31 C
Willemstad
• donderdag 2 mei 2024

Extra | Journaal 30 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, April 29, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 29 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, April 26, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 26 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, April 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

AntilliaansDagblad | Duikers sturen brandbrief

HomeLandenCuraçaoAntilliaansDagblad | Duikers sturen brandbrief

Grote zorgen over kwaliteit van het onderwaterrif


Willemstad – Een groep van ruim veertig bezorgde duikprofessionals heeft een brandbrief gestuurd naar de Staten. Zij schrijven daarin dat ze de achteruitgang van koraalriffen op Curaçao met eigen ogen zien.

 

Om dit een halt toe te brengen en de riffen te beschermen, roepen zij op tot nieuwe, vergaande maatregelen en het beter handhaven van de bestaande wetgeving.

De duikprofessionals – van onder meer Scubaçao, de Dive Bus, Reef Renewal Curaçao en Curious2Dive – steunen naar eigen zeggen de wens van de Curaçaose Tourist Board (CTB) en de Curaçao Hospitality and Tourism Association (Chata) om Curaçao als duikbestemming te promoten. ,,Maar wij willen ook wijzen op het feit dat zonder beschermende maatregelen, de riffen van de eilanden waarschijnlijk een vergelijkbaar, onnodig traject van achteruitgang zullen volgen als elders in het Caribisch gebied”, zo staat in de brief.

,,De urgentie van deze kwestie komt voornamelijk voort uit recente rapporten van Carmabi over het verschijnen van een nieuwe koraalziekte (SCTLD) die al riffen in het noorden van het Caribisch gebied heeft vernietigd, de opkomst van pathogene bacteriën in de kustwateren van Curaçao en de schijnbaar niet-gehandhaafde mogelijkheid om alles te bouwen wat men wil in de kustwateren van Curaçao. Terwijl wij, mensen die al tientallen jaren rond Curaçao duiken, riffen hebben zien afnemen, veranderen in samenstelling of juist hetzelfde zien blijven.”

,,Op verschillende plaatsen rond Curaçao, hebben we veel voorbeelden gezien van riffen die veranderen in ‘nieuwe riffen’ of die onveranderd blijven op locaties waar menselijke invloeden relatief klein zijn (bijvoorbeeld Klein Curaçao, Oostpunt-gebied, Rif Marie, Kalki). Met andere woorden, wij geloven dat wanneer lokale stressfactoren zoveel mogelijk worden verminderd, riffen in één vorm of een andere kunnen voortbestaan ondanks de aanwezigheid van ziekten of klimaatverandering, factoren buiten onze controle.” De ondertekenaars geven aan dat ze recente acties van de overheid om betere bescherming te bieden aan de rif-gemeenschappen van Curaçao waarderen.

Tegelijkertijd geeft het duikersplatform aan dat bijna dagelijks een groot aantal (illegale) praktijken waargenomen wordt, dat indruist tegen de ambitie om de riffen te beschermen en Curaçao als opkomende duikbestemming op de kaart te zetten. De duikersorganisaties sommen op: (1) Illegale visserij met sleepnetten komt vaak voor, wat resulteert in de dood en ontbinding van grote vissen (en zeeschildpadden) die populair zijn bij duikers en lokale waterliefhebbers; (2) De overmatige vangst van algenetende vissen (bijvoorbeeld papegaaivissen en doktersvissen) leidt tot ongecontroleerde groei van algen die rifbouwende koralen verstikken; (3) Het voortdurend lozen van rioolwater en afvalwater langs de kust leidt tot een toename van ziektes bij vissen, koralen en zelfs mensen; (4) Illegale speervisserij komt voor rond het eiland. Wanneer autoriteiten worden gebeld, komt er nooit iemand opdagen, wat het gebrek aan handhaving illustreert als het gaat om de bescherming van de mariene hulpbronnen van het eiland; (5) Illegale bouw in Curaçaose kustwateren (bijvoorbeeld Pietermaai) of aan de kust (bijvoorbeeld Jeremi).

Als ‘duikgemeenschap van Curaçao’ doen de auteurs een dringende oproep om een aantal veranderingen door te voeren zoals (1) De handhaving van bestaande wetten die het gebruik van sleepnetten en harpoenen verbieden te verbeteren; (2) Het vangen van alle herbivore vissen (vooral papegaaivissen, ‘gutu’) te verbieden om de overgroei van het rif van het eiland door algen die bacteriële groei bevorderen te beperken; (3) Het dumpen van water dat rioolwater of andere verontreinigingen bevat in de oceaan of kustgebieden te vermijden om de huidige verspreiding van door water overgedragen ziekten onder vissen, koraal en mensen te beperken; (4) Agenten aan te stellen en hen het mandaat te geven om milieuwetgeving te handhaven.
Met het ondertekenen van de brief, onderschrijven in totaal ruim veertig betrokken duikprofessionals het belang van deze maatregelen om de koraalriffen te beschermen

Bron: Antilliaans Dagblad

7 reacties

  1. Het is een probleem wat al decennia speelt.
    Vanmiddag hoorde ik op radio Hoyer een interessant gesprek met Drayer en een legale duik school eigenaar die al +27 jaar duikt en de marine steeds verder achteruit ziet gaan, precies zoals in de brandbrief vermeld.
    Daarbij komt dat er meer dan 80 duik scholen zijn, mensen kunnen inkl vlucht boeken bij duik scholen die niet certified zijn. Ze werken illegaal, dragen geen belasting af etc etc.
    Er wordt gedoken zonder enige vorm van respect voor de marine, dat het koraal op bepaalde plekken afsterft hoort erbij.

    Dat heb je als er niet gehandhaafd wordt. Op elk gebied dus.

  2. Gelukkig heeft Curaçao Carmabi. Als je het van de GMN-minister moet hebben dan ben je in de aap gelogeerd. Wat een rotzooi

  3. Ik Ben heel benieuwd wat Carmabi hierover
    te zeggen heeft. Zij hebben het BEHEER en doen onderzoek van het Curaçao Marine water park.

  4. We zijn niet eens in staat om onze wegen te onderhouden en het eiland schoon te houden . Maar wel dagelijks op de foto om een of ander flut en simpel opening .
    Pero ja nos mes por .

  5. @Django, Het is een bekend probleem waarbij de politici en elite veel geld verdienen en de natuur zal verdwijnen. Maar de gemiddelde YDK ligt er niet wakker van. Wel van dingen van 400 jaar geleden maar liefde voor het eigen eiland is ver te zoeken.

  6. Een korte reflectie: Het valt op dat na plaatsing van bovenstaand artikel zo weinig reacties worden geplaatst. De duikprofessionals maken gewag van het feit dat de onderwaterwereld van Curacao wordt verwaarloosd door inwoners van Curacao, terwijl deze wereld van enorm economisch belang is voor Curacao. Daarbij komt dat de overheid van Curacao geen enkele vorm van reactie geeft op dit noodsignaal van professionals die bijdragen aan de toeristenindustrie. Dat geldt evenzo voor de Kunuku-man. Deze mensen dragen Curacao op handen, steken hun handen uit de mouwen door onderwater en bovenwater het eiland schoon te houden. Het zou de overheid van Curacao sieren als zij dit soort initiatieven door beeld en geluid en met financiële middelen juist ondersteunen. De toerist komt alleen terug op het eiland als het de moeite waard is.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties