28 C
Willemstad
• zondag 16 juni 2024

PBC | Regering Curaçao bedankt Rose Mary Allen

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De regering van Curaçao heeft antropologe Rose Mary Allen bedankt voor haar intensieve werk om het cultureel erfgoed van Curaçao in het licht te...

NOS | Derde verdachte opgepakt op Curaçao na moord op marechaussee

De politie van Curaçao heeft opnieuw een verdachte opgepakt voor de moord op een Nederlandse marechaussee, eind vorige maand. Het gaat om een 26-jarige bewoner van het...

ParadiseFM | Nederlander aangehouden in Colombia die wordt beschouwd als brein criminele drugsorganisatie

In Colombia is een Nederlander aangehouden die wordt beschouwd als het brein van een criminele drugsorganisatie. Dat meldt De Telegraaf. De man wordt verdacht van grootschalige handel...

ParadiseFM | Curaçao verwelkomde 53.970 verblijfsbezoekers in mei 2024

Het Curaçaose toerismebureau CTB is heel blij met de cijfers van afgelopen maand. In totaal kwamen bijna 54.000 verblijfstoeristen in mei naar ons eiland. Dat is een...

CC | Parliament to discuss Calmes’ proposal to ban same-sex marriage next week

WILLEMSTAD - The amendment proposed by MP Rennox Calmes to the Constitution of Curaçao to prohibit same-sex marriage will be discussed next week in a meeting of...

DH | Ottley to young men: ‘We are becoming our own worst enemy’

PHILIPSBURG--United People’s (UP) party Member of Parliament (MP) Omar Ottley has issued a passionate plea to the young men of St. Maarten, urging them to refrain from...
- Advertisement -spot_img

AntilliaansDagblad | ‘Vrouwen illegaal in SDKK’

HomeLandenCuraçaoAntilliaansDagblad | ‘Vrouwen illegaal in SDKK’

HRDC: Van Huffelen ziet hun toestand niet


Willemstad – Ieteke Witteveen, directeur van Human Rights Defense Curaçao (HRDC) is ‘verheugd’ over de nieuwe voornemens van zowel de kant van de Curaçaose regering als Nederland om de opvang van vluchtelingen te verbeteren.

Zij vraagt echter specifiek aandacht voor de vrouwelijke ongedocumenteerden, waar staatssecretaris van Koninkrijksrelaties, Alexandra van Huffelen (D66), ‘helaas’ niet op bezoek is geweest. Witteveen legt uit dat de vrouwelijke vluchtelingen al maanden vastgehouden worden in de vrouwengevangenis. ,,Iets wat internationaal niet door de beugel kan: vluchtelingen en veroordeelden moeten in gescheiden afdelingen verblijven.”

HRDC is al jaren tegen het feit dat de Nederlandse belastingbetaler betaalt aan nieuwe vreemdelingenbarakken op het gevangenisterrein, achter prikkeldraad, met overal traliewerk en een gevangenisregime. ,,Cosmetische renovaties en uitbreiding van de faciliteiten blijven een ontoelaatbare vrijheidsberoving inhouden, waar vernederingen, wreedheden, machtsmisbruik en onhygiënische toestanden voortduren”, zo stelt de stichting vast.

En: ,,De financiering uit Nederland kan anders, beter en doeltreffender besteed worden aan een half open opvangcentrum. Daarnaast moet er een transparant en billijk migrantenbeleid in het algemeen en een toelatingsbeleid in het bijzonder ontwikkeld worden met heldere en transparante richtlijnen en procedures. En dit is nodig vanaf het moment van onderschepping, aanhouding en vrijheidsberoving tot uitzetting.”

Witteveen stelt dat op dit moment ongedocumenteerde Venezolanen niet terug kunnen naar hun land. Venezuela laat sinds 15 december geen vluchten meer toe uit het Koninkrijk. Deportatie via de Dominicaanse Republiek blijkt ook niet langer mogelijk, berichtte de overheid van dit buurland twee weken geleden. Het is om deze reden dat ongedocumenteerde Venezolanen die in de barakken van het Sentro di Detenshon i Korekshon Kòrsou (SDKK) zitten, geen uitzicht hebben op terugkeer naar hun land.

Bron: Antilliaans Dagblad

3 reacties

  1. @Vox Populi, “Ieteke is de enige naïeveling die nog denk dat deze criminelen slachtoffers zijn”. Het zijn vooral mensen en hebben ook recht op een menswaardige behandeling. De vraag is, heeft iemand aan deze vluchtelingen gevraagd of ze bezoek willen ontvangen? Waarom met zoveel pottenkijkers? Het lijkt net appen kijken. Niemand van deze schofterigen hebben gedacht wellicht wilden deze vluchtelingen niet in deze vernederde situatie gezien worden?

    Ben wel eens dat de oplossing toch in Venezuela ligt maar moeten wij ons als onbeschaafde vlegels gedragen? Als het niet lukt om deze vreemdelingen in een bepaald tijdsbestek terug te sturen, moeten ze gewoon vrij gelaten worden. Mensen rechten gaat boven alles.

  2. Natuurlijk verteld ze niet dat deze mensen hier illegaal verblijven en dus de wet overtreden. Ze komen niet uit een land waar oorlog is. Dan hoor je inderdaad thuis in de cel. En als je ze loslaat dan duiken ze onder en of gaan ze de criminaliteit in. Met dank aan mensen zoals Iteke.

  3. Indien deze gelukzoekers echte vluchtelingen waren, hadden ze gratis en LEGAAL de grens met Colombia kunnen oversteken en aldaar asiel aangevraagd en aldaar opvang en een werkvergunning verkrijgen.
    En toch verkozen zij om honderden dollars te betalen – een jaar inkomen aldaar – om middels een boot de open zee op te gaan om in de holst van de nacht illegaal een ander land binnen te kunnen sluipen.
    Ieteke is de enige naiveling die nog denk dat deze criminelen slachtoffers zijn.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties