26.1 C
Willemstad
• vrijdag 24 maart 2023

NOS | Aanklacht tegen Trump over zwijggeld lijkt vandaag niet te komen

Een mogelijke aanklacht tegen de Amerikaanse oud-president Donald Trump laat op zich wachten. Een speciale jury in New York, die zich over zijn zaak buigt, komt vandaag...

Democracy now! | Wednesday, March 22, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 maart 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertentie -

NTR | ‘Caribische studenten willen eerlijke kansen voor medische studies’

Melissa Stamper Voor Caribische studenten die Geneeskunde, Tandheelkunde, Farmacie of Klinische Technologie willen studeren, is het ‘bijna onmogelijk’ om toegelaten te worden tot deze studies. Dat is erger...

CC | Could a digital Caribbean guilder improve financial inclusion in Curaçao & Sint Maarten?

WILLEMSTAD - Around the world, more than 60 central banks actively research the possibilities of a Central Bank Digital Currency (CBDC) as a digital form of cash...

CC | SER Curaçao advises on renewed gaming bill

WILLEMSTAD - The Social and Economic Council (SER) of Curaçao issued today its advice to the Minister of Finance on the renewed version of the draft National...

DH | Brison says he will never solicit anyone on social media that’s not his for illicit purposes

PHILIPSBURG--“It was a shocking moment for me,” United People’s (UP) party Member of Parliament (MP) Rolando Brison said on Wednesday as he addressed his recent detention on...
- Advertentie -

AntilliaansDagblad | Zorgfondsen Sint Maarten dieper in problemen

Door coronacrisis extra daling premieontvangsten en oplopende tekorten

Philipsburg/Willemstad – Sint Maarten begroot voor 2021 een bedrag van 63 miljoen gulden aan bijdragen aan het uitvoeringsorgaan Sociale Ziektekosten Verzekering (SZV).

Dit bedrag is opgesplitst in 54 miljoen voor ‘payroll support’ en een bedrag van 9 miljoen voor liquiditeitssteun aan Sint Maarten Medical Center (SMMC).

Er bestaan al langer structurele tekorten bij de zorgfondsen, merkt het College financieel toezicht (Cft) op. ,,De coronacrisis veroorzaakt een extra daling in premieontvangsten die leidt tot oplopende tekorten.”

Het doorvoeren van – daar is het woord weer – ‘hervormingen’ is noodzakelijk om de zorgfondsen in de toekomst financieel bestendig te maken.

Het Cft adviseert dat de regering van Sint Maarten de regelgeving zo spoedig mogelijk aanpast zodat ambtenaren en politici voortaan de afgesproken 10 procent eigen bijdrage aan de ziektekosten zullen betalen.

,,Ook adviseert het Cft het voorstel van de uitvoeringsorganisatie SZV om de loongrens voor de ziektekosten te verhogen tot 120.000 over te nemen en de begroting daarop aan te passen. Door deze maatregelen zullen de risico’s ten aanzien van de zorgfondsen beperkt worden.”

In de brief aan Financiënminister Ardwell Irion gaat het College ook in op de ‘coronasteunmaatregelen gerelateerde lasten’. De regering van Sint Maarten begroot een totaalbedrag van 128 miljoen gulden voor de steunmaatregelen in verband met de coronacrisis, inclusief 9 miljoen liquiditeitssteun voor het ziekenhuis SMMC (Sint Maarten Medical Center). Ook begroot het (ei)land een bedrag van 10 miljoen voor aanvullende zorgkosten in verband met de coronacrisis.

Sint Maarten is, zo merkt het Cft voorts op, voornemens om de steunmaatregelen in verband met de coronacrisis in 2021 te continueren, ‘terwijl aangenomen kan worden dat deze in de tweede helft van 2021 kunnen worden afgebouwd’.

De verwerking en onderverdeling van de financiële implicaties zijn voldoende te herleiden uit de ontwerpbegroting 2021, echter een toereikende onderbouwing van de gehanteerde uitgangspunten en bijhorende lasten ontbreekt.

,,Het Cft adviseert u om deze dan ook in de ontwerpbegroting te verwerken.”

Bron: Antilliaans Dagblad

Artikel delen

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -