30 C
Willemstad
• donderdag 2 mei 2024

Extra | Journaal 30 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, April 29, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 29 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, April 26, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 26 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, April 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

NTR | ‘Agressieve straathonden steeds groter probleem op Curaçao’

HomeLandenCuraçaoNTR | ‘Agressieve straathonden steeds groter probleem op Curaçao’


De 71-jarige Renee Fuldauer wandelt al tien jaar elke ochtend op Curaçao. Als ze op 18 augustus nietsvermoedend haar rondje weer doet, wordt ze door een roedel van vier straathonden aangevallen.

Het eiland reageerde toen geschokt, maar bijtincidenten komen nu wekelijks voor, ziet dierenspecialist Stanley Ignacio.

Fuldauer doet haar verhaal nu ze weer hersteld is. Ze had een behoorlijke bijtwond waar ze maandenlang van moest herstellen. “Ik ben helemaal niet bang voor honden, heb zelf jaren roedels honden thuis gehad, maar ik durf sindsdien niet meer in de buurt te gaan wandelen.”

Meldingen
De aanval wordt door een beveiligingscamera in de buurt gefilmd. Stanley Ignacio is als buitengewoon agent van de dierenproblematiek werkzaam bij het Openbaar Ministerie (OM). Volgens hem komen bijtincidenten door straathonden en honden die wel een eigenaar hebben maar niet op het terrein worden gehouden, vaak voor.

“Wij krijgen momenteel elke week meldingen van bijtincidenten door honden, meerdere keren per week zelfs.” Ignacio zegt dat hier snel iets aan moet gebeuren. “Liever vandaag dan gisteren. We zien momenteel dat er heel veel honden op straat zijn. Veel meer dan voorheen maar er wordt niks aan gedaan.” Volgens hem gaat Justitie hierover, maar doen ze hier niks aan.

De dierenspecialist stimuleert Fuldauer om aangifte te doen. Maar het OM geeft aan niets met de aangifte te kunnen doen.

Reactie OM
“Wij hebben uiteraard aandacht voor dit soort situaties. Wij zijn het inderdaad eens over het feit dat er iets moet worden gedaan tegen de straathonden, maar hoe dat precies moet worden gedaan, wordt nog steeds intern besproken”, schrijft Dayna-Marie Abdoelrahman, Junior Parketsecretaris bij het OM in een schriftelijke reactie op de mail van Fuldauer.

“Wij kunnen in geval van bijtincidenten alleen optreden als we de hond(en) kunnen vinden en/of als we een eigenaar in beeld hebben, die verantwoordelijk moet worden gehouden. Met andere woorden, het OM houdt zich alleen bezig met het strafrechtelijke kant van dit probleem.”

Volgens Abdoelrahman is het  de taak van de overheid om hier wat aan te doen en daar worden nu gesprekken over gevoerd.

Campagne
Maar voor Fuldauer is de zaak nog niet afgedaan: “Wat ik eigenlijk zou willen, is erop wijzen dat het straathonden probleem op dit moment uit de hand loopt. Ik zie dat er vaak geld ingezameld wordt om de straathonden te kunnen voeren. En dat snap ik ook wel, want ik ben ook een hondenvriend, en vind het ook verschrikkelijk om die honden uitgemergeld te zien, maar op die manier  komen er steeds meer.”

“Geef dat geld dan om campagnes op te zetten om ze te laten steriliseren en castreren. Want dat werkt wel. Maar door ze alleen met eten in leven te houden, krijg je juist een uitbreiding. Want die beesten dekken elkaar, dus komen er steeds meer straathonden. Ook ontbreekt het aan beleid en handhaving waarom die honden op de eerste plaats op straat terechtkomen.”

“Ik ben niet voor afmaken”, aldus Fuldauer. “Castreer ze, steriliseer ze. En zorg dat ze een thuis krijgen, zodat het er steeds minder worden. Maar als er geen plek meer is, en het worden er te veel, ja, dan toch maar laten inslapen. Nu komt er weer een hele generatie kinderen, die leren dat ze een stok of een steen moeten pakken. En dat je moet gooien. Daar worden die honden echt niet beter van.”

Bron: NTR/CaribischNetwerk

5 reacties

  1. Er zijn inderdaad stichtingen die de straathonden voeren, maar die zorgen er ook voor dat deze honden worden gesteriliseerd of gecastreerd. Daar ligt het probleem dus niet dat er steeds meer komen. Dat komt doordat mensen hun hond niet op het erf houden en als er dan pups komen ze die dumpen. Ook volwassen en ongesteriliseerde of ongecastreerde honden worden om verschillende redenen gedumpt. Als honden gechipt zouden zijn en die chip geregistreerd is dan kan de eigenaar worden opgespoord en aansprakelijk worden gesteld.

  2. Het rusultaat van decennialang laks en nonbeleid! Dank Parlement, dank ministers en ex-ministers. Blijf maar over coho-neokolonialisme, karnaval, tula plakkaten en andere nonsense praten, terwijl ze stuk voor stuk, zonder uitzondering, hebben lopen sukkelen ruifvreten en mekkeren . Dus dan is afschieten niet een: A oplossing voor lange termijn indien er niet met hands on handhaving en strenge wetgeving wordt opgetreden. B. Een typische vorm van symptoombestrijding. De uitermatige nalatige,onverantwoordelijkeluie en lakse eigenaars een spuitje geven zou dan waarschijnlijk een effectiever middel zijn. Maar dan moet zo’n beetje het halve eiland een spuit krijgen.

  3. Het is geen fenomeen en is al een halve eeuw een normaal verschijnsel! Het licht niet aan het beest maar aan het beest in de mens! Vroeger werd er een politionele actie op touw gezet en werd elke loslopende hond na waarschuwing aan de gemeenschap afgeschoten. Hoewel niet erg dier vriendelijk gaf het even soelaas. Met de instroom van Nl-ers werd het nog erger daar veel mensen ze gingen voeden!
    De meest agressieve honden bevinden zich in de koralen ( tuinen ) van hende di Korsou !ze worden speciaal afgericht op agressie om zo de bezittingen van de eigenaar te beschermen.
    Dit tot in de meest welvarende buurten! Er zijn door aanvallen van deze honden al mensen gedood en of verminkt!
    Ik zelf woon in een buurt met villa’s waarbij mijn overbuur het nodig vond om twaalf tot meer honden los in de koraal gelaten lopen. Onze hond werd een keer door een uitgebroken hond aangevallen. Onze hond was aangelijnd en door snel op treden met een knuppel kon ik hem bevrijden van zijn aanvaller. Ik heb toen de buur gewaarschuwd dat de eerst volgende keer hij zijn hond dood terug zou krijgen. Soebatten helpt niet, je zelf bewapenen om te voorkomen dat je als persoon of huisgenoot geatakkeert word wel!

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties