27 C
Willemstad
• donderdag 19 mei 2022 05:01

Laatste reacties

- Advertentie -

AntilliaansDagblad | ‘Minimumnormen voor nummerkantoren’

Oplossing zoeken voor openen bankrekening

- Advertentie -

Willemstad – Nummerkantoren (rifero’s) zullen in de toekomst aan minimumnormen moeten voldoen om in aanmerking te kunnen komen voor het openen van een bankrekening. Daarover heeft het ministerie van Financiën gesprekken met ‘de stakeholders’.

Dat antwoordt minister Javier Silvania (MFK) van Financiën op vragen van het Antilliaans Dagblad. Verschillende banken op Curaçao hebben hun relatie met de nummerkantoren al sinds enkele jaren beëindigd in het kader van ‘de-risking’. Dat is nodig om aan de eisen van onder andere correspondentbanken te voldoen.

,,Vanwege de internationale verscherping van de regels omtrent de bestrijding van witwassen en terrorismebestrijding, stellen lokale banken hoge eisen aan het openen van bankrekeningen in onder andere de loterijen- en kansspelensector.”

Silvania zegt ‘continu in gesprek te zijn met stakeholders, waaronder rifero’s en banken’, om een oplossing te vinden voor de situatie. In samenspraak met de betrokken partijen worden minimumnormen ontwikkeld. ,,Indien de rifero’s daaraan voldoen, zullen zij in aanmerking komen voor het openen van een bankrekening.”

Ook zal de sector te maken krijgen met betere en daadkrachtiger procedures voor handhaving en controle. Dat moet juridisch worden geregeld. Silvania: ,,Het wetgevingstraject loopt.”

In september 2020 liet Silvania’s voorganger Kenneth Gijsbertha (MAN) al weten te werken aan een wetsvoorstel dat commerciële banken op Curaçao verplicht om iedere burger die een bankrekening wil openen te accepteren. Hoewel er een duidelijk onderscheid moet worden gemaakt tussen burgers (natuurlijke personen) en bedrijven (rechtspersonen), zou daarmee ook de weg geopend kunnen worden voor loterijhouders die bij geen enkele bank terechtkunnen.

Gijsbertha wees erop dat Fundashon Wega di Number Kòrsou (FWNK) legaal is. ,,We moeten onze loterijhouders helpen die hierbij zijn aangesloten. Het gaat om veel mensen”, vond de bewindsman van destijds. In december 2019 liet FWNK weten dat de maatregel van de banken de stichting direct zou raken.

,,Met alleen cashbetalingen gaan we dertig jaar terug in de tijd”, zei directeur Javier Samson toen. De stichting organiseert, namens de overheid, de dagelijkse trekking van Wega di Number en moet onder andere garanderen dat vergunninghouders voldoen aan de bestaande wet- en regelgeving.

Basisbetaalrekening in de maak

De huidige minister van Financiën, Silvania, is ook van mening ‘dat iedere burger de mogelijkheid moet hebben een basisbetaalrekening te hebben’. ,,De Landsverordening basisbetaalrekening zal hiervoor zorgen”, zegt hij. ,,Het concept van de wet is in de afrondende fase. Nadat de input van de sector is ontvangen, zal de conceptlandsverordening het verdere wetgevingstraject doorlopen.” Pas na behandeling en goedkeuring in de Staten kan een wet gepubliceerd en van kracht worden.

Op de vraag aan de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten naar de status van de basisbetaalrekening, antwoordt de CBCS summier: ,,Er is conceptwetgeving basisbetaalrekening voor natuurlijke personen door de Centrale Bank opgesteld, welke deze maand ter consultatie aan de sector is voorgelegd. Het ligt in de bedoeling om dit concept 1 maart 2022 aan te bieden aan de ministers van Financiën van Curaçao en Sint Maarten.”

Bron: Antilliaans Dagblad

- Advertentie -

Artikel delen

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

NOS | Russische bedrijven duiken onder in illegale Nederlandse trustsector

Zeker honderd Russische bedrijven doken afgelopen jaren onder in de ondergrondse trustsector in Nederland. Dat blijkt uit onderzoek van Platform Investico voor de De Groene Amsterdammer. Op...

Democracy now! | Wednesday, May 18, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 18 mei 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Code geel voor extreem saharastof

De meteorologische dienst Curaçao geeft code geel af voor extreem saharastof. De voorzorgsmededeling geldt van woensdagochtend tot donderdagochtend. Mensen met allergieën kunnen last krijgen van het stof....

Nu.cw | Banco di Caribe waarschuwt klanten voor phishing

Banco di Caribe waarschuwt haar klanten voor phishing berichten. Onlangs zijn er SMS-berichten verspreid naar klanten van de bank waarin gevraagd wordt om bankgegevens. In de berichten...

Nu.cw | Vermiste vrouw weer terecht

De 39-jarige Rochelle Teresita Amalia is weer terecht. Er werd alarm geslagen toen de vrouw maandag van huis vertrok om boodschappen te doen en is niet meer...
- Advertentie -
- Advertentie -