26 C
Willemstad
• donderdag 29 september 2022

ParadiseFM | Geen bewijs voor veroordeling 600 kilo drugsroof

Oud-politieagent M. Mariano is vrijgesproken voor de 600 kilo drugsroof uit het recherchebureau. Ook de andere verdachten zijn niet veroordeeld voor de roof. Volgens de rechter is...

ParadiseFM | Sterker economische groei door herstel toerisme

Het verblijfstoerisme is in de eerste helft van 2022 sneller hersteld dan verwacht. Op Curaçao overtrof het aantal verblijfstoeristen zelfs het niveau van voor de pandemie. Om...

ParadiseFM | Jongens aangehouden voor wapenbezit

De politie sloeg gisteren twee jongens in de boeien. De aanhouding vond plaats in Sun Valley. Buren belden de politie nadat ze de jongens in een tuin...
- Advertentie -

ParadiseFM | Betere beveiliging bij brandweerkazernes

De beveiliging van brandweerposten wordt verhoogd. Reden is de inbraak bij verschillende kazernes. Dat schrijft Justitieminister Hato. Alle brandweerposten krijgen automatische poorten die geopend worden op het...

ParadiseFM | Tweede arrestatie rond overval Julianadorp

De politie heeft vanmorgen een 27-jarige man opgepakt op verdenking van een gewapend overval aan de Parallelweg in Julianadorp. De aanhouding vond plaats aan de Kaya Renbak...

NTR | ‘Waarom kan ik hier in de Tweede Kamer geen Papiaments spreken?’

John Samson Rennox Calmes, Curaçaos parlementslid, zorgde voor een opmerkelijk moment in de Tweede Kamer. Hij hekelde dat er geen tolk aanwezig was bij een overleg en voerde...

DH | Inaugural Arajet Airlines flight lands at Princess Juliana International Airport

AIRPORT--Princess Juliana International Airport (PJIA) officially welcomed Arajet Airlines from the Dominican Republic with a symbolic inaugural ceremony on Tuesday. The ceremony had been postponed due to...

AntilliaansDagblad | Strijd om Isla barst los

Willemstad – In vervolg op de publicatie zaterdag door het Antilliaans Dagblad bevestigt voormalig PNP-minister Rutsel Martha dat hij optreedt voor de Braziliaan Roberto Viana, die nu plotseling laat weten ‘nooit partner te zijn geweest van Corc’.

strijdislaEen brief aan de hoofdredactie – om ‘misleidende informatie’ recht te trekken – is vooral bedoeld om zichzelf aan te prijzen als de meest geschikte kandidaat voor de overname van de exploitatie van de Isla-raffinaderij.

,,We hebben de geldmiddelen, de ruwe olie, een technisch team van wereldklasse met ervaring op het gebied van raffinage, nutsvoorzieningen en logistiek, naast het hebben van een koper van ruwe olieproducten”, schrijft Martha, die ondertekent als ‘senior member of the Leadership Team’ en tevens als ‘legal representative of GIK Refineria bv’. GIK staat voor Grupo Internashonal Kòrsou. Deze laatste is kennelijk de vennootschap die een bod heeft uitgebracht om de nieuwe operator van de raffinaderij te worden, maar GIK Refineria is nog ‘in oprichting’ en staat nog niet in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel (KvK).

Martha, die na de verkiezingen van maart vorig jaar door toen nog kandidaat-premier Gilmar Pisas (MFK) samen met de advocaat Chester Peterson naar voren werd geschoven als informateur – en goede contacten had/heeft binnen de regeringscoalitie – zet de groep-Viana neer als dé ideale kandidaat.

Sinds mei 2021 (vorig jaar dus) is hij naar eigen zeggen een vooraanstaand lid van deze groep. ,,En we hebben inderdaad bij verschillende gelegenheden aan zowel de regering van Curaçao als aan RdK (overheids-nv Refineria di Kòrsou) bewijs geleverd over de vereiste financiën te beschikken.” Dat heet ‘proof of funds’. Tijdelijk RdK-directeur Patrick Newton verklaarde vorige week dat in eerste instantie minimaal 500 miljoen dollar is vereist.

,,Voorts is onze groep tot in alle details gescreend door RdK’s Steering Committee (doelend op de headhunting commissie, red.), en hebben we volledig voldaan aan de gevraagde documenten en informatie”, vervolgt Martha de brief aan de redactie.

Hij geeft aan dat de ministerraad en RdK feitelijk niet om de groep-Viana heen kunnen, want: ,,Wij hebben het commitment en de verplichting om te voldoen aan alle milieu- en sociale verantwoordelijkheden in het geval ons voorstel als beste uit de bus komt, waar we op vertrouwen dat dit het geval zal zijn, altijd conform de wet- en regelgeving van Curaçao.”

Terwijl RdK-topman Newton en ook de Isla-bonden zelf er ernstig rekening mee houden dat bij de herstart van de raffinaderij – waarbij volgens RdK rekening wordt gehouden met 800 directe werknemers en 2.000 indirecte krachten werkzaam voor onderaannemers – buitenlands personeel nodig zal zijn, stelt Martha namens GIK Refineria ‘vanaf dag één uitsluitend 100 procent lokaal talent aan te nemen’ alsmede een nieuwe generatie van Curaçao op te leiden door middel van een on-the-job-trainingprogramma van wereldniveau.

In dat verband verzoekt Martha de krant om ‘bovengenoemde punten op te helderen’. Bovenaan het lijstje staat dat Roberto Viana ‘nooit partner was van Corc’. Het Antilliaans Dagblad berichtte zaterdag maar ook vele keren daarvoor dat de lokale groep Curaçao Oil Refinery Complex (Corc), die eerder werd geselecteerd als ‘preferred bidder’ voor de overname van Isla, met Viana als partner in zee was gegaan omdat hij zowel toevoer van ruwe olie als financiering in het vooruitzicht had gesteld. Niet als partner dus in de zin van aandeelhouder, maar als zakenpartner. Echter, Viana kon zijn belofte niet waarmaken en gaf op zeker moment niet thuis, waardoor Corc noodgedwongen op zoek moest naar alternatieven.

Nu stelt Martha dat Viana al sinds 2018 met een groep Braziliaans bedrijven bezig is om operator te worden van de Curaçaose raffinaderij. ,,En het is onjuist dat de gelden niet beschikbaar waren om dit streven waar te maken; in tegendeel, de gelden waren en zijn er al sinds 2018.”

Martha zegt zélf vorig jaar ‘aan de onderhandelingen te hebben meegedaan’ en dat het ‘Corc was die besloot niet samen te werken met de Brazilianen omdat verwacht werd de gelden uit andere bron te ontvangen, die echter nooit werden geleverd’.

Viana wordt door de voormalig minister van Justitie en daarvoor Gevolmachtigde minister in Brussel omschreven als een ‘strateeg die structurering van complexe projecten aanstuurt’ en de architect van businessmodellen door partijen bij elkaar te brengen; zoals investeerders, kopers, verkopers, gespecialiseerde diensten en leveranciers van technologie.

Op deze manier heeft Martha als ‘senior member’ van de Viana-groep zichzelf aangeprezen als de meest geschikte kandidaat. Deze krant berichtte zaterdag dat de (verdeelde) raad van commissarissen (RvC) van RdK de ministerraad zou hebben laten weten een voorkeur te hebben voor deze groep rond Viana (die zichzelf nu etaleert als GIK Refineria bv), terwijl de speciale headhuntingcommissie ofwel Steering Committee de groep van Luis Giusti (Venezolaan woonachtig in de Verenigde Staten) bovenaan het lijstje van drie kandidaten heeft gezet. Giusti opereert vanuit Socap Corporation.

Bron: Antilliaans Dagblad

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

5 reacties

  1. Deze Martha lijkt honing aan zijn kont te hebben, de man lijkt betrokken bij elke zaak die met de staat te maken heeft, maar kan niet herinneren dat hij ooit een zaak gewonnen heeft. Het lijkt een geval van, “hopi skuma poko chukulati”.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -