31 C
Willemstad
• woensdag 12 juni 2024

DH | Multi-million-dollar St. Maarten Crime Fund lacks financial administration and policy plan

PHILIPSBURG--“There has been no indication of any activities on this measure.” This statement pertains to the restructuring of the Crime Fund St. Maarten as mentioned in the...

AntilliaansDagblad | Links wint op Bonaire

Van Huffelen krijgt veel voorkeursstemmen in CN; hogere opkomst dan in 2019 Kralendijk - GroenLinks-PvdA heeft op Bonaire overtuigend gewonnen. Van de 1.784 geldig uitgebrachte stemmen kreeg de...

AntilliaansDagblad | Afgifte watersportvergunningen stilgelegd

Oranjestad - Aanvragen voor een nieuwe watersportvergunning worden tot nader order niet in behandeling genomen. Vanaf 1 januari 2025 moeten alle commerciële vaartuigen een ‘propeller guard’ aan...

AntilliaansDagblad | Line-up CNSJF 2024 compleet

Willemstad - De organisatie van het Curaçao North Sea Jazz Festival (CNSJF) heeft gisteravond ‘met groot genoegen en trots’ de laatste namen bekendgemaakt voor de aankomende 2024-editie. Op...

AntilliaansDagblad | PVV levert staatssecretaris

Eind juni beëdiging kabinet-Schoof door koning Willemstad - De kans lijkt groot dat de zes eilanden van het Caribisch deel van het Koninkrijk te maken krijgen met een...

AntilliaansDagblad | Apart Ipko democratisch deficit

Gehele revisie Statuut ‘niet opportuun’ Willemstad - In de afsprakenlijst van het Interparlementair Koninkrijksoverleg (Ipko) staat dat de mogelijkheden onderzocht moeten worden om een apart Ipko of andersoortige...
- Advertisement -spot_img

AD | Robbie dos Santos: Veel gebeden

HomeMediaAD | Robbie dos Santos: Veel gebeden

Dos Santos vertelt over ervaring in gevangenis: Ik ben naar de hel gestuurd

Loterijbaas Robbie dos Santos gister bij de uigang van SSDK in gezelschap van zijn dochter
Loterijbaas Robbie dos Santos verlaat SSDK in gezelschap van zijn familie:” “Ik ben naar de hel gestuurd”

Willemstad – ,,Ik heb ‘the lowest of the low’ meegemaakt. Lager dan waar ik ben geweest, bestaat er niet. Ik heb gehuild en veel gebeden. Ik wil zelfs opgeven. Ik heb geen andere keus. Ik heb geen hoop meer. Drie jaar geleden is de zaak Bientu begonnen en er lijkt geen einde aan te komen.” Aan het woord is loterijbaas Robbie dos Santos. Hij is verdachte in de zaak Maximus, waarbij er onderzoek wordt gedaan naar de intellectuele daders van de moord op Helmin Wiels.

Vorige week dinsdag werd hij in zijn huis in Brakkeput aangehouden. Hoewel het Openbaar Ministerie nog steeds niet wil zeggen wat de tenlastelegging precies is, gaf de loterijbaas gisteren, tijdens een uitgebreid en exclusief interview met Luzmarie Ster van CBA Television te kennen dat hij ervan verdacht wordt degene te zijn geweest die het geld zou hebben gegeven aan de uitvoerders van de moord en dat hij de moord op Wiels zou hebben beraamd.

Tijdens het interview op CBA waarbij Dos Santos alle ruimte kreeg om zijn verhaal te doen, blikte de loterijbaas terug op vorige week dinsdag toen hij de politie door de beveiligingscamera’s aan zag komen.

,,Ik maakte mijn vrouw wakker en zei tegen haar dat er weer een inval ging komen. Toen ik de deur openmaakte, zeiden ze echter dat ik werd aangehouden voor de moord op Helmin Wiels. Mijn hart klopte in mijn keel. Hoe was dit mogelijk?

Hoe kon ik hiervoor worden aangehouden terwijl ik er niets mee te maken heb?” Dos Santos werd in de marinekazerne te Suffisant verhoord.

,,Ik werd boos toen ik de vragen hoorde. Ik vroeg me af of ze wel goed bij hun hoofd waren”, zo vertelt de loterijbaas.

Na een uur werd hem medegedeeld dat het verhoor klaar was.

,,Zo snel? Wat moest ik me hierbij voorstellen? Ik vroeg me af of dit een vervolging was. Dit is een serieuze beschuldiging.

Ik werd eerder (in de zaak Bientu, red.) ook al beschuldigd van criminele organisaties, maffia, witwassen.

Wat zijn deze dingen? Ik ben hier niet bij betrokken. De enige beschuldiging die ik heb geaccepteerd is die van belastingontduiking. Daar heb ik ook nooit over gelogen.

Maar je kan me niet een criminele organisatie noemen, daar weet ik niets van.”


Over de zaak Maximus zegt Dos Santos:

,,Ik ken de mensen niet die hierbij zijn betrokken. Ik zit al in de zaak Bientu. Hoe kan ik hier óók al bij betrokken zijn? Ik word voortdurend door het RST in de gaten gehouden.”

Na het verhoor werd Dos Santos naar de gevangenis gestuurd.

,,Ik werd naar de hel gestuurd”, vertelt hij.

En verder:

,,Ik belandde in Blok 1. Ik zakte in elkaar en smeekte ze om me naar huis te laten gaan. Ik beloofde elke dag te komen om met ze te praten. Ik wil ook de waarheid weten. Ik wil ook weten wat er is gebeurd. Maar ze wilden me niet laten gaan.”

Dezelfde agent die Dos Santos in de zaak Bientu gedurende 15 dagen zou hebben verhoord, was degene die de smeekbede van de loterijbaas vorige week aanhoorde.

,,Hij weet dat ik niet schuldig ben. Maar toch hebben ze me naar de gevangenis gestuurd.”

In de gevangenis werden de loterijmagnaat beperkende maatregelen opgelegd. Hij mocht gedurende zijn verblijf daar met niemand contact hebben.

,,Ik snapte er niets van”, aldus Dos Santos. ,,Ik heb het boek ‘Left to tell’ gelezen Dat heeft me geleerd dat ik niet voor mezelf moet bidden, maar juist voor degenen die valse getuigenissen tegen me afleggen. En dus heb ik voor de officier van justitie gebeden en voor de rechters en voor iedereen die een val wil maken om mij in te lokken.”

‘Ik weet niet wie mijn vijand is’

Eén van de opmerkelijkste vragen die Dos Santos tijdens zijn verhoor zouden zijn gesteld, is of hij Emsley Tromp, de directeur van de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten, kent.

,,Ik antwoordde dat ik hem niet ken. Ik ken hem van de televisie ja, maar ik heb hem nog nooit ontmoet. Mij werd vervolgens gezegd dat er een verklaring zou zijn waaruit blijkt dat Tromp politici geld leent en dat vervolgens in de boeken boekt onder ‘lening van Robbie’s Lottery’.

Ik weet niet waar ze het over hebben”, aldus de loterijbaas.

Afgelopen vrijdagmiddag werd Dos Santos weer op vrije voeten gesteld. Verdachte blijft hij echter nog steeds. Dos Santos is ervan overtuigd dat dit een politiek spel is.

,,Ik weet niet wie mijn vijand is. Ik heb volgens mij geen vijanden.”

Na Bientu en nu Maximus, is de klap volgens Dos Santos te hard.

,,Ik kan hier niet blijven. Ik moet even weg. Ik heb tijd nodig om te helen.”

Dos Santos kende Helmin Wiels goed. Ze zijn samen in dezelfde buurt opgegroeid.

,,We hadden geen slechte relatie. We discussieerden wel veel. Het doet me pijn wat er met hem is gebeurd. Aubert Wiels (de broer van Helmin Wiels, red.) is mijn vriend.”

Vlak voor zijn dood verklaarde Wiels dat de sms-loterij van Dos Santos illegaal was. Hij had documenten in zijn bezit om dit te onderbouwen.

,,Mijn eerste gedachte, toen ik Wiels over de sms-loterij hoorde, was: waar heeft hij die documenten vandaan? Dat hoort in het onderzoeksdossier van Bientu. Ik wist niet waarom Wiels die dingen over de sms-loterij zei. Het was allemaal niet waar. Dat wist hij ook”,

aldus Dos Santos.

Bron: Antilliaans Dagblad

Zie ook:

 

1 reactie

  1. IK heb gehuild, gebeden en een boek gelezen. Mijn mening is, dat als je oprichter bent van diverse eiland loterijen en sms loterijen met een groot werknemers ( 450) bestand met een miljoenen omzet per maand je niet over één zwak karakter bezit, maar eerder één karakter hebt die keihard is, en dat heb je ook nodig bij zo’n organisatie. Zoals ik al eens eerder heb vermeld komt het door mijn dyslexie dat ik de gave heb om door iemand heen te kijken en zie ook direct of iemand de waarheid spreekt of niet. In het geval Robby zal ik hem dan ook niet het predicaat van een psychopaat of beroeps leugenaar mee geven “liegen kan hij wel”, zoals ik dat wel doe bij diverse MFK/KFO en Reforma figuren met Gerrit de Raaf voorop. Robby dos Santos geef ik eerder het predicaat van een slimme vos die zijn zaakjes goed ingedekt en op orde heeft.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties