25.8 C
Willemstad
• vrijdag 24 maart 2023

PB | Trustkantoren verenigen zich en doen dringende oproep aan Silvania en Gaming Control Board

WILLEMSTAD (23 maart 2023) - Tijdens een bijeenkomst afgelopen maandag hebben trustkantoren die actief zijn in de online gaming sector het voornemen uitgesproken om zich te verenigen....

HOF | Frederieke Damme brengt beleefdheidsbezoek aan de Kas di Korte

WILLEMSTAD - Op 21 maart jl. bracht mw. mr. Frederieke Damme een beleefdheidsbezoek aan de Kas di Korte. Mevrouw Damme werd vergezeld door de mevrouw mr. Monique...

Democracy now! | Thursday, March 23, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertentie -

Extra | Journaal 23 maart 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Plannen voor watervliegtuig steeds concreter

Sanne van den Boomen De plannen voor een watervliegtuig op Curaçao worden steeds concreter. Het watervliegtuig heeft woensdag voor het eerst een landing op het water gemaakt. Eigenaar...

Nu.cw | Integraal waterbeleid van Curaçao gepresenteerd voor Waterconferentie

Op de Waterconferentie van de Verenigde Naties laat Curacao zien wat er tot nu toe is bereikt op het gebied van waterbeleid. In een persbericht deelt het...

PBC | Curaçao neemt deel aan VN-conferentie over waterproblematiek

Persbureau Curacao NEW YORK – Curaçao neemt deel aan de Wereld Water Conferentie van de Verenigde Naties. Deze worden van 22 tot en met 24 maart 2023 gehouden...
- Advertentie -

Nu.cw | Vissers Wacawa gebied: “Ons leven loopt gevaar”

Foto Curacao Chronicle

Vissers uit het Wacawa gebied in Bandabou voelen zich nog steeds niet veilig door de schietoefeningen van Defensie die in dat gebied plaatsvinden. De kogels van de oefeningen komen vaak in zee terecht, met gevaar voor de vissers tot gevolg.

De boze vissers hebben nu een brief aangeboden aan premier Gilmar ‘Pik’ Pisas (MFK) en Statenvoorzitter Charetti America-Francisca (MFK). Zij willen op korte termijn een oplossing voor het probleem wat al langere tijd speelt. In het verleden ging het mis toen een Antilliaanse vissersboot beschoten werd door Defensie. Wonder boven wonder vielen er toch geen slachtoffers, wel was de boot op drie plekken beschadigd.

Vorige week kwam de Kustwacht nog met het bericht dat het Wacawa terrein veilig zou zijn voor vissers. Volgens de Kustwacht worden vissers altijd gewaarschuwd wanneer zij in de buurt van de gevarenzone varen.

Pisas dankte de vissers tijdens een korte ontmoeting voor de brief. De premier komt zelf ook uit Bandabou en de visserswereld en snapt niet dat dit probleem nog steeds bestaat. In de loop van volgende week wil hij om de tafel gaan zitten met de vissers om een oplossing te zoeken. Ook minister van Gezondheid, Milieu en Natuur Dorothy Pietersz-Janga (MFK) heeft aangegeven dat zij in overleg wil met de vissers.

Naast de premier zegt ook de Statenvoorzitter de pijn van de vissers te voelen. America wil kijken of het probleem in een statenvergadering behandeld kan worden. Ze wil ook dat de vissers een afspraak krijgen bij de vertegenwoordiger van Nederland Erwin Arkenbout.

Volgens Rutzen Lucas, vertegenwoordiger van de groep vissers, is een afspraak bij de vertegenwoordiger van Nederland echter een gepasseerd station. Hij vertelt dat er al overleg is geweest met Defensie en doet nu een beroep op de regering om het probleem op te lossen. Als de Curaçaose overheid geen gehoor geeft, zullen de vissers op internationaal niveau een oplossing gaan zoeken. Ze zullen dan onder andere naar de Tweede Kamer en instanties in Amerika stappen.

Het Nederlandse ministerie van Defensie kwam in mei vorig jaar ook al slecht in het nieuws. Toen werd duidelijk dat het beschermde Wacawa gebied gebruikt werd om te oefenen zonder dat hier vergunningen voor waren aangevraagd.

Bron: Nu.cw

Artikel delen

8 reacties

 1. De vissers hebben het toch voor elkaar gekregen!! en hebben GEEN zak vol gouden dukaten gekregen van Pik Pisas, maar de vissers hebben wel van Pik een zoethoudertje VERKIEZINGSTUND VORM ? gekregen in de vorm van een mooi groot nieuw visnet, en nu maar kijken wie er mee mag vissen, ik weet het al die gene die het meeste geld heeft gegeven aan de MFK voor de propaganda Reklame bij de laatst gegeven politieke verkiezingen.

 2. @ Ericlapas,

  Even voor de goede orde, Wacawa is a decennialang het oefenterrein van defensie. Militairen moeten nu eenmaal schietoefeningen doen om getraind te blijven, dus dat doet men daar. Daar bestaan ook afspraken over met het land en er is een contract dat er aan ten grondslag ligt.

  Wanneer er schietoefeningen zijn wordt dit altijd netjes in alle kranten en andere media aangekondigd, er wordt dus niet onverwachts geoefend.
  Bij oefeningen, afhankelijk van het soort wapen dat wordt gebruikt, wordt ook een deel van de zee aangemerkt als verboden gebied. Dat weten de vissers drommels goed, maar het interesseert ze niet.
  De vissers proberen nu via deze weg hun fouten goed te praten en net te doen alsof defensie in deze fout is.

  De enige die hier fout zijn blijven de vissers en daar helpt geen premier tegen. Wacawa is en blijft een militair oefenterrein. Overigens traint de politie daar ook wel eens, dus wellicht moet men ook daar gaan klagen.

 3. Plas, Even voor de orde. Dichtbevolkt eiland Banda Bau ? ahum..
  Die militairen groep is nu zo’n beetje de 2e grootste directe inkomstenbron op t eilandje.
  Ellende van de vissers ahum…
  Ja Precies over hoeveel vissers hebben we het nu.
  Vissen geeft meer doden dan militaire oefeningen tot nu toe.
  En nou nog iets, volgens mij gaan de meeste vissers vissen als die militairen nog niet eens wakker zijn.
  En beginnen in het donker.. Overdag zie ik er niet zo veel “vissen”…
  Dus waarom gaan ze daar overdag “varen”… Om weggejaagd te worden door de kustwacht die daar dus waakt en blijkbaar “geen” last van kogels heeft.

 4. Helaas is het niet mogelijk om een foto te plaatsen uit 1964. Toen en daarvoor had defensie al de toestemming om op dit terrein te oefenen.
  Waarom zo lang gewacht om te gaan klagen? Defensie geeft tekens aan wanneer men op Wacao gaat oefenen en maakt dit via de media bekend.
  Misschien kunnen de vissers niet lezen?
  Vraag me ook af hoeveel vissers er aan de Noordkant, juist op deze plaats, gaan “vissen”. Zeker met harde wind en stroming is dat levensgevaarlijk.

 5. Hier blijkt weer de minachting van de ene groep voor de andere, Janga wilt ook wat publiciteit om even mee te liften op de ellende van deze vissers dus vraagt ze een gesprek met de vissers. De minister president gaat pas een week praten en tot die tijd vliegen de vogels om de oren van de vissers.

  Voor de goede orde zijn het hier twee ministers die samen meer dan 30.000 NAF per maand krijgen en ze kunnen geen telefoon pakken en zeggen stop direct met die flauwekul. Als deze militairen cowboy willen spelen ga dat lekker aan de grens met Oekraïne doen en niet in een dicht bevolkt eiland.

 6. Al ruim 60 jaar oefenen de militairen al op Wacawa, en de erfgenamen verhuren hun terrein aan die militairen, ze verdienen tenminste om hun families te onderhouden. Afgunst is en blijft ingeburgerd bij de ezels. Een passend spreekwoord in het papiaments: je kunt de ezel uit de “mondi” halen, maar niet de “mondi” uit de ezel.

 7. Er is maar een manier om de vissers koest te houden en dat is een zak vol goud dukaten naar de vissers te sturen zodat ze de hele dag zich net rum vol kunnen zuipen.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -