33 C
Willemstad
• donderdag 2 mei 2024

Extra | Journaal 30 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, April 29, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 29 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, April 26, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 26 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, April 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

AntilliaansDagblad | ‘Financieel solide en duurzaam’

HomeLandenCuraçaoAntilliaansDagblad | ‘Financieel solide en duurzaam’

DNB betrokken bij beoordeling plan Curaçao afwikkeling Ennia Leven

Het hoofdkantoor van Ennia op Curaçao. BeeldWillemstad – Net als bij de beoordeling van de oorspronkelijk door Curaçao en Sint Maarten beoogde doorstart van Ennia Caribe Leven (ECL) deze zomer, zal bij de beoordeling van de gecontroleerde afwikkeling zoals die nu door de landen en de Centrale Bank CBCS wordt voorgesteld, worden samengewerkt met experts van het Haagse ministerie van Financiën en De Nederlandsche Bank (DNB).

 

Dit stelt staatssecretaris Alexandra van Huffelen (D66) op vragen vanuit het Nederlandse parlement. ,,De experts zullen beoordelen of de voorgedragen oplossing financieel solide en duurzaam is. Daarbij wordt gekeken naar de financiële onderbouwing van het voorstel, de risico’s, de juridische constructie en de gevolgen voor polishouders.”

Het betreft ‘grotendeels vertrouwelijke informatie die alleen door onze experts wordt ingezien en niet openbaar kan worden gedeeld. ,,Voor mij is het belangrijk dat de belangen van polishouders zoveel mogelijk worden beschermd en dat het voor de landen heel helder wordt welke financiële bijdrage aan hen wordt gevraagd.”

Niet alleen de komende paar jaar, voegt zij eraan toe, maar totdat alle pensioenrechten zijn uitgediend. Indien dat knelpunten oplevert voor de begrotingen van de landen zal het College financieel toezicht Curaçao en Sint Maarten (Cft) daarover adviseren.

Door Kamerleden werden de vragen gesteld: ,,Als Curaçao een plan voor de afwikkeling van Ennia presenteert: Welke expertgroep betrekt u en wat kan de rol van De Nederlandsche Bank daarbij zijn? Kunnen wij de opdracht van de expertgroep ontvangen en tijdig geïnformeerd worden over hun adviezen?” Ook willen Nederlandse parlementariërs weten welke criteria de staatssecretaris hanteert om de voorstellen te beoordelen. En: ,,Hoe zal de herfinanciering de financiële situatie van toekomstige generaties op de eilanden Sint Maarten en vooral Curaçao beïnvloeden?”

Nederland en de landen hebben het afgelopen jaar en met name de afgelopen maanden intensief met elkaar gesproken, zowel op ambtelijk als bestuurlijk niveau. Op 15 mei jongstleden heeft Nederland zijn aanbod voor de herfinanciering van de covidleningen ook schriftelijk gedeeld met Curaçao, Aruba en Sint Maarten. In dit aanbod zijn de verschillende voorwaarden per land opgenomen om een beroep te kunnen doen op de verschillende leenvoorwaarden met een lage, middelhoge en hoge rente.

Vanuit de landen en Nederland zijn vervolgens verschillende voorstellen over en weer gedaan, waarbij veelvuldig is overlegd over de draagkracht van de landen, een oplossing voor Ennia en de consequenties hiervan voor de herfinanciering van de covidleningen.

,,Van Curaçao heb ik geen concrete voorstellen ontvangen voor de herfinanciering, maar enkel reacties op de modaliteiten van het leningaanbod van Nederland. Vervolgens hebben wij verschillende keren overlegd over de modaliteiten. Op 10 oktober heb ik van Curaçao een brief ontvangen met het bericht dat Curaçao voorwaardelijk akkoord gaat met de leenovereenkomst ter kortlopende herfinanciering.”

Hierbij stelde Curaçao onder andere als voorwaarde dat het, na uitwerking van de Ennia-oplossing door de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS), met terugwerkende kracht een beroep wilde doen op 3,4 procent rente op de covidlening.

Hierna is het overleg tussen Curaçao en Nederland hervat. Uiteindelijk heeft de staatssecretaris op 16 oktober een getekende leenovereenkomst ontvangen van Curaçao en heeft zij de Kamer daar op 17 oktober schriftelijk over geïnformeerd.

,,Met Sint Maarten verliepen de onderhandelingen voortvarend, de leenovereenkomsten zijn in overleg opgesteld, waarbij de vragen van Sint Maarten over de leenovereenkomst zijn beantwoord en rekening is gehouden met de belangen en wensen van zowel Sint Maarten als Nederland.”

Bron: Antilliaans Dagblad

3 reacties

  1. “Nederland heeft haar eigen deskundigen ingeschakeld, dezen handelen in het belang van de rechten van de polishouders.”

    punt blijft dat de curacaose belastingbetaler de 30mln per jaar gaat ophoesten, niet de Nederlandse deskundigen. Waarom zou de Curacaose belasting betaler geen inzicht mogen krijgen in de omstandigheden voordat zij die 30mln per jaar gaan betalen?

  2. Nederland heeft haar eigen deskundigen ingeschakeld, dezen handelen in het belang van de rechten van de polishouders.
    Over pensioenen in Nederland geldt een gemiddelde duur van 80 jaar om ervoor te zorgen, dat er voldoende in kas blijft voor alle verzekerden.

    Zij rekenen ook door welke opbrengsten Curaçao kan verwachten bij de voorgestelde afwikkeling.
    Dus verkopen van de bezittingen van Ennia.
    Plus het eventueel terug te vorderen bedrag van de profiteurs Ansari en en andere aandeelhouders.

    Is de uitkomst negatief, dan blijft de herfinanciering van de coronalening op het hoge percentage.

  3. “Het betreft ‘grotendeels vertrouwelijke informatie die alleen door onze experts wordt ingezien en niet openbaar kan worden gedeeld. ”
    Vreemde en foute gang van zaken. Dus het voorstel is dat Curacao 30 mln (kan dit bedrag nog oplopen) per jaar bijdraagt aan ENNIA. Die 30mln moet van belastinggeld komen dus de belastingbetaler gaat hiervoor opdraaien. De belasting betaler krijgt echter geen inzicht in:
    1. wat zijn de risico’s? Hoe houdt men rekening met langer leven, inflatie, etc?
    2. hoe hard is de garantie?
    3. gaat ENNIA (en CBCS) hun business model wijzigen door minder kosten/salaris te maken?
    4. wordt het geld belegd of direct uitgekeerd? als het belegd wordt, waar wordt het in belegd (Mullet Bay, Campo, Plaza?)
    5. wie vanuit CBCS is verantwoordelijk voor de afwikkeling?
    6. hoe worden andere stakeholders (Staten, polishouders) geinformeerd tjdens de afwikkeling?
    7. wanneer worden er jaarrekeningen gepubliceerd?

    dus nog een hoop standaard vragen en onderzekerheid waar de Curacaose belastingbetaler recht op antwoord heeft (wie betaalt, bepaalt).

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties