32 C
Willemstad
• zaterdag 27 april 2024

Extra | Journaal 26 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, April 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Wednesday, April 24, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 24 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 23, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

AntilliaansDagblad | ‘Onnodige politieke druk op eilanden’

HomeLandenArubaAntilliaansDagblad | ‘Onnodige politieke druk op eilanden’

Sint Maarten stemt ook niet in met nieuwe voorwaarden Nederland

Philipsburg – Met het opnieuw opleggen van nieuwe voorwaarden door Nederland wordt er ‘onnodige politieke druk’ uitgeoefend op de kleinere landen van het Koninkrijk en kan Sint Maarten als zodanig het niet eens zijn met de gestelde voorwaarden.

 

Dat laat de regering van Sint Maarten in een officiële reactie weten na de vergadering van de Rijksministerraad (RMR) afgelopen vrijdag waarin het besluit voor verdere liquiditeitssteun voor Aruba, Curaçao en Sint Maarten werd aangehouden.

Sint Maarten had een verzoek ingediend om af te kunnen wijken van de begrotingsnormen zoals vastgelegd in artikel 15 van de Rijkswet financieel toezicht (Rft). Nederland heeft het verlenen van goedkeuring afhankelijk gesteld van de politieke goedkeuring door Sint Maarten van de Nota van Wijziging (NvW) van de Rijkswet Caribisch Orgaan voor Hervorming en Ontwikkeling (Coho), volgens Sint Maarten in een poging om consensus af te dwingen.

,,Daarnaast heeft de staatssecretaris uittreksels van deze wijziging opgenomen als beslispunten voor de RMR, waardoor de Staten van de verschillende landen de discussie over dit aspect van de wet niet hebben gevoerd”, aldus de regering van Sint Maarten.

,,Verder werden beslispunten opgenomen die de Nederlandse regering carte blanche zouden geven om verdere niet-gerelateerde voorwaarden te stellen aan toekomstige liquiditeitssteun. Het is duidelijk dat er onnodige politieke druk wordt uitgeoefend op de kleinere landen en als zodanig kon Sint Maarten het niet eens zijn met de gestelde voorwaarden.”

De regering merkt op dat volgens het College financieel toezicht (Cft) Sint Maarten in het eerste kwartaal van 2022 geen behoefte had aan liquiditeitssteun en dat het Cft ook positief had geadviseerd over de noodzakelijke afwijking van artikel 15 van de Rft, waardoor een begrotingstekort mogelijk is. Het land verzocht om toepassing van artikel 25 waardoor het land in tijden van een crisis het recht krijgt af te wijken van artikel 15 van dezelfde Rft, waarin de begrotingsnormen zijn vastgelegd.

Dit geeft Sint Maarten wettelijk de bevoegdheid om de wet voor een goedgekeurd begrotingstekort uit te vaardigen. Dit voorstel voor de RMR zou, indien goedgekeurd, de regering hebben belemmerd om de begroting voor 2022 van Sint Maarten, waarover momenteel in de Staten wordt gedebatteerd, uit te voeren. ,,Hieruit blijkt de aanhoudende ongrondwettelijke omgang met Sint Maarten binnen het Koninkrijk door staatssecretaris Knops (Koninkrijksrelaties, red.), aan de vooravond van de beëdiging van de langverwachte nieuwe regering.”

Het opnemen van de NvW bij de beslispunten (waarover nog geen politieke overeenstemming is bereikt om naar de parlementen te gaan) is volgens Sint Maarten een ‘flagrante minachting van het juridische traject van de consensuswet en -amendementen’. ,,Op deze manier probeert de staatssecretaris de goedkeuring van de Staten om de bevoegdheden van het Cft te vergroten, te omzeilen. Een dergelijke actie zou de regeringen binden, of de consensuswet nu wel of niet wordt goedgekeurd.”

Tot slot zijn de ‘breed geformuleerde voorwaarden’ voor toekomstige liquiditeit volgens Sint Maarten te vrijblijvend, en zou Nederland hiermee carte blanche hebben om aan alle toekomstige afspraken nieuwe voorwaarden te kunnen verbinden. ,,Deze zouden zeer verstrekkende gevolgen hebben voor de regering van Sint Maarten.”

,,Als drie landen hebben we gezamenlijk besloten dit agendapunt niet goed te keuren of af te handelen en hebben we om uitstel gevraagd om de drie landen de gelegenheid te geven de nodige politieke discussies te voeren ter voorbereiding van de volgende RMR die gepland staat op 21 januari 2022.”

‘Verdubbelen druk op zwakkere partners’
De huidige trend van de Nederlandse regering om steeds meer voorwaarden te verbinden aan liquiditeitssteun voor de eilanden, die bijna niet te accepteren zijn, getuigt volgens de regering van Sint Maarten ‘duidelijk van een poging om buitensporige druk uit te oefenen op zwakkere partners’.

,,De regering van Sint Maarten is ijverig blijven werken aan de maatregelen van het landspakket en bereikt met succes onze overeengekomen doelen. Deze informatie is bevestigd door het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) en in de Uitvoeringsrapportages. We hebben ons ook ingezet voor dialoog en namen deel aan alle discussies over het Coho en de NvW op technisch niveau”, aldus de regering, die vervolgens verwijst naar het advies van de Raad van State waarin de RMR wordt afgeraden de druk op de eilanden op te voeren.

,,Het is dan ook verontrustend om de dreigementen te lezen in de persverklaring van de staatssecretaris dat de liquiditeitssteunleningen in april 2022 opeisbaar zouden worden, als Sint Maarten niet instemt met de eisen.”

De regering blijft desondanks naar eigen zeggen positief en ‘staat open voor dialoog en eerlijke onderhandelingen’. ,,We kijken uit naar de gelegenheid om met collega’s in het Koninkrijk om de tafel te zitten om de voorwaarden die zijn verbonden aan de wettelijke verplichting om de afwijking goed te keuren, en om andere onethische voorwaarden die aan deze besluiten zijn verbonden, te verwijderen. We blijven werken aan het bereiken van echte veerkracht voor onze landen. Sint Maarten blijft zich inzetten om in onderlinge samenwerking toe te werken naar het traject van de consensus-rijkswet, waarbij partijen niet onnodig onder druk worden gezet om acties uit te voeren die de bevolking van Sint Maarten mogelijk schade kunnen toebrengen. We kijken ernaar uit om dit gewijzigde agendapunt in de volgende Rijksministerraad te behandelen.”

Bron Antilliaans Dagblad

16 reacties

  1. Je geeft ze een vinger en willen meteen de hele hand. Je geeft ze dan maar 4 vingers en ze willen meteen beide handen.
    @Knoekoe. Geen 4 jaar om de gaten in de wegen te dichten, maar 4 jaar om de gaten in zijn portemonnee te dichten. En zodra die gedicht zijn, zorgen dat de zijn portemonnee overtroomt.

  2. Crooker gaat er 4 jaar voor uittrekken om de gaten te dichten?
    Enorme gaten, zelfs in de hoofdwegen!
    Was natuurlijk een goedkope verkiezingsstunt.

    Dit mvvrp wordt door een blooper bestuurd!

  3. @lionfish,
    Het doel en succes van Papiamento by school.
    De onderstand en het grootste deel van de kiezers (zij die het meeste lijden onder het non beleid van de opvolgende regeringen) spreken bijna uitsluitend Papiaments. Zij krijgen te horen dat al hun omstandigheden te wijten zijn aan de makamba’s, zeker hun die hun boodschap in het Nederlands doen.
    Als je iets vaak genoeg herhaald krijgt het de waarde van “waarheid”.
    Als je informatie beperkt (door taal) is de waarheid gemakkelijker te manipuleren.
    Informatie is de basis voor een oordeel.

  4. “De regering van Sint Maarten is ijverig blijven werken aan de maatregelen van het landspakket en bereikt met succes onze overeengekomen doelen”.
    Ijverig blijven werken, en was doen die clowns hier dan behalve plannetjes te bedenken om het toezicht te stoppen, vooral door te gaan fr and fam binnen te halen en vooral niet aan hun portemonnee te komen.
    Echte schooiers bij elkaar.

  5. We hebben geen geld nodig en willen ook ons salaris niet verlagen. We laten gewoon de onderstand trekker en alle anderen die niet tot f&f behoren creperen en geven vervolgens de schuld aan Nederland waarna er vanzelf weer geld komt.

  6. Als ZELFS de “Koninklijke Shell” weggaat uit Makambia. dan weet je het al. Teveel leugenaars daar

    Vandaar dat Shell al in de jaren 80 wegging uit Curacao. Te veel figuren zoals Drechi hier.

  7. Over leugenaars gesproken;
    We hebben geen geld nodig uit Nederland.
    De wegen worden gerepareerd.
    De verkeerslichten worden gerepareerd.
    Zijn een greep uit de uitspraken van 1 persoon.
    De zelfde die Nederlanders uitmaakt voor leugenaars.
    Dit is niet de pot verwijt. Maar het kool verwijt.
    Het verschil is dat kool niets anders kan zijn als en de ketel zwart wordt (van het kool)

  8. “@Kaat:
    Als ZELFS de “Koninklijke Shell” weggaat uit Makambia. dan weet je het al. Teveel leugenaars daar..”
    Shell gaat weg vanwege belasting redenen (dividend belasting), net zoals unilever is vertrokken niet vanwege corruptie of geen goodgovernance

  9. De regering blijft desondanks naar eigen zeggen positief en ‘staat open voor dialoog en eerlijke onderhandelingen’.

    Er wordt al meer dan een jaar onderhandeld terwijl Nederland zegt we doen het zo om geld te krijgen en zo niet krijg je geen geld.
    Tijd voor onderhandelen is voorbij.

    He he, eindelijk Nederland; jullie hebben het door. Jullie worden belazerd.
    En please; geen geld meer naar de eilanden!!!

  10. @drechi, hier op dit kleine eiland zijn meer leugenaars en dieven en fraudeurs dan in het veel grotere Nederland, kijk alleen al maar naar Pooper cooper.

  11. Een groot rood kruis door die zogenaamde afspraken. Knops wees een kerel en laat het Nederlandse volk met een referendum kiezen een provincie er in of er uit met die ACS eilanden. Dat scheelt honderden miljoenen. En die kunnen wij dan weer gebruiken voor de opvang van asiel zoekers ?.

  12. “Onnodige politieke druk” … hogwash! Onverantwoord corruptief gedrag met f&f en ‘s lands portemonnee smeekt om corrigerend toezicht en “begeleiding” (guidance, if you’re of a more English persuasion). Islands with a Cadillac mentality in a tricycle economy…. that’s destined for ruin.

  13. Die mevrouw op de foto met een microfoon van Direct TV in de hand lijkt op Tania Ataoellah. Tania Ataoellah heeft ooit het ochtendprogramma bij Direct TV gepresenteerd. Na haar vertrek heeft het programma heel veel presentatoren gehad maar ze konden geen van alleen aan het niveau van Tania Ataoellah tippen.

    Niet dat Tania Ataoellah een vakvrouw is want bij Direct Tv werkt niemand met een journalistieke opleiding maar denk dat het vooral te danken was aan haar levenservaring.

    Sinds haar vertrek is het bij “Mainta” een soort kleurklas geworden, een dikke presentator die niet eens algemene kennis heeft en wat halfnaakte dames met een hoog silicone gehalte die constant staan te dansen.

  14. Hoorde deze week, waar moet Nederland toch al die miljarden vandaan halen. Links en rechts vallen de bedrijven om en blijven de winkeliers met hun voorraad zitten, en zijn de belastingbetalers de klos. En die schooiers en dieven hier leven er lekker op los, laten hun kiezers in de kou staan etc. Aruba Korsow idem dito.

  15. Het zelfde verhaal als Aruba.
    Nieuwe eisen en ze zijn niet constitutioneel.
    Maar ik lees: “Sint Maarten had een verzoek ingediend”.
    En voor de rest alleen maar een klaagzang over algemene en overeengekomen dingen die ze niet in wet willen.
    Curaçao gaat die kant ook op.
    Onderhandelen, overeenkomen, steun ontvangen.
    Overeenkomst niet bevestigen onderhandelen overeenkomen, steun ontvangen.
    Enz.
    Maar het gros van de overeengekomen voorwaarden zijn nooit uitgevoerd of bekrachtigd.
    En nu willen de eilanden het beproefde recept door zetten. En Nederland is er klaar mee.
    En dat wordt gezien als nieuwe eisen.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties