30 C
Willemstad
• woensdag 1 mei 2024

Extra | Journaal 30 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, April 29, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 29 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, April 26, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 26 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, April 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

PBC | SER vindt dat nieuwe operator niet meteen aan de nieuwe luchtkwaliteitsnorm hoeft te voldoen

HomeNieuwsGezondheidPBC | SER vindt dat nieuwe operator niet meteen aan de nieuwe...

Persbureau Curacao


WILLEMSTAD – De Sociaal-Economische Raad (SER) heeft in een advies aan de regering een versoepeling van de luchtkwaliteitseisen als optie voorgesteld.

Dat meldt het Antilliaans Dagblad, zie inzage had in het nog niet gepubliceerde SER-advies.

Een versoepeling zou volgens de SER nieuwe exploitanten van de raffinaderij in staat stellen om fasegewijs aan de Landsverordening luchtkwaliteitseisen te voldoen. De focus ligt vooral op het tijdelijk versoepelen van normen voor zwaveldioxide (SO2).

De SER benadrukt dat het voor potentiële investeerders cruciaal kan zijn dat de normen haalbaar zijn, om afzien van exploitatie te voorkomen. De raffinaderij is sinds augustus 2019 buiten bedrijf en er lopen onderhandelingen met nieuwe exploitanten voor het Isla-terrein.

Milieu en Economie

De SER erkent de complexe afweging tussen het beschermen van de volksgezondheid, met name voor bewoners benedenwinds van het Schottegat, en het stimuleren van economische activiteiten en werkgelegenheid.

Een gefaseerde invoering van de luchtkwaliteitsnormen wordt als een mogelijke oplossing gezien. Het adviesorgaan wijst op de financiële en niet-financiële ‘kosten’ en ‘baten’ van een tijdelijke versoepeling van de luchtkwaliteitseisen.

In gesprekken met Refineria di Korsou (RdK) gaat de SER ervan uit dat de raffinaderij in operationele jaren voor 75 procent bijdraagt aan de zwaveldioxide-immissie. De eigenaar van de raffinaderij stelt dat bij de initiële opstart van de raffinage-activiteiten het voldoen aan de normen geen problemen zal opleveren, maar de derde fase, met name het opstarten van de catcracker, zal uitdagend zijn.

Op langere termijn (15 jaar) zijn er plannen om over te stappen op gas (LNG) en waterstofenergie om de SO2-emissie te verminderen. Dit vergt echter aanzienlijke investeringen en aanpassingen.

Kosten-batenanalyse

De SER adviseert een maatschappelijke kosten-baten analyse uit te voeren om een volledig beeld te krijgen van de (tijdelijke) versoepeling van luchtkwaliteitsnormen. Deze analyse moet alle positieve en negatieve aspecten in kaart brengen en kwantificeren. Ook de overgang naar duurzamere energiebronnen wordt als kansrijk maar uitdagend beschouwd, met potentieel grote invloed op de economische haalbaarheid van de raffinaderij.

De SER benadrukt dat de overgang naar nieuwe technologieën gevolgen kan hebben voor de huidige werknemers van de raffinaderij, inclusief de behoefte aan omscholing of het risico op banenverlies. Deze aspecten moeten nauwkeurig worden overwogen in de analyse.

Aanpak

Curaçao kampt al decennialang met zorgen over luchtkwaliteit en de impact hiervan op milieu en gezondheid. Verschillende juridische en activistische acties zijn ondernomen om strengere regelgeving te bevorderen.

De SER refereert aan de noodzaak voor een wettelijk kader, mede onder invloed van lokale rechtszaken en nieuwe WHO-advieswaarden voor luchtkwaliteit. Het is van belang dat de nieuwe hinderwetgeving strikt nageleefd en regelmatig geactualiseerd wordt om de gezondheid en het welzijn van de inwoners van Curaçao te beschermen. De versoepeling die de SER als optie voorstelt, lijkt daar geen rekening mee te houden.

Bron: Persbureau Curacao

7 reacties

  1. Opstarten van verroeste waardeloze raffinaderij = OLIE-dom.
    Een kat in een zak en trekken aan een dood paard. Als de politici op Curaçao maar één grammetje hersens hadden dan zouden zij kiezen voor ontmanteling en sloop.
    Dan kunnen zij pas rekenen op applaus van 99,99% van de Curaçaose bevolking .
    Ook de deal met Venezuela. Pikkie was blij met de helft van de 1 miljard, 500.000.000 Antil. Gulden, uit te keren in OLIE de komende decennia. Min de inflatie in die tijd komt het neer op hooguit 25% van waar de Curaçaose bevolking eigenlijk recht op hebben.Dat is geen zaken doen bij MADURO maar je in het pak laten naaien. Schoen maker houdt je bij je leest en bemoei je niet met zaken waar je de ballen verstand van hebt. Pik zou in Nederland nog geen politie bonnetje mogen uitschrijven omdat hij niet kan lezen en laat staan schrijven.

  2. Google op SER en kijk wie er in de raad zitten en onthoudt de namen.
    Als de milieuvervuilende roesthoop alias raffinaderij weer wordt aangezwengeld en u wordt ziek, sleur de raad dan voor de rechter en stel hun hoofdelijk aansprakelijk.

    Er dient onmiddellijk een klacht worden ingediend tegen de SER wegens aanzetten tot milieuvervuiling onder beding van geldelijke gewin. In ieder geval aangifte bij het OM. Wat de SER wil is dat er regels omzeilt worden “want anders is de nieuwe exploitant zo zielig”. Een ieder weet dat op Curacao eens de regels worden omzeild, het nooit meer goed komt. Er zijn milieu regels waar men zich aan moet houden, die kunnen niet aan de kant worden geschoven. Het SER moet zijn mond houden in deze. Politiek omgekochte figuren zijn het met hun zogenaamde onafhankelijkheid. De schroothoop moet gewoon dicht blijven.

  3. De grootste vijanden van Curaçao, joegos van Curaçao, en nu ook de SER. Tante Leeflang (niet te hopen voor de pensioenfondsen van de bergen pensioenrechten die ze heeft opgebouwd over de rug van de pensioenloze bevolking waar ze nooit wat aangedaan heeft) schoof ook alle gifmetingsoverschreiddingen doodleuk naast zich neer.

  4. Weet nog dat vooral blooper cooper op z’n achterste poten stond toen het al eens meer over het afbouwen van vervuiling ging. Was als de dood dat de heropening werd tegengehouden.
    Ook daar is hij aan ‘t vangen.

  5. Lees op Curacao.nu het interessante ingezonden stuk van de heer Huurman, voormalig inspecteur generaal Volksgezondheid.

    Hij schrijft precies zoals het is.

    Waarom?

    Omdat dit een expert is, zonder politieke aspiraties.

    Daarom!

  6. Gaan we weer!! Wereldwijd afbouw van gebruik fossiele brandstoffen en op Curacao overwegen we opnieuw opstarten van een totaal verouderde raffinaderij, met alle bekende gevolgen.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties