28 C
Willemstad
• dinsdag 5 december 2023

Extra | Journaal 4 december 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | Antilles-Guyane patrol vessel seizes 3.5-ton cocaine haul

MARIGOT--Patrol vessel La Combattante from Marine Nationale seized 3.5 tons of cocaine from a fishing vessel southeast of Barbados on November 28. After confirming the location of the...

AntilliaansDagblad | Overheid belooft prijzen in de gaten te houden

Kralendijk - Directie Toezicht en Handhaving (T&H) van het Openbaar Lichaam Bonaire (OLB) kondigt aan prijscontroles te gaan uitvoeren op het basismandje, bekend als Bon Kompra Plus. F16...

AntilliaansDagblad | Aruba eigen mededingingsautoriteit

Oranjestad - In een statig pand in de binnenstad van Oranjestad is de Aruba Fair Trade Authority (Afta) geopend. Aruba heeft daarmee een eigen mededingingsautoriteit. Bij de opening...

AntilliaansDagblad | Parkeerbeheer bijna rond

Parkeerbeheer in zicht | Minister VVRP: Onderhandeling nieuw contract in eindfase Willemstad - Het parkeerbeheer is bijna rond en de onderhandelingen zijn in de eindfase. Dat antwoordt de...

AntilliaansDagblad | ‘Hoofdpijn’ in de wijk Rio Canario

Naast illegale boomkap nu ook een snack begonnen Willemstad - De buurtbewoners van de Menegrandeweg in de wijk Rio Canario houden hoofdpijn vanwege de acties van Melly Bergland,...
- Advertisement -spot_img

NTR | ‘Wegduiken van BZK is onwaardig’

HomeLandenArubaNTR | 'Wegduiken van BZK is onwaardig'

Door Pieter Hofmann

Minister Ronald Plasterk
Minister Ronald Plasterk

DEN HAAG – Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) Ronald Plasterk deelt de opvatting van de vrijdag verschenen voorlichting van de Raad van State niet.

Daarin laat de hoogste algemene bestuursrechter van Nederland doorschemeren dat de aanwijzing aan de gouverneur van Aruba in juli 2014 onrechtmatig was.

“De minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties herkent de door de Raad van State uiteengezette kaders. De aanwijzing aan de gouverneur van Aruba, om de aanvankelijke begroting niet zonder nader onderzoek te tekenen, viel binnen die kaders”, zegt Plasterk.

Hoogleraar Arjen van Rijn oordeelt echter hard over de opstelling van de minister. “Volgens mij hebben ze bij BZK het niet goed gelezen. Een aanwijzing kan niet tot doel hebben om de gouverneur ervan te weerhouden een landsbesluit te bekrachtigen. Dat mag juridisch niet.”

IMF
In juli 2014 kreeg de gouverneur van Aruba, Fredis Refunjol, een aanwijzing van de Rijksministerraad om de begroting niet te tekenen. De aanwijzing is mede tot stand gekomen omdat onder meer het Internationaal Monetair Fonds (IMF) bezorgd was over de Arubaanse overheidsfinanciën. Volgens Van Rijn is dat juridisch irrelevant.

Ook de toevoeging in de verklaring van de minister dat de gouverneur een onderzoek zou moeten uitvoeren voordat hij de begroting mede zou ondertekenen, deugt volgens de staatsrechtgeleerde niet. “De gouverneur had hier geen ruimte voor een eigen afweging, hij moest de zaken ‘on hold’ zetten. Maar er is geen uitvoerig onderzoek mogelijk op instructie van Den Haag. De gouverneur kan landsbesluiten ondertekenen of terugsturen, meer smaken zijn er niet.”

‘Onwaardig’
Van Rijn ergert zich aan de houding van het ministerie. “Ik snap niet dat ze niet gewoon toegeven dat ze fout zitten. De Raad van State heeft geoordeeld, punt. Om dan een wegduikende beweging te maken, vind ik onprofessioneel en onwaardig.”

“Hiermee is de noodzaak van een geschillenregeling opnieuw aangetoond. Al denk ik niet dat dit helpt op weg naar een dergelijke regeling. Gezien de houding van Nederland valt het niet te verwachten. Ik verwacht dat ze het over de volgende Tweede Kamerverkiezingen heen proberen te tillen”, zegt Van Rijn.

Reactie
Plasterk heeft aangekondigd later deze week een inhoudelijke reactie te geven aan de Tweede Kamer.

Bron: Caraibisch Netwerk/NTR

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties