31 C
Willemstad
• vrijdag 21 juni 2024

Extra | Journaal 19 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, June 18, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 18 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

NRC | Staakt Aruba het verzet tegen het homohuwelijk?

Podcast Mogen binnenkort ook op Aruba mensen van het gelijke geslacht trouwen? Vandaag stemt het Arubaanse parlement daar opnieuw over. En dat wordt spannend, want gelijke rechten voor...

CN | Gokbedrijf Dama reageert op faillissement: ‘We zijn financieel gezond’

Jeffrey Noeken - CasinoNieuws.nl Een week na het uitgesproken faillissement op Curaçao laat Dama weten dat het bedrijf financieel gezond is. Volgens het gokbedrijf kwam de uitspraak onverwacht...

Democracy now! | Monday, June 17, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

AD | Nieuwe superdrones luchtmacht speuren straks naar drugssmokkelaars in Caribisch gebied

HomeLandenArubaAD | Nieuwe superdrones luchtmacht speuren straks naar drugssmokkelaars in Caribisch gebied

Raymond Boere | Algemeen Dagblad


Het onbemande vliegtuig de Reaper is de nieuwste aanwinst van de luchtmacht © Jasper Verolme

De vier gloednieuwe, onbemande superdrones van de luchtmacht komen voorlopig niet naar Nederland, maar worden meteen ingezet in het Caribisch gebied. Daar wordt het systeem eerst uitgebreid getest en kunnen de toestellen later goed van pas komen tijdens operaties tegen drugssmokkelaars op zee.

De onbemande en onbewapende vliegtuigen kunnen straks vanaf grote hoogte urenlang naar de grond staren. In de neus hangt een supercamera die zo gevoelig is dat tot op 15 kilometer afstand nog nummerborden zijn te lezen. Dankzij een satellietverbinding kijken beeldanalisten vanuit Leeuwarden live mee zonder dat op de grond iemand dat in de gaten heeft.

De grondstations die nodig zijn om de zogenoemde Reapers te kunnen besturen, zouden eerst allemaal in Leeuwarden worden gebouwd, maar twee van de vier komen nu eerst op luchthaven Hato in Curaçao. De andere twee staan al op vliegbasis Leeuwarden. Hier worden ook de beelden geanalyseerd die de Reapers maken.

© AD

De vier nieuwe toestellen gaan eerst naar het Caribisch gebied, omdat daar de weersomstandigheden gunstiger zijn om uitgebreid te kunnen oefenen en er altijd een luchtruim beschikbaar is waar ze ongestoord kunnen vliegen. Ook zijn hier meer mogelijkheden om daadwerkelijk operaties uit te voeren, zoals bij de bestrijding van drugssmokkelaars.

De Nederlandse marine werkt hiervoor nu al nauw samen met de Amerikanen. Afgelopen maanden werd tijdens vijf acties zo’n 4735 kilo drugs onderschept. Ook is het de bedoeling dat de Reapers de lokale kustwacht gaan helpen met toezichthouden.

Bron: Algemeen Dagblad

11 reacties

 1. Wat heb je in vredesnaam over jullie?
  Hoe veel veteranen, van de door jouw genoemde conflicten zijn er nog?
  Hoeveel daarvan zijn reageerders.
  Dus als je zo reageert betekent dat dat je zelf de alcohol in 1969 geplunderd hebt en daarna voor de goede orde maar even centrum tot oorlogsgebied hebt gemaakt?
  Of zit dat in jou bloed?
  Wat een onzin

 2. “Ingrijpen” is jullie op het lijf geschreven schijnt het..
  Toen in Nederlands Indie, toen ook in Suriname, en zelfs hier op Suffisant. Heel dapper.
  Maar toen het ECHT nodig was, hebben de dames het laten afweten.
  Niks geen dapperheid meer toen de buren zonder uitnodiging binnen kwamen vallen. En ook niet in Srebrenica.
  Ik vraag me af of de z.g. dapperheid meer machtsvertoon was dan echte branie.
  He dames??
  I think y’all might have figured out by now that I don’t take any prisoners.. I say what I mean, and the other way around too!!!

 3. Ben er erg blij mee! Nu eindelijk worden onze grenzen 24/7 bewaakt tegen illegalen en smokkelaars en voor deze taak hoeven deze drones niet eens bewapend te zijn. Snap niet dat er toch nog mensen klagen!

 4. De Reapers heeft de krijgsmacht de mogelijkheid snel te bewapenen en ingrijpen. Het al dan niet bewapenen doet me denken aan de discussie in Frankrijk. Het politieke debat belette bewapening in eerste instantie maar de strijd tegen ISIS en de dodelijke drone aanval in Mali is daar een vb van. In nl is het nog niet zo ver. De reaper is in nl geen autonoom systeem en wordt door specialisten bediend.
  Is het anders dan moet de wet en regelgeving aangepast worden en aan bestaande rules of engagement voldoen.
  We wachten het af. Uiteindelijk kan er zomaar ergens de pl.. uitbreken.

 5. Och, blijf maar slapen. In Volkel lagen ook zogenaamd geen kernwapens, en inderdaad de ongewapende drones bombardeerden er vrolijk op los in diverse landen. Overal waar een vuile oorlog gevoerd moet worden, kom je ze tegen. En net zoals dat de US indertijd ontkenden in Laos en Cambodja te bombarderen, doen ze dat al jaren in verschillende Latijns Amerikaanse landen. En Nederland zou dan niet liegen? Ze lopen toch altijd aan het handje van de Amerikanen.

 6. Hey Marlies, kun je me even uitleggen hoe die witte mensen dat doen?
  Ik wil mijn hond ook trainen. Gaan ze dan als zwarte piet verkleden en voor het huis rennen of zo?

 7. Het is net als met de honden van de witte mensen op het eiland. Die zijn getraind om te blaffen als er iemand met een andere huidskleur langskomt. Die drones zijn bewapend, dus als de software het weer eens niet goed doet kan er zomaar een huis met inwoners geraakt worden.
  Militairen hebben maar 1 doel, en dat is mensen doden.

 8. Laten we hopen dat dit goed gaat. Iedereen weet hoe de Amerikanen onbemande drones in Irak in de strijd tegen Isis heeft ingezet en complete woon gebieden per ongeluk plat gebombardeerd heeft.

 9. Ach ja we moeten alles doen om in snuivend nederland de prijs hoog te houden.
  Xtc en weed export land nr 1 ter wereld.
  Je moet je altijd afvragen waar de vraag vandaan komt.
  In plaats van de leveranciers te vervolgen.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties