30 C
Willemstad
• donderdag 2 mei 2024

Extra | Journaal 30 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, April 29, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 29 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, April 26, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 26 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, April 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

NTR | Wat te doen met 15.000 illegale terreinen op Curaçao?

HomeEconomieBouw en vastgoedsectorNTR | Wat te doen met 15.000 illegale terreinen op Curaçao?
Pixabay

Op Curaçao zijn zeker 15.000 terreinen van de overheid ingepikt. Het land loopt miljoenen mis aan niet geïnde erfpachtgelden. Iedereen weet het, maar jarenlang gebeurt er niets. Nu doet Domeinbeheer een nieuwe poging om het tij te keren.

“Zes, zeven jaar geleden wisten we al dat Domeinbeheer honderd miljoen gulden op straat heeft liggen aan niet geïnde erfpachtgelden”, zegt planoloog Lionel Janga, tot 2017 directeur van Ruimtelijke Ordening en Planning (ROP).

Gaat het nu wél lukken om er iets aan te doen?
Janga schat ‘voorzichtig’ dat er sinds de jaren tachtig 15.000 tot 20.000 overheidsterreinen door particulieren zijn ‘ingepikt en vaak bebouwd met woningen’. Hij baseert zich op cijfers uit 2015. Deze terreinen zijn illegaal in gebruik voor landbouw en veeteelt, het afgraven van zand en diabaas of vuilstort. Het gaat ook om landaanwinning en strandaanleg.

“Dit gaat al lang niet meer over arme sloebers die zonder vergunning een huisje bouwen op een terrein van de overheid”, zegt Janga. “Je ziet kasten van huizen en mensen die miljoenen verdienen aan commerciële activiteiten, bijvoorbeeld de winning en verkoop van zand en diabaas.”

Luchtfoto’s
De pijlen van Domeinbeheer zijn nu allereerst gericht op de 6.000 tot 7.000 mensen die zich eerder hebben gemeld voor een terrein maar dat nooit officieel in erfpacht kregen. De overheidsinstantie wil weten of op die gronden toch woningen zijn gebouwd. Dat is illegaal. Daarvoor wordt het eiland met speciale luchtfototechniek in kaart gebracht.

“Het beeldmateriaal koppelen we aan de gegevens in ons systeem”, zegt directeur Jairo Martis. “Dan kunnen we zien of op niet-uitgegeven terreinen gebouwd is.” Is dat het geval, dan zal Domeinbeheer vragen vrijwillig een voorschot te betalen op de schuld aan erfpacht.

Eerder haakten bewoners steeds af als ze hoorden van de notariskosten en de erfpachtcanon. “Als we op deze manier met 2.000 mensen het juridische proces kunnen afronden, is dat al heel mooi. Pas als deze aanpak op basis van vrijwilligheid echt niet werkt, volgen hardere maatregelen”, aldus Martis.

Ongezonde basis
Hoe kon het zo uit de hand lopen? Volgens planoloog Janga is in de 230 jaar van slavernij de kiem gelegd van de nog altijd bestaande ongelijkheid op het eiland.

“Slavernij was een essentieel bestanddeel van het kolonialisme. Een tot slaaf gemaakte kon helemaal niets bezitten, niet eens zijn eigen kinderen.”

Die ongezonde basis zorgt ervoor dat ook nu nog eigenlijk niemand zich echt verantwoordelijk voelt voor het grondgebied van Curaçao, vindt Janga.

Hij mist een houding van ‘dit eiland is van ons’ om te behouden wat er nog over is en het door te kunnen geven. “En dat we er daarom voor verantwoordelijk zijn, het besef van rentmeesterschap.”

Net als in de koloniale tijd is het een chaos. De Curaçaose overheid weet niet hoeveel terreinen er precies zijn uitgegeven en al helemaal niet wanneer de erfpachten aflopen.

“De administratie is niet op orde. En ook de opsporing van illegale praktijken laat het afweten. Je maakt stopbrieven en processen-verbaal, maar op bestuursniveau wordt er niet doorgepakt. Bij elke bestuurswisseling werden die stopbrieven weer teruggestuurd.”

Nieuwe wind
Directeur Jairo Martis van Domeinbeheer ziet juist hoopvolle verbeteringen. De aanpak van illegaal terreinbezit is opgenomen als een van de maatregelen in het Landspakket dat met Nederland is overeengekomen. “We hebben nu voldoende middelen, geld en menskracht. De afgelopen negen maanden zijn er zo’n twintig nieuwe medewerkers aangetrokken.”

En er is het Team voor Inspectie en Controle van het ministerie van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning (VVRP). Het team is speciaal opgericht om op te treden tegen illegaal gebruik van overheidsterreinen. Minister Charles Cooper van VVRP heeft niet gereageerd op de vraag hoe vaak het team heeft opgetreden en waar het dan om ging.

Bron: NTR/CaribischNetwerk

13 reacties

  1. Trouwens niet verwonderlijk waarom de heer Cooper niet reageert. Als enige is hij druk bezig met hard werken. Cooper si ta traha!

    Laat hem maar hard werken om van Hato weer een Cat 1 te maken. Hij was ook de reden 10 jaar geleden dat we dit verloren omdat hij niet hard werkte.

  2. Totaal geen scrupulus deze meneer Saja Jangado. Eventjes over slavernij lallen en er is een geldig excuus volgens hem waarom hij zijn werk niet naar behoren heeft gedaan. Het grootste probleem is trouwens niet het inpikken van de grond. Het probleem is het egoisme en hebzucht. Men pakt geen bescheiden lapje grond en bouwt dan zijn woning, neen het is meteen een groot stuk. Met eigen ogen gezien bij Groot Santa Martha. Dan ook.nog eens het vervuilen van de grond en illegaal afgraven en het is weer mooi. Van de verantwoordelijke minister en instantie hoef je niks te verwachten. Zonder kennis en kunde politiek geplaatste menedzjers en direktors maken de dienst uit. Zitten de ganse dag in hun kantoor met erko en voeren niks nuttigs uit. Het is en blijft een puinhoop daar. Het begon al in 1954 nadat de dombo bevolking massaal demokrat stemden in plaats van op Doctor!. Trouwe partijgenoten kregen lapjes grond kado. Daarna nog even 30 mei 1969 en dan 1993 ku Opshon A bo no ta perde net net nada. 1995 PAR en zie hier de teloorgang van het eiland. Zwak vrouwtje mevrouw van Huppeldepup uit Nederland komt ook alleen maar haar platte billen wulps schudden op het podium samen met pikkie paljas de blauw oog gemepte minpres. Hopelijk komt het kabinet Wilders 1 er snel aan en stelt men orde op zaken.

    Trouwens niet verwonderlijk waarom de heer Cooper niet reageert. Als enige is hij druk bezig met hard werken. Cooper si ta traha!

  3. Zwarte jetset zoals Martina Don, en Stevie, Liberia-Peters, Zita Leito, Lucille Wout en die kerel van haar, Tromp, Ys, Salesia, die hebben heel veel last gehad van de slavernij zeker. Janga, wat een slap broodje aapverhaal weer. Het is gewoon je eigen stomme schuld omdat jullie niet van aanpakken weten, jij niet en je voorgangers ook niet. Zie bijna alles op Curacao. Dus niet met dat slappe slavenverhaal komen. Jij deugt gewoon niet en al je vriendjes ook niet van ROP/ Domeinbeheer. AL die jaren wisten julliedit al, maar Janga bleef kijken, kijken kijken?

  4. @knoekoe of zo en Bryan. Ik ben een van de gepriviligeerde die een huis incl terrein kon kopen en heeft van niemand een gunst nodig. Ik ben van enkele partij zoals jullie 2 die niet objectief kan oordelen. So be it

  5. Kari heeft natuurlijk ook een terreintje gehad van Cooper Corupto daarom verdedigt ze hem en dat in en in verrotte MFK met de net zo corrupte Amerigo Thode die als een koning begraven is terwjl hij die crimineel Jamaloodin altijd het hand boven het hoofd heeft gehouden. Cooper is een oplichter en de gladde slijmpraatjes van Kari zullen daar niets aan veranderen.

  6. Het is natuurlijk niet goed te praten maar als je jaren wacht op een stukje grond om je huis te bouwen.

    Gewoon naar Cooper gaan met een envelopje en je hebt zo een terrein. Zo hebben velen grond gekregen.

    Er wordt tenminste wat aangedaan door deze regering om grond te legaliseren en zo erfpacht te innen.

    Je bedoelt crimineel gedrag wordt beloond? Want de mensen die braaf wachten hebben niets maar de dieven wel. En zo zijn er ook politieke vriendjes die prime spots hebben overgenomen illegaal.

    Maar goed met goedkeuring van Kari ga ik illegaal playa kanepa overnemen en bouw er een mooi huis voor mij daar. Of een hotel. En later zal het worden gelegaliseerd.

  7. Elke regering vindt zichzelf fantastisch, dus ook jouw MFK-regering. Eigen roemt stinkt meestal, en die van jouw wel heel erg. Het stinkt naar Coopers, Piks en Silvanias corruptie

  8. Het is natuurlijk niet goed te praten maar als je jaren wacht op een stukje grond om je huis te bouwen en afhankelijk ben van een totaal onfunctionerende DROV dan ligt het voor de hand om grond van de overheid (tera di dios) te pikken als je niet kan kopen. Er wordt tenminste wat aangedaan door deze regering om grond te legaliseren en zo erfpacht te innen.

  9. Indianen waren de eerste bewoners van de eilanden.
    In hun filosofie is moeder aarde niet het bezit van mensen.

    Dat is koloniaal denken.
    De blanke, die kocht en verkocht wat niet van hen was!

    De Indianen veroverden de eilanden van elkaar en moorden dan de mannelijke bevolking uit en de vrouwen werden hun slaven. Dat is een andere manier van leven en niet koloniaal dat inderdaad een economsche redenen hadden.

  10. Moeilijk voor Charlie bolo cooper om hierop te reageren , indien er kasten van huizen staan die illegaal gebouwd zijn weten we dat Bolo het gedoogt.
    En de gewone man zal wel aangepakt worden.
    Daar is weinig te halen, misschien wel ‘n gedegen heis
    tegen z’n vette kop.

  11. Indianen waren de eerste bewoners van de eilanden.
    In hun filosofie is moeder aarde niet het bezit van mensen.

    Dat is koloniaal denken.
    De blanke, die kocht en verkocht wat niet van hen was!

  12. En natuurlijk is het slavernij..

    Zoals altijd. Ons falen is door slavenrij.

    Als de heer Janga gewoon zijn werk had gedaan toen hij bij de DROV zat dan was er zeker in zijn regio een stuk minder illegale bewoning geweest. Kan de heer Janga uitleggen waarom hij dit allemaal toeliet?

  13. Natuurlijk wordt er niet gereageerd .
    Het is en blijft dweilen met de kraan open .
    Hunga grandi en lintjes knippen of een document uitreiken en luchen met de gouverneur .
    Ik zei het al een keer , de afbrak begon al in 1969 .
    Ik zou zeggen ga door met jullie werk , ze zijn nooit blij met dit soort mededelingen
    En van Charlie bolo daar verwacht ik niks , nada van .

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties