29 C
Willemstad
• donderdag 20 januari 2022 12:56

Laatste reacties

- Advertentie -

NTR | Caribische warmte in Nederland: Curaçaose Mila helpt jonge moeders in Lelystad

- Advertentie -


LELYSTAD – In de koude donkere dagen tegen het eind van het jaar, organiseert de Curaçaose Mila Romijn activiteiten om mensen die het niet breed hebben, een hart onder de riem te steken. Vanwege corona moet alles in aangepaste vorm: buiten en zoveel mogelijk op afstand.

Druk is het op een decemberochtend voor het weggeef winkeltje ‘Ons Winkeltje’ van Romijn in Lelystad. Ze werkt part time als receptionist bij Omroep Flevoland, maar in haar vrije tijd is ze druk met haar stichting met de veelzeggende naam Met Inzet Lukt Alles (MILA), die naar haar genoemd is.

We nemen een kijkje achter de schermen bij de bevlogen Romijn:

- Advertentie -

Er staat een lange rij mensen voor de deur. Romijn ziet er op toe dat iedereen om anderhalve meter afstand van elkaar staat. “Als jullie je niet aan de regels houden, kunnen we niet beginnen”, zegt ze op strenge toon. Achter een grote tafel voor heet winkeltje staat Romijn met enkele vrijwilligers. Vooral oudere Nederlandse vrouwen.

Geven wat je hebt gekregen
Er komt een vrouw met een babywagen aanrijden. Ze wil zelf niet in beeld, ze ziet er ook niet best uit. Een vrijwilligster vertelt dat er veel armoede in de wijk is en dat mensen zich schamen om hun verhaal te doen. De vrouw met het kind is blij met de het pakketje kleren voor haar baby en voor haar zelf.

Mila Romijn. Foto: Sam Jones Productions

“We kunnen de kleren gratis weggeven omdat ik ze heb gekregen van iemand die ze eigenlijk naar een project in Gambia zou sturen,” vertelt Romijn. Vanwege covid ging de zending naar het Afrikaanse land niet door. Omdat Romijn bekend staat als iemand die zich met haar stichting het lot van arme mensen aantrekt in Lelystad, werd ze benaderd.

Romijn kreeg de dozen vol nieuwe kleren. Omdat het zwangerschapskleding een baby- en kinderkleren betreft, besloot ze om vooral jonge gezinnen te helpen. Romijn. “Ik heb een oproep gedaan dat moeders van kinderen die geboren zijn tijdens de pandemie, een gratis tasje mogen komen ophalen.” Maar bijna iedereen die langskomt, krijgt van de vrijwilligers en Romijn een mooi tasje overhandigd. Er wordt wel goed gekeken of het echt mensen zijn die hulp nodig hebben.

Corona maakt je gek
Een oudere man blijft op grote afstand staan kijken. Een vrijwilliger die de man gezien heeft neemt een tasje met kleren en brengt het naar de man. “Ik heb drie kleinkinderen”, zegt de man die het tasje met de kinderkleren heeft aangenomen. Hij is er blij mee. “Nou… soms is het moeilijk in deze tijd. Alles is corona tegenwoordig. Je wordt er helemaal gek van.”

Vrachtkosten om naar Curaçao te verschepen
Eigenlijk zou Romijn ook mensen op de eilanden willen helpen met het schenken van kleren. “Ik kom daar vandaan en de mensen hebben het nodig,” zegt ze met stemverheffing. Maar de vrachtkosten zijn heel hoog. “Ik ben op zoek naar iemand die zegt, Mila ik betaal de vracht. Dan kan ook onze mensen op Curaçao ook blij maken.”

Bron: NTR/CaribischNetwerk

- Advertentie -

Artikel delen

1 reactie

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

PZC | Ambachtse verdachte (32) van doodsteken Lorenzo vluchtte naar Curaçao en wacht nu op uitlevering

Folkert Van Der Krol De 32-jarige man uit Hendrik-Ido-Ambacht die wordt verdacht van betrokkenheid bij een dodelijke steekpartij in Rotterdam-West blijkt vorige week te zijn gevlucht naar Curaçao....

DH | Corallo claims his phone was hacked on orders of Italy and the Netherlands

PHILIPSBURG--St. Maarten-based casino owner Francesco Corallo, also known as “King of the Slots”, is suing an Israeli spyware company and related entities for allegedly conspiring with his...

PBC | Nieuwe kabinet Rutte heeft nog geen tijd gehad om Caribische dossiers te lezen, Rijksministerraad uitgesteld

Persbureau Curacao De rijksministerraad van komende vrijdag is uitgesteld tot 4 februari. Reden is dat de nieuwe bewindslieden van het kabinet Rutte IV meer tijd nodig hebben om...

ParadiseFM | Vonnis Braam aangehouden

De rechter heeft nog geen uitspraak gedaan in de zaak die MFK-statenlid Braam heeft gespannen. Braam werd vorig jaar voorgedragen als minister van Justitie maar kwam niet...

Democracy now! | Tuesday, January 18, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 18 januari 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertentie -
- Advertentie -