsinspectie van beide landen direct contact onderhouden over de situatie en deze oplossen, zodat terugkeer wordt bespoedigd.

  10. Ook in Nederland vinden soortgelijke situaties plaats. Gemeente ambtenaren die de regels en/of procedures niet lijken te kennen en daarmee burgers in feite in de weg staan. Antillianen met een Nederlandse nationaliteit, geboren in Nederland die als een vreemdeling worden behandeld bij terugkomst.

    Een klacht indienen wordt omgetoverd in een tip geven. Maar goed zo zijn er meer voorbeelden.

    Op basis van wat is een verklaring van rechtswege afgegeven? En zou daarom misschien leerplicht vanuit Curaçao zomaar ineens van toepassing zijn voor hun dochter die daar niet naar school gaat.

    Ik begrijp de frustratie maar waarom zo vernederd praten over Curaçao en de medewerkers? Het helpt jullie geen stap vooruit! Om de Corona maatregelingen die van toepassing waren in NL te ontsnappen was Curaçao wel goed en nog voor talloze andere redenen.

    Laten we samen bouwen inplaats van elkaar afbreken.

  11. Vervelende situatie.
    Op C kennen we natuurlijk wel degelijk ‘on line les geven’ want dat hebben veel kinderen sinds 2020 moeten doen, natuurlijk alleen als thuis elektriciteit is, computer ed. Dat laatste schortte het bij meer dan 1000 kids aan.
    Dus die kids hebben een gigantische achterstand opgelopen.

    De opmerking dat ‘het Curaçao huis’ nog niet heeft gereageerd is niet opmerkelijk gezien wElke kennis men daar heeft van welke problematiek dan ook.

  12. Stel je voor dat de politie die die vent varige week heeft geslagen tegenover een van de Marokaanse kickboxers stond en hij wist het niet. Bijv Bader Hari of Ben Saddik.
    Dan hadden wij de afloop kunnen raden.
    En dan had ik ook gezegd eigen schuld dikke bult.
    Hoe je handen thuis zou ik ook hebben gezegd.

    Tot de dag van vandaag weet ik niet waarom de politie die vent heeft geslagen ipv van simpelweg in de boeien slaan.

    Masr dat ik Curacao eenmaal.

  13. Meer en meer realiseer ik hoe “primitief” de communicatie “mores” zijn van de gemiddelde publieke beambte, niet allemaal, ook hele fijne, vriendelijke en beleefde voorbeelden te noemen.

    Maar de douane is zeker een “groep” waar basic communication skills en tact ver te zoeken zijn.

    Er wordt met een “air” van (brute) macht, autoriteit en verondersteld gezag gecommuniceerd met passagiers.

    Idem vaak met security personeel, niet de meest geöliede types als het om tact, en communicatie met het publiek gaat.

    Maar ja, je bent security en heb t een uniform en batch met “security” erop geschreven gekregen, dus ben je security officer, volgens je naamplaatje.

    Politie, hebben we onlangs kunnen zien, slaat liever alle “deescalerende” stappen over, en mept eerst het gezicht plat, om er later achter te komen , dat er een adm, fout was gemaakt,

    Daardoor was de passagier waarschijnlijk ook verbaasd dat hij terug moest van de politie!,

    Hij was overtuigd dat alle papieren ok waren…

  14. Tja, de onbeschofte manier waarop de douane hier al vele jaren de Nederlandse toeristen bij zowel aankomst en vertrek als minder dan vee behandeld is altijd al meer dan beschamend te noemen. Een bedroevend visitekaartje voor deze rots. Maar het laat wel precies zien welke normen en waarden de bevolking alhier hanteert. Eigenlijk heeft een toerist hier niets te zoeken, dat man best wat breder bekend worden gemaakt. Wat doet onze gouverneur eigenlijk voor zijn geld ?

  15. Twee diensten op Hato, immigratie en douane, allemaal Alpha-types die in hun absolute en onbegrensde autoriteit geen tegenspraak dulden. (rèspèt!!). Online lesgeven, wat is dat nou? Kennen we niet, dus kan het niet.
    Weer twee clubs met hetzelfde type laagontwikkelde primitievelingen als die Bokito die in de aankomsthal een mondige reiziger “onbèskop” vond en een geweldige mep gaf.
    Some friendly island, dushi hende.
    Left that jungle way back. Greetings from Makati.

  16. Misschien kan de Vertegenwoordiger van Nederland (Scharloo) iets betekenen voor deze mensen.
    Het lijkt mij wel dat zij een verklaring nodig hebben want als zij een “verklaring van rechtswege “hebben gekregen voor hun verblijf op Curacao dan geldt hier ook de leerplichtwet. Waarom niet ingeschreven op een school alhier?

  17. We worden ook onvriendelijk behandeld, een beambte heeft tegen onze dochter geschreeuwd. Heel akelig allemaal.

    Als ze dat in Nederland zouden doen met een YDK dan zou het racisme zijn.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties