30 C
Willemstad
• woensdag 12 juni 2024

DH | Multi-million-dollar St. Maarten Crime Fund lacks financial administration and policy plan

PHILIPSBURG--“There has been no indication of any activities on this measure.” This statement pertains to the restructuring of the Crime Fund St. Maarten as mentioned in the...

AntilliaansDagblad | Links wint op Bonaire

Van Huffelen krijgt veel voorkeursstemmen in CN; hogere opkomst dan in 2019 Kralendijk - GroenLinks-PvdA heeft op Bonaire overtuigend gewonnen. Van de 1.784 geldig uitgebrachte stemmen kreeg de...

AntilliaansDagblad | Afgifte watersportvergunningen stilgelegd

Oranjestad - Aanvragen voor een nieuwe watersportvergunning worden tot nader order niet in behandeling genomen. Vanaf 1 januari 2025 moeten alle commerciële vaartuigen een ‘propeller guard’ aan...

AntilliaansDagblad | Line-up CNSJF 2024 compleet

Willemstad - De organisatie van het Curaçao North Sea Jazz Festival (CNSJF) heeft gisteravond ‘met groot genoegen en trots’ de laatste namen bekendgemaakt voor de aankomende 2024-editie. Op...

AntilliaansDagblad | PVV levert staatssecretaris

Eind juni beëdiging kabinet-Schoof door koning Willemstad - De kans lijkt groot dat de zes eilanden van het Caribisch deel van het Koninkrijk te maken krijgen met een...

AntilliaansDagblad | Apart Ipko democratisch deficit

Gehele revisie Statuut ‘niet opportuun’ Willemstad - In de afsprakenlijst van het Interparlementair Koninkrijksoverleg (Ipko) staat dat de mogelijkheden onderzocht moeten worden om een apart Ipko of andersoortige...
- Advertisement -spot_img

Nu.cw | Vissers Wacawa gebied: “Ons leven loopt gevaar”

HomeLandenNederlandNu.cw | Vissers Wacawa gebied: "Ons leven loopt gevaar"
Foto Curacao Chronicle

Vissers uit het Wacawa gebied in Bandabou voelen zich nog steeds niet veilig door de schietoefeningen van Defensie die in dat gebied plaatsvinden. De kogels van de oefeningen komen vaak in zee terecht, met gevaar voor de vissers tot gevolg.

De boze vissers hebben nu een brief aangeboden aan premier Gilmar ‘Pik’ Pisas (MFK) en Statenvoorzitter Charetti America-Francisca (MFK). Zij willen op korte termijn een oplossing voor het probleem wat al langere tijd speelt. In het verleden ging het mis toen een Antilliaanse vissersboot beschoten werd door Defensie. Wonder boven wonder vielen er toch geen slachtoffers, wel was de boot op drie plekken beschadigd.

Vorige week kwam de Kustwacht nog met het bericht dat het Wacawa terrein veilig zou zijn voor vissers. Volgens de Kustwacht worden vissers altijd gewaarschuwd wanneer zij in de buurt van de gevarenzone varen.

Pisas dankte de vissers tijdens een korte ontmoeting voor de brief. De premier komt zelf ook uit Bandabou en de visserswereld en snapt niet dat dit probleem nog steeds bestaat. In de loop van volgende week wil hij om de tafel gaan zitten met de vissers om een oplossing te zoeken. Ook minister van Gezondheid, Milieu en Natuur Dorothy Pietersz-Janga (MFK) heeft aangegeven dat zij in overleg wil met de vissers.

Naast de premier zegt ook de Statenvoorzitter de pijn van de vissers te voelen. America wil kijken of het probleem in een statenvergadering behandeld kan worden. Ze wil ook dat de vissers een afspraak krijgen bij de vertegenwoordiger van Nederland Erwin Arkenbout.

Volgens Rutzen Lucas, vertegenwoordiger van de groep vissers, is een afspraak bij de vertegenwoordiger van Nederland echter een gepasseerd station. Hij vertelt dat er al overleg is geweest met Defensie en doet nu een beroep op de regering om het probleem op te lossen. Als de Curaçaose overheid geen gehoor geeft, zullen de vissers op internationaal niveau een oplossing gaan zoeken. Ze zullen dan onder andere naar de Tweede Kamer en instanties in Amerika stappen.

Het Nederlandse ministerie van Defensie kwam in mei vorig jaar ook al slecht in het nieuws. Toen werd duidelijk dat het beschermde Wacawa gebied gebruikt werd om te oefenen zonder dat hier vergunningen voor waren aangevraagd.

Bron: Nu.cw

8 reacties

 1. De vissers hebben het toch voor elkaar gekregen!! en hebben GEEN zak vol gouden dukaten gekregen van Pik Pisas, maar de vissers hebben wel van Pik een zoethoudertje VERKIEZINGSTUND VORM ? gekregen in de vorm van een mooi groot nieuw visnet, en nu maar kijken wie er mee mag vissen, ik weet het al die gene die het meeste geld heeft gegeven aan de MFK voor de propaganda Reklame bij de laatst gegeven politieke verkiezingen.

 2. @ Ericlapas,

  Even voor de goede orde, Wacawa is a decennialang het oefenterrein van defensie. Militairen moeten nu eenmaal schietoefeningen doen om getraind te blijven, dus dat doet men daar. Daar bestaan ook afspraken over met het land en er is een contract dat er aan ten grondslag ligt.

  Wanneer er schietoefeningen zijn wordt dit altijd netjes in alle kranten en andere media aangekondigd, er wordt dus niet onverwachts geoefend.
  Bij oefeningen, afhankelijk van het soort wapen dat wordt gebruikt, wordt ook een deel van de zee aangemerkt als verboden gebied. Dat weten de vissers drommels goed, maar het interesseert ze niet.
  De vissers proberen nu via deze weg hun fouten goed te praten en net te doen alsof defensie in deze fout is.

  De enige die hier fout zijn blijven de vissers en daar helpt geen premier tegen. Wacawa is en blijft een militair oefenterrein. Overigens traint de politie daar ook wel eens, dus wellicht moet men ook daar gaan klagen.

 3. Plas, Even voor de orde. Dichtbevolkt eiland Banda Bau ? ahum..
  Die militairen groep is nu zo’n beetje de 2e grootste directe inkomstenbron op t eilandje.
  Ellende van de vissers ahum…
  Ja Precies over hoeveel vissers hebben we het nu.
  Vissen geeft meer doden dan militaire oefeningen tot nu toe.
  En nou nog iets, volgens mij gaan de meeste vissers vissen als die militairen nog niet eens wakker zijn.
  En beginnen in het donker.. Overdag zie ik er niet zo veel “vissen”…
  Dus waarom gaan ze daar overdag “varen”… Om weggejaagd te worden door de kustwacht die daar dus waakt en blijkbaar “geen” last van kogels heeft.

 4. Helaas is het niet mogelijk om een foto te plaatsen uit 1964. Toen en daarvoor had defensie al de toestemming om op dit terrein te oefenen.
  Waarom zo lang gewacht om te gaan klagen? Defensie geeft tekens aan wanneer men op Wacao gaat oefenen en maakt dit via de media bekend.
  Misschien kunnen de vissers niet lezen?
  Vraag me ook af hoeveel vissers er aan de Noordkant, juist op deze plaats, gaan “vissen”. Zeker met harde wind en stroming is dat levensgevaarlijk.

 5. Hier blijkt weer de minachting van de ene groep voor de andere, Janga wilt ook wat publiciteit om even mee te liften op de ellende van deze vissers dus vraagt ze een gesprek met de vissers. De minister president gaat pas een week praten en tot die tijd vliegen de vogels om de oren van de vissers.

  Voor de goede orde zijn het hier twee ministers die samen meer dan 30.000 NAF per maand krijgen en ze kunnen geen telefoon pakken en zeggen stop direct met die flauwekul. Als deze militairen cowboy willen spelen ga dat lekker aan de grens met Oekraïne doen en niet in een dicht bevolkt eiland.

 6. Al ruim 60 jaar oefenen de militairen al op Wacawa, en de erfgenamen verhuren hun terrein aan die militairen, ze verdienen tenminste om hun families te onderhouden. Afgunst is en blijft ingeburgerd bij de ezels. Een passend spreekwoord in het papiaments: je kunt de ezel uit de “mondi” halen, maar niet de “mondi” uit de ezel.

 7. Er is maar een manier om de vissers koest te houden en dat is een zak vol goud dukaten naar de vissers te sturen zodat ze de hele dag zich net rum vol kunnen zuipen.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties