27 C
Willemstad
• maandag 16 mei 2022 23:33

Laatste reacties

- Advertentie -

Parool | Duizenden mensen op de vlucht voor ‘extreem gevaarlijke’ orkaan Ida

Karolien Koolhof

De snelwegen richting in het binnenland stromen vol met mensen die de kust verlaten | AP

In het kustgebied van de Amerikaanse staat Louisiana zijn tienduizenden mensen op de vlucht geslagen voor orkaan Ida, die vanavond wordt verwacht. Volgens de autoriteiten wordt Ida een ‘extreem gevaarlijke’ orkaan van categorie 4.

- Advertentie -

Dat betekent dat er windstoten van 225 kilometer per uur mogelijk zijn. Toch worden lokale ziekenhuizen niet geëvacueerd: door de coronagolf is in de wijde omtrek geen opvangcapaciteit meer.

Op beelden van lokale media is te zien dat gisteren op de wegen naar het binnenland lange files stonden. Gouverneur John Bel Edwards waarschuwde dat de orkaan mogelijk de zwaarste is die de staat treft sinds 1850. Meteorologen “twijfelen niet over de huidige route en de intensiteit zoals voorspeld is voor orkaan Ida. En je hoort ze niet vaak met dergelijke zekerheid praten,” aldus Edwards tegen verslaggevers.

De nationale weerdienst roept mensen in gebieden waarvoor een evacuatiebevel is uitgevaardigd op om daadwerkelijk weg te gaan. Dat advies geldt ook voor mensen die niet verplicht hun huis moeten verlaten, maar wel in de regio wonen. “Er zal verwoesting plaatsvinden”, aldus de dienst op Twitter. De kracht van de storm nam sneller toe dan aanvankelijk was voorspeld.

Spookstad

“Ik vertrok gisteravond uit Fourchon om 20.00 uur en het is een spookstad”, zegt Andre LeBlanc, een kapitein van een sportvisboot. Vanuit de kustplaats is hij nu vertrokken naar zijn woning in Lafayette, in het binnenland van Louisiana. “We waren een van de laatsten die daar weggingen.”

Ida komt vanavond (Amerikaanse tijd) aan land in de VS. Naar verwachting wordt de staat Louisiana zwaar getroffen. De stad New Orleans had zestien jaar geleden ook al zwaar te lijden onder orkaan Katrina. Opnieuw wordt daar nu gevreesd voor catastrofale verwoestingen. Ida komt waarschijnlijk ten zuiden van New Orleans aan land.

“Deze storm zal de levens veranderen van degenen die zich niet hebben voorbereid”, vertelde meteoroloog Benjamin Schott van de National Weather Service aan Amerikaanse media. Vandaag zullen de kuststroken van Louisiana en buurstaat Mississippi mogelijk al te maken krijgen met “dodelijke overstromingen die gelinkt zijn aan een stijging van de zeespiegel,” waarschuwt ook het National Hurricane Center (NHC). “Dat kan potentieel catastrofale schade tot gevolg hebben door de wind.”

Stroomstoring

Orkaan Ida kan tot stroomonderbrekingen leiden, die voor ziekenhuizen een groot gevaar vormen. De staat heeft 10.000 monteurs ingeschakeld om stroomstoringen te herstellen, terwijl nog eens 20.000 extra monteurs uit andere delen van de Verenigde Staten kunnen worden opgeroepen. “We zullen de stroom zo snel mogelijk moeten herstellen. Dat is een van mijn grootste zorgen,” aldus de gouverneur.

Edwards trommelde ook al de Nationale Garde op. Vanaf vandaag zullen daardoor zo’n 5.000 soldaten ingezet worden. President Joe Biden heeft toegezegd de staten zo snel mogelijk te hulp te schieten als de storm voorbij is.

Archiefbeeld. Orkaan Katrina zorgde voor talloze overstromingen in New Orleans en de wijde omtrek. Beeld AP

Schade

Lokale experts denken dat de orkaan meer dan 20 miljard euro schade kan veroorzaken als hij de voorspelde route volgt. Orkaan Katrina, een categorie 3 orkaan, zorgde zestien jaar geleden voor 120 miljard dollar (circa 100 miljard euro) aan schade.

Niet alleen de staat Louisiana maakt zich klaar voor het noodweer. Woensdag bereikt het noodweer de staat Tennessee, die een week geleden al werd getroffen door zware regenval. Twintig mensen kwamen om het leven door de overstromingen die hierdoor werden veroorzaakt. Nu kan de staat weer te maken gaan krijgen met forse regen als gevolg van Ida.

Ondertussen heeft de orkaan 91 procent van de olieproductie en 85 procent van de gasproductie in de Golf van Mexico platgelegd, melden de Amerikaanse autoriteiten.

Een satellietbeeld van orkaan Ida. Beeld AP

Rondhangen

Ziekenhuizen aan de kust van Louisiana sturen patiënten naar huis en maken zich klaar om in lockdown te gaan, maar worden ondanks de naderende orkaan Ida niet geëvacueerd. In de zuidelijke Amerikaanse staat en de aangrenzende staten is daarvoor wegens het hoge aantal coronapatiënten geen capaciteit meer.

Louisiana en de aangrenzende deelstaten worden momenteel getroffen door een nieuwe besmettingsgolf van de coronapandemie. Alleen al in Louisiana, dat 4,6 miljoen inwoners telt, liggen momenteel 2.450 patiënten met Covid19 in het ziekenhuis.

Ondanks de massale uittocht zijn er ook veel Amerikanen in het gebied gebleven vanwege corona. Jean Paul Bourg was van plan om naar de broer van zijn vrouw in Morgan City te rijden, ruim honderd kilometer ten westen van New Orleans. Maar die broer liep onlangs corona op en krijgt nog steeds extra zuurstof. “Je kunt vanwege corona niet zomaar naar familie,” aldus Bourg, die bomen kapte en zijn huis betimmerde met extra stukken hout. “Er blijven meer mensen rondhangen dan je zou denken.”

Bron: Parool

- Advertentie -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

17 reacties

 1. @Loes: “Je zal t vast vaker hebben gezegd maar heb ik nooit gezien.”
  Dat komt wel vaker voor dat anderen iets zeggen en jij dat niet ziet.

  @Loes: “En jij verzorgd voor hun de mail service. ok apart.
  Ja, dat deed ik ook voor Drechi e.a. En ik meen dat ik mag constateren dat er qua gedachtengoed wel een verschil zit tussen @Drechi en @LaStiwz. Toch kijk ik daar niet na.
  Ja, Dat doe ik zelfs voor jou en ale anderen.
  Als een van jullie een iets post waar bepaalde woorden, meerdere links of verboden tekens en code (geen geheimzinnige code maar programmeercode) in voorkomt, wordt dat afgevangen door het systeem. Een en ander moet ik dan knippen enplakken en onder mijn naam op dit forum zetten., waarna ik mkjn naam weer netjes verander ind en aam van de schrijver.

  @Loes: “Ik lees dat lapas zegt dat een van de regels is reageer op het artikel en niet op personen.”
  Dat kan Lapas wel zeggen, maar er staat “gelieve niet”. Dat is wat anders dan “je mag niet”.

  @Loes: “Blijkbaar worden regels alleen toegepast als t gaat om mensen buiten t groepje.”
  Als dat zo zou zijn, had ik je allang van dit forum afgeknikkerd.

  @Loes: “Doneren zij zoveel ?”
  Ik heb in het begin, toen er gedoneerd kon worden, eens gekeken van wie hoeveel en zo. Ik zag vele tientje maar ook enkele honderdjes voorbij komen. Ik heb dan wel een dik hoofd, maar dat die informatie wil ik er niet in hebben.

  @Loes: “Wat is uberhaupt de zin of waarde van dit als een bepaald groepje de wijsheid in pacht denkt te hebben en als een wabi in de wind staat . En alleen nog reageerd op personen en niet meer op inhoud.”
  Please elaborate. Ik kan hier geen chocola van maken.

  Even ter verduidelijking: meest verwijderde berichten zijn geplaats door @Trui en de zijnen, op de tweede plaats @Lapas en als derde @LaStiwz, kort gevolgd door 4 anderen

  @Trui c.s. is gebanned van dit forum, van @Lastiwz wordt niet meer verwijderd, simpelweg omdat de plaatsing via mij loopt en @Lapas heeft zijn leven keurig verbeterd.
  Nagenoeg alle anderen overigens ook. Ik hoef momenteel vrij weinig te verwijderen.

  Ik hoop dat ik zo duidelijk ben geweest.

 2. Je zal t vast vaker hebben gezegd maar heb ik nooit gezien. Dus ze kunnen de site wel bekijken maar niet direct reageren en alleen mailen. En jij verzorgd voor hun de mail service. ok apart.
  En nu we het toch over selectief beleid hebben.
  Ik lees dat lapas zegt dat een van de regels is reageer op het artikel en niet op personen.
  En dat iemand anders maar shut de fuck up moet doen.
  Blijkbaar worden regels alleen toegepast als t gaat om mensen buiten t groepje.
  Doneren zij zoveel ?
  Wat is uberhaupt de zin of waarde van dit als een bepaald groepje de wijsheid in pacht denkt te hebben en als een wabi in de wind staat . En alleen nog reageerd op personen en niet meer op inhoud.

 3. @Loes: zoals reeds meerdere malen uitgelegd: @LaStiwz en enkele anderen kunnen niet rechtstreeks posten. Zij mailen hun posts naar mij. Ik moet deze onder mijn naam posten. Nadat ze onder de naam van Commentpolis zijn gepost, moet ik de naam van Commentpolis wijzigen in in de naam van de schrijver. Soms wordt dat vergeten en merk ik dat pas na een half uurtje op.

  Ik hoop dat het duidelijk is.

 4. Ha ha commentpolis. je laat jezelf en het krantje wel kennen zo.
  Weer te moeilijk voor je – ze.
  En ik dacht dat comment polis alleen kijkt naar strijd met regels. Of je hebt gewoon de verkeerde account gebruikt om te reageren.

 5. Wappie roeptoeters en herhaal en copy idioten.
  Wetenschap is voornamelijk gebaseerd op enkelingen die tegen alle dogmas en vooroordelen in hun eigen weg onderzochten en bewezen. Geschiedenis heeft bewezen dat de massa per defenitie ongelijk heeft. En hoe meer je weet hoe moeilijker het wordt.
  Kopieeren wat internet beweerd is niet bijster intelligent. Dan zou een bibliothecaris de slimste mens ter wereld zijn. Dus niet.
  Kennis en kunde zijn verschillende dingen.
  Het zou goed zijn als sommigen hun mening een beetje meer richten op wat ze niet weten dan op wat ze denken te weten. En daar ruimte in laten voor anderen.

 6. Ach ja de hadcrut curve is zo vervalst als t maar kan. Echt opwarmen doen we niet 0.4 0.6 c02 lagged warming in elke ijs grafiek maar dat we 50% van de oerwoude tropical forrest hebben gekappt en van 0.5 naar 7 miljard zijn gegroeid en 80% van de grote grazers hebben vermoordt hoor je niemand pver.
  De rest is gewoon onzin.

 7. @ William, wat bent u intelligent zeg. Leg me uit hoe je klimaat kunt ontkennen dan? Kun je gewoon zeggen “vanaf heden ontken ik het klimaat”? Ok bij deze dan. Misschien lukt het. Feit is, feit blijft dat die mensen ieder jaar opnieuw vluchten voor een orkaan. Zelfde als ieder jaar vluchten voor bosbranden of vluchten voor een tsunami. Je weet dat het ieder jaar gebeurd. Je weet wanneer het gebeurt, maar ieder jaar ga je naar dezelfde plek terug en wacht tot het wel heel dicht bij komt en sla je op de vlucht. Het lerend vermogen van de mens verbaasd me echt. Intussen maken de groenlinks gekkies zich zorgen over warme aarde terwijl men bijkans doodvriest hier in europa. Doet me denken aan die sukkels in Oslo in 2010 toen ze een “Global Warming” conferentie gingen organiseren. Zaten ze ingesneeuwd de stakkers. Maar ondertussen wel gillen van “de aarde warmt op en we gaan eraan”, terwijl ze uitgegraven moesten worden uit de sneeuw. Dus tja.

 8. @ William, man ga op joop.nl je riedeltje ophangen over opwarming en die andere ongein. De vogels vallen deze dagen stijfbevroren van het dak maar neen groenlinkse personen lopen te gillen dat de aarde opwarmt. Knettergek zoals Geert Wilders zou zeggen. En ga je inlezen over orkaan Kartina. De bewoners van de “arme wijken” waar je het over hebt werd gezegd dat ze weg moesten wezen en er stonden bussen klaar. Maar neen hun wisten het beter. Pas toen het water aan hun dikke lippen stond dachten ze “hmm misschien toch niet slim om in onze krot te blijven”. Zoals Lamoenchi zegt, eens in de zoveel tijd spoelt de natuur de viezigheid weg in de getthos van Amerika. Dat is echt af en toe nodig want het is daar inderdaad een vreselijke gore bende. En hebben die mensen nooit van schuilkelders gehoord? Het is niet zo dat voor het eerst in de geschiedenis er een orkaan overwaait. Na een orkaantje of 10 zou je denken dat ze zeggen “hmm misschien toch maar verhuizen of in ieder geval een schuilkelder bouwen. In een gevaarlijk gebied wonen is vooruitzien.

 9. Ze zeggen dat de reden dat orkanen altijd naar vrouwen genoemd zijn is omdat ze net als vrouwen warm en nat komen en met je huis en auto vertrekken.

  Het is toch apart dat zoiets vreselijks als een orkaan haar naam ontleent aan iets wat wij mannen zo zalig gevoel bij hebben.

 10. OMG, wat een onvoorstelbaar simplistische opmerking.
  Nota bene werden de zuidelijke staten Louisiana en Mississippi, zwaar getroffen werden. Daarbij genomen New O en Bil oxi. Wat pis kots en en andere troep hiermee te maken heeft is volstrekt absurd.

  Door de opwarming van de aarde is de kans gewoon groot dat het orkaanseizoen eerder begint en langer duurt.Het is wereldwijd hartstikke warm en dat gelt ook voor de temperatuur van het zeewater. wat voor een deel te maken heeft met klimaat verandering.

 11. New Orleans is een smerige stad. De beroemde straten zoals Bourbon Street stinken vreselijk naar pis en kots en overal troep. Katrina had New Orleans schoon geveegd. Pressure washer is daar om de paar jaar hard nodig, en dat wordt dus door de natuur geregeld.

 12. Echt afschuwelijk en dat na Katrina er nog veel niet was hersteld, vooral de arme wijken, daarbij genomen het hoge aantal besmettingen in de Zuidelijke Staten met republikeinse gouverneur(s) etc.
  Erg dit.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

NRC | Scheuring in Brusselse fractie van D66, klachten over Europarlementariër Samira Rafaela

Lamyae Aharouay, Philip de Witt Wijnen Onveilige werkomgeving Een interne D66-commissie verklaarde klachten over Europarlementariër Samira Rafaela gegrond. Zij vindt dat het onderzoek rammelt. Zondag praat de D66-top...

PBC | Zeespiegel stijgt bij Caribische eilanden net wat sneller

Persbureau Curacao Een nieuw KNMI-rapport geeft aan dat het water rondom de Caribische eilanden waarschijnlijk iets sneller zal stijgen dan de wereldgemiddelde zeespiegel. De wereldgemiddelde zeespiegel is de...

PBC | Aantal coronacases op Curaçao en Aruba blijven stijgen

Persbureau Curacao Afgelopen week zijn er 450 nieuwe coronacases bijgekomen, bijna 125 meer dan de week ervoor, toen 328 mensen positief werden getest. Het aantal actieve cases steeg...

PBC | Geen mondkapje meer om in vliegtuig en op Schiphol

Persbureau Curacao Volgend weekend, 21 mei, vervalt de mondkapjesplicht in het vliegtuig en op de luchthaven Schiphol na de security. Dat heeft het Nederlandse kabinet vrijdag officieel besloten,...

Column Youp | Drijgen

Dinsdagavond is mijn vaste dreigavond. Dan kies ik mijn slachtoffers. Zoals deze week de Amsterdamse burgemeester die niet genoeg personeel had om het slopen van het Museumplein...

CC | Sargassum becoming a major problem for sea turtles

WILLEMSTAD - The Sea Turtle Conservation Curaçao rescued three sea turtles that were trapped in the sargassum weed on Wednesday. The animals regularly get into trouble because...
- Advertentie -
- Advertentie -