29 C
Willemstad
• zaterdag 27 april 2024

Extra | Journaal 26 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, April 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Wednesday, April 24, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 24 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 23, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

AntilliaansDagblad | Nieuwe docuserie 30 mei 1969

HomeNieuwsKunst en CultuurAntilliaansDagblad | Nieuwe docuserie 30 mei 1969
Stanley Brown, een van de mensen die de opstand leidde in 1969, was aanwezig bij de première | Foto: Dick Drayer

Willemstad – Stichting Nationaal Archeologisch en Antropologisch Memoriebeheer (NAAM) heeft haar documentaireserie ‘Huma, Trint’i Mei, Lantamentu Anunsiá’ (Rook, 30 mei, aangekondigde opstand) gelanceerd.

Drie afleveringen zijn afgelopen vrijdag in Theater Luna Blou gepresenteerd aan genodigden die onder andere zelf aan het woord komen in de documentaire, maar ook sponsors en de pers. De documentaire is gemaakt door German Gruber Jr.

Wat hij het belangrijkste vindt is dat er niet gewerkt is met een fictief script, maar dat het een vastlegging is van orale overleveringen. Mensen vertellen hun ervaringen. Daar is historische documentatie aan toegevoegd, waardoor het publiek een gevoel van betrokkenheid krijgt, erover na kan denken en kan reageren. De docuserie bestaat uit elf afleveringen die allemaal zo’n 20 minuten duren en via de website van Stichting NAAM en YouTube te zien zijn. Op 1 november wordt de eerste aflevering geplaatst en dan zullen met een vaste regelmaat de volgende afleveringen volgen.

De docuserie is een voortzetting van het project ‘50 aña 30 di Mei – Te Aki, Ban Sigui’ (vijftig jaar 30 mei, tot hier, nu verder), waarmee in 2019 de vijf decennia van 30 mei 1969 werd herdacht met een expositie die de verschillende wijken in ging samen met een forumtheater en een Virtual Reality show waarbij het publiek ook in discussie kon treden met de acteurs. Ook was er een schoolprogramma.

Doel van de documentaireserie is om wederom op deze wijze dichter bij de bevolking te komen met deze historische gebeurtenis op Curaçao. NAAM-directeur Dimitri Cloose wil niet meer dat alleen het verhaal van ‘Nan a kima Punda’ (ze hebben Punda in brand gestoken) verteld wordt. ,,Dertig mei heeft meer dan dat ingehouden. We vormen samen onze geschiedenis waarbij we ook van elkaar moeten leren”, zo benadrukt Cloose het verhaal van de mensen die 30 mei hebben meegemaakt.

De minister van Onderwijs, Wetenschap, Cultuur en Sport (OWCS), Sithree ‘Cey’ van Heydoorn (MFK) heeft het belang van goede educatie over de Curaçaose cultuur benadrukt. ,,Cultuur leeft en de historie moet het versterken. Geschiedenis staat niet alleen in boeken, het is levend in het collectieve geheugen van een volk”, zo bracht hij vrijdag naar voren.

German Gruber Jr. debuteerde in 2008 met de film ‘E leyenda di Buchi Fil’, in 2013 bracht hij ‘Sensei Redemption’ en in 2016 een televisieserie ‘Djis un tiki love’.
Het is de bedoeling dat de documentaireserie over 30 mei ook naar de scholen gaat, maar dan zoveel mogelijk ingepast in het bestaande curriculum dat meer ruimte zou moeten hebben voor de lokale geschiedenis, zo vindt Cloose.

Vandaag is er ook een presentatie van de documentaires in De Balie in Amsterdam die via live streaming ook door Cloose en Gruber Jr. meegemaakt wordt. Zij zullen daarna aan de discussie met het publiek deelnemen.

Bron: Antilliaans Dagblad

7 reacties

  1. @EClapas

    Stanley B was een charmante man, en ziet er trouwens voor zijn leeftijd nog steeds goed uit. Wat zijn vrouw Anne Marie betreft zij heeft ook een rol in de Italiaanse film “Le tue mani sul mio corpo”. Geen geweldige film maar toch wel leuk.
    Een echtpaar dat al vanaf ’69 samen is. Mooi toch.

  2. Stanley Brown dacht toen aan zich zelf en nu nog steeds met zijn goed gevulde pensioenen, slim gedaan Stan, groetjes van Abraham.

  3. “Verandering was gewenst en noodzakelijk.
    Maar de manier en de gevolgen waren en zijn desastreus.”
    exact het doel heiligt niet alle middelen. het systeem voor 30 mei was niet goed, maar het systeem na 30 mei was geen verbetering. Met dieptepunt de huidige behandeling van Venezualaanse vluchtelingen en Europese nederlanders

  4. Dit lijkt onderdeel te zijn van brainwashing. We gaan het zo verfilmen en zo brengen zodat de plundelaars de helden worden.

    Misschien kan de filmmaker iets maken met wat heeft deze black rule nu ons opgeleverd?

  5. Een zwarte dag in de geschiedenis.
    Verandering was gewenst en noodzakelijk.
    Maar de manier en de gevolgen waren en zijn desastreus.
    Het was geen startschot naar onafhankelijkheid en zelfredzaamheid.
    Het was het startsein voor ongebreideld nepotisme en zelf verrijking van een kleine groep ten koste van de meerderheid.
    30 mei moet de vlag half stok in rauw en herinnering.
    10 October moet de vlag neergehaald worden zodat de lege mast symbool staat voor de toestand van het eiland.

  6. De opstand was niet meer dan een vrijbrief voor plunderingen en brandstichting. Het “verheffen” van deze opstand naar een politiek doel of een maatschappelijk relevante omwenteling is niet meer dan het verdoezelen van de werkelijke motieven van deze opstand. Frente Obrero bestaat al lang niet meer en de opstand heeft niet geleid tot verbeteringen in de sociale context van het eiland. De toenmalige raffinaderij bestaat niet meer, de politici van toen zijn overleden en de graai-mentaliteit is sindsdien onder lokale politici alleen maar toegenomen ten koste van de bevolking. Hoezo “obrero”. De enige beweging die is ontstaan heeft betrekking op zelfverrijking en zelfzucht. In plaats van het streven naar zelfverantwoordelijkheid en en autonomie is het land alleen maar ‘afgesukkeld” naar nepotisme en anarchie. Godett is qua ‘frente’ opgevolgd door Wiels en beide namen hebben niets goeds gebracht, anders dan wat wij al weten. Het onderwijs ligt op z’n gat, de economie is op sterven na dood, de gezondheidszorg is om zeep geholpen en we maken ons hier druk om de getinte ramen in de auto. Het lijkt erop dat 30diMei niet meer was dan een woede-aanval gericht tegen ‘de mensen die het beter hadden”. Een krans bij Post-5 is passend bij deze opstand. Eer de mensen die zijn omgekomen bij deze opstand en begraaf met schaamte de historie van een brandende binnenstad waar mensen hebben moeten vluchten voor een woedende dronken meute. Stanley Brown was een onderwijzer die beter had moeten weten. Tot slot…Ik heb op 30 mei 1969 moeten vluchten uit Punda en kan gewoonweg niet trots zijn op de bedoeling van toen. Het opjutten van een meute is niet moeilijk, het dragen van verantwoordelijkheid voor de consequenties van die opstand is uitgebleven. Sinds 1970 zijn de muren opgetrokken, de ramen met beton-ijzer omringd, de wijk-bendes opgericht en is het begrip “atrako” een dagelijks terugkerend fenomeen. De moraal is er niet beter op geworden, eerder slechter. De enige uitweg is de rommel opruimen en zelf verantwoordelijkheid nemen voor de toekomst van Curaçao en dan te beginnen met de verbeteringen in het onderwijs. Dat begint met het ontwikkelen van een waardenkompas en normbesef.

  7. Nou ik hoef de film niet te zien om te weten dat de zwarte mannen van toen niets voorstelden. Stel je voor een blanke als Stanley Brown heeft de mooiste zwarte vrouw van het eiland, first runner up miss Universe, Annemarie Braafheid gepakt. Toen had je blijkbaar geen mannen als Ericlapas die raad wist met alle mooie zwarte vrouw op het eiland.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties