30 C
Willemstad
• woensdag 6 juli 2022

Laatste reacties

- Advertentie -

AntilliaansDagblad | ‘Wegen en milieu eigen zaak BES’

Den Haag – Minister Mark Harbers van Infrastructuur en Waterstaat (IenW) houdt nadrukkelijk de boot af over zijn eigen verantwoordelijkheid voor Caribisch Nederland op het gebied van infrastructuur en milieu.

In zijn antwoorden op een tweetal vragen van de Tweede Kamer bij het Jaarverslag 2021 van zijn ministerie legt hij uit hoe de verhoudingen zijn tussen Europees-Nederlandse regelgeving en de eilanden.

- Advertentie -

Harbers schrijft dat IenW wel ‘systeemverantwoordelijk’ is voor ‘een veilige en vlotte afwikkeling van het scheepvaartverkeer’. Voor luchthavens wordt regelgeving gemaakt en gehandhaafd. Maar verder beperkt zijn bemoeienis zich tot het incidenteel overmaken van middelen voor havens en luchthavens, zodat die veilig kunnen opereren. Dit gebeurt ook met het oog op de bereikbaarheid van de eilanden, aldus de minister.

Wegen en de exploitatie van de havens en luchthavens vallen onder de verantwoordelijkheid van de eilandbesturen. ,,Er bevinden zich geen rijkswegen in Caribisch Nederland”, legt Harbers uit. De eilanden moeten onderhoud en aanleg van wegen zelf financieren, al heeft het Rijk wel aanvullende financiering beschikbaar gesteld via ‘specifieke doeluitkeringen’. Bekend is de 5 miljoen euro per jaar die sinds 2018 door het Rijk wordt bijgedragen.

Wat betreft Europese regels op het gebied van milieu en klimaatadaptie vallen Bonaire, Sint Eustatius en Saba (BES) buiten de boot, maakt Harbers duidelijk. ,,Caribisch Nederland is geen onderdeel van de interne Europese markt.” Er is voor de BES-eilanden aparte wet- en regelgeving op deze terreinen. De minister verwijst onder andere naar het milieubeleidsplan 2020-2030 als grondslag voor het omgaan met klimaatverandering.

,,Daarnaast biedt de Wet grondslagen ruimtelijke ontwikkelingsplanning BES de openbare lichamen handvatten voor het omgaan met de gevolgen van klimaatverandering en milieu in de ruimtelijke plannen.” IenW ondersteunt de eilandbesturen bij het maken van beleidsplannen.

Bron: Antilliaans Dagblad

- Advertentie -

Artikel delen

1 reactie

  1. Misselijkmakende insenuerende 1e alinea van dit artikel.
    De (rijks)minister gaat níet over de gemeentelijke en provinciale wegen, ook niet in Caribisch Nederland (zoals later in het artikel ook correct wordt verwoord). Waarom Ant. Dagblad zo’n aperte onjuistheid prominent verwoord in de inleiding zal wel een politieke achtergrond hebben.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

DH | Ministry of VROMI announces opening of Great Bay Fresh Water Pond Channel

GREAT BAY, Sint Maarten (DCOMM) – The Ministry of Public Housing, Environment, Spatial Planning, and Infrastructure (Ministry of VROMI), will temporary open the Great Bay Fresh Pond...

Democracy now! | Wednesday, July 6, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 6 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

NTR | Eén op drie Caribische Nederlanders gediscrimineerd, ‘Weet waar je aan begint als je naar Nederland wil’

John Samson DEN HAAG – Eén op de drie Caribische Nederlanders ervaart discriminatie in Nederland, blijkt uit onderzoek van het CBS. “Weet waar je aan begint als je...

Ingezonden | We doen het maar zelf

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie...

Extra | Journaal 5 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertentie -
- Advertentie -