PBC | Inwoners eilanden negatief over lokaal bestuur

De ministerraad geflankeerd door de sociale partners en het UNDP-team gaven gisteren uitleg over het Nationaal Ontwikkelingsplan.

Inwoners eilanden negatief over lokaal bestuur

WILLEMSTAD – Inwoners van de vijf voormalige Antilliaanse eilanden oordelen negatief over hun eigen bestuur. Dat blijkt uit een onderzoek van het Koninklijk Instituut voor Taal-, Land- en Volkenkunde, het KIT.

Politici zouden niet betrouwbaar zijn en het volk slecht vertegenwoordigen. Arubanen en Sabanen zijn het minst negatief, terwijl Curaçaoënaars het meest negatief zijn over hun eigen bestuurders.

De resultaten gelden niet voor het zesde eiland, Sint-Maarten. Lokale enquêteurs zouden gefraudeerd hebben met het onderzoek.

Bron: Persbureau Curacao

4 Reacties op “PBC | Inwoners eilanden negatief over lokaal bestuur

 1. INWONERS EILANDEN NEGATIEF OVER LOKAAL BESTUUR ????
  Valt wel mee, toch?
  De maatschappelijke ladder op deze klip heeft weliswaar het formaat van een huishoudtrapje; de ikke-en-de-rest-kan-stikke mentaliteit viert hoogtij;
  het leven vereenvoudigen is hier kennelijk het moeilijkste wat er is en het enige wat hier in 1x goed gaat is, dat het altijd eerst fout gaat !!
  Niet negatief bedoeld hoor….puur praktijk 🙂

 2. Locale politici zijn inderdaad heel goed in ‘locale’ oplossingen die vrijwel altijd vooral bestaan uit niets doen, wegkijken, eigen zakken vullen, en iemand anders (als het even kan nederland) de schuld in de schoenen te schuiven.

 3. caribbeancynic

  Weer een ‘ja maar’ reactie. Ja maar er zijn nog zoveel andere problemen dan dubieuze politici.
  Daarom doen we er maar niets aan. Ruim baan voor ‘niet hollandse’ oplossingen waarvan ik helaas niet veel zie langskomen.

 4. In dezeflde tijd als de opiniepeiling is er een referendum op Bonaire. Daar was de meerderheid een ‘No’, dus, in tegenstelling tot de opiniepeiling, geen negatief oordeeld over de betrouwbaarheid van eigen politici ten faveure van NL.

  Het moet duidelijk zijn dat de Caribische eilanden allen verschillend zijn en ook de lokale problemen verschillen per eiland. Vandaar dat het handig zou zijn om het rapport van Veenendaal te hebben dan weten wij hoe hij de zaken geanalyseerd heeft. In ieder geval is er geen pasklare antwoord voor de eilanden in het algemeen.

  Voor wat betreft Curacao is de politieke crisis na de val van de regering Schotte een voorbeeld waar Curaçaoënaars die negatief zijn over hun bestuurders, zelf een oplossing vinden om de crisis te bezweren. Een alternatief was om artikel 43 van het Statuut toe te passen. Het geeft aan dat een Caribische probleem ook met niet hollandse oplossingen te verhelpen zijn (vaker niet dan wel).

  Curacao kent veel problemen naast dat van geringe vertrouwen in de lokale politici. Er heerst enorme werkeloosheid onder jongeren, er is armoede, er zijn grote inkomensverschillen, geen economische groei, criminaliteit, enz. enz. Het opinieonderzoek van Veenendaal biedt totaal geen basis om beleid m.b.t. genoemde problemen te helpen formuleren.
  Waaom zoveel aandacht voor een rapport dat geen meerwaarde m.b.t. maar één van de vele problemen die de eilanden kennen, heeft?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *