30 C
Willemstad
• zondag 23 januari 2022 17:00

Laatste reacties

- Advertentie -

AntilliaansDagblad | ‘IMF in, Coho out’

- Advertentie -
Nieuwe MFK/PNP-coalitie: Landspakket met IMF-keurmerk | Antilliaans Dagblad

Willemstad – Niet het Caribische Orgaan voor Hervorming en Ontwikkeling (Coho) moet zich ontfermen over het hervormingsprogramma van Curaçao, maar hiervoor moet het Internationaal Monetair Fonds (IMF) worden ingeschakeld.

Dat schrijven Movementu Futuro Kòrsou (MFK) en Partido Nashonal di Pueblo (PNP), die na de verkiezingswinst van 19 maart bezig zijn de nieuwe regering van Curaçao te vormen, in een brief aan de verschillende parlementen binnen het Koninkrijk.

In het schrijven, dat is ondertekend door MFK-leider Gilmar Pisas en PNP-voorvrouw Ruthmilda Larmonie-Cecilia, worden de Staten van Aruba, Curaçao en Sint Maarten, alsook de Commissie Koninkrijksrelaties van de Eerste Kamer en de Vaste Commissie Koninkrijksrelaties van de Tweede Kamer op de hoogte gesteld van de nieuwe visie.

In het document van 28 april 2021 – in handen van het Antilliaans Dagblad – erkennen MFK en PNP dan wel de noodzaak van hervormingen en kunnen zij zich grotendeels vinden in de doelstellingen van het Landspakket, maar zien zij hierin geen ruimte of rol voor Coho.

- Advertentie -

Bovendien heeft zo’n ‘ingrijpend hervormingsprogramma’ volgens de partijen alleen kans van slagen als het wordt aangestuurd binnen het kader van een daartoe op maat samengesteld programma, met een rigoureus toezichtregime en performance criteria (mijlpalen) waartegen voortgang kan worden gemeten en in geval van afwijkingen corrigerende maatregelen kunnen worden genomen.

,,De MFK en de PNP zijn van mening dat een nog op te richten orgaan als Coho niet over de nodige ervaring en kennis beschikt om zo’n programma succesvol te begeleiden en aan te sturen, met het risico dat hierdoor het programma gepaard zal gaan met onnodig tijdverlies. Iets wat Curaçao zich in de huidige precaire situatie niet kan veroorloven.”

De nieuwe coalitiepartijen zijn van oordeel dat de voor herstel en ontwikkeling noodzakelijke aanpassingen deskundig begeleid moeten worden, door ervaren instanties op dit gebied.

,,Financiële programmering en het ontwikkelen van beleid is weliswaar geen wetenschap, maar meer een kunst die ervaring vereist. Financiële programmering is een raamwerk om de huidige toestand van de economie te analyseren, te voorspellen waar de economie naartoe gaat en economisch beleid te identificeren dat de koers van de economie kan veranderen.”

Uit het voorgaande volgt dat discussies over de omvang van de financiële behoefte, de financieringsbronnen en modaliteiten onderdeel zullen zijn van deze financiële programmering en aan de orde zullen komen in dat proces, aldus de partijen in de brief.

Pisas en Larmonie-Cecilia geven aan dat met name de Wereldbank en het IMF ‘een ongeëvenaarde ervaring hebben op het gebied van herstel en structurele aanpassingen, waarvan bovendien de laatste reeds bekend is met Curaçao’.

MFK en PNP geven er daarom de voorkeur aan om meteen al bij het aantreden van het nieuwe kabinet het IMF formeel in te schakelen.

,,Redenen waarom de aanstaande regering er sterk aan hecht om het Landspakket in een aanpassingsprogramma te structureren met het keurmerk van het IMF. Niet alleen is het IMF de aangewezen instelling om zulk een hervormingsprogramma te maken, begeleiden en te monitoren; het geeft het programma ook de nodige geloofwaardigheid die Curaçao behoeft om uit dit diepe economische dal te geraken.”

De leiders van de aanstaande regeringspartijen stellen te rekenen op de steun van de Koninkrijksregering en verwijzen naar artikel 25-29 van het Statuut. ,,Wij zouden het derhalve op prijs stellen indien de Nederlandse regering Curaçao zal steunen in het aangaan van besprekingen met het IMF met het oog op het bereiken van een overeenkomst met het IMF over een ‘fund supported’ programma.”

Bron: Antilliaans Dagblad

- Advertentie -

Artikel delen

26 reacties

 1. Eind van het verhaal is dat de COHO discussie naar de volgende regering is geschoven, en zo wordt de hot potato weer aan iemand anders doorgegeven.

  Gezien het feit dat Pik en Mimi toch tegen de Coho waren is dat de een juiste beslissing geweest. Laten hun maar de problemen oplossen.

 2. En nu ik toch bezig ben, laat me er maar even de raskaart bij halen…. Jullie slavenhandel, want zo zijn jullie wel.

  Want Drechi.. Wij deden niet aan slavenhandel? Oh nee.. wij hebben slavernij zelf uitgevonden. Wij gingen eerder naar Europa om witte slaven te halen. Wij hielden onze mede broeders als slaven en verkochten ze aan de witte man. Ja Drechi Zo zijn wij wel.

  Wel kosteloos biljoenen naar Air France, Cuba, Frankrijk, Griekenland, maar geen cent als het Curacao betreft.

  Geen cent? Je bedoelt Nederland heeft onze miljarden schuld overgenomen! Moesten ze dat Nee.. maar wel gedaan. Dus we kunnen je niet serieus nemen (als iemand dat al deed). Payaso is een beter nickname voor jou!

 3. @knoek-koe: en toch is het ontstaan van deze situatie vooral door PAR en MAN gekomen. Als die 2 partijen net iets meer ballen hadden getoond en COHO sneller hadden ingevoerd was het een voldongen feit. Maar ruggenaat ontbreekt ruggegraat en durft ook niet tegen zijn eigen bevolking te zeggen dat de salarissen omlaag moeten dus die gaat spartelen, vertragen etc. Eind van het verhaal is dat de COHO discussie naar de volgende regering is geschoven, en zo wordt de hot potato weer aan iemand anders doorgegeven

 4. ….”MIJN (@dpbt) punt is dat als we toch moeten lenen, dan maar bij de IMF, en niet bij z.g. “Rijksgenoten” die ons elke keer weer een dolk in de rug steken…

  De enigen die ons een dolk in de rug steken zijn types als o.a. larmonie die zonder beschikking de stichting van bevrienden met 300K subsidie opkrikken.

  Van de zakken geld uit Nederland zijn veel poltici met het grootste gemak miljonair geworden

 5. @ Drekkie je praat weer als een kip zonder kop, het lijkt erop of jij Pik Pisas lul bent,of ben je een tweeling broer van hem ?. Curacrim heeft nog geen cent te makken gehad in hus kas vanaf dat Nederland ze ging helpen en dat is een hele lange tijd terug Brekkie, en je vergeet ook dat de NL bevolking op 10-10-2010 Curacrim onder leiding van de nu nog Leerling Pastor Gerrit de Raaf die met het eiland zonder schulden een nieuwe start kon beginnen, maar ook dat hebben de YDK en Gerritje de Raaf naar de kloten geholpen in tijd van 2 jaar. Ben benieuwd hoe lang deze schorum regering het vol houd zonder steun van IMF ( krijgen ze geen geld van ) en NL. Knops hou je poot stijf en geef geen gulden aan deze maffia curacrim bodum loze staatskas. laat ze het zelf uit zoeken en zelf op eigen benen verder gaan. Trek het leger en de kust bewaking direct weg wij kunnen ze wel in NL gebruiken om in deze tijd alle YDK’s zonder of met papieren direct uit NL terug te sturen naar hun eigen door God gegeven wonder ? eiland zonder pardon. Gij zijd geprezen, Looft Den Heer als U mijn gebeden verhoord. Kom er maar in Drekkie!.

 6. Wie IMF zegt, zegt Dominique Strauss-Kahn de viezerik die tussen 2007-2011 directeur was en die een kamermeisje heeft aangerand, heeft de zaak niet goed gevolgd.
  Het kamermeisje is niet aangerand.

 7. @DpbT zegt: “…Wel kosteloos biljoenen naar Air France, Cuba, Frankrijk, Griekenland, maar geen cent als het Curacao betreft…”

  Je bedoeld miljarden. En volgens mij zijn die wel vaker kosteloos naar Curacao gegaan.
  En wat was er fout aan Piet Hein? Die heeft in zijn leven aardig wat slaven bevrijd.

  Overigens, lees je eigen stukje nog eens door. Over racisme gesproken.

 8. Wie IMF zegt, zegt Dominique Strauss-Kahn de viezerik die tussen 2007-2011 directeur was en die een kamermeisje heeft aangerand. Strauss-Kahn was een oversekste viezerik die vrouwen lastig viel terwijl zijn exorbitante rijke vrouw deze vervolgens zwijggeld betaalde. Is dat het IMF waar wij geld vandaan willen lenen?

  Het kan, maar IMF zal ook strenge voorwaarden stellen, wat dachten we van afslanken het overheidsapparaat en het machtigen van de miljoenen salarissen die hier betaalt worden.

 9. Kijk Dames:
  MIJN punt is dat als we toch moeten lenen, dan maar bij de IMF, en niet bij z.g. “Rijksgenoten” die ons elke keer weer een dolk in de rug steken… Rijksgenoten die, of ze nu Gijs de Vries heten of Raymond Knops, van hetzelfde laken een pak zijn.
  Wel kosteloos biljoenen naar Air France, Cuba, Frankrijk, Griekenland, maar geen cent als het Curacao betreft.
  Nou, hou dan je geld maar: stop het ergens waar de zon niet bij kan, en geniet ervan.
  Jullie kunnen dood neervallen met jullie “ill gotten” financial gainings stammende al vanuit de “Gouden Eeuw”, met jullie Piet Heyn, Jan Pietersz Coen, Peter Stuyvesant, allemaal heel lekkere jongens.
  En nu ik toch bezig ben, laat me er maar even de raskaart bij halen…. Jullie slavenhandel, want zo zijn jullie wel.
  Met liegende, blanke premiers en al. Met jullie heldhaftig blank optreden tegen de inheemse bevolking in Indonesie toen, jullie wel erg heldhaftig en resoluut optreden in Srebrenica, etctera etcetera.
  Breek me de bek niet open dames, want jullie kunnen zeggen wat jullie willen: Drechi pa bosnan Tur vindt Max (zijn hond) nog belangrijker dan menigeen hier. Ik zal maar geen namen noemen… You know who you are ladies…….
  Jullie verdienen hem!
  Whuahauahauahahahahahahaaaaaa

 10. @O.Jee; in antwoord op je vraag: (….) heeft het IMF voornamelijk de functie van kredietfonds. In die hoedanigheid verstrekt het leningen aan staten die niet aan krediet kunnen komen op de internationale kapitaalmarkten. Als voorwaarde voor dergelijke leningen kan het beleidsverandering binnen staten eisen, doorgaans met het oog op bezuinigingen en “afslanking” van nationale overheden.

  Verder verwijs ik je graag naar de Wikipedia pagina van het IMF. Al zou de helft maar waar zijn van wat daar geschreven staat, dan wens ik de heer Pisas veel succes.

 11. Joep Meloen
  Sorry. Verkeerd gelezen. Dat beweer je helemaal niet. Maar het is wel een interessante vraag dat als het IMF wordt ingeschakeld wie het geld fourneert. Zie mijn Suriname verhaal.

 12. Joep Meloen
  Is dat wel zo dat het geld van Nederland komt als het IMF wordt ingeschakeld? In Suriname is ook een akkoord overeengekomen met het IMF waarbij laatstgenoemde instantie ettelijke honderden miljoenen dollars in de Surinaamse economie stopt. Ik neem aan dat Suriname dat later allemaal aan het IMF moet terugbetalen. Want wie zou op voorhand het geld moeten geven aan het IMF om dit in Suriname te investeren ?

 13. Het geld van het afgelopen jaar is afkomstig van Nederland, volgens de voorwaarden van Nederland. Daar heeft het IMF niet veel over te zeggen. Wil je dat overhevelen dan zul je nieuwe voorwaarden moeten accepteren en die zullen zeker geen 0 % rente zijn, daar kun je de klok op gelijk zetten.

  De COHO gaat er komen, hoe dan ook. Of men dan daarna nog geld wil lenen bij het IMF, volgens weer nieuwe voorwaarden, zullen we gaan zien. Ik ben benieuwd.

 14. Leidraad :

  Gobierno & Sons B.V. aankloppen bij IMF en COHO voor financiele steun, onder hun voorwaarden to line up their pockets whilst not providing long term planning with the provided funds for the future of the island.

  Choosing beggars, nothing more nothing less. Geld gooien in een bodemloze put van chollers.

 15. Maar bij de Nederlandse belastingbetaler zal dat een extra reden zijn om tijdens bevrijdingsdag de vlag uit te hangen. Eindelijk van deze bende af !

 16. Wat een sukkels. Voor friends & family wordt opnieuw de rest van de bevolking aan de haaien gevoerd. Als je consequent bent nu ook de vaccins terug sturen naar Nederland ! Hoe dom kan je zijn ?

 17. Foto: Boef A en Boef B

  Het motto is.: Geld binnen slepen, voor de komende 4 (?) jaar. Men is niet geïnteresseerd in Good Governance, of verbetering van de administratie en wetgeving.

  Vandaar liever COHO omzeilen.
  Men heeft op kort termijn spatgeld nodig! Voor friends & families.

 18. Wat een stelletje sukkels zeg .
  Dat kan je verwachten van deze laagvliegers .
  De IMF, of je door de kat of door de hond gebeten wordt .
  Betalen zal je tot in de lengte van dagen , ik zou zeggen veel succes .

 19. @Dislect, Showroe van de Elitebuurt:
  Wij zouden toch op onze knietjes om geld gaan bedelen?
  Niet dus dames!
  Dan maar IMF en de Worldbank binnenhalen. Op hoop van zegen.

 20. Ach, ze willen uitsluitend “IMF kijkend…op afstand” in plaats van “COHO ter plekke toezicht met haviksogen”. Den Haag zal daar niet mee instemmen. De verkenningen AIVD en MIVD zijn nog niet rond.
  Uiteraard staan hele cohorten friends & family klaar om ambtenaar en anderszins Selikorburo’s te vullen.
  Ik ben alleen benieuwd wanneer Ali Baba Cooper geboekt staat kom in Beijing afspraken te tekenen en Curacrim voor de komende 50 jaar te verkopen.

 21. Wat je er voor over hebt om toezicht te ontwijken en de onafhankelijkheid wil vieren (met trends and family natuurlijk) dat er een hoger kosten plaatjes aan hangt is totaal onbelangrijk. Het IMF maakt zich alleen druk over terug betaling en niet over groei en het gebruiken en ontwikkelen van potenties.
  De toon is gezet, de prioriteiten zijn duidelijk.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

PBC | Voormalige Ennia accountants Victor Bergisch en Eric Vesseur door tuchtmaatregel uit registers

Met vonnis | Persbureau Curacao De Accountantskamer in Zwolle heeft Victor Bergisch en Eric Vesseur, die tot begin 2021 werkzaam zijn geweest bij Baker Tilly Dutch Curaçao, stevig...

PBC | BILD: Duitslands meest gezochte crimineel houdt zich schuil op Curaçao

Persbureau Curacao Duitslands meest gezochte crimineel houdt zich waarschijnlijk schuil op Curaçao. Althans dat is wat het Duitse Bild am Sonntag haar lezers voorhoudt. Norman Franz (51) heeft...

PBC | Levenloos lichaam in water bij Piscadera

Persbureau Curacao De kustwacht heeft vanochtend even voor tienen een levenloos lichaam uit het water bij Piscadera gehaald. Die was even daarvoor ontdekt door omstanders in de mangoven...

Column Youp | Dit interview betekent het einde van John de Mol

Vorige week zaterdag was er een vulkaanuitbarsting in Tonga, de Polynesische eilandengroep waar veel iets te rijke mensen graag ongestoord vakantie vieren. Ik dacht: John de Mol...

DH | Man shot dead in Cole Bay

COLE BAY -- A man was found dead in an appartment on Zozo Moran Drive, behind Kentucky Fried Chicken, in Cole Bay this morning. According to police spokesperson...

AntilliaansDagblad | D66 wil strand Chogogo op Bonaire verwijderen

Den Haag - D66-Tweede Kamerlid Tjeerd de Groot vindt de beantwoording van eerdere Kamervragen over het strand van Chogogo Resort op Bonaire niet geruststellen. Hij stelt daarom...
- Advertentie -
- Advertentie -