NOS | Op Curaçao gevestigde gokbedrijf krijgt boete

Door research-redacteuren Hugo van der Parre en Bas de Vries

https://knipselkrant-curacao.com//dossiers/dossier-gokken-casinos-loterijen/

Eerste boete van €100.000 voor onlinegokbedrijf Curacao

Voor het eerst krijgt een op Nederland gericht onlinegokbedrijf een tik op de vingers. Het op Curaçao gevestigde gokbedrijf Globalstars moet een boete van 100.000 euro betalen omdat het zonder vergunning op internet onder meer bingo en roulette aanbiedt.

Dat heeft de Kansspelautoriteit besloten, die de Nederlandse goksector namens de overheid controleert.

Vergunning

Volgens de huidige wetten in Nederland zijn alle aanbieders van onlinegokspellen in principe strafbaar. Gokbedrijven die het van Nederlandse spelers moeten hebben, opereren daarom over het algemeen vanuit het buitenland. Maar wie zich aan bepaalde richtlijnen houdt die de Kansspelautoriteit heeft opgesteld, heeft minder te vrezen. Zo mag er geen reclame worden gemaakt en mag een gokwebsite zich niet rechtstreeks op de Nederlandse markt richten.

Er is nieuwe wetgeving in de maak waardoor onlinekansspelen in Nederland worden gelegaliseerd en bedrijven een vergunning kunnen aanvragen. De voorzitter van de Raad van Bestuur van de Kansspelautoriteit, Jan Suyver, verwacht dat die wet in 2015 in werking zal treden.

Suyver wijst op de verslavingsrisico’s van online gokken en ziet het als een taak van de Kansspelautoriteit om de consumenten te beschermen. “Dat is zeker nodig als kansspelen legaal worden”, zegt hij. “Online gokken kan allerlei ontwrichtende werkingen met zich mee brengen. Zeker als je het alleen doet in de beslotenheid van je huis, verhoogt dat het risico op een verslaving.”

Waarschuwing

Globalstars trok zich weinig aan van een waarschuwing van de Kansspelautoriteit, die een jaar geleden aan een aantal bedrijven werd gestuurd. Zo kwamen bezoekers via het webdomein boekjesbingo.nl terecht op myglobalgames.nl, waren daar Nederlandse teksten te vinden en kon er via het Nederlandse betaalsysteem iDeal worden betaald.

Globalstars wil niet reageren op de boete. Het bedrijf heeft nog de kans om in beroep te gaan.

Bron: NOS

Dossier Gokken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *