26 C
Willemstad
• woensdag 21 april 2021 22:31

PBC | Rekenkamer: ernstige tekortkomingen en zwaktes financieel beheer overheid

Persbureau Curacao De Rekenkamer constateert bij herhaling dat er ernstige tekortkomingen en zwaktes zijn in het financieel beheer van het Land. Dit heeft geleid, om 10 oktober 2010...

PBC | Overheid neemt besluit avondklok pas op 3 mei

Persbureau Curacao De maatregelen die gisteren zijn ingesteld of verlengd duren tot maandag 3 mei. Eerder had de overheid 30 april aangehouden. Dat wordt nu dus over het...

PBC | Curaçao is het snelst vaccinerende land ter wereld

Persbureau Curacao Curaçao is op dit moment het land waar de meeste vaccins worden gezet. Met 13,44 prikken per 100 bewoners is Curaçao volgens De Volkskrant het snelst...

PBC | Advocaten en Notarissen hebben weer ontheffing

Persbureau Curacao Weer is de lijst met ontheffingen aangepast. Vanaf vandaag staan onder andere advocaten en notarissen weer op de lijst van vitale functies en processen maar ook...

Democracy now! | Wednesday April 20, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 21 april 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img
HomeMediaSchoolbesturen raken geld gratis onderwijs niet aan

Schoolbesturen raken geld gratis onderwijs niet aan

WILLEMSTAD — Hoewel ze de subsidie voor gratis onderwijs hebben ontvangen, weigeren het Rooms-Katholiek Centraal Schoolbestuur (RKCS) en de Vereniging Protestants Christelijk Onderwijs (VPCO) tot besteding van het geld over te gaan. De schoolbesturen hebben een brief van het ministerie van Onderwijs gekregen met daarin een aantal administratieve spelregels, maar toch blijven heel veel zaken voor hen onduidelijk.

De VPCO-leerlingen moeten het deze week nog even zonder boeken doen. Omdat niet alle bestellingen zijn afgeleverd kan het schoolbestuur deze week nog geen boekenpakketten uitdelen aan de leerlingen.
Wel worden voor zover mogelijk boeken beschikbaar gesteld in de lessen, maar de docenten zullen de boeken aan het einde van de les weer innemen.

Hiermee kunnen we in ieder geval de lessen inhoud geven”, schrijft VPCO-directeur Diana Lorier-Kooi aan de ouders met kinderen op de scholen voor voortgezet onderwijs.
De VPCO hoopt aan het einde van de week meer duidelijkheid aan de ouders te kunnen verschaffen.
Het RKCS heeft maandag met waarnemend minister van Onderwijs Elmer ‘Kadè’ Wilsoe (PS) om de tafel gezeten.
De twee partijen konden niet tot een overeenkomst komen.
Er liggen nu twee voorstellen op tafel, een van de overheid en een van het schoolbestuur.
Voor het RKCS is het belangrijk dat als de kosten voor de invoering van gratis onderwijs hoger uitvallen, zij daar de financiële lasten niet voor hoeven te dragen.
Ook de verdere invulling van de randvoorwaarden zijn nog niet bepaald. De schoolbesturen hebben tot nu toe 70 procent van de kosten uitgekeerd gekregen. Dat bedrag is niet toereikend.

Koude kermis
PAR-parlementariër Marilyn Alcalá-Wallé bekritiseert de weg die de regering voor de invoering van gratis onderwijs heeft bewandeld.
De PAR-fractie in de Staten heeft meerdere malen om een vergadering met de minister van Onderwijs verzocht.
Het Landsbesluit houdende algemene maatregelen dat gratis onderwijs regelt ligt nu bij de Raad van Advies (RvA) ter analyse.
De regering heeft ervoor gekozen om vooruitlopend op het wetgevingstraject het besluit al uit te voeren.
Of de regering zorgvuldig heeft gehandeld valt te betwisten. Ook heeft er geen debat in de Staten hierover plaatsgevonden.
Het parlement heeft zich niet kunnen uitspreken over de implementatie van gratis onderwijs. Bovendien was de uitvoering van het project niet in de begroting opgenomen.
De uitvoering van gratis onderwijs moet begrotingstechnisch wel kloppen.
Door de aanwijzing van de Rijksministerraad mag de regering zolang de begroting niet kloppend is geen nieuwe verplichtingen aangaan.

Helpdesk
Het ministerie van Onderwijs heeft vanaf vandaag een telefonische vraagbak geopend voor gratis onderwijs.
Ouders kunnen daar terecht met hun vragen over gratis onderwijs.
Ook bieden de helpdeskmedewerkers een luisterend oor.
De invoering van gratis onderwijs verloopt niet vlekkeloos.
Dat brengt zorgen met zich mee.
De helpdesk is tijdens kantooruren te bereiken via 461-5133 toestelnummer 121 en 135.

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties