29 C
Willemstad
• zaterdag 27 april 2024

Extra | Journaal 26 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, April 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Wednesday, April 24, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 24 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 23, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

AntilliaansDagblad | Weinig terug na studie in Nederland

HomeLandenArubaAntilliaansDagblad | Weinig terug na studie in Nederland

Onderzoek: Opvallend dat blijvers niet echt van Nederland houden

Willemstad – Driekwart van de Caribische studenten die studies doen voor de zorgsector zeggen bij aanvang van de studie voornemens te zijn terug te keren naar de eilanden, maar in de praktijk doet minder dan de helft dat daadwerkelijk.

Opvallend is dat ‘niemand van de niet-terugkeerders aangeeft dat men liever in Nederland woont, of dat de cultuur of het klimaat in Nederland redenen zijn om in Europees Nederland te blijven’.

Dit blijkt uit het onderzoek ‘Verkenning problematiek zorgopleidingen hbo/wo Caribische studenten’ dat de Nederlandse demissionair minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW), Robbert Dijkgraaf (D66) onlangs aan de Tweede Kamer heeft aangeboden.

Dat velen niet terugkeren is een relevante constatering, want in zijn begeleidend schrijven begint Dijkgraaf met te stellen dat er een ‘dreigend tekort is aan zorgprofessionals’ op de Caribische eilanden. Deze krant schreef hier vorige week over. In het rapport zijn 97 studenten en afgestudeerden geïnterviewd, wat overigens niet representatief is voor alle Caribische studenten, zo wordt erbij vermeld. Zij zijn grotendeels afkomstig van Aruba en Curaçao.

,,De belangrijkste reden om wel terug te keren is voor meer dan de helft van de terugkeerders de behoefte om bij te dragen aan goede zorg in het Caribisch deel van het Koninkrijk. Ook wordt door ongeveer de helft de familiebanden in het Caribisch gebied als reden genoemd. Voor niemand van de respondenten vormt het aanbod van een aantrekkelijke functie of financiële aspecten een reden om terug te keren naar het Caribisch deel van het Koninkrijk. De belangrijkste redenen om niet terug te keren hebben betrekking op het aanbod van een aantrekkelijke functie, carrièremogelijkheden en financiën in Europees Nederland.” Enkele studenten stellen dat er behoefte is om nog andere delen van de wereld te zien. Een andere student geeft aan dat deze discriminatie ervoer op het eiland van herkomst, en dat de manier waarop het eiland bestuurd wordt als niet positief wordt ervaren.

Een meerderheid van de Caribische studenten die een diploma voor een zorgopleiding of een specialisme hebben behaald gaat dus niet terug naar het Caribisch deel van het Koninkrijk na het behalen van hun hbo- of wo-diploma of specialisme. Van de artsen die zich hebben gespecialiseerd zijn sinds 2010 21 artsen (24 procent) teruggekeerd naar het Caribisch deel van het Koninkrijk. In totaal zijn er 21 hbo-afgestudeerden (41 procent), allemaal fysiotherapeuten, en 21 wo-afgestudeerden (44 procent) die een zorgopleiding hebben gevolgd sinds 2010 teruggekeerd naar het Caribisch deel van het Koninkrijk.

Aan de afgestudeerden die in de zorg werken in Europees Nederland is gevraagd wat de drie belangrijkste redenen waren om (nog) niet terug te keren naar het Caribisch deel van het Koninkrijk. Het aanbod/de mogelijkheid van een aantrekkelijke functie en carrièremogelijkheden op de langere termijn worden vaak genoemd, maar het vaakst kiezen deze respondenten voor de optie ‘anders’. Een aantal van hen geeft aan dat zij bezig zijn met een specialistische vervolgopleiding en dus nog niet klaar zijn met studeren. Anderen geven aan dat er geen mogelijkheid is om aan het werk te gaan in het Caribisch deel van het Koninkrijk, of dat zij hun kennis up-to-date willen houden.

Aan alle afgestudeerden die momenteel niet in het Caribisch deel van het Koninkrijk werkzaam zijn is gevraagd of zij van plan zijn om in de toekomst wél terug te keren. Meer dan de helft van de respondenten is dit van plan (55 procent).
De respondenten zijn (aankomend) studenten of afgestudeerden van de opleidingen geneeskunde (helft van de respondenten), biomedische wetenschappen (kwart van de respondenten), tandheelkunde (10 procent), en van farmacie, fysiotherapie en verloskunde.

Bron: Antilliaans Dagblad

8 reacties

  1. @Klabuusterbeer, lezen is niet jou sterkste kant. Ik heb duidelijk geschreven dat ik stage heb gelopen aan de RUL. Vergelijk mij dus niet met jouw politieke vriendjes die allemaal een MBA hebben gedaan aan de UOC wat neerkomt op niks presteren. Mijn afstudeerstage heb ik gedaan op de afdeling Dieren Oncologie en een deel van mijn bevindingen zijn opgenomen in het wetenschappelijk tijdschrift. Nooit credits voor gehad trouwens.

  2. @Tico zegt: “@Klabouter voor een persoon van uw inteligentie is het niet te behappen dat yui di Korsou stage hebben gelopen bij een gerenombreerde universiteit. De oorkonde van bekwaamheid heb ik nog steeds.”

    1: oorkonde als poetsvrouw?
    2: inteligentie getuigt van
    weinig intelligentie.
    3: gerenombreerde? Was datte?

  3. @Brian S. Zo zit uwer Tico niet in elkaar. Ik stond en sta achter mijn product. Werk werd altijd deugdelijk en op tijd gelevert.

    @Klabouter voor een persoon van uw inteligentie is het niet te behappen dat yui di Korsou stage hebben gelopen bij een gerenombreerde universiteit. De oorkonde van bekwaamheid heb ik nog steeds.

  4. Vooral als je de overheid als klant hebt. Ik leverde hoogwaardig werk, maar moest bedelen om mijn geld.

    Met de juiste connecties zou je juist wel je geld krijgen en zou je niets leveren.

  5. In 2000 ben ik afgestudeerd met zeer hoge cijfers. Voor mijn afstudeerstage aan de Rijks Universiteit van Leiden had ik een 9,5. Met diploma op zak vertrok ik naar Curacao voor drie maanden om aldaar een baan te zoeken. Het werd een grote teleurstelling. “Geen ervaring, op dit moment is er geen functie, eerst moet je op Curacao wonen en dan kijken we of we je aannemen etc. etc.”

    Noodgedwongen moest ik mijn kennis en kunde dus ten toonstellen in Nederland. In 2007 besloot ik opnieuw te kijken of het lukte. Ik had nu veel ervaring, had me uitgeschreven uit Nederland om me op Curacao te vestigen en volgens de berichten was er volop werk. Awel de discriminatie, onkunde en onbenulligheid die ik meemaakte was niet van de weersomstuit. “Op Curacao werkt alles anders dan je gewend bent in Nederland”, “we hebben wel een baan, maar laag niveau. Je Menedzjer is deze nitwit die politiek is geplaatst”. Enfin ik ben toen mijn eigen coaching bedrijfje gestart, maar je weet op Curacao zijn ze mal pagado. Vooral als je de overheid als klant hebt. Ik leverde hoogwaardig werk, maar moest bedelen om mijn geld.

    In die tijd volop met mede slachtoffers gesproken die ook probeerden terug te keren. Zolang de dombo regeringsleden hun familie en vriendjes hoge posities toeschuif ook al ontberen ze enerlei kennis of kunde, zul je het blijven houden dat studenten niet terugkeren.

    Intussen geniet Tsjechie wel de voordelen van mijn kwaliteiten. Jammer voor Curacao.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties