29 C
Willemstad
• donderdag 2 mei 2024

Extra | Journaal 30 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, April 29, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 29 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, April 26, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 26 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, April 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

NTR | Expeditie Nederland: de ezels van Bonaire

HomeLandenBonaireNTR | Expeditie Nederland: de ezels van Bonaire


Invasieve diersoorten zijn dieren die oorspronkelijk niet in een land of gebied thuishoren. Op Bonaire is de ezel zo’n invasie diersoort.

Nu nauwelijks meer voor te stellen maar het dier kwam tot een paar eeuwen geleden niet op het eiland voor. Voor Expeditie Nederland heeft Caribisch Nederland hier een verhaal over gemaakt.

Ezels zijn onlosmakelijk verbonden met Bonaire. Ze hebben een grote aaibaarheidsfactor. Maar de dieren geven ook overlast: vuilnisbakken die omgegooid worden, ze zorgen voor erosie bij het graven naar water en dat heeft op zijn beurt gevolgen voor de natuur. En daarnaast gebeuren er regelmatig aanrijdingen met als gevolg gewonde mensen én ezels.

Voor mensen zijn er voorzieningen maar voor de ezels is er gelukkig de Donkey Sanctuary Bonaire. Daar worden ruim 600 ezels opgevangen die ziek of gewond zijn. Daarnaast leven er nog eens 1100 in het wild.

Expeditie Nederland
In het televisieprogramma Expeditie Nederland werken de regionale omroepen én het Caribisch Netwerk samen. Elke week is er een thema dat door vier regionale omroepen wordt ingevuld. Verschillende onderwerpen komen aan bod; van geschiedenis en cultuur tot actuele vraagstukken en zorg. Door perspectieven vanuit veertien verschillende omroepen wordt er een compleet beeld gegeven van Nederland als geheel, inclusief de Cariben.

Caribisch Netwerk
Voor deze aflevering van Expeditie Nederland maken correspondenten Nathaly Evertsz en Marit Severijnse van Caribisch Netwerk een reportage over de ezels op Bonaire. Daarbij lopen ze een dag mee op de opvang met Marina Melis en Barsilio Genaro Anthony. En vertelt oud-veehouder Buchi Frans over zijn waardering voor het dier.

De Nacht van Caribisch Netwerk
Marina Melis is oprichter van de opvang. Vanavond praat Guilliano Payne met haar in een nieuwe uitzending van De Nacht van Caribisch Netwerk over haar werk. Hoofdgast van deze week is theatermaker Raymi Sambo.

De uitzending is live te beluisteren op NPO Radio 1, van 02.00 tot 05.00 uur/Nederland & 21.00 tot 00.00 uur/Cariben. Meepraten tijdens de uitzending? Graag! Download de app van NPO Radio 1 op jouw mobiel en stuur Guilliano een bericht tijdens de show.

Bron: NTR/CaribischNetwerk

Dit artikel is geplaatst in

4 reacties

  1. Ezelvlees op de menukaart! In verschillende landen, ook in Europa, o.a Italie is ezelvlees een lekernij. Chinezen lusten die ook. Ezelvlees zou een goed export product kunnen zijn voor Bonaire. Probleem opgelost, win-win situatie.

  2. De reden dat de hoge Veluwe niet bos is maar heide is omdat die schapen alle jongen loten op vreten. Geen schapen geen heide.

    30.000 Geiten
    500 Ezels
    Nou moet je indenken op een droog eiland als Bonaire wat moeten die ezels en geiten dan vreten. Ze kunnen er best al een tijdje zijn maar net als de zeeduivel
    net origineel.
    Ze vreten al het jonge groen op en schijten alles onder. Met weinig regen krijg je dan aardige ophopingen. Dat groen houdt vocht vast. Droge vlaktes niet.
    Dan is het loslopens spul nog behoorlijk gevaarlijk ook en jaarlijks zijn er aanrijdingen.
    Op Bonaire was de overheid was al bezig die besten achter een hek te krijgen.

    Bonaire is 288 km2 20.000 inwoners rond de 17200 jaarlijkse toeristen.
    Curaçao is 444 km 155.000 inwoners rond de 600.000 jaarlijkse toeristen

    De toeristen slopen Curaçao niet echt.
    Dat doen de inwoners zelf door overal afval te dumpen.
    Overal in mundies wordt afval en autowrakken gedumpt. Er zijn een in verhouding ongekend aantal fastfood zaken en overal vind je dat terug. En dan is er nog een giga landfill.
    Dus in verhouding is het stil op Bonaire.
    Curaçao is een stuk groener zeker als het regent.
    Ook nog steeds het verkeerde groen mundi doornen maar ja. Het is al iets.
    Toeristen eten geen groen en dumpen nauwelijks afval..

    Dus welk buiten verhouding mensen volk heb je het over.
    De broma was altijd dat Bonaire meer geiten en ezels bi elkaar heeft dan inwoners. Nou dat klopt.

  3. Ruimen samen met die geiten Super slopers.
    Beter voor het klimaat en misschien komt de begroeiing / bomen weer terug op Bonaire en andere begroeiing die ze nu decimeren / opvreten. Super slecht voor het klimaat die beesten. En pak de zeeduivels ook meteen mee die de visstand decimeren en zo het koraal bedreigen. Die visjes die ze nu massaal opvreten onderhouden het koraal.
    Maar he klimaat activisten, Nederland moet het zeker oplossen. Of niet.
    Penny wise pound foolish sukkels.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties