26 C
Willemstad
• woensdag 1 februari 2023

NOS | Bezoek Oranjes aan Aruba: warm ontvangst met cadeautjes

De koning, koningin Máxima en de prinses van Oranje zijn vandaag aangekomen op Aruba. Het was voor het drietal dag vier van de rondreis door het Caribisch...

AD | Aruba verwelkomt prinses Amalia, Willem-Alexander en Máxima

Na een dag rust staan er weer een hoop activiteiten op de planning voor prinses Amalia, koning Willem-Alexander en koningin Máxima. Het gezelschap komt maandagochtend lokale...

Democracy now! | Monday, January 30, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertentie -

Extra | Journaal 30 januari 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

PBC | Godett wil Cicely van der Dijs vrij krijgen door oproep aan de koning

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Anthony Godett spant zich in om Cicely van der Dijs vrij te krijgen. Hij doet een oproep aan koning Willem Alexander om gratie te...

PBC | Thierry Baudet spreekt vanavond op Curaçao

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Thierry Baudet is op Curaçao. Vanavond spreekt hij in de Papagayo Beach Club over de visie van de partij voor Caribisch Nederland, zo twittert...

PBC | Bonaire: Wie gekozen wil worden om daarna voor de Eerste Kamer te stemmen, moet zich vandaag geregistreerd hebben

Persbureau Curacao KRALENDIJK – Vandaag kunnen de namen van de mensen die zich kandidaat stellen voor de eilandraadsverkiezingen voor Bonaire, Sint-Eustatius en Saba worden ingeleverd, zij vormen drie...
- Advertentie -

AntilliaansDagblad | Ministers kabinet-Wever-Croes bekendgemaakt

Ministers kabinet-Wever-Croes bekendgemaakt

Oranjestad – Formateur Evelyn Wever-Croes heeft gisteren de acht namen bekendgemaakt van de personen die zijn voorgedragen om minister te worden in kabinet-Wever-Croes II. Daarmee is de formatieopdracht 76 dagen na de verkiezingen afgerond.

De namen en een korte toelichting werden bekendgemaakt in een van tevoren opgenomen videoboodschap. Wever-Croes (MEP) als minister van Algemene Zaken, Innovatie, Overheidsorganisatie, Infrastructuur en Ruimtelijke Ordening en minister-president. Ursell Arends (Raiz) als minister van Integriteit, Natuur, Transport en Ouderenzorg en tevens vicepremier.

Xiomara Maduro (MEP) als minister van Financiën en Cultuur en tweede vicepremier. Geoffrey Wever (Raiz) als minister van Economische Zaken, Communicatie, Duurzame Ontwikkeling. Rocco Tjon (MEP) als minister van Justitie en Sociale Zaken. Endy Croes (MEP) als minister van Onderwijs en Sport. Glenbert Croes (MEP) als minister van Arbeid, Integratie en Energie. Danguillaume Oduber (MEP) als minister van Volksgezondheid en Toerisme.

Guillfred Besaril (MEP) wordt voorgedragen om de positie van Gevolmachtigde minister van Aruba in Nederland te blijven bekleden. Hij gaat door met de onderhandelingen met Nederland, de regering vindt continuïteit op dit gebied erg belangrijk.

Wever-Croes noemde ook Edgar Vrolijk, hij is voorzitter van het parlement met als achtergrond docent en jurist. Hij kent de grondwet en heeft parlementaire ervaring. Nu een aantal parlementariërs minister wordt, zullen er in het parlement ook andere leden komen. Dat proces moet nog worden afgerond.

Als aankomend premier van het tweede kabinet-Wever-Croes zei ze dat de portefeuilles van financiën, toerisme en gezondheid tijdens de pandemie zeer zwaar zijn geweest. De keuze is gemaakt om de kennis en ervaring van de twee bewindslieden die deze portefeuilles hadden, ook in de komende regeerperiode in te zetten. Ze verwijst naar Xiomara Maduro bij wie economie is weggehaald en naar Dangui Oduber die geen sport meer heeft. Geoffrey Wever heeft de verantwoordelijkheid om Aruba naar economisch herstel te brengen.

De taak van Endy Croes is om rust te brengen in onderwijs en om naar alle betrokkenen in onderwijs te luisteren. Glenbert Croes krijgt zowel arbeid als integratie. De nieuwe regering wil deze twee portefeuilles met elkaar in lijn brengen en zorgen dat het proces van vergunningen en investeringen sneller gaat plaatsvinden.

Kort na de uitzending van de videoboodschap liet het Kabinet van de Gouverneur in een officiële verklaring weten dat de formatieopdracht is aanvaard en dat de kandidaat-ministers zijn voorgedragen.

,,De formateur heeft haar eindverslag uitgebracht aan de gouverneur van Aruba. De formateur is tot de conclusie gekomen dat de voor te dragen kandidaten geschikt zijn voor het ambt van minister respectievelijk Gevolmachtigde minister, na toetsing op grond van het Landsbesluit van 9 september 2013.” De gouverneur had op 27 augustus het door MEP en Raiz getekende regeerakkoord ontvangen.

De volgende stap, zo staat in de verklaring van het Kabinet van de Gouverneur, is dat de nieuwe ministerraad zal besluiten over de voordracht van de Gevolmachtigde minister in Nederland.

Formeel moeten nu de ontwerp-Landsbesluiten voor het ontslag van de zittende ministers en de benoeming van de nieuwe ministers aan de gouverneur worden aangeboden. Daarna is het aan de parlementsvoorzitter om een oordeel te geven. Als de Staten geen bezwaar hebben, kunnen de zittende ministers worden ontslagen en de nieuwe ministers worden benoemd en beëdigd.

De datum van beëdiging is nog niet bekend. Wel is al duidelijk dat de beëdiging in Covid-19-stijl zal plaatsvinden en live zal worden uitgezonden. Direct daarna zal de eerste ministerraad plaatsvinden, in het Bestuurskantoor.

Bron: Antilliaans Dagblad

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

3 reacties

  1. Je spreekt af dat de overheidsuitgaven moeten worden verlaagd. Daartoe worden de salarissen van de 7 ministers met 12,5% gekort. 7 maal 12,% = 87,5%. Maar dan stel je een achtste minister aan. Die krijgt dan natuurlijk ook het overeengekomen verlaagde salaris. Conclusie: de salarispost “ Ministers” is niet met 87,5% gedaald maar met 12,5% gestegen!
    Lange neus naar Knops. Mevr.De Wever vraagt wel aan Knops om nu snel de beloofde liquiditeitssteun, die nooit zal worden terugbetaald, onmiddellijk over te maken.
    Onbetrouwbaar? Ach, whats’s new.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -