29 C
Willemstad
• zaterdag 27 april 2024

Extra | Journaal 26 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, April 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Wednesday, April 24, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 24 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 23, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

NTR | ‘De Piet Heinstraat op Curaçao? Kan écht niet meer’

HomeLandenCuraçaoNTR | ‘De Piet Heinstraat op Curaçao? Kan écht niet meer’

Een straat met de naam van een admiraal van de West-Indische Compagnie? Onmogelijk, zou je denken. Toch loop je in het historische Otrobanda op Curaçao zomaar door de Piet Heinstraat.

“Nee, zo’n straatnaam past niet meer in deze tijd”, vindt Arthur Curiel (76) die in deze buurt is opgegroeid. “We hebben ons verder ontwikkeld, als mensen en als land. Het bord moet gewoon weg.” Curiel is van-huis-uit sportleraar. Hij wil graag kennis en ervaringen delen. Dus plaatst hij een foto van de straatnaam op Facebook met de prikkelende tekst: ‘Wat heeft Piet Hein nou te zoeken in deze wijk?”

‘Helemaal niets’, vindt ook Jason Fullinck (40), voorzitter van het platform Slavernij en Erfenis van de Slavernij (Plataforma Sklabitut i Herensia di Sklabitut) dat dit jaar is ingesteld door het ministerie van cultuur op Curaçao. “Wij willen dat álle foute namen van het koloniale verleden uit het straatbeeld verdwijnen. Want er zijn er meer, zoals de Columbusstraat. Maar dat kan niet zomaar.”

Mensen hebben geen idee
Dat blijkt in 2011. Na veel commotie en agressie tussen voor- en tegenstanders verandert de naam van het Peter Stuyvesant College dat jaar in Kolegio profèsor dòkter Alejandro ‘Jandie’ Paula (KAP). “Wij denken dat het anders kan als we mensen laten inzien waarom die namen niet meer kunnen”, zegt Fullinck. “Dat is een proces van bewustwording en educatie. Daarna veranderen we al die namen in één keer.”

Met zijn post op Facebook probeert Arthur Curiel wat los te maken. “Bijna niemand weet nog wie Piet Hein was. Ik denk echt niet dat ik de wereld kan veranderen, maar hoop dat mensen erover na gaan denken.”

‘Je zet geen criminelen op een voetstuk’
Platform-voorzitter Fullinck heeft geen boodschap aan mensen die vrezen dat met de straatnamen een deel van de geschiedenis verloren gaat. Hij ziet dat met twee maten gemeten wordt. Als iemand fout was in de Tweede Wereldoorlog volgt direct actie. Gaat het over het slavernijverleden, dan is de reactie vaak: ‘het was toch niet zo erg’.

“De koloniale geschiedenis werd altijd verheerlijkt”, zegt Fullinck. “Daar zijn we aan gewend geraakt. Maar een volk dat zichzelf respecteert, zet geen criminelen op een voetstuk.”

‘Waarom niet: Mafalda Miguelstraat?’
Curiel wandelt regelmatig door de buurt waar hij is geboren en opgegroeid. Hij is beheerder van de Facebookgroep ‘Otrobanda di nos i pa nos’. “Hier woonden eenvoudige gezinnen. Je voelde je echt verbonden met elkaar. Als kind was ik altijd aan het sporten.”

Een alternatief voor de Piet Heinstraat is zo gevonden. De mix van een strenge opvoeding, goed onderwijs en sport en muziek had resultaat. In de stadswijk groeiden veel bekende Curaçaoënaars op: sporters, muzikanten, politici. Zangeres Mafalda Miguel bijvoorbeeld en voormalig MBA-basketbalspeler Randy Wiel.

Bron: NTR/CaribischNetwerk

16 reacties

  1. Piet Hein is misschien een ouderwetsd Hollandse benaming voor een straat op Curacao, maar als men nou es goed de geschiedenis kent en veel leest, is er niks mee aan de hand.
    De tijdsgeest van toen is op geen enkele manier met die van nu te vergelijken.

  2. Ja laten we alle straten ter wereld markeren 16 cijfers en 2 letters en achternamen afschaffen en een BSN nummer hanteren.
    Klaar.
    Maar als je op de punten gaat letten dan was Tula een moordenaar en Brion en vele anderen waren ook geen lieverdjes.

  3. Noem Willemstad Tula-city, brand ook gelijk de hele binnentstad, met Kura Hulanda af, en wals alle landhuizen plat. DAN ben je pas echt van het Piet Heyn-syndroom af.

  4. Gewoon bloemen, bomen, muziekinstrumenten, gebruiksvoorwerpen etc etc is meestal correct. Persoonsnamen kan vroeg of laat wat aankleven.

  5. Waarom niet goede geschiedenislessen over Curacao?

    In dit specifieke geval het verhaal van de Tachtigjarige oorlog?

    De Nederlandse opstand tegen de Spaanse terreur.
    De vervolging van allen, die niet gedwongen wilden worden Rooms Katholiek te zijn?

    De Spanjaarden werden verslagen.
    Piet Hein was een kaperkapitein, met toestemming om de Spaanse zilvervloot te overvallen.

    De buit werd ingezet doorWillem van Oranje om zijn soldaten te betalen.

  6. Fullinck. “Daar zijn we aan gewend geraakt. Maar een volk dat zichzelf respecteert, zet geen criminelen op een voetstuk.”

    Maar zelf is Fullinck loopjongen van KEM Martinus (of te wel Oud FOL). iemand met geen fris geheugen.. agenten aanvallen, valse QR codes.

    En we hebben straten vernoemd naar Coco Balentien en Andruw Jones. Wellicht geen criminelen maar ook mensen met wat foutjes

  7. Saleh straat is een goed idee: en dan met een plakkaat dat toelichting geeft wat de gevolgen zijn van overmoed en inhaligheid. Zo leert de jeugd wat fout is en maken zij niet dezelfde fouten.

    Andere straatnaam keuze zou “black-out Jonas weg-wezen” zijn

  8. Die Arthur hangt al met 1 been in het graf en maakt zich druk om een naam bordje. Dat dit figuur nooit heeft opgelet op school, blijkt al uit het feit dat hij beweert dat niemand Piet Heijn kent. Het zal wel aan het educatie vermogen van de wijkbewoners liggen dan. Enfin op Curacao worden er criminelen op een voetstuk geplaatst en daar wordt met bewondering naar gekeken. Zie de talloze corrupte criminelen uit het bedrijfsleven, openbare instituten en politiek. Ga daar tegen strijden samen met je lamlendige nitwit Fullink. Ik snap niet dat het toegelaten is dat het Peter Stuyvesant College is hernoemd. Maar ja op Curacao kan alles. Schuif een envelopje met centjes de juiste kant op en bestemmingsplan etc. geldt opeens niet meer.

  9. Wellicht een Jaime Saleh straat?

    Beste man is voormalig gouverneur van de Nederlandse Antillen en president van het Gemeenschappelijk Hof van Justitie van de Nederlandse Antillen en Aruba.

    Jaime Saleh is ook nog Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw en Commandeur in de Orde van Oranje-Nassau,

  10. Jacob Geld Dekker wilde Charles Korupson Cooper geen envelopjes geven dus als dank was hij persona non grata volgens Cooper en moest Dekker worden gedeporteerd.

    Zo zie je maar weer.. Wie en hoe gaat men mensen beoordelen en dan vooral mensen van 400 jaar geleden..

  11. Jacob Geld Dekker vindt ik op z’n plaats.
    Heeft in korte tijd veel geïnvesteerd in Otrabanda.
    Nietwaar cooper, jij bent degene die mensen hun huis wilde ontnemen .

  12. Dus gaan we nu straten vernoemen naar artiesten die vrijwel niemand kent of sport mensen met een strafblad?

    En de geschiedenis kent nu eenmaal 2 kanten en ligt er ook aan wie het verhaal verteld. Zo lopen er veel mensen rond met positieve ideeën over Nelson Mandela of Che Guevara maar die hebben ook dingen gedaan wat niet door de beugel kan.

    Laten we onze energie steken in meer belangrijkere dingen op het eiland. Zoals de pensioenen die wellicht niet worden uitbetaald met dank aan de YDK.

  13. “Maar een volk dat zichzelf respecteert, zet geen criminelen op een voetstuk.”

    Tja Arthur, wel eens van geschiedenis gehoord? Dat poets je niet weg met bordjes verhangen, die bordjes houden juist het besef levend dat er in andere tijden andere en soms ook verkeerde dingen gebeurden. Die bordjes moet je dus zeker niet willen verstoppen. Daarnaast, op deze rots stemmen we op struikrovers, geven we ze een vorstelijk salaris en maken we ze minister of president. Zouden we niet beter eerst daar beginnen met wegpoetsen?

  14. Zielig dit soort misplaatste emoties.
    Ik zou het de Haime Saleh straat of No Limit Soldiers, Gino van Ierland,of naar de zus van Wiels noemen.
    Die zijn frisser.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties