25 C
Willemstad
• maandag 30 januari 2023

NOS | Bezoek Oranjes aan Aruba: warm ontvangst met cadeautjes

De koning, koningin Máxima en de prinses van Oranje zijn vandaag aangekomen op Aruba. Het was voor het drietal dag vier van de rondreis door het Caribisch...

AD | Aruba verwelkomt prinses Amalia, Willem-Alexander en Máxima

Na een dag rust staan er weer een hoop activiteiten op de planning voor prinses Amalia, koning Willem-Alexander en koningin Máxima. Het gezelschap komt maandagochtend lokale...

Democracy now! | Monday, January 30, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertentie -

Extra | Journaal 30 januari 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

PBC | Godett wil Cicely van der Dijs vrij krijgen door oproep aan de koning

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Anthony Godett spant zich in om Cicely van der Dijs vrij te krijgen. Hij doet een oproep aan koning Willem Alexander om gratie te...

PBC | Thierry Baudet spreekt vanavond op Curaçao

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Thierry Baudet is op Curaçao. Vanavond spreekt hij in de Papagayo Beach Club over de visie van de partij voor Caribisch Nederland, zo twittert...

PBC | Bonaire: Wie gekozen wil worden om daarna voor de Eerste Kamer te stemmen, moet zich vandaag geregistreerd hebben

Persbureau Curacao KRALENDIJK – Vandaag kunnen de namen van de mensen die zich kandidaat stellen voor de eilandraadsverkiezingen voor Bonaire, Sint-Eustatius en Saba worden ingeleverd, zij vormen drie...
- Advertentie -

Schoolbesturen raken geld gratis onderwijs niet aan

WILLEMSTAD — Hoewel ze de subsidie voor gratis onderwijs hebben ontvangen, weigeren het Rooms-Katholiek Centraal Schoolbestuur (RKCS) en de Vereniging Protestants Christelijk Onderwijs (VPCO) tot besteding van het geld over te gaan. De schoolbesturen hebben een brief van het ministerie van Onderwijs gekregen met daarin een aantal administratieve spelregels, maar toch blijven heel veel zaken voor hen onduidelijk.

De VPCO-leerlingen moeten het deze week nog even zonder boeken doen. Omdat niet alle bestellingen zijn afgeleverd kan het schoolbestuur deze week nog geen boekenpakketten uitdelen aan de leerlingen.
Wel worden voor zover mogelijk boeken beschikbaar gesteld in de lessen, maar de docenten zullen de boeken aan het einde van de les weer innemen.

Hiermee kunnen we in ieder geval de lessen inhoud geven”, schrijft VPCO-directeur Diana Lorier-Kooi aan de ouders met kinderen op de scholen voor voortgezet onderwijs.
De VPCO hoopt aan het einde van de week meer duidelijkheid aan de ouders te kunnen verschaffen.
Het RKCS heeft maandag met waarnemend minister van Onderwijs Elmer ‘Kadè’ Wilsoe (PS) om de tafel gezeten.
De twee partijen konden niet tot een overeenkomst komen.
Er liggen nu twee voorstellen op tafel, een van de overheid en een van het schoolbestuur.
Voor het RKCS is het belangrijk dat als de kosten voor de invoering van gratis onderwijs hoger uitvallen, zij daar de financiële lasten niet voor hoeven te dragen.
Ook de verdere invulling van de randvoorwaarden zijn nog niet bepaald. De schoolbesturen hebben tot nu toe 70 procent van de kosten uitgekeerd gekregen. Dat bedrag is niet toereikend.

Koude kermis
PAR-parlementariër Marilyn Alcalá-Wallé bekritiseert de weg die de regering voor de invoering van gratis onderwijs heeft bewandeld.
De PAR-fractie in de Staten heeft meerdere malen om een vergadering met de minister van Onderwijs verzocht.
Het Landsbesluit houdende algemene maatregelen dat gratis onderwijs regelt ligt nu bij de Raad van Advies (RvA) ter analyse.
De regering heeft ervoor gekozen om vooruitlopend op het wetgevingstraject het besluit al uit te voeren.
Of de regering zorgvuldig heeft gehandeld valt te betwisten. Ook heeft er geen debat in de Staten hierover plaatsgevonden.
Het parlement heeft zich niet kunnen uitspreken over de implementatie van gratis onderwijs. Bovendien was de uitvoering van het project niet in de begroting opgenomen.
De uitvoering van gratis onderwijs moet begrotingstechnisch wel kloppen.
Door de aanwijzing van de Rijksministerraad mag de regering zolang de begroting niet kloppend is geen nieuwe verplichtingen aangaan.

Helpdesk
Het ministerie van Onderwijs heeft vanaf vandaag een telefonische vraagbak geopend voor gratis onderwijs.
Ouders kunnen daar terecht met hun vragen over gratis onderwijs.
Ook bieden de helpdeskmedewerkers een luisterend oor.
De invoering van gratis onderwijs verloopt niet vlekkeloos.
Dat brengt zorgen met zich mee.
De helpdesk is tijdens kantooruren te bereiken via 461-5133 toestelnummer 121 en 135.

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -