29 C
Willemstad
• donderdag 22 februari 2024

ParadiseFM | ‘Nederlandse bureaucratie onnodig belastend voor BES-eilanden’

De Caribische eilanden Bonaire, Sint-Eustatius en Saba klagen al lang over de bureaucratie die om de hoek komt kijken als ze geld van Nederland nodig hebben. Het...

ParadiseFM | Hevige brand in populaire snackbar ‘Lik je vingers’

De Curaçaose brandweer moest vanochtend met spoed uitrukken nadat ze een melding hadden gekregen van een brand midden in Saliña. Bij aankomst bleek dat de populaire snackbar...

ParadiseFM | Opnieuw arrestatie in zaak van ontvoerde ondernemer

De politie heeft gisteren een 21-jarige Curaçaose man gearresteerd. Hij is al de zevende opgepakte verdachte in de zaak rond de ontvoering van een ondernemer in Veeris...

ParadiseFM | Partij Vishon doet niet meer mee aan verkiezingen

De politieke partij Vishon doet niet mee aan de komende parlementsverkiezingen. Dat heeft de leider van de partij tegen Amigoe gezegd. Vishon deed in 2021 één keer...

ParadiseFM | Vrees voor tientallen doden bij ramp illegale goudmijn Venezuela

Autoriteiten in Venezuela houden rekening met tientallen doden door het instorten van een illegale mijn. In een afgelegen gebied van de Amazone werden talrijke gouddelvers bedolven. De burgemeester...

Telegraaf | Zeker 15 doden na instorten van illegale goudmijn in Venezuela

CARACAS - Door het instorten dinsdag van een illegale goudmijn in Venezuela zijn minstens vijftien mensen om het leven gekomen, zo maakte president Nicolás Maduro woensdag (lokale...
- Advertisement -spot_img

NU | Coronasteun aan Aruba stopgezet vanwege ruzie over hervormingen

HomeLandenArubaNU | Coronasteun aan Aruba stopgezet vanwege ruzie over hervormingen
Knops en de eilanden onderhandelen al bijna twee jaar over de oprichting van het zogeheten Caribisch orgaan voor hervorming en ontwikkeling (COHO) | ANP.

Aruba krijgt voorlopig geen coronasteun meer van Nederland. Dat heeft demissionair staatssecretaris Raymond Knops (Koninkrijksrelaties) woensdag besloten. Het eiland ligt, net als Curaçao en Sint-Maarten, op ramkoers met Nederland over de invoer van een speciale autoriteit die de eilanden financiële steun geeft in ruil voor hervormingen.

Knops en de eilanden onderhandelen al bijna twee jaar over de oprichting van het zogeheten Caribisch orgaan voor hervorming en ontwikkeling (COHO). Dit orgaan moet ervoor zorgen dat de eilanden hervormingen kunnen uitvoeren en in ruil daarvoor financiële steun krijgen.

De staatssecretaris was in de veronderstelling dat de eilanden in de afgelopen weken definitief akkoord zouden geven, omdat er afgelopen juli al overeenstemming was. Maar tot dusver is het stil gebleven.

“Dat is lastig te begrijpen gelet op eerdere afspraken en dat baart mij grote zorgen”, aldus Knops. Totdat hij antwoord heeft van de eilanden, worden nieuwe voorstellen voor bijvoorbeeld coronasteun niet meer behandeld in de ministerraad. Daaronder vallen ook nieuwe steunpakketten die de eilanden krijgen vanwege de coronacrisis.

Het is niet de eerste keer dat Knops en de eilanden botsen over de coronasteun en de voorwaarden die daaraan zijn verbonden. Sint-Maarten kreeg maandenlang geen steun vanwege wanbestuur rondom het vliegveld op het eiland.

Eerder werd al steun aan Sint-Maarten stopgezet, omdat het eiland een aanklacht wegens racisme tegen Nederland had ingediend bij de Verenigde Naties. Nederland zou zich “koloniaal” opstellen met de steunvoorwaarden.

Bron: NU.nl

10 reacties

 1. Ik zie het al Croes heeft het goed voor met de Arubaanse bevolking.
  Net zoals op Curaçao hebben ‘we’ mededogen met de kwetsbaren, so wtf.

 2. Ik ben zo blij dat Aruba helemaal geen geld uit Nederland nodig heeft want we hebben genoeg geld om allemaal uit de crisis te komen.
  Evelyn Wever-Croes gaat ons met alle liefde helpen.

  Want zie:
  Het is bekend dat er bij het sluiten van internationale, financiële contracten de tussenpersoon een finder’s fee2 krijgt van tussen de 20% tot 30% van het totaalbedrag van het contract.
  Uitgaande van het totaalbedrag van 1,5 miljard dollar, dat gemoeid is met het LNG-contract tussen WEB Aruba NV en Eagle LNG, dan zou het Advocatenkantoor Croes, Wever en Ruiz van de vader van de Minister-President, Evelyn Wever-Croes, kunnen rekenen op een finder’s fee van tussen de 300 en 450 miljoen dollar!!! (W.T.F.)

  Bovendien is het gebruikelijk dat de partij die de finder’s fee betaalt, deze gaat doorberekenen aan de consument, waardoor het Arubaanse Volk uiteindelijk voor de finder’s fee ten behoeve van het LNG-contract zal opdraaien.

  Daarom geeft Evelyn het aan ons terug en kan Nederland het geld houden.

 3. NB
  @Joop v V/Abraham, je bent weer grappig. Waaar haal je de humor toch steeds vandaan.
  Ik zou nog verder willen gaan, als er nu een referendum zou komen in NL, met de vraag of de eilanden mss beter ‘op zichzelf kunnen staan’ denk ik dat het wel echt schrikken wordt.

 4. De geldkraan had al lang dicht moeten blijven, zeker gezien het feit dt er nauwelijk niet of zelfs helemaal niet is voldaan om de hoogste salarissen aan te pakken.
  We razendsnel 12.5% voor de laagstbetaalde ambtenaren.
  Het zijn schooiers,niet meer en niet minder PAR/MAN zowel als deze clowns.
  De overheid staat er financieel gezien al jaren slecht voor, doordat er structureel meer geld wordt uitgegeven dan dat er binnenkomt.
  Dat NL de strenge begrotingsregels ging loslaten in 2020, voorlopig, kon niet anders op dat moment zeker gezien de tienduizenden baanlozen die erbij kwamen.
  Maar de schuld die het land nu heeft opgebouwd 4.2 miljard is natuurlijk volstrekt van de pot gerukt.

  Met alle respect, maar ik vind niet dat er zo met andermans belastinggeld mag worden omgegaan.
  Berguensas.

 5. Het hele volk van Nederland incl de buitenlandse imigranten en de regering leiders gaan op kerst nacht met een looppas naar alle kerken die nog open zijn en nog bestaan om daar de NACHTMIS te vieren om daar op hun bloten knietjes minimaal 2 uur te bidden dat de regering van CURACRIM gaat beslissen dat zij meteen in het jaar 2022 onafhankelijk willen worden en niets meer met die Macamba te maken willen hebben, NL Rutte en Knops zullen direct zeggen dat dat goed is en dat Curacrim direct zoals is afgesproken met NL het geleende geld gaat aflossen ( 2 miljard ) in een zeer korte tijd en dat er direct beslag op de voorraad goud word gelegd voordat Cooper & zoons ermee van door gaan. Ik zou zeggen NL kan geen mooier cadeautje kunnen krijgen in het nieuwe jaar. Kom op Pik en holle bolle Gijs hou je aan jullie verkiezing woord, dan is het volk blij ! maar voor hoe lang, ik denk eerder dat binnen een jaar er een schavot met vier touwtjes dan klaar staat op het Brionplein, lang leven de lol zal het volk roepen en schreeuwen hiep hiep hoera!.

 6. “Nu dat nog steeds niet door de parlementen is behandeld, vraagt Knops zich af of de eilanden wel verder willen met Nederland”
  Natuurlijk wel tenminste zolang Nederland geld geeft en er niet aan de voorwaarden voldaan hoeft te worden.
  Dit is de insteek als geweest sinds de “bewezen onderhandelaar”.
  Toen is de toon gezet en het is gewoon door gegaan.
  Lang genoeg rekken en er komt weer een schip met geld binnen.
  Het was succesvol en we gaan het gewoon weer proberen.
  Het is alleen jammer dat de hoeveelheid geld afneemt.
  Maar dat komt door het neocolonialism van Nederland, en heeft niets te doen met het niet nakomen van de voorwaarden

 7. Hier bij DolfijnFM werd het nog duidelijker omschreven: Knops weerspreekt dat hij nieuwe voorwaarden heeft gesteld aan Aruba, Curaçao en Sint Maarten. Afspraak was volgens de bewindsman dat de eilanden sowieso akkoord zouden gaan met de Rijkswet COHO, inclusief de wijzigingen als gevolg van het advies van de Raad van State. Nu dat nog steeds niet door de parlementen is behandeld, vraagt Knops zich af of de eilanden wel verder willen met Nederland. Hij geeft ze nu tot de volgende Rijksministerraad op 21 januari de tijd om zich daarop te bezinnen. Tot die tijd blijft de geldkraan dicht.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties