30 C
Willemstad
• donderdag 20 juni 2024

Extra | Journaal 19 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, June 18, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 18 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

NRC | Staakt Aruba het verzet tegen het homohuwelijk?

Podcast Mogen binnenkort ook op Aruba mensen van het gelijke geslacht trouwen? Vandaag stemt het Arubaanse parlement daar opnieuw over. En dat wordt spannend, want gelijke rechten voor...

CN | Gokbedrijf Dama reageert op faillissement: ‘We zijn financieel gezond’

Jeffrey Noeken - CasinoNieuws.nl Een week na het uitgesproken faillissement op Curaçao laat Dama weten dat het bedrijf financieel gezond is. Volgens het gokbedrijf kwam de uitspraak onverwacht...

Democracy now! | Monday, June 17, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

NTR | Klimaatverandering: ‘Een airco is absoluut geen luxe’

HomeNieuwsMilieu en natuurNTR | Klimaatverandering: ‘Een airco is absoluut geen luxe’

Denkt politiek Den Haag ook aan de bouwvakker, de scholier en de kraampjesverkoper in de strijd tegen klimaatverandering? Universitair docent Daphina Misiedjan (ISS/Erasmus Universiteit Rotterdam) ziet dat voor de Caribische eilanden er eerder wordt gedacht aan natuurbescherming, dan aan mensenlevens.

Misiedjan is rechtsgeleerde, gespecialiseerd in mensenrechten en milieu. Voor het project ‘Islanders at the helm’ onderzoekt ze hoe beleid beter kan als het om mensen en klimaat gaat. Ook onderzoekt ze de wederopbouw na orkaan Irma en de toegang tot drinkwater op Sint-Eustatius.

U kijkt in uw onderzoek vooral naar de rol van politiek Den Haag als het gaat om klimaatverandering op de eilanden. Wat valt u tot nu toe op?

“Waar ik me het meeste aan stoor: er wordt in het Europese deel van Nederland heel veel gedaan, maar er gebeurt eigenlijk heel weinig als het gaat om de Caribische eilanden. We hebben de Klimaatwet, het Klimaatplan, het Klimaatakkoord, maar die gelden niet voor de bijzondere gemeenten.”

“Wat me ook opvalt in de strijd tegen klimaatverandering: vanuit Den Haag worden wel veel dingen gedaan op de eilanden rond natuurbescherming, maar het gaat nauwelijks over de bescherming van mensenlevens.”

U noemt in al uw toespraken opvallend vaak het woord ‘klimaatrechtvaardigheid’.

“Er is een groot verschil tussen het klimaatbeleid dat de politiek voert en wat rechtvaardig is voor groepen mensen. Daar moeten we echt bij stilstaan. De vragen die gaan over armoede, die komen niet altijd naar voren als je het alleen hebt over klimaatverandering en niet over de bredere sociale context.”

‘De politiek denkt niet na over wat arme mensen écht nodig hebben’

“Als je kijkt naar de sociale situatie op de eilanden, dan is het maar de vraag wie de kosten gaat dragen van de strijd tegen klimaatverandering. Wat ik zie is dat de politiek niet nadenkt over wat de arme mensen écht nodig hebben.”

Kunt u voorbeelden noemen?

“Er wordt in Den Haag gezegd: de eilanden moeten een showcase worden door de energietransitie. Ze moeten zo snel mogelijk aan de elektrische auto’s. Ja, sommige mensen hebben behoefte aan elektrische auto’s. Maar er zijn grote groepen mensen die beter toegang moeten krijgen tot de gezondheidszorg. Hoe kom je voor de kwetsbare mensen op? Daar gaat klimaatrechtvaardigheid over.”

“Vergeet niet, de temperatuur op de eilanden is door klimaatverandering vaker extreem en dat brengt risico’s met zich mee voor de gezondheid. Mensen zeggen het al zelf ook. Dus ze hebben betere toegang nodig tot goede zorg.”

Wie zijn volgens u de mensen die dan vergeten worden als het gaat om klimaatverandering?

“Het zijn er best veel. Om te beginnen: mensen die niet veel geld hebben. Maar ook Bouwvakkers die buiten in de volle zon op straat werken. In periode van extreme hitte is dat heftig. Of denk aan mensen die achter hun kraampjes dingen verkopen in de hitte van de stad. Dan klinkt de oplossing: nou, dan maken we een winkelcentrum. Wat je vervolgens ziet, is dat de huur fors omhooggaat waardoor ze nog minder kunnen verdienen.”

“Het lijken soms kleine voorbeelden, maar het zijn dingen die – bij elkaar opgeteld – enorme gevolgen kunnen hebben.”

We zien op Sint-Maarten dat de rijkere groepen mensen veel meer in staat zijn om klappen op te vangen. Bijvoorbeeld voor de snelle reparatie van hun huis na een orkaan zoals Irma. En als het nou gaat om de alledaagse dingen?

“Dit zijn de mensen die vaak ook beter weten waar ze precies moeten zijn voor goede gezondheidszorg. Deze mensen kunnen hun huis beter kunnen isoleren, die airco’s kunnen betalen en het draaiende kunnen houden.”

Vindt u dat het hebben van een airco een luxe is?

“Het is op de eilanden absoluut geen luxe. Het is belangrijk dat huizen op een manier zijn gebouwd die kan zorgen voor natuurlijke doorluchting en verkoeling. Hittegolven hebben bijvoorbeeld ook impact op studieresultaten. Het wel of niet hebben van een airco kan een verschil maken in een mensenleven.”

Wat je soms ook hoort als kritiek is misschien deze relativering: mensen op de eilanden zijn de hitte toch wel al langer gewend, meer gewend dan mensen in Nederland.

“Tsja. Wat moet ik daarop zeggen? Dat klopt gewoon niet. We zien ook daar dat de hitte aan het toenemen is. En het is niet per se dat mensen in de Cariben geen hitte gewend zijn, het gaat er meer om dat de oude manieren van verkoeling zoeken niet meer werken. Als die manieren steeds minder werken, dan heb je echt een airco nodig.”

“We zien dat al deze dingen, waar we eerst niet bij stilstonden, op de lange termijn echt effect hebben op mensen hun leven. Sowieso zien we dat mensen met een lager inkomen een aantal jaar eerder zullen doodgaan. Daarbovenop de klimaatsituatie, verlies je nog meer jaren.”

Bron: NTR/Caribisch Netwerk

19 reacties

 1. 8 miljardste kind geboren, aangenomen dat er geen reageerbuis baby’s meer worden gemaakt dan is zeker dat minstens 8 miljard keer de liefde is bedreven. Als we weten dat een vrouw 3 dagen in de maand ongesteld is blijven er 360 dagen – (3 X 12), dat zijn ongeveer 11 productieve maanden per jaar. Neem verder aan dat Adam en Eva niet meegeteld zijn want die zijn door God geschapen.

 2. Billion Die Amerikanen maken dat van een miljard.
  En volgens Nature i s het een schatting volgens een model.
  According to United Nations models, the world’s population will reach eight billion people today — less than a century after the planet supported just two billion.
  Ze zijn niet echt geteld. Veel landen hebben helemaal geen burgerlijke stand zoals NL.

  Maar het heeft niks te maken met global warming toch ?

  In NL moeten vreugdevuren een N02 vergunning aanvragen maar we fikken met elkaar elk jaar een gebied ter grootte van Nederland en België af. En o ja de bos branden dit jaar…. Frankrijk? Hadden die een vergunning!!! En Tanta steel… poef maar raak. Op die manier moeten we Tonga ook veroordelen.

  Binnen kort gaat de brandweer daar vast ook milieu boetes uit delen als je huisje in de fik is gaan. Kleingeestige Pietluttigheid ten top.
  En China de grootste vervuiler op aarde. Die de meeste junk fabriceert die we consumeren en dumpen. Mag alles.

 3. Beste Sonja: als je iemand corrigeert, doe het dan correct. 15 november wordt de 8 miljardste mens geboren. Je zit er een factor 1.000 naast!!!

 4. Luma, Ja je houd van heldere plaatjes. Maar aluhoedjes en roeptoeteren. Is dat is het enige heldere wat je kan uit brengen. En brullen dat het niet zo is.
  Voorlopig zijn we weer net aan een extinctie event ontsnapt wat 2 keer per jaar terugkomt en 12800 jaar geleden 75% van de mensheid toen uitroeide. Younger drias event. Die zaten in een heftige ijstijd. Met een gebrek aan C02. Nou in een maand was dat probleem opgelost.
  Dat is ook honderd jaar ontkend. En Scablands heeft iemand ook 30 jaar van z.n leven in ontkenning moeten door brengen. En zelfs toen werd het nog niet volledig aanvaard. Nou ook dat is achterhaald en bewezen.
  Elk jaar gaan we er 2 keer door een en blokken groter dan honderd meter kunnen we niet eens zien. Sterker nog meestal pas als ze voor bij zijn. Waarom denk je dat NASA testen doet om blokjes in de ruimte van koers te laten afwijken. Omdat ze niks te doen hebben?
  Jouw voorouders dachten de aarde is plat. Rende rondjes rond kampvuurtjes. Heksen gingen op de brandstapel Of werden verzopen. Als ze dreven waren ze heks als ze niet boven kwamen niet.
  Brullen over alles maar zelf met feiten en onderzoek en argumenten komen ho maar. Alle manjor veranderingen zijn bekritiseerd door de bestaande garde. Tesla… Zelfs Einstein. Dat is het stigma van wetenschap. Je kan jarenlang iets proberen te bewijzen voor prestige en naam en het helemaal eens zijn met je vriendjes komt er iemand voor bij die zegt t is niet zo. Daar gaat je naam en ben je sukkel.

  De big bang daar geloof je vast wel in zeker.
  James web. Paniek de expansie ehh.. Misschien klopt dat niet. Internet staat vol van het is niet zo. Ja want anders kunnen ze 80% van hun videos de prullenbak gin ooien. Hemel en aarde zal bewogen worden om de Big bang instant te houden met kerk en al. Let there be light. Terwijl het volslagen onzin is. Een darkhole.. Zou anders ook ontploffen. En wat het echt is geen idee. We hebben een foto. Welnee er is 2 jaar gewerkt aan een simulatie waarvan ze denken dat het, het meest overeenkomt met de berekeningen waarvan ze denken dat het moet kloppen.
  We kunnen niet eens de oort belt zien. Of uit ons zonnestelsel komen. Maar he gravitational waves… Mensen gaan dood aan oorlogen honger en onderdrukking ellende. En dat wordt lekker instand gehouden.
  Hele hordes wetenschappers brullen maar wat. En je moet mee doen met je prof want die beoordeelt je werk. Nou hoezee voor de vooruitgang. Ja als je een grotere bom kan ontwikkelen. Dan kan alles.

  Soms denk ik domheid is gods gift aan politici. De kerk heeft het ook over schapen kuddes. Nou we weten wat die hebben uitgemoord door de jaren heen.

  En Corona.. Rhino virussen zijn weer terug. die waren verdwenen met Corona. Alles weer hetzelfde maar niks nieuws dus geen paniek aanvallen meer. We hebben dingen verschoven en erger gemaakt.
  Kinderen vaccineren…. pfff. En ja tuurlijk Nature toeptoeterd ook maar wat.
  Flu and colds are back with a vengeance — why now? (nature.com)
  https://www.nature.com/articles/d41586-022-03666-9?utm_source=Nature+Briefing&utm_campaign=0f8d4b9fcf-briefing-dy-20221111&utm_medium=email&utm_term=0_c9dfd39373-0f8d4b9fcf-45758126

 5. Dank aan Loes en Tico voor hun gedegen uitleg waar velen, ja de bekende roepen toeters met gebakken lucht een puntje aan kunnen zuigen. Is de gemaakte CV19 voorbij dan zoeken die weer wat anders wat kant nog wal raakt i.p.v te gaan studeren of onderzoeken.

 6. @Loes, precies dat. Al sinds de 70-er jaren wordt hel en verdoemmenis gepreekt. Zoet zure regen, bomen die verdwijnen, we gaan er allemaal aan. Vandaag de dag orakelt men erop los over ijsberen die zielig zijn want de ijsschots waar ze op zitten verdwijnt. En massaal prijzen en aanbidden de mensen dezelfde lieden die hun al decennia lang voorliegen, bedriegen en ze zien vliegen. Massaal wordt er in prive jets gevlogen naar een “klimaattop” om aldaar te verzinnen hoe ze het leven van de burgers nog meer kunnen verzuren. 1 van de oplossingen is dat men minder moet vliegen. Hierna stapt men schaterlachend weer in de privevliegtuig om met twee opgeheven middelvingers thuiswaards te keren.

  Terwijl in India, vele Afrikaanse landen en nog meer van die shithole countries massaal afval en troep en plastic in het water wordt gesmeten, mag ik 50 eurocent betalen voor mijn boodschappentas, want goed voor het milieu. Want uiteraard neem ik anders mijn boodschappentas mee naar de zee om het aldaar erin te gooien. Ach ja de mensheid is gewoon dom en laat zich graag knechten.

 7. Bijna het onderwerp van het artikel vergeten een jurist met Surinaamse roots en haar hoofd boven de wolken die ze tot zoethoudertje hebben gemaakt en dingen mag onderzoeken.

  Misiedjan ziet dat voor de Caribische eilanden er eerder wordt gedacht aan natuurbescherming, dan aan mensenlevens. Ahum… Op de Antillen wordt gedacht aan Natuurbescherming ? Door de Origienle bevolking ? Ahum.

  Misiedjan is rechtsgeleerde, gespecialiseerd in mensenrechten en milieu. Voor het project ‘Islanders at the helm’ onderzoekt ze hoe beleid beter kan als het om mensen en klimaat gaat. Ook onderzoekt ze de wederopbouw na orkaan Irma en de toegang tot drinkwater op Sint-Eustatius. Ahum…

  Islanders staan niet aan de helm net als in Suriname staan de burgers niet aan de helm staan daar.
  Op statia lecures geven of rechten van de mens en natuur.

  Mensen met lage inkomens en van kleur lijden meer onder klimaatverandering. Agossie toch.
  Tja. Wie kappen al die bomen. En wie vreten alles op. En wie heeft de leiding.
  Even voor de duidelijkheid Suriname heeft nog natuurlijke natuur. Als wordt dat ook in rap tempo gesloopt dus ga eerst daar eens kijken. Oh daar mag je niet meer in tja.

  Natuur. Originele Natuur op de Antillen net als Nederland bestaat dat al honderden jaren niet meer. En met raffinaderijen op elk eiland waarbij Curaçao wel de ergste vervuiler van de regio was, tuurlijk het milieu is belangrijker dan de mens. Ahum.

  Het milieu interesseert niemand nik sop de eilandjes. Ja Aruba houden ze beetje schoon voor de toeristen en de shunt is ook daar aan de andere kant. Afvalwaterzuivering doen we niet afvalscheiding niet en malpais is het voorbeeld hoe je dingen oplost op de Antillen.
  Wel eens op gelet op die daken… Nou 60% of meer is asbest.

  Drinkwater op Statia… tja als een orkaan de water centrale en de pijpen kapot maakt de corrupte regeiring alles jat en dan niks meer heeft voor infrastructuur.

  Het is een pukkel eilandje en de militairen hadden het in een maand of zo kunnen oplossen maar dat mocht niet. Want ja dan kan je niks stelen. Dat is het punt. Politieke criminele laksheid Doe daar wat aan.

  En ik weet niet waar je precies buiten Nederland bent geweest maar buiten Europa interesseert het klimaat of milieu niemand vrijwel niks. Ga eens Naar Nigeria toe. Doe wat aan overbevolking. Dan praten we verder. Stad landje Nederland met z.n hoofd door de wolken. Als je tegen een paaltje pist buiten de kroeg krijg je een millieu boete van zo.n Boa tygertje. waar is zure regen gebleven eigenlijk.

  Mens waar heb je het over.

 8. Precies Tiko,
  Het laatste nieuws van Nature.
  De rhinovirussen zijn sterker dan normaal. En ze weten weer niet waarom. Die waren zo.n beetje verdwenen met Covid.
  Maar nu harder dan ooit terug. De hele familie zit hier ook te kuchen en te hoesten.. Maar de Miljarden zijn uitgegeven en we zijn er puntje bij paaltje niks mee opgeschoten. Maar C02 nam af…! hoezee

  Hoe ze dat exact meten is me nog een raadsel na lange research want het is hoogte gevoelig ook en boven steden anders dan in het vrije veld. Maar ja net als ice cores. ook heel vaag en extreem complex. pas vanaf 90 meter sneeuw kan je iets meten. Maar dan is de helft al weg. en het mag ook niet te veel waaien en een vulkaantje kan alles verstoren en de gevoeligheid is ook extreem complex.

  A difficulty in ice core dating is that gases can diffuse through firn, so the ice at a given depth may be substantially older than the gases trapped in it. As a result, there are two chronologies for a given ice core: one for the ice, and one for the trapped gases. To determine the relationship between the two, models have been developed for the depth at which gases are trapped for a given location, but their predictions have not always proved reliable.[40][41] At locations with very low snowfall, such as Vostok, the uncertainty in the difference between ages of ice and gas can be over 1,000 years.[42]
  En dat kan per km plek anders zijn.

  Dus het hele verhaal is op wankele statistiek gebouwd. En satellieten kunnen niet eens meten of de Himalaya omhoog of omlaag is gegaan de laatste 10 jaar. Met die aardbevingen. Die hobbelen ook omhoog en omlaag Dan moeten ze er eerst op klimmen. En als de Himalaya een meter omlaag of omhooggaat dan moet ergens anders ook iets omlaag en of omhooggaan.

  Maar ja als wetenschapper moet je met iets komen waar mensen bang van zijn want dan blijf je geld krijgen. Anders niet.

  Het draait om slecht nieuws en internet.
  Angst.
  Vroeger hadden we angst en godsdienst. De katholieken werden bijeen gedreven door de kerk met angst.
  Nu hebben we angst en internet.
  Het wachten is op een punt 8plus richtertje ergens.
  Kijken of dat ook aan global klimaat gekoppeld kan worden.

  Hoeveel Co2 stikstof en roet en andere stoffen wordt in de Oekraïne de lucht in gejaagd.
  Daar kan je half Nederland vast mee vol bouwen.

 9. Al sinds ik mij kan heugen is het warm op Curacao. Tussen 12:00 en 14:00 zitten de meesten binnen omdat het dan erg heet is. Dat is al decennia zo. Overal waar je kwam of komt hoorde je “pfoe kalor”. Maar nu opeens is het Bon Ton en chique om te schreeuwen dat er klimaatverandering is. Dan doe je pas mee. Airco hadden we al decennia. Op de Marnix basisschool waren die standaard geïnstalleerd vanaf de 5e klas. Ook vele gebouwen hadden dat. Nu opeens is het een nieuwigheid? Eind jaren 80 moesten we een essay schrijven hoe we dachten dat het jaar 2000 eruit zou zien. We hadden de wildste ideeen. Alles zou beter en moderner zijn. Leefde we toen in weelde en voorspoed, in het jaar 2000 zou iedereen erop vooruit zijn gegaan en de kwaliteid van leven zou astronomisch zijn. Nou vanaf 2000 is alles drastisch achteruitgehold. Onder andere omdat vele mensen gehersenspoeld werden en worden (milleniumbug onzin, weapons of mass destruction leugens, viruswaanzingedoe, eerst opwarming, daarna klimaatverandering, Koolstof, stikstof en wat dies meer heksenjacht, steunen van een corrupt land want lekker puh lange neus tegen Rusland en weet ik wat meer. Maar goed, het zal mijn tijd wel duren. Ik leun lekker achterover en zie toe hoe de dwaasheid, ooit bekend als mensheid, zijn eigen ondergang toe marcheert. Ondertussen zingt men in mantra “lang leve Pfizer, lang leve de EU, langleve slaperige Joe” terwijl ze van de klif donderen als lemmingen.

 10. Fish.. oud zeer ?
  En waar zijn jouw argumenten… conspiracy roeptoeteren en dat je een intelligente lezer bent is een vrij beperkte response.
  Iemand die LionFish als alias gebruikt… snapt alles van het verwoesten van de natuur. Het enig visje dat je mag jagen op curacao en in het algemeen wordt gezien als bijzonder schadelijk. Wil je daar wetenschappelijke artikelen over ?
  Of sluit dat aan bij wat we doen met het millieu. En waar C02. het enige domme argument is.
  Overbevolking…. En daar door het verwoesten van het millieu.
  Dat is de issue.
  Bijvoorbeeld mensen ademen ook C02 uit….
  Per dag ademt een mens ongeveer 1 kg aan CO₂ uit. Met een bevolking van 7 miljard mensen komt dat neer op ongeveer 2,6 gigaton per jaar. Dat is zo’n 7 procent van de jaarlijkse CO₂-uitstoot door het gebruik van fossiele brandstoffen. Dat is meer dan het auto verkeer.
  Die industrie waar alles om draait produceerd die voor 1 miljard mensen of voor 7 miljard mensen. Als Covid alleen C02 kan laten dalen zegt dat alles over de factor overbevolking.
  We slopen alles wat CO2 opneemt of omzet en brullen dat het toeneemt. En vegen alle andere effecten vanoverbevoliing en ons consumptie gedrag onder tafel. Fossiele brandstoffen is geen isssue. Te groot te veel en het slopen van de resources wel.
  Als heel amerika 10 kilo zou afvallen dan halen ze de klimaat doelen zonder probleem.
  Aangezien curacao gemiddeld nog vetter is kunnen we meer dan gemiddeld bij dragen en is gezondheidzorg ook een veel mindere factor.

 11. Fish… gevoelige stekeltjes ?
  Alsof jouw mening zo wetenschappelijk onderbouwd is.
  En alsof je dat kan volgen als ik overal de literatuur er bij ga halen.
  Ik wilde het simpel houden zonder het een boek te maken.

  C02 was tot 1000 pm…. En 400 who cares. is niet de belangrijkste Factor.
  De olie raakt ook een keer op wat is dan nog het probleem. toch ?

  Kernenergie… we hadden Fusion en Thoriumreactors kunnen hebben. Nee we doen plutonium waarom … Om dat je dan Kern wapens kan maken….. Politieke beslissing. Daar ging het om. Kernwapens waren belangrijker. En dei kern proeven maken alles raar. sinds 1950

  Hier C02. over de laatse 500 miljoen jaar.
  Toen er nog geen 7 miljard personen waren op aarde.
  En er volop regenwouden waren.
  Die hydro carbons waren er altijd maar eerst waren dat bomen en planten. Dus er is niks nieuws. Beter warm dan koud. met 7 miljard mensen. als half Eruopa en de usa onder honder meter ijs liggen waar ga je dn voedsel krijgen…
  https://www.science.org/doi/10.1126/sciadv.aat4556

  Vreder… We kunnen het nauwelijks echt meten. Al die meet punten die vroeger ergens in het veld stonde staan nu in de bebouwde com. Global warming… Ja city warming.
  Het hele meten verhaal is wankel. En die Hadcrut tabellen worden ook naar boven aangepast. En verbeterd naar de trend die ze verwchten en willen.

  Je moet het zo zien.
  Waterhuishouding is cruciaal en zee stromen.
  Dus als we alle grote grazers killen en tegelijkertijd alles ontbossen. Dan creer je een problem. Die plantjes gebuike Co2.. Foto syntese vast geen biologie gehad op het VWO ?\
  Co2 en warmte is niet direct een show stopper kou wel.
  En verder ons planeetje wankelt
  Milankovitch cycles
  https://climate.nasa.gov/news/2948/milankovitch-orbital-cycles-and-their-role-in-earths-climate/#:~:text=The%20Milankovitch%20cycles%20include%3A,is%20pointed%2C%20known%20as%20precession.

  Dus inplaats te roeptoeteren over bewijs kom er zelf dan eens mee.
  Discussie staat vrij toch. Je hebt geen flouiw idee waar je het over hebt.
  Maar alles ligt aan Co2 want Al gore zegt het. En wetenschappers ook. pfff. Funding daar draait het om. een paar graad in temperatuur is niks.
  Het had heel anders kunen zijn.

  Green peace is ook gewoon een commerciele business.
  Ander gaan ze zichzelf wel in brazilie of indonesie of africa aan bomen vastbinden als ze er echt om geven.
  De kaal slag van olijf olie plantages en rubber bomen. Een regen woud slopen dat is effect. Maar he het ligt aan hydor carbons die ook nog eens een keer op raken.

  En kijk Curacao.. Volslagen ontbost. Een grote kale mundi met stekels net als die fish en als het even regent staat alles blank. En alle shit spoelt het rif in.
  Dus Fish. Tuurlijk.
  Ik ben blij dat je zo slim bent.
  Maar even terug naar intelligentie lezer.
  Je gebruikt Lionfish als aanroep…. ??
  Het enige visje wat je met een speergun mag jagen op curacao en waar premie op staat !!
  Wat we proberen uit te roeien.
  https://www.fisheries.noaa.gov/southeast/ecosystems/impacts-invasive-lionfish
  Wetenschppelijk en onderbouwd genoeg voor je.

 12. “Maar er zijn grote groepen mensen die beter toegang moeten krijgen tot de gezondheidszorg. Hoe kom je voor de kwetsbare mensen op? ”
  ………newsflash.
  Onze regering komt niet op voor kwetsbare mensen.
  Niet voor oudere niet voor zieken.
  Ouderen mogen verkommeren in een verzorgingshuis waar geen geld is voor 1 x eten per dag.
  Voor de zieken maaken we een heel mooi ziekenhuis dat zo duur is, door afroom en beheers constructies, dat gezondheidzorg onbetaalbaar wordt. Daar leven clans goed van en die clans vormen en inkomsten top 10 van het eiland.
  En voor de duidelijkheid het zijn geen Europese Nederlanders.
  Dat is democratie en rechtvaardigheid
  Naar locale maatstaven

 13. Aluhoedje @Loes heeft de nieuwe twitter policy niet nodig om zonder ook maar enige wetenschappelijke referentie of onderbouwing haar volstrekt idiote conspiracy theorieen over klimaat rond te strooien. Eng om te zien dat er uberhaupt lieden met een dermate self fulfilling zelfbeeld bestaan. Deze heeft duidelijk vele jaren onder een steen geleeft en alle aansluiting met de echte wereld kwijt is geraakt. Gelukkig heeft ze ook een zware onderschatting van de intelligentie van de lezers van deze krant, dat zie je wel vaker bij aluwappies.

 14. Het geld van Nederland verdwijnt allemaal in de diepe zakken van politici met de zelfde “verschijningsvorm” als de rechtsgeleerde! Heb het daar eens over.

 15. “Waar ik me het meeste aan stoor: er wordt in het Europese deel van Nederland heel veel gedaan, maar er gebeurt eigenlijk heel weinig als het gaat om de Caribische eilanden. ”
  Enig idee wat daar de oorzaak van is?
  1 we hebben”zelf beschikking ”
  Wat betekent dat we onze eigen regels en maatregelen bepalen en Nederland dat niet kan of zelfs mag.
  2 alle alternatieven moeten vanaf het begin rendabel zijn voor sommige (het afromen moet beginnen bij de planning) en daardoor zijn alle alternatieven al te duur voor ze zelfs naar in ontwikkelingsfase komen.
  3 de energie markt in handen van onv’s en die zitten op maximale afroming waardoor een alternatief concurrent schade aan of het afroom model en/of het verhogen van de kosten van de burgers met zich mee brengt.

  En dit is een rechtsgeleerde?
  Lijkt meer op een lokaal krom geleerde.
  Natuurlijk moet er geld van Nederland komen maar zelfs al zou Nederland hier geld voor geven gaat in onze politieke samenleving dit geld in de zakken van de haves en betekent dit dat de not haves meer moeten gaan betalen.

 16. 3 De belangrijkste oorzaken van klimaat verschuiving zijn ontbossing, het vermoorden van grote grazers inclusief grote zeezoogdieren, Over bevissing. En dan waarschijnlijk nog wat galaxy dingen waar wij een rondje in draaien met rond de 2 miljoen km per uur door velden en stof clouds etc. En verder de oja factor .. “Vulkanen” en inslagen.

  Dus dat beetje hydro carbons dat is vrijgekomen staat in geen enkele verhouding tot dat en was er altijd al. Sterker nog we stonden eerder op het punt enen ijstijd in te tippen. Hetgeen nog steeds kan komen Verder Co.2 is geen belangrijk broeikasgas.

  Er wordt wel gedaan als of dat zo is maar er zijn anderen die 10-tallen malen sterker zijn. En als we nu iets moeten zoeken dat echt door ons gemaakt is en volslagen de pan uit slaat dan is het wel SF6 met een factor van rond de 24.000 keer sterken dan Co2. Met een levensduur 16 keer langer dan c02. Maar ja..
  Spuitbus drijfgassen en airco gas… De wereld werd omgedraaid binnen no time. Maar de dingen die echt iets doen radio stilte.
  Waterdamp overigens is ook velen malen sterken dan C02. En als je zorgt dat dat niet in de grond blijft door grote grazers en bossen te killen tja..

  Die O ja vulkanen en inslag factor is giga. Iederen een brult nu nog nooit zo warm geweest en op andere plekken heeft het nog nooit zo geregend.
  Ja. Dat vulkaantje dat de grootste boem heeft gedaan in de laatste 200 jaar. Hunga Tonga–Hunga Ha‘apai volcano anuary in Tonga, in the south Pacific Ocean De grootste klap ooit geregistreerd door instrumenten. 3% C02. En 5% water vapour Erbij in 1 dag. Boem. Mount st. Helena het weer was jaren anders. Ijsland.
  Klimaatverandering C02. Onzin. Milieu vergiftiging het op raken van drinkbaar water grondstoffen plastics. Ja. En maar hopen dat die rock ons blijf missen.

  Stikstof en natuur in Nederland is van de zotte. Er is geen enkele originele natuur in Nederland. Als ze geen schapen laten rennen op de hoge veluwe wordt het bos. En als ze in duitsland 30% minderen dan is het in Nederland ook 30% minder. Als de Poolse kolencentrales 10% minderen dan is het effect in Nederland 30% Stikstof slecht voor de plantjes. Ze hebben de grootste planten kwekerijen ter wereld. Niks is natuurlijk in Nederland.

  Dus ik weet niet wat die dame loopt te kletsen maar ze haalt de klepel en de klok door elkaar.
  Klimaat op de Antillen niet te zwaar Antillen.

  Millieu… kijk dan wordt het heel wat anders.
  Als ze daar zegt daardoor leven we korten dan zeg ik ja. Nou gaan we praten.
  Maar die raffinaderij in het midden en die vuilnis belt daarnaast daar houd ze wijselijk haar mond over dicht.

 17. Pff. Klimaat is geen issue op de Antillen. Drinkwater en electra wel wel. Duurder dan waar dan ook ter wereld. en de golhoogte zal tussen de 1 en de 2 meter bedragen. Het zal alleen maar mer gaan regenen. Top.
  Millieu. Ja dat is wel een issue.

  Voor de rest klimaat is een politiek spelletje.

  Klimaat verandering. Mode, schaap geblaat en een non discussie pressiemiddel voor de politiek om belasting te kunnen heffen. En volslagen anders dan wordt geroeptoeterd.

  We vergeten steeds wat dingen.

  1. in alle onderzoeken in het ijs komt naar voren dat eerst de temperatuur stijgt en dan pas he C02 gehalte. De laatste korte ijstijd was van rond 13:00 tot rond 1850 We komen dus net uit een korte kleine ice age. waarschijnlijk of door 1 of meerdere vulkanen of door een inslag. Co.2 is nooit de factor geweest maar een gevolg.

  2. De wereldbevolking is vanaf 1900 van 1.8 miljard mensen naar nu rond de 7.5 miljard mensen gegroeid. Dat is een echte factor.
  225.000 mensen erbij elke dag. Het wordt tijd dat we Afrika gaan uitleggen dat ontwikkelings geld en hulp niet betekend dat je meer kinderen moet ontwikkelen maar uitleggen dat ze door de hulp blijven leven en dat ze dan nog steeds voor je kunnen zorgen. Maar als ze blijven leven en je land explosief groeit dat je dan nog steeds dezelfde ellende houdt. Nu sturen we geld en hulp wat vertaald in dat kinderen blijven leven de bevolking explosief groeit en dus de vraag naar grondstoffen en drinkwater explosie toeneemt. Nigeria 60% is jonger dan 20 wordt een chaos. Maar ja dat duurt wel een generatie voordat ze dat weer door hebben. Want het pensioen is gebaseerd op je kinderen. Dus slopen ze de regen wouden en killen de grote grazers. Dus veranderd daar de water huishouding Dus veranderd alles. . En Rutte wil ze gaan helpen omdat ze er niks mee te maken hebben. De sukkel. Ze hebben er alles mee te maken, juist zij.

  Stuur uitleg. dat meer mensen die langer leven betekend dat je ellende houd. Dat landbouw leuk is maar Bossen beter. Dat grote grazers belngrijk zijn voor de water huishouding.

  Deel1

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties