29 C
Willemstad
• donderdag 2 mei 2024

Extra | Journaal 30 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, April 29, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 29 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, April 26, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 26 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, April 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

NTR | Dit is de meest vergeten feestdag van ons Koninkrijk

HomeLandenArubaNTR | Dit is de meest vergeten feestdag van ons Koninkrijk

Vandaag in 1954 wordt het Statuut van het Koninkrijk der Nederlanden ondertekend. Dat gaat over gelijkwaardigheid van álle burgers in het Koninkrijk en over wat hen tot op de dag van vandaag bindt.

Hoe kan het dat juist 15 december ‘de minst bekende nationale feestdag’ is?

Al jaren is er nauwelijks aandacht voor Koninkrijksdag. In 2018 wel, tijdens een bijeenkomst op initiatief van de Raad van State van het Koninkrijk.

“Eigenlijk vieren we op 15 december ook het einde van de koloniale periode, waarin mensen op de Caribische eilanden en in Suriname geen gelijke medeburgers waren, maar onderdanen”, zegt Thom de Graaf, vicevoorzitter van de Raad van State, in 2018. “Het gaat bij het Koninkrijk vooral om de gelijkwaardigheid van mensen (…) De kern zit in die gedeelde nationaliteit die ons allen bindt, hoe verschillend we verder ook zijn.”

Maar in 2023 is Koninkrijksdag nergens in het Koninkrijk een officiële feestdag. Op Bonaire, Sint-Eustatius en Saba is het nog een vrije dag voor ambtenaren en scholen, maar ook alleen maar omdat dat al zo was voordat de eilanden in 2010 bijzondere gemeente van Nederland werden. Hoe zit het dan met dat gevoel van verbondenheid?

Het meest beladen Koninkrijksconcert
We spoelen nog verder terug in de tijd: november 2009, het Koninkrijksconcert in Zoetermeer. Naast Koningin Beatrix zitten premier Mike Eman van Aruba en Emily de Jongh-Elhage, minister-president van de Nederlandse Antillen. Sinds 2005 is er elk jaar een concert met artiesten van de eilanden en Nederland. Maar de sfeer is dan extra beladen. Iedereen weet: in 2010 gaan de Nederlandse Antillen uit elkaar.

“Het was een prachtige avond”, herinnert oud-premier Emily de Jongh-Elhage (77) zich. “Heel bijzonder. Koningin Beatrix was erg begaan met de eilanden. Wij moeten dankbaar zijn dat we, hier in het Caribisch gebied, via Nederland een band hebben met Europa. Dat is iets heel moois en we beseffen het niet. Je kunt het als eiland niet alleen in deze wereld. Je móet samenwerken en samen zijn. Dat is heel belangrijk! Ja, ik geloof echt in die verbondenheid binnen het Koninkrijk.”

Emily de Jongh-Elhage, de laatste premier van de Nederlandse Antillen. Foto: Kim Hendriksen

De concerten gaan nog door tot en met 2014, maar de eerste regering Curaçao ruilt Koninkrijksdag direct in voor 10 oktober, de dag waarop het eiland zelf autonoom is geworden. Dat is nu wél een officiële feestdag.

‘Koesteren wat je al hebt’
De Jongh-Elhage vindt beide feestdagen belangrijk. Ze is in 2012 uit de politiek gestapt, maar hoopt dat er meer aandacht komt voor Koninkrijksdag.

“Daar wil ik me wel voor inzetten. Het hoeft geen groot feest te zijn. Het gaat erom hoe belangrijk het is om deel te vormen van het Koninkrijk. Dat moeten we de mensen laten weten. Je hebt die band met Nederland al, koester die.”

Zo’n dag kan helpen de verbondenheid tussen de eilanden en landen van het Koninkrijk te versterken, vindt De Jongh-Elhage. “De politiek heeft ons uit elkaar gedreven, maar we blijven vrienden en familie van elkaar. Het is goed dat Curaçao nu een autonoom land is binnen het Koninkrijk. Juist niet alleen maar ja-knikken, maar op basis van gelijkwaardigheid, samen.”

Dit jaar staan jongeren in Den Haag op 15 december wel stil bij de viering. Wat betekent Koninkrijksdag voor studenten? Zo’n 50 studenten die de minor Koninkrijkszaken volgen aan de Haagse Hogeschool, hebben in de afgelopen twee maanden zich beziggehouden met die vraag. Ze gaan daarover in gesprek, mét muziek, cultuur en ’bijpassend eten’.

Statuut & 10-10-’10

Het Statuut voor het Koninkrijk der Nederlanden wordt op 15 december 1954 getekend. De zes eilanden die dan de Nederlandse Antillen vormen (Aruba, Bonaire, Curaçao, Sint-Maarten, Sint-Eustatius en Saba), Suriname en Nederland spreken af dat ze als gelijkwaardige partners samen verder gaan.

In 1975 gaat Suriname verder als onafhankelijke republiek. Aruba krijgt in 1986 de ‘status aparte’. Op 10 oktober 2010 worden ook Curaçao en Sint-Maarten autonoom land in het Koninkrijk en Bonaire, Sint-Eustatius en Saba zijn bijzondere gemeentes van Nederland.

Emily de Jongh-Elhage is van 26 maart 2006 tot 10 oktober 2010 de laatste minister-president van de Nederlandse Antillen.

Bron: NTR/CaribischNetwerk

10 reacties

  1. @Wim W. schreef;
    “Klein bier bij de eerste en tweede wereldoorlog in Europa….
    Gaat zich als het zo doorgaat fijn herhalen in Oekraïne Daar helpt geen wit kleurtje tegen….”

    Ik vrees dat Brian S niet echt heeft begrepen wat je hem eigenlijk probeert te vertellen. Heb de indruk dat hij denkt dat je ‘t over biersoorten hebt waaronder een ‘kleintje’ bier van de tap en witbier. (lol)

  2. @Carismatica schreef;
    “Statuut klinkt mooi op papier maar in 2023 ruim 69 jaar later is die gelijkheid tussen koninkrijksburgers ver te zoeken.”

    Beste carismatica,
    ‘Onafhankelijkheid’ op papier oogt ook mooi, maar ik zie Curaçao in de goede zin van het woord ‘onafhankelijk’ geen onafhankelijk eiland worden. Het zou gezien de tijdgeest niet verstandig zijn. Maar ook heb ik begrepen dat vanwege de tekortkomingen op velerlei gebied het niet zal lonen. Hoewel ik weinig verstand heb van het politieke reilen en zeilen op het eiland en eigenlijk helemaal niets heb met Curaçao anders dan het mijn geboorteplaats is, hoop ik het beste voor de gewone bevolking en het eiland. En zij zullen dan massaal naar Nederland verkassen, wat heb je dan aan totale onafhankelijkheid?

    Voor een bepaald bevoorrecht groepje is totale onafhankelijkheid misschien wel interessant, maar ik betwijfel, ik weet het eigenlijk zeker want daar zijn zat voorbeelden van te over, dat de gewone bevolking er niets aan heeft. Maar je hebt natuurlijk alle recht om naar onafhankelijkheid te streven, dat recht zal ik jou nooit ontzeggen.

  3. @Gaat zich,als het zo doorgaat fijn herhalen in Oekraïne met nu al minimaal 500.000 doden, een 12 miljoen vluchtelingen, land volledig in puin en nog geen spoortje gezond verstand in het verschiet. Daar helpt geen wit kleurtje tegen.

    Oekraiene is een gewoon ordinaire landje pik oorlog en een reactie van het westen em elke keer op de kleine pielemans van Putin te stappen (en tegelijk deze man schatrijk te maken). . Iets anders dan van de Witte man te zijn verlost en het eerste wat je gaat doen is je eigen volk afmaken.

  4. Antillianen die praten alsof ze in de huidige staatkundige in een onderdrukt en niet vrij land wonen. Wacht maar tot Pik Pisas c.s. Cooper en Suzy hier de scepter zwaaien en de TonTon macoute Mondi steil hier wordt opgericht en er mensen zonder enige vorm van proces worden opgesloten voor een geposte karikatuur op hoogwaardigheidsbekleders, en draak Suzy standrechterlijk met goedkeuring van de door op haar aandringen geplaatste bevriende minister van Justitie kritische burgers laat executeren…die haar niet bevallen, of haar door hebben zoals bv George Lichtveld. Dit eiland is lang niet zo vrijgezind als men je wilt doen geloven…Een hoop Chavistas die de typische Latijns dictatoriaal juntaleidergedachten aanhangen. Pik Pisas wordt de baby Doc van Curaçao, en wijst alle rechters persoonlijk aan.

  5. Brian S: Hetzelfde zien we in Afrika waar men elkaar massaal gaat afmaken wanneer de witte mensen weg zijn gegaan. Wees er maar trots op.

    Klein bier bij de eerste en tweede wereldoorlog in Europa….
    Gaat zich,als het zo doorgaat fijn herhalen in Oekraïne met nu al minimaal 500.000 doden, een 12 miljoen vluchtelingen, land volledig in puin en nog geen spoortje gezond verstand in het verschiet. Daar helpt geen wit kleurtje tegen….

  6. @Maar drang naar vrijheid heeft zegevierd voor Indonesie.

    Met als resultaat honderd duizenden (of zelfs 1.2 miljoen) doden door de Indonesiërs. Een genocide met dank aan Suharto en Soekarno. Hetzelfde zien we in Afrika waar men elkaar massaal gaat afmaken wanneer de witte mensen weg zijn gegaan. Wees er maar trots op.

  7. @Carismatica. Wat een compleet onzinverhaal weet jij hier op te hangen. Verdiep je eerst eens in de geschiedenis dan zal je leren dat de struikrover bestuurders op deze rots zelfs met de zogenaamd beperkte vrijheid die er nu is er al een complete puinhoop van maken en te pas en te onpas bij Nederland opnieuw om meer geld bedelen. Hoe dom kan je zijn?

  8. Curaçao en de andere eilandjes was nooit een kolonie maar een overzees stuk grond gebied. Er was geen oorspronkelijke bevolking. Iedereen is gebracht of gekomen.
    Dat was met Indonesië en de Molukken anders.
    Gedegen onafhankelijk Zelf bestuur is al niet mogelijk dus wat gaan ze doen met “vrijheid’ en een eigen paspoort.
    Denk niet eens dat men dat wil. Veel schuim klein beetje Chocola

  9. @Carismatica, Nederland zal Curacao altijd de vrijheid gunnen echter het is Curacao zelf die dit niet wilt en dat respecteerd Nederland. En inderdaad gelijkheid is niet hetzelfde. Wij kunnen zo naar Nederland gaan zonder problemen maar de makamba kan niet zo maar hier komen. We hebben al vrijheid maar we doen er niets mee. Onze politici roven alles en wij staan erbij en stemmen op hun voor een belkaartje.

  10. In lijn met de vrijheid die NL cadeau heeft gekregen bij einde v/d WWII, hadden ze elke kolonie vrij moeten laten. Indonisie heeft die gekregen na ruim 5 oorloog voeren met NL, blijkbaar had NL niet genoeg millitaire capaciteit om eigen land te bevrijden, handje opgehouden en hulp gekergen v/d gearllieerden maar niet het geweten en besef hebben om je kolonien vrij te maken. Ales om met millitaire onderdrukking Indonesie erbij te houden. Maar drang naar vrijheid heeft zegevierd voor Indonesie, verlies van mensen levens was niet genoeg, ook Indonesie werdt verplicht om miljarden aan NL te betalen voor hun vrijheid! Statuut klinkt mooi op papier maar in 2023 ruim 69 jaar later is die gelijkheid tussen koninkrijksburgers ver te zoeken. Wat valt er te vieren? Wel Ukraine steunen voor hun vrijheid, Palestijnen steunen voor eigen staat en maar overzeese gebieden (CAS en BES eilanden) niet hun vrijheid gunnen. Ik kon me niet herinneren dat bij toeigenen v/d eilanden referendum relevant was en opeens wel bij vrijlaten ervan, mooi bedachte excuus om niet de enige juiste te hoeven doen. Gelijkheid is wanneer overzeese gebieden eindelijk vrij zijn van Europese (Neo)kolonisme en afhankelijkheid van NL. Zodat we onze eigen zaken en samenwerking verbanden met (omringende)landen kunnen invullen. Vrijheid is niet te koop!

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties