28 C
Willemstad
• dinsdag 21 september 2021 05:07

Laatste reacties

- Advertentie -

AntilliaansDagblad | FirstCaribbean betaalt 2 ton

CIBC FirstCaribbean International Bank | Antilliaans Dagblad

Willemstad – FirstCaribbean International Bank (Curaçao) betaalt een geldboete van twee ton ter voorkoming van strafrechtelijke vervolging. Zo meldt het Openbaar Ministerie (OM) en in het bijzonder het Team Bestrijding Ondermijning (TBO).

FirstCaribbean,,Daarnaast maakt de publicatie van dit persbericht deel uit van de transactie,” aldus het OM dat spreekt van een ‘aangeboden transactie’. ,,Neveneffect van deze transactie is dat de maatregelen bij de FirstCaribbean Curaçao ertoe leiden dat er in de toekomst meer (subjectieve) ongebruikelijke transacties gemeld zullen worden bij de FIU en dat de FirstCaribbean Curaçao weerbaarder wordt tegen witwaspraktijken.”

FIU staat voor Financial Investigation Unit, voorheen het Meldpunt Ongebruikelijke Transacties (MOT). Een en ander houdt verband met het onderzoek ‘Pyriet’, aldus het OM.

- Advertentie -

Naar aanleiding van een rechtshulpverzoek is in 2015 door het OM beslag gelegd op een bankrekening bij FirstCaribbean Curaçao. ,,De rekeninghouder van de beslagen bankrekening is onderwerp van een strafrechtelijk onderzoek in het buitenland”, licht het OM toe.

Het saldo op deze beslagen rekening was ongeveer één miljoen gulden. In 2020 bleek bij een controle van het OM dat FirstCaribbean Curaçao het saldo had uitgekeerd naar de rekeninghouder zónder dat het beslag door het OM was opgeheven.

,,Omdat het onttrekken van zaken aan gelegd beslag een strafbaar feit is, heeft het OM een strafrechtelijk onderzoek gestart tegen de FirstCaribbean Curaçao met als onderzoeksnaam ‘Pyriet’”, vervolgt het persbericht.

Uit het ‘strafrechtelijk onderzoek’ bleek tevens dat FirstCaribbean Curaçao niet tijdig melding heeft gedaan bij de FIU Curaçao. De bank is verplicht, volgens de Landsverordening melding ongebruikelijke transacties, financiële transacties te melden waarbij er aanleiding is om te veronderstellen dat deze verband kunnen houden met witwassen of terrorismefinanciering. Het OM wijst erop dat het niet voldoen aan deze verplichting een strafbaar feit oplevert.

- Advertisement -

,,Na intensieve samenwerking met het verzoekende land is het gelukt het bedrag nogmaals te beslaan, ditmaal in het buitenland. De rekeninghouder is in het buitenland inmiddels in eerste aanleg veroordeeld voor witwassen.”

Over de ‘reden voor een transactie’, aangeboden door de officier van justitie van het Parket Procureur-Generaal van Curaçao, Sint Maarten en Bonaire, Sint Eustatius en Saba (OM) werkzaam in het Team Bestrijding Ondermijning (TBO), stelt het persbericht:

,,Nadat zowel het OM als de FirstCaribbean Curaçao van de strafrechtelijk verwijtbare onttrekking aan het beslag op de hoogte kwamen, heeft de FirstCaribbean Curaçao een externe partij gevraagd intern onderzoek te doen. Het interne onderzoek is beschreven in een rapport en dat rapport is gedeeld met het OM. Het rapport toont een grondig onderzoek en tevens beschrijft het reeds genomen en te nemen maatregelen om beschreven misstanden te voorkomen. Onderwerp van het interne onderzoek was tevens het niet tijdig melden van ongebruikelijke transacties aan de FIU. De grondigheid van het onderzoek, de voortvarendheid daarvan, alsmede de interne maatregelen waren voor het OM aanleiding om een transactie aan te bieden.”

De aangeboden transactie is ‘ter voorkoming van strafrechtelijke vervolging’. ,,FirstCaribbean International Bank (Curaçao) nv heeft deze transactie geaccepteerd.”

‘Volledige medewerking’
Verzocht om een reactie op het persbericht van het Openbaar Ministerie, verwijst de lokale directie van FirstCaribbean Curaçao het Antilliaans Dagblad naar de afdeling Corporate Communications van CIBC FirstCaribbean op Barbados.

Het hoofd Communicatie reageert desgevraagd aldus: ,,Wij danken u voor uw vraag; we zijn op de hoogte van het persbericht. FirstCaribbean opereert altijd volledig binnen de grenzen van de wet- en regelgeving van elk rechtsgebied waarin het actief is; indien hiervan wordt afgeweken, stelt de bank alles in het werk om het probleem binnen de kortst mogelijke tijd en in volledige samenwerking met de autoriteiten op te lossen.”

Bron: Antilliaans Dagblad

- Advertisement -

Artikel delen

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Extra | Journaal 20 september 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Telegraaf | BnnVara blijft bij stelling over salaris bankdirecteur Curaçao

Met filmpje BnnVara houdt vast aan de stelling dat de directeur van de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) 460.000 euro per jaar verdient, ook al...

Column Youp | Stank voor Ank

Afgelopen week liep ik te duimen dat ons land niet bij een oorlog betrokken zou raken. Ik was bang dat we met onze minister van Defensie niet...

Volkskrant | Bij de demonstratie in Washington: ‘Je merkt hoe groot het geloof in The Big Lie is’

Nick de Jager Uit angst voor een tweede January 6 wemelt het nu van de politiemensen voor het Capitool in Washington. Daar betuigen demonstranten hun steun aan degenen...

NDH | BNNVARA-programma over salarissen veroorzaakt rumoer op Curaçao

Op Curaçao is commotie ontstaan over het salaris van de directeur van de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) na een uitzending van het Nederlandse...

ParadiseFM | Werkloosheid gaat stijgen volgens IMF

De werkloosheid gaat stijgen tot 24,3% volgens het IMF. Volgens de regering zijn de cijfers te vergelijken met cijfers van de Centrale Bank van Curaçao en Sint...
- Advertentie -