30 C
Willemstad
• donderdag 28 oktober 2021 16:57

Laatste reacties

- Advertentie -

AntilliaansDagblad | RdK zet headhunter in

In opdracht ministerraad voor zoektocht operator raffinaderij | Antilliaans Dagblad

Willemstad – In een nieuwe, wellicht ultieme poging een nieuwe operator te vinden voor de raffinaderij zetten overheids-nv Refineria di Kòrsou (RdK) en de ministerraad (als vertegenwoordiger van de aandeelhouder van RdK) hun geld en hoop nu in op ‘headhunting’.

Headhunting IslaMinister Ruthmilda Larmonie-Cecilia (PNP) van Sociale Ontwikkeling, Arbeid en Welzijn (SOAW), die tevens tijdelijk Economische Ontwikkeling in haar portefeuille heeft, geeft aan dat het kabinet-Pisas afgelopen vrijdag een besluit had willen nemen een headhunter in te zetten op de opdracht een geschikte exploitant – met de beschikking over voldoende ruwe olie en veel kapitaal – voor de Isla-raffinaderij te zoeken.

Dit is nodig, zo motiveert zij bij Radio Curom/Z86, omdat Corc bv (Curaçao Oil Refinery Complex) blijkbaar niet in staat is gebleken te leveren. Corc was eerder na een intensieve selectieprocedure uitgekozen als ‘preferred partner’. De Braziliaanse partner van Corc gaf echter niet thuis, waarna de lokale vennootschap op zoek ging naar alternatieven.

- Advertentie -

Gezien de uitspraken van Larmonie-Cecilia lijkt het erop dat Corc hierin nog niet is geslaagd. Uiteindelijk heeft de ministerraad nog geen beslissing genomen omdat vrijdag de kwestie van het voorstel van Rijkswet Coho en de besluitvorming erover in de koninkrijksregering meer tijd in beslag nam dan verwacht. Maar, aldus de PNP-bewindsvrouw, de bedoeling is wel alsnog formeel in te stemmen met headhunting.

,,RdK wil de regels van headhunting eerst vastleggen”, zegt RdK-directeur Marcelino ‘Chonky’ de Lannoy desgevraagd tegenover het Antilliaans Dagblad. ,,Daarvoor wil RdK een ‘headhunting protocol’ voorstellen. Dat gebeurt binnenkort.” Dan worden leden benoemd voor een stuurgroep die het proces moeten begeleiden. ,,Dit zal naar verwachting volgende week rond zijn.”

Het is onduidelijk wat in dit verband ‘headhunting’ inhoudt en ook waarin deze zoektocht naar een operator verschilt met de eerdere selectieprocedure(s) waarvoor RdK onder meer de internationale specialist IHS Markit inschakelde. Het lijkt nu een uiterste poging om de exploitatie van de voormalige Shell-raffinaderij in het hart van het Schottegat mogelijk te maken.

Per 31 december 2019 liep het leasecontract met de Venezolaanse staatsoliemaatschappij PdVSA ten einde, nadat deze een paar jaar daarvoor ten tijde van het kabinet-Whiteman niet was verlengd. Toen was het zoeken naar een strategische partner en/of exploitant al volop in gang gezet. Premier Ben Whiteman (PS) was zelf met Guangdong Zherong Energy uit China op de proppen gekomen, maar die bleek volstrekt niet te (kunnen) voldoen.

- Advertisement -

Later was er een bijna-akkoord met Motiva (Aramco), maar door duistere praktijken van de toenmalige RdK-top haakte deze veelbelovende kandidaat af. Daarop volgde Klesch Group als preferred bidder, maar gooide vooral de coronacrisis – waarbij in 2020 de wereldolieproductie en raffinage in het gedrang kwamen – roet in het eten. Tot slot was er begin 2021 Corc.

Het voormalige Isla-personeel werd vanaf 2020 lange tijd overgenomen en uitbetaald door RdK-dochterbedrijf CRU (Curaçao Refinery Utilities), maar per eind september volgt afvloeiing van de resterende werknemers met uitbetaling van nog twee maanden salaris; tot en met november dus.

Bron: Antilliaans Dagblad

- Advertisement -

Artikel delen

5 reacties

 1. Alles dat van de Shell voor een symbolisch bedrag is overgenomen heeft tot doel gehad om geld direct of indirect, via posities en plaatsingen, te verdelen onder familie en vrienden (sponsors en begunstigden).
  Dat dit ten koste gaat van de internationale concurrentie positie of het algemeen belang (van de bevolking) is nooit een item op hun agenda geweest.
  Zelfs als de ex. Shell bedrijven niet meer renderen is dat geen beletsel.
  De werf is van Damen? Nee de werf is nog steeds van de Curaçaose droogdok maatschappij met een exploitatie overeenkomst met Damen. De Friends and family zijn nooit weggegaan, het afromen is nooit gestopt. De rafinaderij heeft een vergelijkbaar playbook en omdat het model zo winstgevend was is het overgenomen door alle overheidsnv’s.

 2. Dit wordt weer een geldverslindende operatie, het Projectteam (MDPT) van Werner Wiels, heeft in een periode van alleen maar 2 en een half jaar een bedrag van 16,8 miljoen door heen gejaagd.

  Zoals altijd wordt niemand ter verantwoording geroepen, maar het OM staat wel klaar om een Chinees die een wipmotel opereert voor belastingontduiking te vervolgen.

  De Chinees heeft met zijn wipmotel meer mensen een dienst bewezen dan Wiels met zijn hele MDPT.

 3. Er moeten weer een aantal mensen aan een baan geholpen worden onder het smoes ” zoek een persoon die olie en veel geld heeft “om de roestbak nieuw leven in te blazen.
  We zoeken iemand met veel geld en olie en noodzakelijkerwijs nog minder hersens dan onze regeringsleiders. Wanneer stoppen we met deze onzin.
  Als de regering deze komedie wil voortzetten wel alles op basis van no cure no pay. De hobby van deze en afgelopen regeringen heeft de bevolking al genoeg gekost.

 4. Inmiddels zijn alle geïnteresseerden afgehaakt……

  Ophouden met geld stoppen in een bodemloze put en erken dat het einde oefening is.

 5. Zijn ze het lijstje met geïnteresseerden van de vorige ronde kwijt? Er waren toen toch tientallen overnamekandidaten? Ik zou beginnen met die maar eens te bellen…

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Telegraaf | Douane vindt 930 kilo cocaïne tussen gebruikt frituurvet uit Curaçao

Rotterdam - De douane heeft vorige week donderdag tijdens een controle in de Rotterdamse haven 930 kilo cocaïne onderschept. De drugs zijn ruim 69 miljoen euro waard. De...

Democracy now! | Thursday, October 28, 2021

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 28 oktober 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

PBC | Tweede Kamer wil dat regering Curaçao aanspreekt op mensenrechtensituatie

Persbureau Curacao DEN HAAG – De Tweede Kamer wil dat Nederland Curaçao gaat aanspreken op mensenrechtenschendingen in de Venezolaanse vreemdelingenopvang. Dit naar aanleiding van het laatste rapport van...

PBC | Vuilnis Aruba wordt weer opgehaald

Persbureau Curacao ORANJESTAD – De vuilnisophalers van Serlimar op Aruba zijn weer aan het werk. Het ministerie van Milieuzaken is met geld over de brug gekomen. Het personeel...

PBC | Nieuwe gedragscode financiële sector Curacao in ontwikkeling

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten heeft een nieuwe corporate governance code voor de financiële sector opgesteld. Daarmee worden de rollen en...
- Advertentie -