27.3 C
Willemstad
• vrijdag 30 juli 2021 20:28

Laatste reacties

- Advertentie -

AntilliaansDagblad | Zorgfondsen Sint Maarten dieper in problemen

Door coronacrisis extra daling premieontvangsten en oplopende tekorten

Philipsburg/Willemstad – Sint Maarten begroot voor 2021 een bedrag van 63 miljoen gulden aan bijdragen aan het uitvoeringsorgaan Sociale Ziektekosten Verzekering (SZV).

Dit bedrag is opgesplitst in 54 miljoen voor ‘payroll support’ en een bedrag van 9 miljoen voor liquiditeitssteun aan Sint Maarten Medical Center (SMMC).

Er bestaan al langer structurele tekorten bij de zorgfondsen, merkt het College financieel toezicht (Cft) op. ,,De coronacrisis veroorzaakt een extra daling in premieontvangsten die leidt tot oplopende tekorten.”

- Advertentie -

Het doorvoeren van – daar is het woord weer – ‘hervormingen’ is noodzakelijk om de zorgfondsen in de toekomst financieel bestendig te maken.

Het Cft adviseert dat de regering van Sint Maarten de regelgeving zo spoedig mogelijk aanpast zodat ambtenaren en politici voortaan de afgesproken 10 procent eigen bijdrage aan de ziektekosten zullen betalen.

,,Ook adviseert het Cft het voorstel van de uitvoeringsorganisatie SZV om de loongrens voor de ziektekosten te verhogen tot 120.000 over te nemen en de begroting daarop aan te passen. Door deze maatregelen zullen de risico’s ten aanzien van de zorgfondsen beperkt worden.”

In de brief aan Financiënminister Ardwell Irion gaat het College ook in op de ‘coronasteunmaatregelen gerelateerde lasten’. De regering van Sint Maarten begroot een totaalbedrag van 128 miljoen gulden voor de steunmaatregelen in verband met de coronacrisis, inclusief 9 miljoen liquiditeitssteun voor het ziekenhuis SMMC (Sint Maarten Medical Center). Ook begroot het (ei)land een bedrag van 10 miljoen voor aanvullende zorgkosten in verband met de coronacrisis.

- Advertisement -

Sint Maarten is, zo merkt het Cft voorts op, voornemens om de steunmaatregelen in verband met de coronacrisis in 2021 te continueren, ‘terwijl aangenomen kan worden dat deze in de tweede helft van 2021 kunnen worden afgebouwd’.

De verwerking en onderverdeling van de financiële implicaties zijn voldoende te herleiden uit de ontwerpbegroting 2021, echter een toereikende onderbouwing van de gehanteerde uitgangspunten en bijhorende lasten ontbreekt.

,,Het Cft adviseert u om deze dan ook in de ontwerpbegroting te verwerken.”

Bron: Antilliaans Dagblad

- Advertisement -

Artikel delen

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

AntilliaansDagblad | Meer achteruitgang dan regio

De economische achteruitgang van Curaçao is in 2020 vele malen hoger dan het gemiddelde van Latijns-Amerika en het Caribisch gebied. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) tekent een economische krimp op van 18,4 procent, terwijl het gemiddelde van de regio -7,7 procent is.

AntilliaansDagblad | Alle CRU-medewerkers akkoord

Alle 514 vaste krachten van Curaçao Refinery Utilities (CRU) zijn akkoord gegaan met het aanbod van moedermaatschappij Refineria di Kòrsou (RdK). Zij gaan per 1 oktober met ontslag en krijgen twee maanden salaris extra.
- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

ParadiseFM | ‘Hoofdstuk ministerschap Ramon Chong afgesloten’

PNP-partijleidster Ruthmilda Larmonie-Cecilia benadrukt dat Ruisandro Cijntje de beoogd minister voor Economische Ontwikkeling blijft. Dat medt Larmonie-Cecilia aan Telecuracao. De vorige kandidaat-minister Ramon Chong kwam niet door...

ParadiseFM | Quadverhuurders extra gecontroleerd

Quadverhuurders worden de komende tijd extra gecontroleerd en waar nodig aangepakt. Dat heeft het KPC gemeld naar aanleiding van twee recente ongelukken op de Weg naar Bullenbaai...

Democracy now! | Friday, July 30, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 30 juli 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

PBC | RIVM: Besmettingen Curaçao dalen licht

Persbureau Curacao Op Curaçao kregen afgelopen week 295 mensen per 100.000 inwoners een positieve testuitslag. Dat is een lichte daling ten opzichte van een week eerder, toen 305...

PBC | Curaçaose corona patiënt besmet met twee varianten

Persbureau Curacao Een patiënt in Curaçao heeft twee coronavarianten onder zijn leden. Het RIVM onderzoekt hoe dat kan. Het gaat om de deltavariant en de betavariant, ook wel...
- Advertentie -