27.6 C
Willemstad
• donderdag 2 mei 2024

Extra | Journaal 30 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, April 29, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 29 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, April 26, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 26 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, April 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

AntilliaansDagblad | ‘Stel norm luchtkwaliteit uit’

HomeNieuwsGezondheidAntilliaansDagblad | ‘Stel norm luchtkwaliteit uit’

SER: Dit is nodig om afhaken exploitant te voorkomen

| Persbureau Curacao

Willemstad – De Sociaal-Economische Raad (SER) stelt in het advies over de Landsverordening luchtkwaliteitseisen een versoepeling voor van de luchtkwaliteitseisen, zodat een eventuele nieuwe operator van de Isla-raffinaderij fasegewijs aan de landsverordening kan voldoen.

Het gaat om ‘uitstel van introductie van de strengere normen voor (voornamelijk) zwaveldioxide (SO2)’ oftewel ‘een tijdelijke versoepeling van de normen’.

,,Nieuwe exploitanten dienen de nodige inspanningen te verrichten om aan de luchtkwaliteitsnormen te voldoen. Dit kan tot gevolg hebben dat potentiële investeerders afzien van deelname aan het exploitatieproces als vooraf duidelijk wordt dat deze normen niet haalbaar zijn”, zo wordt aangevoerd.

De raffinaderij is sinds augustus 2019 niet meer operationeel. De SER is op de hoogte dat de overheid en RdK momenteel in onderhandeling zijn met potentiële nieuwe exploitanten voor het Isla-terrein, inclusief de bestaande installaties.

Geselecteerde voorkeurskandidaten voor de exploitatie van de Isla-raffinaderij en de olieterminal bij Bullenbaai zullen de nodige technische ‘due diligence’-onderzoeken verrichten, waarbij verwacht wordt dat er rekening gehouden zal worden met de voorgestelde aangepaste normen conform de concept-landsverordening. Om afhaken te voorkomen, adviseert de SER dus dat er soepeler wordt omgegaan met de luchtkwaliteitseisen.

Daarbij heeft het adviesorgaan de complexiteit van de materie meegewogen en de belangen van de regering en operationeel maken van de raffinaderij afgezet tegen de milieu- en gezondheidsschade. SER: ,,Enerzijds heeft de regering de taak om normen te stellen ten behoeve van luchtverontreiniging om de gezondheid van voornamelijk de bewoners van het gebied benedenwinds van Schottegat, te waarborgen en anderzijds de taak om zorg te dragen voor economische activiteiten en werkgelegenheid, waarbij een gefaseerde introductie van de luchtkwaliteitsnormen een optie is.”

De ‘kosten’ van een (tijdelijke) versoepeling van de luchtkwaliteitseisen voor individuen, bedrijven en de samenleving als geheel omvatten volgens de SER financiële kosten en ‘negatieve (neven-)effecten die wellicht niet direct in geld kunnen worden uitgedrukt’. De ‘baten’ daarentegen verwijzen naar ‘de positieve effecten en voordelen die worden gerealiseerd door de (tijdelijke) versoepeling van de luchtkwaliteitsnormen’. ,,Deze baten hebben betrekking op zowel individuen als de samenleving als geheel en omvatten zowel financiële als niet-financiële voordelen”, zo wordt eraan toegevoegd.

De SER komt tot dit advies na gesprekken met Refineria di Kòrsou (RdK). ,,Uit gesprekken met RdK heeft de SER kunnen opmaken dat de raffinaderij, tijdens volledige operationele jaren, met 75 procent bijdraagt aan de gemeten immissie van zwaveldioxide (SO2) bij Kas Chikitu (immissie verwijst naar de concentratie van deze stoffen op een bepaalde locatie en emissie gaat over de uitstoot van stoffen in het milieu, red.). Indien de raffinage-activiteiten gestart worden, zal dit gefaseerd moeten gebeuren. Bij de initiële opstart van de raffinage-activiteiten zal het voldoen aan de norm geen problemen opleveren. Echter in de derde fase wordt het voldoen aan de norm voor SO2 een uitdaging omdat dan de catcracker opgestart wordt. De winstgevendheid van de activiteiten is voorwaardelijk aan het opstarten van de catcracker.

RdK schat de gemiddelde jaarlijkse immissie van SO2 in deze fase op 62 microgram/m3, waardoor de totale immissie boven de voorgestelde jaarnorm zal uitkomen. Verder heeft RdK aangegeven dat de raffinaderij op langere termijn (15 jaar) op gas (LNG) moet gaan draaien en op hydrogen energy, wat tot minder emissie van SO2 zal leiden, met geschatte immissies van 37 microgram/m3 tot zelfs 20 microgram/m3. Dit vergt echter hoge investeringen. De exploitant zal dus tijd nodig hebben om de nodige investeringen te doen en aanpassingen te verrichten aan de operaties van de raffinaderij-installaties”, zo wordt verslag gedaan.

Bron: Antilliaans Dagblad

7 reacties

  1. Waar gaat dit over?

    De vraag bij de politici is nu eenmaal. Wat levert het mij op? Isla heeft al jaar en dag politici en vakbonden financieel ondersteund dus dat moet door blijven gaan.

  2. Waar gaat dit over?
    Er is een globale overcappaciteit in rafinage
    Deze, verouderde, rafinaderij is Al jaren buiten gebruik
    En Dan zou een exploitant na eerst een miljoennen investering Om de rafinaderij op te starten daarna een miljarden investering, Om n termijnen, moeten doen om aan de regels te voldoen.
    Gaat net zo niet gebeuren Als de investering in een keer.
    Dit Is niets meer Als geld trekken van een dode bedrijfstak.

  3. Er was nooit handhaving op PdvA en dat zal straks ook niet gebeuren. SER leden wonen niet onder de rook van isla dus maakt hun weinig uit. Feit is dat er een rechtelijke uitspraak is en daar kan de SER weinig aan doen.

  4. helemaal eens met Joep: tijdens de onderhandelingen kan je eisen vastleggen. als je na de onderhandelingen met extra eisen komt, dan trekt niemand zich er iets meer van aan net zoals in het verleden met PVDSA die zowel de milieu eisen als de betalings eisen niet nakwamen. En dan is er opeens geen enkele politicus die durft te handhaven vanwege baanverlies.

    SER heeft met dit advies ook al zijn geloofwaardigheid en onafhankeiljkheid verloren

  5. Tsja, ze laten zich voorlichten door 1 partij, die nota bene financiele belangen bij inbedrijfstelling heeft, en dan hebben ze hun oordeel klaar. Andere deskundigen hoeven niet geraadpleegd te worden om verkregen informatie te verifiëren.
    Inderdaad: “hoezo SER onafhankelijk?”.

    Dit is een vodje in de trant van “herinvoering van de slavernij trekt investeerders aan”: is iedereen met verstand al van het eiland vertrokken? Is er door de jaarlijkse export van studenten geen zinnig mens meer op het eiland aan te treffen?

    Kortom: lijkt kromme/domme Cooper-logica!!

  6. De laatste keer dat dit werd voorgesteld was toen PdVSA net de raffinaderij had overgenomen. Ook zij hoefden niet aan de eisen te voldoen, kregen tijd om de wijzigingen door te voeren en………………dat hebben ze dus nooit gedaan.
    Wanneer iemand eenmaal bezig is, werknemers in dienst heeft, die ook nog eens betaald krijgen, dan is er geen politicus op dit eiland te vinden die dan nog de boel stil gaat leggen vanwege uitstootnormen.
    Dan krijgen we dus hetzelfde als 1988, men beweert bezig te zijn, maar onderdelen ontbreken of er is wel een andere reden en vervolgens gebeurt er niets meer.
    En dan krijgen we weer rechtszaken, met uitspraken van de rechter, welke de regering weer naast zich neer zal leggen.

    Waarom is het zo moeilijk om gewoon eisen op tafel te leggen ? Wanneer een uitbater deze oude roestbak nog wil hebben dan heeft hij of zij daar zijn redenen voor. Zijn die redenen om gewoon, ten koste van de bevolking, te kunnen produceren zonder milieu eisen (en daardoor winst te maken) dan praten we dus over een niet levensvatbaar bedrijf.
    Een uitbater die wel serieus is zal die kosten alleen betalen wanneer het businessplan laat zien dat het haalbaar is. Dan kan hij de tent jarenlang draaiende houden en ook moderniseren.
    Anders gezegd, hoeveel heeft de SER onder de tafel gekregen om dit advies te schrijven ?

  7. Te gek voor woorden. Als de regels je niet bevallen, pas je ze aan.

    Hoezo SER onafhankelijk?

    Ook goed voor de toeristensector (waar het eiland op draait).

    Zal Corendon fijn vinden, of de nieuwe jachthaven met penthouses van 2 milj plus. Die zullen wel goed verkocht worden…

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties