28 C
Willemstad
• vrijdag 3 mei 2024

Extra | Journaal 30 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, April 29, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 29 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, April 26, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 26 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, April 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

NTR | ‘Hiv-taboe houdt epidemie in stand’

HomeLandenArubaNTR | ‘Hiv-taboe houdt epidemie in stand’
Foto: Melissa Stamper

Nieuw onderzoek op de Caribische eilanden laat zien hoe de taboe op hiv deze epidemie in stand houdt.

Op Aruba testen mensen zich te laat, komen niet op hun doktersafspraak of halen hun medicijnen te laat op, vertelt internist-infectioloog Bert Rodenburg van het Arubaanse ziekenhuis HOH.

De gevolgen van het late testen zijn groot. Meer dan de helft krijg een hiv-diagnose jaren na de oorspronkelijke infectie. Hierdoor worden veel mensen pas getest op hiv op het moment dat ze al ernstig ziek zijn en aids hebben.

Bijna de helft van deze patiënten gaat pas testen als ze symptomen hebben, zo blijkt uit het onderzoek waarbij vier jaar gegevens zijn verzameld door de ziekenhuizen van Aruba, Bonaire en Curaçao

“Je moet eerder hebben dat mensen routinecontroles doen of gaan testen na seksueel contact met iemand van wie men weet of denkt dat ze hiv hebben”, legt Rodenburg uit. Ook met meerdere seksuele partners, is het belangrijk om regelmatig te testen op hiv.

‘Enorme stigma en schaamte’
Op Aruba komt twee-derde van de hiv-diagnoses voor onder mannen die seks hebben met mannen. Dat is vergelijkbaar met Nederland. Maar anders dan in Nederland, is het ‘enorme stigma en schaamt’ op Aruba wat een groot probleem vormt voor de bestrijding van de hiv-epidemie, concludeert Rodenburg.

“Ik heb patiënten die niet bij hun naam geroepen willen worden op de polikliniek. De wachtkamer is heel klein. Dan is er dikke kans dat iemand die persoon herkent en dat hebben bijna alle patiënten.”

Hiv-infecties op de eilanden

Ziekenhuizen op Aruba, Bonaire en Curaçao, geholpen door Universitair Medisch Centrum Utrecht, hebben voor het eerst onderzoek gedaan naar de hiv-populatie op de drie eilanden.

Hiv-infecties komen zo’n 3 tot 5 keer vaker voor op de ABC-eilanden dan in Nederland.

Ruim 1300 mensen worden op dit moment op de eilanden behandeld voor hiv. Op Aruba is dat 392, Curaçao telt 900 en Bonaire 60.

Het exacte aantal mensen besmet met hiv op de drie eilanden is niet bekend omdat er geen demografische cijfers zijn over de risicogroepen.

Discriminerende wet
Arubanen met hiv worden op allerlei manieren gediscrimineerd waardoor het taboe in stand blijft. Rodenburg geeft voorbeelden van problemen met een huis kopen omdat je nergens een levensverzekering kan afsluiten. Of ontslag na een positieve hiv-test, waarbij de werkgever beweert dat het komt door disfunctioneren, maar voor de testuitslag nog heel blij met de werknemer was.

“Dat zijn allemaal ervaringen die mensen met hiv hebben en ervoor zorgen dat men niet openlijk durft te praten over hun hiv-status”, legt Rodenburg uit.

De infectioloog zegt dat er zelfs wetgeving is die discrimineert en zo bijdraagt aan het in stand houden van de hiv-epidemie: Zeven procent van de hiv-patiënten op Aruba zijn namelijk mensen zonder legale verblijfspapieren. Deze groep krijgt de kosten voor een hiv-test en -behandeling niet vergoed.

Er is inmiddels een wetsvoorstel om dit te wijzigen.

‘LHBTI+-emancipatie helpt stigma verminderen’
Rodenburg pleit verder voor LHBTI+-emancipatie in strijd tegen de hiv-epidemie. Die emancipatie moet voorafgaan aan bewustwordingscampagnes over hiv.

Het heeft volgens hem ‘geen nut om de samenleving op te voeden over hiv als ze eerst niet accepteren dat er andere soorten relaties zijn dan alleen heteroseksuele relaties’.

“We hebben nog geen huwelijk voor partners van hetzelfde geslacht op Aruba. Dat zou stap één moeten zijn.”

Bron: NTR/CaribischNetwerk

Dit artikel is geplaatst in

2 reacties

  1. “Hiv-infecties komen zo’n 3 tot 5 keer vaker voor op de ABC-eilanden dan in Nederland.” Nou, dat zijn alarmerende cijfers en wij hadden een minister van volksgezondheid die zich met schoonmaak acties bezig hield.

    Het schijnt dat op Curaçao HIV besmettingen vaker bij heteroseksuele relaties voorkomen dus die Sisters zijn niet allemaal schoon. Een vriend van mij zegt altijd, “If the bitch is green, there is something wrong with the pussy”.

  2. “Het exacte aantal mensen besmet met hiv op de drie eilanden is niet bekend”. Een tijd geleden had famia Plania schrikbarende cijfers over het aantal HIV geïnfecteerden onder onze jongeren.

    De stelling, ‘Hiv-taboe houdt epidemie in stand’. is niet erg duidelijk, in Nederland loopt ook niemand mee te koop dat ze Hiv besmet zijn. Laten we elkaar geen Mietje noemen, het beeld van uitgemergelde zieke Aids-patiënten past niet in het porseleinen, fake Wereldtje van Direct TV en andere media hier.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties