28 C
Willemstad
• woensdag 7 juni 2023

Telegraaf | Uitlevering Joran van der Sloot in gevaar

Advocaat wil met kort geding uitlevering voorkomen | John van den Heuvel BUITENLAND LIMA - Het overleveren van Joran van der Sloot door Peru aan de Verenigde Staten...

Democracy now! | Monday, June 5, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 5 juni 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

PBC | Extreme hitte Curaçao, scholen sluiten ’s middags

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Alle scholen in het funderend onderwijs en speciaal onderwijs mogen kinderen naar huis sturen om om 12 uur ‘s middags. Dat meldt het ministerie...

PBC | Man op Curaçao schiet eigen broer neer bij familieruzie

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Bij een ernstige familieruzie in Mina Scharbaai heeft een man zijn eigen broer neergeschoten. Het incident vond gisteravond plaats. Bij aankomst van de politie troffen...

PBC | Duizenden belastingaangiften binnen, maar vertraging dreigt door onvolledige verzamelloonstaten

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De belastingdienst is druk bezig met het voorbereiden van de verwerking van de aangiften inkomstenbelasting voor het jaar 2022. Er zijn al 10.000 aangiften...
- Advertisement -spot_img

Nu.cw | Bekende komiek Eligio Melfor overleden

HomeLandenCuraçaoNu.cw | Bekende komiek Eligio Melfor overleden

Acteur, komiek en theatermaker Eligio Melfor is zaterdag op 82-jarige leeftijd overleden. Melfor, die eigenlijk Julio Constantino Hermanus heet, heeft zichzelf als autodidact het theatervak eigen gemaakt.

Zijn inspiratiebronnen waren onder andere Max Tailleur en Toon Hermans. Tot begin van dit jaar trad Melfor op. Zijn grootste succes van zijn carrière was Hulanda mi ta Bai.

Net zoals vele andere theatermakers richtte Melfor zich vanaf midden jaren tachtig op film en televisie. Hij maakte verschillende eenakters voor de televisie en kreeg veel bekendheid door mee te werken aan commercials.

Volgens de Theater Encyclopedie maakte Melfor vanuit het volkstheater met zijn Grupo Eligio Melfor zijn entree in de Curaçaose theaterwereld. De voorstelling Dushi Corsow (1968) in Teatro Roxy in 1968 was een eerste hoogtepunt, waarna Melfor al snel zijn naam vestigde in het Centro pro Arte (1968) als – zoals Wim Rutgers het omschrijft – ‘comico numero uno’.

“Het werk van Melfor kenmerkt zich door komedie met een diepere boodschap, waarmee hij de weg van de volksklasse naar CPA plaveide”, aldus de Theater Encyclopedie. Met voorstellingen als Amor sin Pasaporte (1968) en Berberin den politika (1971) brak Melfor met de traditie van elitair toneel in CPA en wordt de schouwburg voor iedereen toegankelijk.

Hulanda mi ta Bai was in 2003 zijn laatste grootste succes.. Hij voerde het stuk meer dan 150 keer op. Ook met deze voorstelling sneed Melfor met veel humor een serieus onderwerp aan. In het stuk zijn alle Curaçaoënaars naar Nederland geëmigreerd. Het eiland blijft verlaten achter waarop er mensen van allerlei buurlanden als Venezuela en Haïti naartoe emigreren. Als na een paar jaar twee Curaçaoënaars terug willen naar hun eiland, worden ze tegengehouden op het vliegveld en teruggestuurd naar Nederland. Uiteindelijk blijkt alles een droom te zijn.

De voorstelling heeft veel opvoeringen gehad, in Teatro Luna Blou, maar ook in Nederland. Voor deze voorstelling ontving Melfor de MCB-prijs, die jaarlijks wordt uitgereikt aan een Curaçaose persoon of organisatie die zich onderscheiden heeft.

Melfor werd onder meer onderscheiden met de Cola Debrot-prijs en het Kruis van Verdienste. Premier Gilmar Pisas heeft zijn condoleances gedeeld via Facebook.

Bron: Nu.cw

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties