31 C
Willemstad
• zaterdag 15 juni 2024

Extra | Journaal 14 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Telegraaf | Tweede verdachte van moord op adjudant op Curaçao opgepakt

  WILLEMSTAD - Op Curaçao heeft een 22-jarige man zich woensdagavond bij een politiebureau op het eiland aangegeven. Hij wordt verdacht van moord op de Nederlandse adjudant van...

Democracy now! | Thursday, June 13, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 13 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

NOS | Een op de vijf inwoners op Aruba is vluchteling of zoekt bescherming

Aruba voert een opmerkelijk lijstje aan van de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR: per hoofd van de bevolking huisvest het eiland de meeste vluchtelingen ter wereld. Eén op de vijf...

Telegraaf | Dit zijn alle ministers in het nieuwe kabinet-Schoof

Den Haag - De invulling van het nieuwe kabinet-Schoof wordt steeds duidelijker. Oud-Kamerlid Reinette Klever wordt door de PVV naar voren geschoven als minister voor Buitenlandse handel...
- Advertisement -spot_img

Nu.cw | Nieuwsoverzicht: dit gebeurde er in 2021

HomeLandenCuraçaoNu.cw | Nieuwsoverzicht: dit gebeurde er in 2021
Getty

WILLEMSTAD – 2021 begint met strenge coronamaatregelen, waaronder de avondklok van 21.00 uur tot 4.30 uur. Voormalig premier Eugene Rhuggenaath (PAR) kondigde in december aan dat de maatregelen tot elf januari van kracht zijn.

Januari

Slechte coronastart

2021 begint met strenge coronamaatregelen, waaronder de avondklok van 21.00 uur tot 4.30 uur. Voormalig premier Eugene Rhuggenaath (PAR) kondigde in december aan dat de maatregelen tot elf januari van kracht zijn. Op vijf januari schrijft demissionair minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge in een brief aan de Tweede Kamer dat in februari het vaccinatietraject op de Caribische eilanden van start zal gaan.

Beloning voor gouden tip cocaïneroof

Het Openbaar Ministerie looft een beloning van 20.000 gulden uit voor de tip die leidt tot aanhouding van de verdachten van de cocaïneroof uit het politiebureau van Rio Canario in 2018. Het OM schrijft in een verklaring dat de recherche de hulp van de bevolking nodig heeft voor de zoektocht naar de daders. Onbekenden slaagden erin twee grote metalen deuren te forceren en 600 kilo in beslag genomen drugs mee te nemen.

Versoepelingen coronamaatregelen

De coronamaatregelen lijken zijn vruchten af te werpen, de daling in het aantal besmettingen zet door. Tijdens de persconferentie op elf januari kondigen premier Ruggenaath en epidemioloog Izzy Gerstenbluth versoepelingen aan. De avondklok geldt vanaf 23.00 uur tot 4.30 uur en restaurants mogen weer alcohol schenken.

Duurdere buskaartjes

Na twee dagen actie te hebben gevoerd zijn de vakbond UGTK/CADMU, het ABC Busbedrijf en de overheid tot een akkoord gekomen. Op twaalf januari is er uiteindelijk besloten dat de buskaartjes binnenkort 30 cent duurder worden en de overheid meer subsidie aan het bedrijf gaat geven. De chauffeurs gaan akkoord met afspraken en pakken het werk weer op.

Bankvergunning voor APC

APC Bank heeft na een uitgebreid voorbereidingsproces een commerciële bankvergunning gekregen van de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS). Met deze vergunning kan APC Bank zich gaan richten op de voorbereidingen voor de lancering van de bank op Curaçao en Sint Maarten.

 

Februari

Eerste verkeersslachtoffers

In het eerste weekend van februari zijn kort na elkaar twee verkeersdoden gevallen. Het zijn de eerste dodelijke verkeersslachtoffers in 2021 op Curaçao. Het eerste ongeluk vond plaats op de F.D. Rooseveltweg in de nacht van vrijdag op zaterdag. De chauffeur van een personenauto verloor de macht over het stuur en sloeg over de kop. De tweede verkeersdode viel in de vroege ochtend, rond half zes op de Moontjeweg. Daarbij is een vrouw aangereden door een auto. Ze is ter plekke overleden.

Recordaantal stemmen steunverkiezingen

Bijna 20.000 mensen hebben in februari een stem uitgebracht in de zogenaamde steunverkiezingen. Partijen die nu niet zijn vertegenwoordigd in het parlement, maar die wel mee willen doen aan de komende parlementsverkiezingen, moesten minstens 789 steunstemmen halen. In totaal behaalden acht partijen het benodigde aantal stemmen. De PNP (van Rutmilda Larmonie-Cecilia), KEM (van Michelangelo ‘Low’ Martines) en Trabou pa Kòrsou (van Rennox Calmes) haalden de meeste stemmen. Andere partijen die meer dan de vereiste 789 stemmen haalden zijn: Un Kambio pa Kòrsou, KUMUN, Movementu Kousa Promé, Democraat en Vishon.

Agenda uitvoering van het Landspakket

De agenda die Curaçao samen met Nederland heeft opgesteld voor de uitvoering van het Landspakket wordt nu geïmplementeerd. Het zogenaamde Landspakket bevat een uitvoeringsagenda waarin verschillende maatregelen zijn opgenomen. Rhuggenaath maakte in een video-boodschap bekend dat hij samen met staatsecretaris Raymond Knops de uitvoeringsagenda van de prioriteitstrajecten heeft geratificeerd.

Britse variant op Curaçao

De Britse variant van het coronavirus is nu ook op Curaçao ontdekt. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft laten weten dat er één besmetting met de nieuwe variant het eiland is geregistreerd. Nadat onlangs bekend werd dat op Aruba de Britse variant was geregistreerd, heeft Curaçao veel testen voor onderzoek naar het RIVM opgestuurd. Tussen de testen die zijn gedaan in de periode van 17 tot 26 januari werd één besmetting met de Britse variant geconstateerd. Voor Curaçao is dit het eerste geval.

Medisch personeel krijgt eerste vaccinatie

Het medisch personeel van het Curaçao Medical Center (CMC) kan sinds 24 februari de eerste vaccinatie tegen het coronavirus toegediend krijgen. De eerste 300 van de 882 vaccins die bestemd zijn voor CMC zijn nu geleverd. In de beginfase zullen de COVID-19-vaccins die in het ziekenhuis worden toegediend alleen beschikbaar zijn voor CMC-artsen en personeel met het grootste risico op blootstelling aan COVID-19 op de werkplek. Naarmate er meer vaccinaties beschikbaar komen, kan het CMC ook vaccinaties verstrekken aan al haar teamleden volgens de richtlijnen van de GGZ.

 

Maart

Online registreren vaccinatie

Inwoners van Curaçao kunnen zich nu online registreren voor een vaccinatie tegen Covid-19. Tot nu toe kon er enkel telefonisch een afspraak worden gemaakt. Via de website bakuna.cw kunnen mensen hun registratie afronden voor het vaccineren met het BioNTech/Pfizer vaccin.

Pontjesbrug gesloten

De pontjesbrug sluit voor een maand. De Emmabrug, de verbinding tussen Punda en Otrobanda, zal vanaf 22 maart gedeeltelijk verwijderd worden in verband met reparaties. Curacao Ports Authority (CPA) geeft aan dat de hoofdbalk van de Koningin Emmabrug, aan de kant van Punda, vervangen moet worden.

Almier Godett komt om het leven na familieruzie

Almier Godett is in de ochtend van zeven maart doodgeschoten bij een mogelijk uit de hand gelopen familieruzie. Godett staat op nummer vier op de lijst van politieke partij Trabou pa Korsou. Godett, een neef van Anthony Godett, zou hebben geprobeerd een ruzie tussen familieleden te sussen, waarna hij zelf slachtoffer werd. De fatale schoten werden gelost in een huis in Juan Domingo. Op elf maart houdt de politie twee verdachten aan. Het is de tweede aanhouding in deze zaak, een week eerder werd ook een verdachte aangehouden.

Verdubbeling aantal coronabesmettingen

Het gaat in maart de verkeerde kant op met de coronabesmettingen. In korte tijd is het aantal actieve gevallen verdubbeld. Premier Eugene Rhuggenaath (PAR) kondigt nieuwe maatregelen aan. De avondklok zal vanaf 21.00 uur gaan gelden. Horecagelegenheden dienen om 20.00 uur te sluiten en er mag alleen alcohol geschonken worden aan mensen die aan een tafel zitten.

MFK wint verkiezingen

Politieke partij Movementu Futuro Korsou (MFK) heeft de Curaçaose parlementsverkiezingen op overtuigende wijze gewonnen. Met maar liefst negen zetels werd de partij de grootste van het eiland. Gilmar ‘Pik’ Pisas sleepte 23.559 stemmen in de wacht. Voorafgaand aan de verkiezingen gokte Pisas op een grote winst, dat die zo overtuigend zou zijn, kon niemand bevroeden. Sinds de start van het nieuwe land Curaçao haalde geen enkele partij zoveel zetels. Huidig coalitiepartij PAR haalde 11.778 stemmen, bijna 7.000 minder dan bij de vorige verkiezingen in 2017.

Curacao in lockdown

Vanaf 24 maart gaat Curaçao opnieuw in lockdown. De coronabesmettingen blijven oplopen en Rhuggenaath zegt dat er meer maatregelen genomen moeten worden. Uitgangspunt van de lockdown is dat iedereen thuis moet blijven. De avondklok blijft gelden van 21.00 uur tot 04.30 uur. Het zogenaamde kenteken rijden, ‘plachi di dia’, wordt weer van kracht. Op zondag mag niemand de straat op en winkels en horeca moeten de deuren sluiten. Vitale plekken waaronder het ziekenhuis, politie en brandweer blijven open.

 

April

Vakantiegangers terug naar Nederland, extra zorgpersoneel en vaccins naar Curacao

De Nederlandse overheid roept ingezetene die op Curaçao verblijven op om te vertrekken. De situatie is volgens de overheid dermate slecht dat verblijf op het eiland onverantwoord is. “Reguliere zorg is reeds afgeschaald. De zorg op Curaçao moet ontlast worden om de nieuwe stroom patiënten aan te kunnen”, aldus de Vertegenwoordiging van Nederland in een bericht. Tijdens het paasweekend gaan in totaal twintig Nederlandse artsen en verpleegkundigen naar Curaçao om het Curaçao Medical Center (CMC) te ondersteunen met de coronazorg. Ook zijn er 30.000 extra vaccins vanuit Nederland ingevlogen.

Formateurs bekendgemaakt

Advocaat Chester Peterson is door partij MFK voorgedragen als formateur bij gouverneur Lucille George-Wout. Ook oud-minister en internationaal advocaat Rutsel Martha wordt later voorgedragen als formateur. De screening van de twee advocaten is inmiddels begonnen. Aangezien Martha officieel in Engeland woont, gebeurt zijn screening via Interpol en zal dus meer tijd in beslag nemen. Zodra zijn screening afgerond is, zal hij voorgedragen worden en zich bij Peterson aansluiten. De advocaten waren in het verleden ook al tegelijkertijd informateurs.

Antigeentest voor reizigers verplicht

Iedereen die vanaf twintig april vanuit een hoogrisiogebied Curaçao inreist, moet na drie dagen op het eiland een antigeentest laten doen. De afspraak hiervoor moet al minstens twee dagen voor vertrek worden gemaakt. De eis geldt voor alle reizigers en is dus een aanvulling op de verplichte PRC-test die binnen 72 uur voor vertrek naar Curaçao afgenomen moet worden.

Scholen weer open en CMC pakt reguliere zorg op

Alle leerlingen van de basisscholen en middelbare scholen op Curaçao mogen vanaf woensdag 28 april weer naar school. En ook de voor- en naschoolse opvang gaat weer open. De plachi di dia blijft vooralsnog van kracht, maar voor het brengen en halen van de leerlingen naar en van school wordt een uitzondering gemaakt.

Het Curacao Medical Center (CMC) gaat weer beginnen met een deel van de reguliere zorg. Het aantal covidpatiënten is inmiddels gedaald tot onder de 50, zodat er weer ruimte en personeel beschikbaar is voor de geplande zorg.

 

Mei

Akkoord over tweede uitvoeringsagenda Landspakket

De Curaçaose regering maakt in mei bekend dat Curaçao en Nederland een overeenstemming hebben bereikt over de concrete inhoud en doelen van de tweede Uitvoeringsagenda. “Hiermee is weer een belangrijke stap gezet in de richting van het doorvoeren van noodzakelijke hervormingen, gericht op het versterken van de rechtsstaat op Curaçao en het verbeteren van onder andere het financieel en sociaal-economisch beheer, dat op fiscaal gebied en dat van zorg en onderwijs”, aldus de regering in een verklaring.

Curaçao uit lockdown

Na weken op slot te hebben gezeten, gaat Curaçao uit lockdown. “De cijfers van de afgelopen weken zijn dermate positief dat verdere versoepelingen verantwoord zijn”, aldus demissionair premier Eugene Rhuggenaath. De lockdown gold sinds 24 maart en wordt per elf mei opgeheven, eerder dan verwacht aangezien eerder werd aangekondigd dat de lockdown zou gelden tot 17 mei.

Nieuwe Statenleden beëdigd

De nieuwe Statenleden zijn op elf mei in het Paleis van de gouverneur beëdigd. Gouverneur Lucille George-Wout nam bij 21 nieuwe parlementsleden de eed af. Na afloop presenteerden de nieuwe parlementsleden zich buiten op de trappen van het Paleis en het plein van regeringscentrum Fòrti aan de pers. Voormalig premier Eugene Rhuggenaath zal zijn zetel niet opeisen in het parlement.

Bijna 80.000 prikken

Op 17 mei stond de teller op 79.801 coronaprikken. Ongeveer 2.300 mensen die zich al hebben aangemeld wachten nog op een vaccinatie. Eerder gingen mobiele vaccinatieteams de wijken in voor voorlichtingscampagnes. De grotere priklocaties zijn inmiddels niet meer allemaal nodig. Het centrum in Sambil gaat vanaf morgen dicht.

 

Juni

CMC in geldnood

2021 was geen makkelijk jaar voor het Curaçao Medical Center (CMC). Het ziekenhuis wordt nog in leven gehouden met een voorschot van het Land en door het staken van de huurbetalingen voor het gebouw, schrijft het Antilliaans dagblad in juni. De advocaat van het ziekenhuis wordt geciteerd en hij zegt dat de covidpandemie de belangrijkste reden is dat het ziekenhuis vandaag nog open is. “Tijdens een pandemie het enige algemene ziekenhuis van Curaçao sluiten probeert CMC met alle mogelijke (lap)middelen te voorkomen”, zo zegt de advocaat, maar ‘de pleisters en het verband zijn evenwel letterlijk en figuurlijk op’.

Eduard Braam trekt zich terug, Ramon Chong niet voorgedragen als minister

Eduard Braam trekt zich terug als kandidaat-minister. De maatschappelijke onrust omtrent zijn mogelijke ministerschap vindt Braam het niet waard te volharden in zijn kandidatuur. In juni kwam Braam in opspraak door zijn veroordeling voor een zedendelict. Braam had 20 jaar geleden een heimelijke ontmoeting met een ex-patiënt die minderjarig was. Hij werd daarvoor veroordeeld, maar kreeg geen straf. Daarnaast wordt Ramon Chong niet voorgedragen als minister. Zelf zag Chong zich nog steeds als een prima kandidaat voor het ministerschap in het nieuwe kabinet-Pisas, maar hij komt volgens de wet niet door de screening en dus kan formateur Chester Peterson hem niet voordragen.

Liquiditeitssteun in tranches

Omdat Curaçao nog niet voldoet aan de voorwaarden voor de volgende tranche liquiditeitssteun, krijgt het steun toegekend in deeltranches. Het gaat in totaal om 168 miljoen gulden. Curaçao ontvangt, net als Aruba en Sint Maarten, sinds begin 2020 liquiditeitssteun om de gevolgen van de covidpandemie op te vangen. Maar wel onder voorwaarde van de uitvoering van de Landspakketten met hervormingen en toezicht daarop. De liquiditeitsbehoefte wordt per kwartaal beoordeeld, net als de voortgang van de uitvoering van de landspakketten.

Positieve resultaten examenuitslagen

In juni werden de examenuitslagen van de vsbo-, havo- en vwo-leerlingen op Curaçao bekendgemaakt. Het was dit jaar een lastig schooljaar vanwege de coronamaatregelen, toch zijn de resultaten positiever uitgevallen dan in de afgelopen jaren; vooral bij het vsbo. De toetsing en examinering was dit jaar aangepast omdat de overheid niet wilde dat de examenkandidaten de dupe werden van de covidcrisis. Zo waren er minder centrale examens voor het vsbo, een extra herkansing en het niet laten meetellen van 1 niet-kernvak bij havo/vwo en aanpassing van de norm als het nodig was.

 

Juli

Nieuwe taxiservice op Curaçao

De Curaçaose taxi-organisatie Thirty Steps Association (TSA) is sinds één juli van start met het nieuwe reserveringsplatform 24-7 Taxi Curaçao. Gemak staat voorop: via app, website of met een telefoontje naar 9-247 kunnen klanten tegen een vooraf bekend tarief een taxi bespreken. De taxivereniging is de samenwerking aangegaan met Securitas Antias.

Churandy Martina draagt Nederlandse vlag

Churandy Martina is één van de dragers van de Nederlandse vlag op vrijdag 23 juli tijdens de openingsceremonie voor de Olympische Spelen in Tokio. Skateboardster Keet Oldenbeuving is de tweede sporter die de vlag draagt. Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) staat voor het eerst toe dat ieder land bij de openingsceremonie de vlag door twee sporters mag laten dragen. Het IOC wil hiermee gendergelijkheid stimuleren.

PCR-test weer verplicht voor reizigers

Curaçao zet Nederland vanaf 19 juli op de lijst van hoogrisicogebieden. Dat betekent dat alle reizigers uiterlijk 72 uur voor hun vlucht naar Curaçao een PCR-test moeten laten afnemen. Dit geldt ook voor mensen die al twee keer zijn gevaccineerd en ook voor ingezetenen van Curaçao. Curaçao kende een snelle stijging van het aantal positieve coronatests. Op 7 juli waren er nog 20 actieve besmettingen, vandaag is dat aantal gestegen naar 185. Ook in Nederland stijgen de besmettingscijfers de laatste week met ongekende snelheid. In beide landen gaat het vooral om besmettingen onder jongeren.

 

Augustus

Opnieuw verscherping maatregelen

Vanaf vrijdag dertien augustus geldt er opnieuw een avondklok van 00.00 uur tot 04.30 uur. Bij activiteiten en bijeenkomsten mogen niet meer dan honderd mensen samenkomen. Activiteiten met een hoog risico zijn niet toegestaan. Ook horecagelegenheden mogen niet meer dan honderd gasten ontvangen.

Sociaal Vormings Traject toegankelijker voor vrouwen

Het sociaal Vormings Traject (SVT) op Curaçao gaat een nieuwe fase in. Een akkoord waarbij het SVT verder professionaliseert is op negentien augustus getekend door de regering Pisas en Defensie op marinebasis Parera. Met het nieuwe convenant zullen het Ministerie en Defensie gezamenlijk meer personele en financiële middelen ter beschikking stellen. Daarnaast wordt het SVT nu ook toegankelijk voor vrouwen.

Jerry Semper stopt

Dokter Jerry Semper legt per 31 augustus zijn functie neer als hoofd van het vaccinatieprogramma, laat de medisch professional weten aan NU.cw. De huisarts werd in maart 2021 aangesteld als medisch coördinator in samenwerking met epidemioloog Iralice Jansen. Het is opmerkelijk dat Semper de laatste maanden minder zichtbaar is geweest als coördinator, erkent hij zelf. ‘Het is aan de regering wie ze welke boodschap laten brengen.’

Semper hoopt dat nog meer mensen zich laten vaccineren tegen het coronavirus. Hij geeft aan dat het moeilijk is om een significant percentage van de bevolking te overtuigen.

Bonevacia verbreekt record

De Curaçaose atleet Liemarvin Bonevacia heeft in het Zwitserse Bern opnieuw zijn eigen Nederlandse Record op de 400 meter verbeterd. De sprinter wist zijn record tijdens de Olympische Spelen in 2015 van 44,62 seconden te verbeteren met veertienhonderdste van een seconde naar 44,48. “Ik had het niet verwacht, ik ben de eerste tweehonderd meter rustig gestart en heb toen alles gegeven”, aldus een blij verraste Bonevacia.

Curaçaose Miss Teen Universe

De Curaçaose Rigene Isenia is 30 augustus uitgeroepen tot Miss Teen Universe. In Nicaragua won ze de internationale verkiezing van 27 andere meiden. Miss Teen Universe is de jongste editie van de Miss Universe verkiezingen. De deelneemsters uit Mexico en Brazilië eindigden op de tweede en derde plek.  “Het is een eer voor mij om deze titel te hebben”, schreef Rigene op haar Instagram. “Ik hoop dat mijn boodschap veel meisjes heeft geïnspireerd en dat zal blijven doen”.

 

September

Sloop kraampjes Awasá

Bij Awasá, naast het Brionplein in Otrobanda, is zeven juli de sloop begonnen van de marktkraampjes. De overheid concludeerde eerder dat de verroeste kramen niet meer veilig zijn. De kramen waren slecht onderhouden, waardoor de ijzeren tafels uit elkaar vielen. De veiligheidsinspectie bepaalde daarom dat er geen commerciële activiteiten meer konden plaatsvinden bij de kraampjes. De verkopers verhuizen voor de komende twee weken naar de Sha Caprileskade, het Molenplein, het Wilhelminapark en een andere locatie op het Brionplein. Als de sloop is afgerond mogen de verkopers weer terugkeren naar de gebruikelijke plek aan het water.

Controle Marnix college

In september vond de inmiddels beruchte politiecontrole op het Marnix College Cas Cora plaats. Tijdens de controle zou veel mis gegaan zijn, waaronder verbale aanvallen richting een aantal leerlingen. Waarnemend hoofdcommissaris van politie, Raymond Ellis, verklaart tegenover de Extra dat er op dit moment nog geen nieuwe informatie beschikbaar is. Het onderzoek loopt nog. Ondertussen blijven de zes agenten, vijf mannen en een vrouw, op non-actief.

Antigeentesten niet voor privégebruik

Antigeentesten zijn niet meer toegestaan voor privégebruik. De testen zijn niet langer verkrijgbaar bij de apotheek. Dit komt omdat de Gezondheidsinspectie de opdracht heeft gegeven ze uit de schappen te halen, meldt het Telecuraçao.

Homohuwelijk op Curaçao

De wet dat er op Curaçao alleen een huwelijk kan plaatsvinden tussen een man en een vrouw is in strijd met het gelijksbeginsel, dat blijkt uit het vonnis van de rechter van dertien september. De regel staat vast in het burgerlijk wetboek. Ook is het in strijd met het discriminatieverbod in de Staatsregeling van Curaçao. Totdat er geen alternatief is, zoals geregistreerd partnerschap, mag een huwelijk tussen personen van hetzelfde geslacht niet geweigerd worden, aldus de rechter.

De stichting Human Rights Caribbean heeft de zaak aangespannen. De rechter heeft de opdracht gegeven aan de Staten en de Curaçaose regering om passende maatregelen te nemen om de ongeoorloofde discriminatie op te heffen.

Cijntje nieuwe minister Economische Ontwikkeling

Ruisandro Cijntje is op 22 september ingezworen als minister van Economische Ontwikkeling. De eed heeft hij afgelegd bij gouverneur Lucille George-Wout. Cijntje is door leden van de PNP als kandidaat gekozen om het ministerie van Economische Ontwikkelingen te leiden. Tijdens de partijverkiezingen nam hij het op tegen Idelgar Sosa. Er is een screening voorafgegaan door de Veiligheidsdienst. Zij konden geen bezwaren vinden voor zijn ministerschap. Ramon Chong kwam eerder niet door de screening, waardoor hij geen minister kon worden.

Electieve zorg stopgezet

Het Curaçao Medical Center (CMC) stopt met alle niet noodzakelijke medische behandelingen voor SVB-patiënten. Dit komt omdat er geen budget meer is. Het geld wat de SVB beschikbaar heeft, dekt niet alle kosten. Het CMC komt een bedrag van ruim vijftig miljoen gulden komt tekort.

De niet-spoedeisende zorg, oftewel de electieve zorg, wordt weer opgepakt voor SVB-patiënten in januari 2022. Dan heeft de SVB een nieuw jaarbudget. Samen met de regering is het CMC aan het kijken naar een oplossing.

 

Oktober

Nieuwe president Hof van Justitie

De afgelopen maanden heeft de wervingsprocedure plaatsgevonden voor de opvolging van Eunice Saleh als president van het Hof. Op 23 september heeft de meerderheid van het Hof van Justitie voor de benoeming van Mauritsz de Kort gestemd. Saleh maakte begin dit jaar bekend niet in aanmerking te willen komen voor een verlenging van haar termijn. Per één januari eindigt de benoemingstermijn van Saleh als president van de rechtbank.

Curaçao Health App

Alleen gevaccineerden krijgen per 19 oktober toegang tot activiteiten met een hoog risico zoals feesten en sportevenementen. Vanaf dinsdag geldt de QR-code van de Curaçao Health App website als toegangsbewijs. Bezoekers van twaalf jaar of ouder mogen alleen met een geldige QR-code naar binnen bij evenementen met een hoog risico. Bij activiteiten met een laag risico mogen slechts honderd mensen bij elkaar komen en is het vaccinatiebewijs niet verplicht.

Hervatting electieve zorg

Het Curaçao Medical Center (CMC) hervat de electieve zorg voor SVB-patienten. Dat besluit werd genomen nadat minister van Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN) Dorothy Pietersz-Janga (MFK) de Sociale Verzekeringsbank (SVB) opdracht gegeven heeft om het CMC een voorschot te geven.

De SVB heeft in een brief laten weten dat zij 4.1 miljoen gulden als voorschot zal overmaken zodat de komende maand de electieve zorg kan worden gegarandeerd. Het CMC benadrukt dat het voorschot niet voldoende is om de kosten tot het einde van het jaar te dekken.

 

November

Corc gooit handdoek in de RdK-ring

Curacao Oil Refinery Complex (CORC BV) heeft de nieuwe directie van RdK laten weten zich geheel terug te trekken als kandidaat voor de overname van de raffinaderij. De RdK maakte eerder al bekend niet langer exclusief met CORC verder te willen. De reden van de stopzetting is dat CORC volgens RdK niet voldoet aan de eisen. Daarom heeft de directie samen met de regering besloten het pad vrij te maken voor andere partijen. CORC-directeur Manoel ‘Lito’ De Silva De Freitas zou hebben laten weten dat dit voor CORC een reden is om zich geheel terug te trekken.

Boy Dat overleden

Componist, zanger en muzikant Anselmus Boy Dap is op twee november op 88-jarige leeftijd overleden. Dap maakte vanaf de jaren zeventig deel uit van verschillende muziekgroepen. Hij behaalde vele successen op het Tumba festival. Ruim tien keer heeft hij het festival gewonnen. Tumba is traditionele muziek die tijdens carnaval op Curaçao gespeeld wordt. De muzikant wordt beschouwd als de ‘Tata di Tumba’, de vader van de Tumba.

Ophef Pietersz-Janga

Minister Dorothy Pietersz-Janga (MFK) van Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN) zorgde voor veel ophef nadat zij de vereffenaars van Bureau Ziektekostenvoorziening (BZV) de opdracht gaf om het onderzoek naar twee ex-bestuursleden stop te zetten. Er zijn verschillende juridische procedures gestart tegen voormalig bestuurders Alli Abdalah en Milton Yarzagaray in verband met het vorderen van overheidsgelden die zijn ontvreemd. Ook Henry Jourdain en zijn kantoor werd meegenomen in het onderzoek.

Per brief verzocht Pietersz-Janga om de claimzaken ‘geheel en onvoorwaardelijk in te trekken’. Daarnaast wilde ze dat de stichting afstand zou nemen van alle gewonnen vonnissen tegen Adbalah, Yarzagaray en Jourdain. Toch wordt er geen motie van wantrouwen ingediend tegen de minister.

 

December

Boosterprik

Sinds december kunnen inwoners van Curaçao een boosterprik tegen Covid-19 toegediend krijgen. Het SDK stadion wordt geopend als tweede priklocatie. De overheid wil dat zo veel mogelijk mensen in een korte tijd de boosterprik kunnen halen. Voorheen konden mensen slechts op drie dagen in de week terecht voor een vaccinatie.

Aanhoudingen voor drugsroof

De politie heeft een derde verdachte aangehouden vanwege betrokkenheid bij de drugsroof uit het politiebureau Rio Canario. Eerder deze maand werden er ook al twee aanhoudingen verricht in de zaak. De 38-jarige man die maandag werd aangehouden wordt ervan verdacht de gestolen drugs te hebben verkocht alsook van betrokkenheid bij de feitelijke uitvoering van de diefstal.  De aanhouding volgt op twee eerdere aanhoudingen van vijftien en zestien december. De eerder aangehouden verdachten zijn inmiddels voorgeleid aan de rechter-commissaris en blijven gedetineerd in de SDKK.

Geen handtekening onder bestuurlijk akkoord COHO

Curaçao, Aruba en Sint Maarten hebben nog altijd geen handtekening gezet onder het bestuurlijk akkoord van de COHO. De gevolmachtigde ministers hebben voor hun regeringen de boodschap meegekregen dat er niet meer te onderhandelen valt. “We praten er al anderhalf jaar over. We hebben afspraken gemaakt en die moeten worden nagekomen”, aldus Knops na afloop van de Rijksministerraad. Zolang de COHO niet ondertekend wordt, hoeven de drie eilanden niet op nieuwe liquiditeitssteun te rekenen. Tot de volgende Rijksministerraad op 21 januari wordt er niet uitbetaald. De huidige liquiditeitssteun loopt af op 1 april 2022.

Omikron op Curaçao

De omikronvariant van het coronavirus is officieel vastgesteld op Curaçao. Dat maakte epidemioloog Izzy Gerstenbluth bekend. De komst van de omikronvariant komt niet als een verrassing. “Er zijn monsters verstuurd naar Aruba en er is officieel vastgesteld dat de variant op ons eiland is”, aldus Gerstenbluth. Er zullen ook monsters naar Nederland worden verstuurd voor verder onderzoek. “Maar het bewijs is overduidelijk.”

Het aantal besmettingen op Curaçao neemt flink toe de afgelopen tijd. Woensdag 29 december werden er 555 positieve tests gemeld, een recordaantal.

Bron: Nu.cw

Dit artikel is geplaatst in

2 reacties

  1. Inderdaad C R , en we horen ook niks nada meer of Gerrit de Raaf al aan de opgelegde verplichting van het OM van curacrim is nagekomen om 1.8 miljoen pietermannen te betalen voor 2021 wegens oplichting van het volk, of is het strafdosier door Pik zover verstopt dat het pas boven water komt dat Gerrit de Raaf bij de aankomende verkiezingen weer door de curacrimse wappies tot minister president kan worden gekozen, kijk er niet van op.

  2. vreemd dat ENNIA, Ansary, Saleh niet het jaaroverzicht hebben gehaald. Iemand enig idee of ENNIA HR directeur Andrey Pichardo nog ondervraagd gaat worden hoe het kan dat deze mega salarissen werden overgemaakt en waarom er spook personeel in dienst was?

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties