30 C
Willemstad
• vrijdag 26 april 2024

Extra | Journaal 24 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 23, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 23 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, April 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, April 19, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

PBC | Schoolbesturen Curaçao: het moet niet uitmaken waar je wieg staat om gelijke onderwijskansen te krijgen

HomeLandenCuraçaoPBC | Schoolbesturen Curaçao: het moet niet uitmaken waar je wieg staat...

Yvonne van Schaijk | Persbureau Curacao

Persbureau Curacao

WILLEMSTAD – De bijzondere schoolbesturen van Curaçao roepen de Nederlandse regering om hulp om te zorgen voor gelijke kwaliteit van onderwijs voor ieder kind binnen het Koninkrijk der Nederlanden. “We lopen in Curaçao tegen een muur”, zegt Maghalie van der Bunt-George, vertegenwoordiger van de VPCO, de overkoepelende organisatie van protestantse scholen.

De bijzondere schoolbesturen van Curaçao vragen Nederland om hulp voor hun strijd voor gelijke kwaliteit van onderwijs binnen het Koninkrijk der Nederlanden. “Dit is de verantwoordelijkheid van alle overheden binnen het Koninkrijk. De minister van onderwijs is ons eerste aanspreekpunt, maar niet onze enige”, vertelt Van de Bunt-George.

Constante financiële tekorten lijken een rol te spelen in het matige onderwijsniveau. Twee weken geleden was er een rechtszaak tegen de minister van onderwijs. De rechter veroordeelde de minister tot het betalen van een geldsom van twee miljoen Antilliaanse guldens per schooljaar aan de VPCO, totdat het algehele bedrag dat aan onderwijs aanzienlijk wordt verhoogd.

De vraag is in hoeverre Nederland meegaat in het bieden van hulp. Onderwijs is een Curaçaose aangelegenheid en geen koninkrijkszaak zoals vastgelegd in het Statuut. “Onze oproep is een morele oproep aan Nederland. In het Statuut staat dat landen binnen het Koninkrijk elkaar bijstaan als erom gevraagd wordt. Wij vragen er nu om”, zegt Van der Bunt-George.

Daarnaast wordt ook beroep gedaan op de landspakkettenafspraken in COHO, het Caribisch Orgaan voor Hervorming en Ontwikkeling. “In de landspakketten is onderwijs opgenomen als een van de vier thema’s. Dit staat dus op de agenda van het koninkrijk. Laten we het onderwijs dan ook meteen goed aanpakken”, pleit Van de Bunt-George.

Ook wijzen de bijzondere schoolbesturen van Curaçao naar de ondertekende Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties en het Verdrag voor de Rechten van het Kind. Hierin staat dat landen met elkaar werken naar inclusiviteit en goede kwaliteit van het onderwijs. “Beide landen hebben dit verdrag ondertekent”, zegt Van de Bunt-George. “Het kind heeft er recht op.”

“Gelijke kwaliteit van het onderwijs is iets anders dan hetzelfde onderwijs in Nederland”, legt Van der Bunt-George uit. “De ongelijkheid zit hem in wat er beschikbaar is voor het onderwijs. In Nederland wordt er drie keer zoveel geïnvesteerd dan in Curaçao. Op ons eiland werken we met verouderde lesmethoden, waarvan sommigen twintig jaar oud zijn. Daarnaast zijn er te weinig werkboekjes, loopt het onderhoud van onze schoolgebouwen achter en is er te weinig personeel.”

“Het zou niet moeten uitmaken in welk deel van het koninkrijk je bent geboren”, concludeert Van der Bunt-George. Royla Paula-Pierre, vertegenwoordiger van de RKCS, de overkoepelende organisatie van de katholieke scholen sluit daar op aan: “Daarom stelden wij een verklaring op waarin staat wat er op korte en lange termijn nodig is, want iedereen moet gelijke kansen krijgen om kwalitatief goed onderwijs te volgen.”

Bron: Persbureau Curacao

11 reacties

  1. Ik begrijp Maghalie van der Bunt-George wel, kinderen moeten niet benadeeld worden als ze opgroeien in een land dat de ene na de andere randdebiel als minister van Onderwijs produceert.

  2. Pisas zal wel zijn goede vriendin van Huffelen bellen. In het gesprek zal wel slavernij, herstelbetalingen worden genoemd en er zal wel weer geld uit Nederland komen. Dat geld zal uiteindelijk wel voor wat anders worden gebruikt. Onderwijs heeft nu eenmaal geen enkel prioriteit bij politiek Curacao.

  3. Pisas heeft gierend gejuigd en voldaan aan de verkiezingsbelofte om COHO van tafel te vegen. Wat gaat Pisas nu doen om het onderwijs de hulp te gunnen die het verdient nu COHO niet meer is, en dus de hulp aan ondewijs ook van tafel geveegd is? Plan Bolo? PLan Charlie Bolo Cooper? Die Bolo die vreten zij lekker op, dus krijgt de school de overgebleven kruimeltjes?

  4. “Volgende keer als de Minister weer op snoepreis gaat ga je gewoon met al die kinderen naar Hato om te protesteren.”
    Zou een gebaar zijn, jammer dat ik niet denk dat de eiland journalisten zullen verschijnen om ruchtbaarheid aan het protest te geven en ik niet denk dat er een minister wakker ligt van protest van het pleps.
    Het enige dat hun interesse heeft is de veiligheid van hun inkomsten (on and off the books).

  5. Ik lees veel brieven naar Nederland mbt onderwijs op Curacao maar ik zie nooit openbare brieven naar de minister van Curacao mbt onderwijs.

    Volgende keer als de Minister weer op snoepreis gaat ga je gewoon met al die kinderen naar Hato om te protesteren.

  6. Dansende en feestende karnavals ministers die er als de kippen bij zijn als er wat te feesten of beesten valt. Waren ze maar net zo enthousiast voor het burgerwelzijn asl voor alle feesten, embleempjes en lintknip aktiviteiten. Het kabinet heeft gillend gejuigd van vreugde toen de COHO eruitgewipt werd. Chupa e pruimpje awor!

  7. “Daarnaast wordt ook beroep gedaan op de landspakkettenafspraken in COHO, het Caribisch Orgaan voor Hervorming en Ontwikkeling. “In de landspakketten is onderwijs opgenomen als een van de vier thema’s. Dit staat dus op de agenda van het koninkrijk. Laten we het onderwijs dan ook meteen goed aanpakken”, pleit Van de Bunt-George.”

    Curacao was erg blij dat er geen COHO kwam, dus er komt ook geen steun voor onderwijs.

    En eens met lapas: bedelen bij anderen is altijd de makkelijkste uitweg. Het zou deze vrouw eerder sieren om de vinger op de zere plek te leggen en en public te erkennen dat onderwijs op Curacao door iedere regering is genegeerd en dat ook de huidige minister weer niets concreets gaat realiseren op onderwijsgebied

  8. Cherry picking,
    We maken aanspraak op een overeenkomst die gemaakt is met coho maar dat betekent niet dat we het toezicht van coho willen.
    En zelf vooral niets doen behalve bedelen en geld in je eigen zak steken.
    Ze zal er wel “recht op hebben”

  9. Wat is het dat mensen kosten wat het kost met hun achterste op de pluche willen blijven plakken? Deze mevrouw moet, net als de meeste parlementariërs, ministers en bestuurders hier weten dat als je niks toe te voegen hebt, rot dan op.

    Het is altijd hetzelfde verhaal, met een dikke vette auto onder hun kont rijden en als alles zichtbaar in de soep loopt, Nederland om hulp vragen. What the fuck betalen wij jullie voor?

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties