29 C
Willemstad
• zaterdag 27 april 2024

Extra | Journaal 26 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, April 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Wednesday, April 24, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 24 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 23, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

AntilliaansDagblad | Teruglevertarieven ongewijzigd in 2023

HomeLandenCuraçaoAntilliaansDagblad | Teruglevertarieven ongewijzigd in 2023

Dure reguliere stroom gunstig voor duurzaam opgewekte elektriciteit

Willemstad – De groei van de markt op Curaçao voor PV-installaties (duurzaam opgewekte stroom) gedurende de afgelopen jaren heeft zich in 2022 voortgezet en verstevigd.

,,De belangrijkste factor hierin betreft de forse stijging van de reguliere eindgebruikerstarieven voor elektriciteit gedurende 2022 bij een vrijwel gelijkblijvende gemiddelde investering voor een installatie met zonnepanelen.”

Dat meldt de regering via Bureau Post en Telecommunicatie (BT&P), ook belast met de utiliteitssector. Bovengenoemde ontwikkeling heeft ‘een gunstig effect op de terugverdientijd’, vervolgt de toelichting, voor eindgebruikers met eigen duurzame elektriciteitsproductie voor eigen gebruik vanwege de besparingen die hieruit voortvloeien.

Sinds medio november 2011 is het voor particulieren en bedrijven op Curaçao mogelijk om elektriciteit voor eigen gebruik op duurzame wijze op te wekken, in combinatie met een netaansluiting. Op dit moment worden voor teruglevering van stroom aan het net tarieven toegepast die bestaan uit een vergoeding van 0,25 gulden per kilowattuur (kWh) teruggeleverde elektra. In combinatie met een te betalen vaste vergoeding van 8 gulden (huishoudelijk, industrie exportgericht en ziekenhuis), 16 gulden (zakelijk) of 24 gulden (industrieel standaard en industrieel import vervangend) per geïnstalleerde kiloWattpiek (kWp) per maand.

Op basis van de jaarlijkse evaluatie conform de ‘Tariefrichtlijn kleinschalige duurzame stroomvoorziening’ is door de regering van Curaçao besloten om bovengenoemde tarieven in 2023 ongewijzigd te laten.

De vaste maandelijkse vergoedingen verschuldigd ter dekking van de kosten voor het gebruik en het ter beschikking staan van het netwerk, de netwerkaansluiting en het productievermogen, zullen worden gehandhaafd. Ook het tarief voor teruggeleverde elektriciteit zal worden gehandhaafd op een kwartje per kWh, ‘aangezien dit redelijk in lijn is met de kosten van overige, duurzaam geproduceerde elektriciteit als onderdeel van de brandstofclausule’.

,,Middels het handhaven van de huidige teruglevertarieven per 1 januari 2023 wordt ervoor gezorgd dat particulieren of bedrijven een redelijke terugverdienperiode kunnen realiseren die thans zelfs onder de gangbare internationale terugverdientijden ligt.”

Tevens zijn hiermee de inkoopkosten voor het netwerkbedrijf ‘redelijk in lijn’ met de brandstofclausule en de inkoopkosten van duurzame energie van derden als onderdeel van de reguliere eindgebruikerstarieven voor elektriciteit.

Bron: Antilliaans Dagblad

2 reacties

  1. Nederland is het land van de subsidie voor iedereen.
    Curaçao is het eilandje van subsidie voor politici en vriendjes only.
    Schotte was een ritselaar en babbelaar. Niet een van de slimste mavo 3 leerlingen… Daarom haalde hij Mavo 4 niet. Dat hele terugbetalen zoals in NL gebeurt is daar zwaar gesubsidieerd. Schotte z.n ambtenaren hebben na veel uitleg hem duidelijk gemaakt dat dat helemaal niet rendabel en handig is op Curaçao.

    Je hebt er niks aan gedurende de de dag. De windmolens staan er ook niet zomaar.

    Curacao en alternatieve energie Dat is alleen als de stroomprijs het duurste ter wereld is. Stroom verkoop is ook “uitbesteed” lees verkocht.
    Absurd als je begrijpt dat je letterlijk de drab van het afval meer in diesel kool branders kan stoken. En ook die rotzooi uit venezuela. waait toch hun kant op.

    Als je een net dat je niet goed kan regelen en als dat ook nog eens niet stabiel is en onder capaciteit heeft dan gaan die zonnepanelen en terug leveren alleen maar problemen geven.
    Met die zonnepanelen blijft het vermogen dat je nodig hebt bij geen wind en zon gelijk. Daarom hadden we die black-outs
    In Europa zijn de netten geschakeld en heb je regel centrales. Maar op Curaçao is het al heel wat dat er bijna altijd wel stroom is. En nog is het in buitenlandse handen.

    Zonnepanelen wordt niet ontmoedigd. Het terug verkopen wel. En ik geef ze groot gelijk.

    Totdat er een goede oplossing wordt gevonden voor opslag is alternatieve energie leuk voor 1 op 1 direct verbruik. Maar niet handig om een net mee te reguleren.
    Dat de overheden in NL daar miljarden in pompen is omdat ze daarop gokken. Die opslag komt er. En nee dat zullen geen (tesla) batterijen zijn.

    De oplossing is er al en ze gokken ook zwaar op kern fusie maar ja olie is nog heel goedkoop maar zal op raken. En dat flouwekul gedoe over Co.2… Je moet kiezen wat je leuker vind een ijstijd waar we naar toe gaan of toch nog even warmer blijven. Met een wereld bevolking die nog steeds groeit.
    Die Arabieren zijn ook niet zo maar aan het bouwen geslagen. Ze hebben niks anders.

    Maar de politiek leeft op angst en belastingen en persoonlijk op het uitdelen van subsidies.. Dus knijp je op Co.2 en andere flauwekul bangmakerijen.

  2. Opwekking van zonne-energie moet worden gestimuleerd, niet ontmoedigd door onze unieke ‘zonnetax’ en kennelijk wat slaperige bestuurders. Wake up; het is een schande voor ons als Caribisch eiland, onnodig en het kan echt wel beter. Curaçao ontmoedigd het gebruik van zonnepanelen, ook in 2023. Hoe lang nog?

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties