32 C
Willemstad
• donderdag 18 juli 2024

Democracy now! | Tuesday, June 25, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, June 24, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 24 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

SM | 150 miljoen euro nodig voor batterijen, windmolens en zonnepanelen op Aruba, Curaçao en Sint Maarten

De Nederlandse rijksoverheid moet de komende jaren 150 miljoen euro uittrekken voor de uitrol van windmolens, zonnepanelen, en batterijen op Aruba, Curaçao en Sint Maarten. Dat blijkt...

PBC | Top 0.3% belastingplichtigen met schuld dragen 1/3e totale belastingschuld

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De Belastingdienst richt zijn focus op invordering bij zakelijke klanten. Zij zijn verantwoordelijk voor ongeveer 95 procent van de totale belastingopbrengsten. 0,3 procent van...
- Advertisement -spot_img

ParadiseFM | Campo Alegre: de Nederlandse Staat als pooier

HomeNieuwsKunst en CultuurParadiseFM | Campo Alegre: de Nederlandse Staat als pooier

De Curaçaose overheid is bezig met het, al dan niet onder nieuwe voorwaarden, heropenen van openluchtbordeel Campo Alegre. Twee jaar geleden sloot het haar deuren vanwege een faillisement. Hierbij is ook geconstateert dat de voormalig directeur het niet altijd even nauw nam met de (fiscale) regelgeving.

De Nederlandse Staat Als Pooier
Een mooi moment om terug te gaan naar het ontstaan van ’s werelds beroemdste en beruchtste bordeel om de hoek van luchthaven Hato. Mariëlle Kleijn deed in 2012 vanuit de Universiteit Leiden grondig onderzoek naar het hoe en waarom achter deze attractie.

Koninklijke Shell: tijdig “de olie verversen”
Daarvoor moeten we naar begin 1900. Toen in 1916 de Koninklijke Shell de raffinaderij in het Schottegat in gebruik nam, waren er ineens heel veel arbeiders nodig. Deze kwamen veelal van Curaçao zelf, maar er werden ook zeker 5000 arbeidsmigranten uit het buitenland aangetrokken. Deze mannen kwamen vaak ook zonder gezin naar het eiland: men dacht toen nog dat de tropische zon niet goed was voor de witte Europese vrouwenhuid. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd Curaçao van groter strategisch belang. Vanuit de raffinaderij werden de geallieerde vliegtuigen en schepen voorzien van brandstof. Ook lag het eiland geografisch zeer gunstig ten opzichte van het Panamakanaal. Alles samen resulteerde in een maandelijkse toestroom van ongeveer 20.000 mariniers, waarvan er telkens minimaal 500 voor twee jaar op het eiland bleven steken. En dan waren er nog de zeker 3000 Noord-Amerikaanse militairen die op Curaçao gestationeerd waren.

Foto: Shell pomp Pablo Frederik, Nationaal Archief Curacao.

Commandant Chlamydia
Je kan je voorstellen dat deze manschappen snakten naar “recreatie”. Met als gevolg dat de binnenstad overspoeld werd door prostituees. Tot groot ongenoegen van de gouverneur en de Nederlandse kolonisator. Want doordat er geen grip op deze sekswerkers was, ontstond er ook nog eens een uitbraak aan geslachtsziektes. Wat uiterst onfortuinlijk is: een soldaat met chlamydia is niet inzetbaar. Dat gold trouwens ook voor arbeiders van de raffinaderij.

Na veel wikken en wegen heeft de Nederlandse staat, samen met de lokale kerk en gouverneur Piet Kasteel besloten tot het oprichten van Campo Alegre. Opmerkelijk, want in Nederland zelf was prostitutie toen verboden. Onder toeziend oog van de GGD konden destijds een hondertal vrouwen aan het werk. Vrouwen van buiten Curaçao. Die elk slechts drie maanden mochten blijven. En daar had het bestuur twee goede redenen voor.

Foto: Gouverneur van Curaçao Piet Kasteel (midden) poseert voor een toestel van KLM, Nationaal Archief Curacao.

Krijg geen SOA, doe een latina!
Allereerst was men destijds van mening dat de latinavrouwen knapper waren. De manschappen voelden zich seksueel meer aangetrokken tot vrouwen met een lichte tint, in plaats van de donkerdere tint van de Afro-Curaçaose vrouw.

De reden dat de dames maar drie maanden mochten blijven is al dan niet nog grauwer. Nederland had enorm slechte ervaringen met de instroom van de Indonesiërs met een Nederlands paspoort. Ook in koloniaal Indonesië zaten in de beginjaren louter Nederlandse mannen. Om het huis schoon te houden en voor persoonlijk vermaak kregen zij een lokale huisvrouw aangewezen. De kinderen die daar uit voortkwamen werden in Indonesië niet geaccepteerd vanwege hun half Europese bloed en in Nederland niet vanwege hun half Indonesische bloed. In beide landen werden ze zelfs als staatsgevaarlijk gezien.

Daarom wilde men koste wat kost voorkomen dat de Latijns Amerikaanse dames en hun eventuele kinderen naar Nederland konden komen. En daar komt dan ook meteen het gruwelijke detail: indien het tijdens de daad mis zou gaan, en de vrouw zwanger werd van een Hollandse soldaat of arbeider, zou ze hier pas in het land van herkomst achterkomen. Zodoende kon het kind geen aanspraak maken op de Nederlandse nationaliteit.

Foto: Campo Alegre 1963, R. Ligthart

Busje “komt” zo
Dat er destijds slim (tegenwoordig zou je het corrupt noemen) is nagedacht over het kamp blijkt ook wel uit de constructie met de exploitant: de heer Hugo Bakhuis. Hij kreeg destijds met de vergunning ook direct een monopoliepositie. In de beginjaren van Campo bedroeg de huur van de “appartementen” ANG 10,00 per nacht. Neem daarbij in gedachte dat er niet kon en mocht worden gekookt: de dames waren dus verplicht om hun maaltijden af te nemen bij het interne restaurant: ANG 7,50 per dag. Ook dienden ze hun voorgeschoten vliegticket terug te betalen: ANG 5,00 per dag. Plus wat extra medische en transportkosten betaalden ze per dag zo’n ANG 25,00 per dag aan de heer Bakhuis. Een kleine rekensom leert dat Hugo kon rekenen op ANG 2.500 per dag. Trek daar alle kosten van af, dan krijg je een jaarinkomen van zo’n ANG 365.000. Destijds een astronomisch bedrag.

Dames die wilden komen werken dienden hem een sollicatiebrief te sturen, uiteraard voorzien van foto. Als de heer Bakhuis positief was gestemd over de desbetreffende dame regelde hij alle papieren bij de vreemdelingendienst. Aangekomen op Curaçao werden de vrouwen door 30 speciaal aangestelde buschauffeurs naar hun tijdelijke onderkomen vervoerd. Volgens inspecteur Gorsira van de politie was er voorheen namelijk een wildgroei aan illegaal vervoer van prostituees. Huurauto’s werden standaard voorzien van een stretcher, thermosfles met warm water en een matje. Dat vervoer van de dames moest dus maar aan banden worden gelegd. Toevalligerwijs was Bakhuis ook eigenaar van een groot aantal buslijnen op Curaçao.

Foto: raadhuis en politiebureau Punda, Nationaal Archief Curacao

Deze ietwat grijze constructie heeft overduidelijk een precedent geschept voor de dag van vandaag. Onbevestigde bronnen zien financiële sporen van het resort voor Hato richting Zwitserland. Ook de Amsterdamse onderwereld zou er een dikke vinger in de pap hebben.

De toekomst moet uitwijzen of en hoe het kamp zijn heropening kan doormaken. Onder toeziend oog van minister van financiën Javier Silvania (MFK) is een werkgroep de toekomst van het bordeel aan het onderzoeken.

Luister hier naar Mariëlle Kleijn, over haar onderzoek naar Campo Alegre.

 

Bron: ParadiseFM

15 reacties

 1. Een correctie op de geschiedenis.
  In de koloniale tijd werden mannen uitgezonden naar de tropen, die ietsop hunkerfstok hadden.
  Het was bepaald een soort van wegpromoveren.

  Niet alleen de vrouwenhuid kon niet tegen de tropenzon.
  In die tijd was een kleurtje voor voorname dames niet chique.
  Boeren werden bruin van het buit3nleven.

  Daarbij was het meesturen van echtgenotes te duur!

  Ook is de combinatie soldaat- prostitutie altijd stilzwijgend geregeld.

 2. Commentpolis

  Regels gezocht maar krijg melding “Ai, despensa, Pagina niet gevonden… Error 404”.

  Mijn reactie was niet opruiend, kwetsend maar informatief.
  Waarom geeft u geen antwoord op mijn vraag hoe ik mijn reactie dan moet redigeren zodat die door de ballotage komt. Das wel jammer voor een jarenlange lezer ( vanaf het allereerste begin).

 3. KKC Er werd een reactie van mij verwijderd omdat het tegen de regels was. Kunnen jullie vertellen waarom het tegen de regels was? Toch niet het woord….? En zo ja, hoe moet ik dat dan volgens u het omschrijven?
  Ik ben erg benieuwd.

 4. Stukje is al 10 jaar geleden door een kapster met blijkbaar een hobby? Geen idee of ze ooit hier is geweest en hoe ze onderzoek heeft gedaan.
  Snap alleen eigenlijk niet wat het stukje te doen heeft met een heropening van het groene blaadje. Daarnaast maakt het onderdeel uit van Politiek Curacao.

 5. …”De Nederlandse koloniale tijd was nooit gericht op menselijkheid”..
  Zit een kern van waarheid in. Maar wilt u daarmee zeggen dat het bestuur en de de bestuurders op Curacao wel op menselijkheid gericht zijn? LOL

  Ze zijn maar op een ding gericht, zo snel en gulzig mogelijk hun diepe zakken vullen, mbv van familieconsultants etc. en het zal ze een worst wezen dat 30% ook wel iets extra’s zou kunnen gebruiken. En dan? Dan wijst iedereen naar mama Hulanda?, Ja dan wel! Want de ydk politicus zal geen cent betalen uit de eigen zak.

  Ja nederland heeft de nodige vlekken op haar blazoen, maar wederom gaan we mores van vroeger , beoordelen met de normen van vandaag.

  Nederland is momenteel een van de beste landen ter wereld als het om mensenrechten en sociale vooruitgang gaat, daarom zit het zo vol antillianen, antilliaanse sporters, -studenten, -onderstandtrekkers, maar ook Venezolanen, Syriers, Surinamers, haitianen, en Indo’s.

 6. De Nederlandse koloniale tijd was nooit gericht op menselijkheid.
  Het was simpelweg een kwestie van maximale winsten behalen.
  De ambtenaren, die werden uitgezonden naar de West of de Oost Indische overzeese gebiedsdelen mochten hun echtgenote niet meenemen.
  Niet vanwege hun huidskleur, maar omdat het simpelweg te duur werd voor de gierige Hollandse kooplieden.

  In Indonesië werden baboes getrouwd, huishoudsters.
  Deze werden door hun echtgenoot gewoon liefgehad en met hun kinderen mee naar Nederland verhuisd.
  Deze Indische Nederlanders zoals cabaretier Wim Kan en veel beroemde Nederlanders met Indische voorouders, ook Geert Wilders hoort daarbij, voelen zich misschien achtergesteld door de bovenklasse in Nederland.

 7. Grappig verhaal. Ook al klopt het niet helemaal en is het met een Hollandse damesbril geschreven, die van de lokale situatie weinig begrijpt (whats new?). Duidelijk is dat Campo nieuwe stijl kansen biedt voor ondernemers, added value heeft voor overheid en samenleving, goed is voor toerisme en economie en er een stabiele vraag is naar deze vorm van vermaak en recreatie

 8. Dat criminele sujetten zich meester maken van die oogluikend toegestane bordelen komt omdat de curacaose overheid en anderen dit met open ogen laten gebeuren en er geen tegen actie voeren. Integendeel. En dat is ook crimineel!
  Belangen verstrengeling?
  In St. Maarten was er ooit en Minister van Justitie die ook tijdens zijn ministerschap privé een bordeel uitbaatte. Mind you!

 9. Well said John.
  En tussen alle issues die de aandacht van de eilandbestuurders (en de lege schatkoffer) eisen, kan ik.me niet indenken dat donkere autoruiten en een failliete hoerentent zulke prioriteit vragen, althans …in een beschaafd land. Maar voor Forti zijn diensten aan vrienden blijkbaar heel belangrijk.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties