28 C
Willemstad
• donderdag 23 september 2021 02:43

Laatste reacties

- Advertentie -

NRC | Van corruptie beschuldigde Dos Santos formeel verdachte

Dylan Metselaar

Isabel dos Santos in Portugal in 2015. Foto Fernando Veludo/AFP

Angola Zakenvrouw en voormalig presidentsdochter Isabel dos Santos wordt door de Angolese justitie verdacht van fraude met overheidsgeld, verduistering en witwassen.

Isabel dos Santos, de van corruptie beschuldigde zakenvrouw, is formeel aangemerkt als verdachte. De dochter van de voormalig president van Angola wordt onder meer verdacht van fraude met overheidsgeld, verduistering en witwassen in de periode waarin ze directeur was van het staatsoliebedrijf Sonangol. Dat heeft de officier van justitie van Angola woensdagavond bekendgemaakt, meldt persbureau AFP. Een bestuurder van een Portugese bank, die in hetzelfde onderzoek ook als verdachte werd aangemerkt, werd donderdag dood aangetroffen in zijn woning in Lissabon, zeggen bronnen tegen het Portugese persbureau Lusa.

- Advertentie -

Details van de beschuldigingen aan het adres van Dos Santos heeft de aanklager niet bekendgemaakt. De zakenvrouw ligt onder vuur vanwege de zogenoemde Luanda Leaks, een reeks publicaties van een netwerk van internationale onderzoeksjournalisten. Daaruit zou onder meer blijken dat Dos Santos als directeur van het Angolese staatsoliebedrijf Sonangol een lening met haar echtgenoot aanpaste waardoor hij miljoenen euro’s voordeel had.

Dos Santos’ echtgenoot had via Sonangol eerder aandelen in de Portugese oliecorporatie Galp gekocht voor 11 miljoen euro, terwijl de werkelijke prijs 75 miljoen euro bedroeg. Later zou hij het verschil terugbetalen. Dos Santos zorgde dat hij de lening kon terugbetalen in kwanza, de zwakke Angolese munt, in plaats van de duurdere euro. Inmiddels zijn die aandelen 750 miljoen euro waard.

Portugese bank

De dood aangetroffen bestuurder van de Portugese bank Eurobic, waar Dos Santos grootaandeelhouder was, beheerde onder meer de rekening van staatsoliebedrijf Sonangol. Volgens een bron binnen de politie „wijst alles op zelfdoding”, meldt Lusa.

Dos Santos deed woensdag afstand van haar aandelen in Eurobic. De verkoop van haar aandelen is direct begonnen, schrijft de bank in een verklaring. Dos Santos bezat 42,5 procent van Eurobics aandelen. De centrale bank van Portugal verzocht maandag Eurobic en de Portugese justitie om haar geldstromen tussen Angola en Dubai te onderzoeken.

Arrestatiebevel

- Advertisement -

Vanwege de corruptiebeschuldigingen werden vorige maand de bankrekeningen van Dos Santos in Angola bevroren en werd beslag gelegd op een aantal van haar belangen in Angolese bedrijven. De officier van justitie zei woensdag „alle mogelijke middelen” in te zetten om Dos Santos terug naar Angola te krijgen. Sinds haar vader in 2017 aftrad als president verkeert ze voornamelijk in Londen en Dubai. Waar ze nu verblijft, is onduidelijk. Ook een internationaal arrestatiebevel behoort tot de opties van de officier van justitie, schrijft persbureau Reuters.

Deze week onthulde een internationaal collectief van onderzoeksjournalisten met de zogeheten Luanda Leaks hoe Dos Santos miljarden verdiende met corruptie en zo een van de rijkste vrouwen van Afrika werd. De presidentsdochter heeft grote belangen in olie, telecom en diamanten en zou ongeveer 2 miljard euro hebben onttrokken aan de Angolese staatskas. Onder meer zou Dos Santos Nederlandse bv’s hebben gebruikt om grote investeringen en overnames uit te voeren op kosten van de Angolese overheid, onthulden Trouw en Het Financieele Dagblad. Dos Santos ontkent alle beschuldigingen.

Bron: : NRC

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Democracy now! | Wednesday, September 22, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 22 september 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Kustwacht schiet illegale man op zee neer

De Kustwacht Caribisch gebied heeft gisteravond schoten gelost bij de aanhouding van een illegale boot in de wateren van Curaçao. Daarbij is een man gewond geraakt. De Kustwacht...

Nu.cw | Nederlandse regering reserveert 314 miljoen gulden voor Coho

In Den Haag werd gisteren de Rijksbegroting gepresenteerd. De gevolgen van het coronavirus zijn goed zichtbaar, ook op de Caribische landen in het Koninkrijk. De Nederlandse regering...

Nu.cw | Curacao Pride: ‘Hijs alsjeblieft de regenboogvlag tijdens de Pride-week’

De organisatie van de Curaçao Pride roept ondernemers, stichtingen en particulieren op om tijdens de Pride-week de regenboogvlag te hijsen of via social media hun steun voor...

Nu.cw | Nieuwe zittingsdatum voor de zaak-Girasol

Er zijn vier verdachten in de zaak-Girasol, waarbij het gaat om verdenking van het vervalsen van documenten, misbruik van subsidiegelden en witwassen bij de stichting Wit Gele...
- Advertentie -