33 C
Willemstad
• donderdag 2 mei 2024

Extra | Journaal 30 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, April 29, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 29 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, April 26, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 26 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, April 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

DKR | Van Huffelen wil dat Eilandsraad Bonaire verhoging fractiegeld intrekt

HomeLandenBonaireDKR | Van Huffelen wil dat Eilandsraad Bonaire verhoging fractiegeld intrekt

Dossierkoninkrijksrelaties.nl

Den Haag – Staatssecretaris van Koninkrijksrelaties Alexandra van Huffelen wil dat de Eilandsraad van Bonaire het besluit om de eigen fractievergoeding met 480.000 dollar te verhogen intrekt.

In haar opdracht stelt het ministerie van BZK een onderzoek in naar de totstandkoming van het omstreden besluit.

“Ik heb met verbazing kennisgenomen van de berichten op Dossierkoninkrijksrelaties over het besluit van de Eilandsraad om de fractievergoeding met een aanzienlijk bedrag te verhogen. Juist omdat veel inwoners op Bonaire moeite hebben maandelijks de eindjes aan elkaar te knopen”, aldus Van Huffelen. “Het zou goed zijn als de Eilandsraad van Bonaire in zijn rol van volksvertegenwoordiging aan de inwoners uitlegt waarom deze verhoging nodig was en op welke manier ze het extra geld gaan inzetten in het belang van de inwoners.”

Onderzoek

Uit de woorden van de staatssecretaris kan worden opgemaakt dat zij het in elk geval niet uit te leggen vindt. Ze wacht dan ook niet af of de Eilandsraad zelf tot het inzicht komt dat een toelage van 88.400 dollar per fractielid lastig te verantwoorden is terwijl 3 tot 4 van elke 10 Bonairianen in armoede leeft. “Ik laat onderzoeken hoe dit besluit tot stand is gekomen, wat de aanleiding was voor deze verhoging en of het mogelijk is om het besluit terug te draaien.”

Van Huffelen erkent dat de Eilandsraad op basis van de huidige wet- en regelgeving (WolBES/FinBES) formeel bevoegd is om dit besluit te nemen. Maar, benadrukt ze: “Het was beter geweest als de politieke discussie die geleid heeft tot het nemen van dit besluit, tijdens een openbaar debat aan de orde was gekomen.” De verhoging is zonder daar ruchtbaarheid aan te geven weggestopt in een nogal technische verordening waar de Eilandsraad zonder er een woord aan te wijden unaniem mee heeft ingestemd. In wiens opdracht interim-griffier Arjen de Wolff de regeling heeft gewijzigd, is nog altijd niet opgehelderd.

Conferentie

De affaire werpt zijn schaduw vooruit: eind deze maand reizen de Eilandsraad en het Bestuurscollege naar Nederland voor de werkconferentie over de vernieuwing van de WolBES/FinBES. De fractievergoeding is door staatssecretaris Van Huffelen, zo laat ze weten, aan de agenda van de conferentie (4-6 maart) toegevoegd. Dat geeft de Eilandsraad nog 3 weken de tijd om een mogelijk ingrijpen door ‘Den Haag’ te voorkomen.

Oppositiepartij MPB heeft donderdag gemeld het besluit te willen terugdraaien. PDB en M21 lieten blijken ondanks de kritiek nog altijd achter de verhoging te staan. In zijn wekelijkse persconferentie verdedigde gedeputeerde Clark Abraham vrijdagmiddag de verhoging – waar hij destijds als eilandsraadslid voor heeft gestemd – in felle bewoordingen. De UPB en Cyrill Vrolijk hebben nog geen standpunt kenbaar gemaakt.

Bron: Dossierkoninkrijksrelaties.nl

5 reacties

  1. Het is zo jammer dit. Ik had echt gehoopt dat indien men onder supervisie van Nederland zou staan, dat de corruptie en zelfverrijking zou stoppen. Als hun nog enige nut hadden en kennis en kunde brachten, dan zou je nog kunnen denken van weet je wat het is maar geld. Maar deze strontvliegen zijn alleen met zich zelf bezig. De eilandbewoners mogen verrekken en hun baden in luxe als varkens in de modder.

    Zo direct weer een snoepreisje naar Nederland (uiteraard business class of first class). Daar kunnen ze het binnenhof weer blij maken met hun verschijning.

    Ach ja zolang de bevolking zich laat omkopen voor een glaasje rum en een pastechi om op deze luileballen te stemmen, verdienen ze het.

  2. Gelukkig mevr vPuffelen.
    Verstand komt met de jaren.
    Kunt u het terugdraaien dat Curaçao geld krijgt zonder daarvan verantwoording te hoeven afleggen. Hier zit ook zoiets , profiteurs.

  3. Een zeer wijs verzoek van de staatssecretaris! De bijzondere gemeente -openbaar lichaam- Bonaire moet zich vergewissen dat in verhouding tot soortgelijke gemeenten in Nederland (doe maar de gemeente Putten) de fractievergoeding geen enkele (ook niet plausibel of oorzakelijk) rechtvaardiging herbergt. Sterker, het lijkt hier op een poging of neiging tot zelfverrijking zonder enig draagvlak onder alle belastingbetalers, zowel op Bonaire als in Nederland. Het is van de zotte dat de Eilandsraad denkt met deze mafia-praktijk weg te kunnen komen. Schande…SCHANDE!

  4. Dit soort boeven en we er ook vele van op Curaçao zegt altijd dat ze het land dienen. Blijkt maar weer dat ze vooral zichzelf willen bedienen.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties