33 C
Willemstad
• donderdag 2 mei 2024

Extra | Journaal 30 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, April 29, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 29 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, April 26, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 26 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, April 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

NTR | Centrale bank waarschuwt voor klimaatverandering, ‘Een signaal aan de politiek’

HomeLandenArubaNTR | Centrale bank waarschuwt voor klimaatverandering, ‘Een signaal aan de politiek’

Oscar van Dam

De Centrale Bank van Curaçao en Sint-Maarten (CBCS) waarschuwt voor de economische gevolgen van klimaatverandering. “Het rapport is een signaal naar de politiek die vooral aan vandaag en morgen denkt, en niet over de situatie na 25 jaar”, zegt econoom Rob van den Bergh (Curconsult).

De directeur van de Centrale Bank, Richard Doornbosch, schrijft in het rapport dat het Caribisch gebied de regio is met de hoogste blootstelling aan klimaat gerelateerde natuurrampen. Als gevolg daarvan is de kans op extreem weer ‘een doorlopend risico voor de economische vooruitzichten voor Curaçao en Sint-Maarten’. “Natuurrampen kunnen leiden tot grote schade aan infrastructuur en gebouwen.”

Van den Berg (Curconsult) zegt te begrijpen dat de centrale bank nu specifiek aandacht vraagt voor de effecten van klimaatverandering. “De overheden van Curaçao en Sint-Maarten hebben steeds te weinig aandacht besteed aan klimaatverandering.”

“Er is jarenlang niet of nauwelijks rekening gehouden met het onderwerp. Ze hebben toekomstige problemen, zoals orkanen, regen, overstromingen, steeds onderschat.”

Bijkomend detail is volgens Van den Berg dat voor de bijzondere Caribische gemeenten er wel plannen worden gemaakt, terwijl de politiek op Aruba, Curaçao en Sint-Maarten – relatief gezien – daar weinig aan doet of geld voor beschikbaar maakt. “Dus als je droge voeten wilt houden, emigreer naar Bonaire.”

De CBCS heeft als taak om toezicht te houden op de financiële sector van de landen en de waarde van de Antilliaanse gulden.

De centrale bank haalt in haar rapport de nasleep van orkaan Irma aan, de meest recente ervaring in Sint-Maarten. De verwoesting en een hoge economische tol, tonen het potentieel aan van natuurrampen. “De totale geschatte schade van die catastrofale categorie 5-orkaan aan Sint-Maarten is meer dan NAf. 3,7 miljard.”

Daarnaast verslechterde daardoor de overheidsfinanciën van Sint-Maarten, onder andere omdat het slecht ging met de economie en er daardoor minder geld binnenkwam. Ondanks de 1 miljard Antilliaanse gulden, die door Nederland beschikbaar is gemaakt voor de wederopbouw, moest de overheid van Sint-Maarten liquiditeitsleningen aangaan bij de Nederlandse staat.

“Op dit moment vertegenwoordigen deze leningen ongeveer 13 procent van de totale overheidsschuld van Sint-Maarten”, aldus de CBCS-president.

Nationale strategie
Concreet adviseert Doornbosch de Curaçaose en Sint-Maartense politiek om een alomvattende nationale strategie voor klimaatadaptatie te ontwikkelen.

De klimaatplannen kunnen ook goed uitpakken voor de economie. Want naast de ernstige bedreigingen die klimaatverandering met zich meebrengt, biedt het volgens Doornbosch ook kansen voor economische groei door investeringen in veerkrachtige infrastructuur. De positieve kansen zitten ook in de overgang naar hernieuwbare energie.

De centrale bank is daarom nu bezig met het in kaart brengen en inschatten van de financiële risico’s voor de financiële sectoren van Curaçao en Sint-Maarten in het algemeen en de onder toezicht staande instellingen in het bijzonder.

De volledige tekst van het Economisch Bulletin voor december 2023 is te vinden op de website van de CBCS.

Bron: NTR/CaribischNetwerk

9 reacties

  1. Het is rond uit belachelijk dat 2 frutsel eilandjes iets hebben dat in een gebouw moet zitten van 450 miljoen en dat zich centrale bank noemt.
    En pretendeert belangrijk te zijn. WE moeten gewoon schuiven in dollars en weg met die idiote naf. stap 1.
    De boekhouding van een hospitaal is ingewikkelder dan wat de Centrale bank hoeft te doen. En die paar bankjes en trust kantoortjes en verzekeringen bedrijfjes die ze in de gatenmoeten houden dat kunnen ze niet.
    En daar komt ook bij. Laat Nederland dat lekker doen.
    Bespaar je weer honderden miljoenen.
    Maar he als het salaris van de directeur malen hoger is dan dat van een president in Nederland tja. Dan weet je waar om. Afromen, Stelen en verduisteren.
    En voor de bank. Over 15.000 jaar zitten we in een ijstijd. En is er geen Curaçao meer. Over het paard getilde dombo.s

  2. “De CBCS heeft als taak om toezicht te houden op de financiële sector van de landen en de waarde van de Antilliaanse gulden.”

    Welk toezicht?

  3. Robert wordt iets aangepraat.
    Laat mij maar zien hoeveel de zee is gerezen op Curaçao.
    En in NL weten ze net zo goed als ik dat het westen zakt en het oosten stijgt.
    Dat ze zeggen dat zee spiegel stijging door global warming komt en je vergeet aardbevingen die de Andes of Himalaya in een 15 minuten tijd een meter omhoog duwen tja.
    Die orkanen die zijn alleen maar minder geworden. En de rest is bangmakerij. Vulkanen en inslagen zijn veel reëler. Hexafluoride ook

  4. Vele ouderen weten dat de klimaat gekte gekreerd door oa de klimaatpaus totale onzin is en alleen draaid om het grote geld. Bewijs last hiertoe is legio te vinden bij gerenomeerde klimaat onderzoekers , echter mag dat van de knipselkrant niet gepubliseerd worden, zou me niet verbazen dat ook dat om geld gaat , hun inkomsten. De Centrale bank moet dat ook weten want zo een gestudeerd iemand kan ook onderzoek doen naar de waarheid,maar ja geld stinkt niet.

  5. @Loes. Robert hier heeft vast een “gegarandeerd inkomen” uit Nederland. Die snapt niet dat als de klimaat gekte doorzet dit eiland geen enkele bron van inkomsten meer heeft. Daar gaat geen windmolen of zonnepaneel aan helpen. CO2 tax op het vliegen en het is over en uit. Dat is lekker redeneren vanuit je comfortabele luie stoel maar de gemiddelde eilandbewoner (de gewone burger) zit dan aan de geeuwhonger…

  6. Moeilijk onderwerp, en nog moeilijker dat uit te leggen aan gewone burgers en simpele politici. Bij de CB begrijpt men dat, maar de politiek en het volk? Misschien moeten er nog meer rampen, orkanen, virussen en veel te vele hete dagen komen. Dat kan zeker helpen om te ontwaken en de ‘inconvenient truth’ te lijf te gaan. Voor onze toekomst en met name die van onze kinderen en jongeren.

  7. “De CBCS heeft als taak om toezicht te houden op de financiële sector van de landen en de waarde van de Antilliaanse gulden.”

    wellicht zou CBCS zich eerst kunnen focussen op toezicht financiele sector (Giro, ENNIA, ACU, APC) voordat zij zich in tal van avonturen gaat storten?

  8. De Centrale bank kan beter waarschuwen tegen stelende politici en eigen wanbeleid.
    Alsof Curacao het klimaat kan beinvloeden.
    Of dat het een factor is.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties