25.9 C
Willemstad
• vrijdag 28 januari 2022 13:16

Laatste reacties

- Advertentie -

AntilliaansDagblad | Zorgfondsen Sint Maarten dieper in problemen

- Advertentie -
Door coronacrisis extra daling premieontvangsten en oplopende tekorten

Philipsburg/Willemstad – Sint Maarten begroot voor 2021 een bedrag van 63 miljoen gulden aan bijdragen aan het uitvoeringsorgaan Sociale Ziektekosten Verzekering (SZV).

Dit bedrag is opgesplitst in 54 miljoen voor ‘payroll support’ en een bedrag van 9 miljoen voor liquiditeitssteun aan Sint Maarten Medical Center (SMMC).

Er bestaan al langer structurele tekorten bij de zorgfondsen, merkt het College financieel toezicht (Cft) op. ,,De coronacrisis veroorzaakt een extra daling in premieontvangsten die leidt tot oplopende tekorten.”

Het doorvoeren van – daar is het woord weer – ‘hervormingen’ is noodzakelijk om de zorgfondsen in de toekomst financieel bestendig te maken.

- Advertentie -

Het Cft adviseert dat de regering van Sint Maarten de regelgeving zo spoedig mogelijk aanpast zodat ambtenaren en politici voortaan de afgesproken 10 procent eigen bijdrage aan de ziektekosten zullen betalen.

,,Ook adviseert het Cft het voorstel van de uitvoeringsorganisatie SZV om de loongrens voor de ziektekosten te verhogen tot 120.000 over te nemen en de begroting daarop aan te passen. Door deze maatregelen zullen de risico’s ten aanzien van de zorgfondsen beperkt worden.”

In de brief aan Financiënminister Ardwell Irion gaat het College ook in op de ‘coronasteunmaatregelen gerelateerde lasten’. De regering van Sint Maarten begroot een totaalbedrag van 128 miljoen gulden voor de steunmaatregelen in verband met de coronacrisis, inclusief 9 miljoen liquiditeitssteun voor het ziekenhuis SMMC (Sint Maarten Medical Center). Ook begroot het (ei)land een bedrag van 10 miljoen voor aanvullende zorgkosten in verband met de coronacrisis.

Sint Maarten is, zo merkt het Cft voorts op, voornemens om de steunmaatregelen in verband met de coronacrisis in 2021 te continueren, ‘terwijl aangenomen kan worden dat deze in de tweede helft van 2021 kunnen worden afgebouwd’.

De verwerking en onderverdeling van de financiële implicaties zijn voldoende te herleiden uit de ontwerpbegroting 2021, echter een toereikende onderbouwing van de gehanteerde uitgangspunten en bijhorende lasten ontbreekt.

,,Het Cft adviseert u om deze dan ook in de ontwerpbegroting te verwerken.”

Bron: Antilliaans Dagblad

- Advertentie -

Artikel delen

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Democracy now! | Thursday, January 27, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 27 januari 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | 2,3 miljoen euro voor versterking kinderbescherming

Dankzij een extra bijdrage van de Postcode Loterij van 2,3 miljoen euro kan Unicef Nederland overheden en professionals helpen om het kinderbeschermingssysteem op Aruba en Curaçao te...

Nu.cw | Gerstenbluth: “Coronapiek voorbij, maar nog steeds veel besmettingen”

Het lijkt erop dat we de coronapiek voorbij zijn. Dat stelde epidemioloog Izzy Gerstenbluth tijdens de persconferentie. Toch kunnen de maatregelen volgens Gerstenbluth nog niet volledig worden...

PBC | Rechter beslist over lot afvalverwerker Serlimar op Aruba

Persbureau Curacao ORANJESTAD – Afvalbedrijf Serlimar op Aruba krijgt begin februari van de rechter te horen of uitstel van betaling wordt voortgezet. Als dat niet gebeurt, betekent dat...

PBC | Regering gaat corona time-out met nog eens tien dagen verlengen

Persbureau Curacao De regering gaat de coronamaatregelen met nog eens tien dagen verlengen. Dat is voor de tweede keer. Ondanks de afname van het aantal besmettingen, is de...
- Advertentie -
- Advertentie -