25.7 C
Willemstad
• dinsdag 31 januari 2023

NOS | Bezoek Oranjes aan Aruba: warm ontvangst met cadeautjes

De koning, koningin Máxima en de prinses van Oranje zijn vandaag aangekomen op Aruba. Het was voor het drietal dag vier van de rondreis door het Caribisch...

AD | Aruba verwelkomt prinses Amalia, Willem-Alexander en Máxima

Na een dag rust staan er weer een hoop activiteiten op de planning voor prinses Amalia, koning Willem-Alexander en koningin Máxima. Het gezelschap komt maandagochtend lokale...

Democracy now! | Monday, January 30, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertentie -

Extra | Journaal 30 januari 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

PBC | Godett wil Cicely van der Dijs vrij krijgen door oproep aan de koning

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Anthony Godett spant zich in om Cicely van der Dijs vrij te krijgen. Hij doet een oproep aan koning Willem Alexander om gratie te...

PBC | Thierry Baudet spreekt vanavond op Curaçao

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Thierry Baudet is op Curaçao. Vanavond spreekt hij in de Papagayo Beach Club over de visie van de partij voor Caribisch Nederland, zo twittert...

PBC | Bonaire: Wie gekozen wil worden om daarna voor de Eerste Kamer te stemmen, moet zich vandaag geregistreerd hebben

Persbureau Curacao KRALENDIJK – Vandaag kunnen de namen van de mensen die zich kandidaat stellen voor de eilandraadsverkiezingen voor Bonaire, Sint-Eustatius en Saba worden ingeleverd, zij vormen drie...
- Advertentie -

AntilliaansDagblad | Campo had geen jaarstukken

Curator deed aangifte tegen directie

Campo Alegre | Antilliaans Dagblad

Willemstad – Er waren en er zijn geen jaarstukken beschikbaar, maar volgens de directie van de medio 2020 failliet verklaarde Rectour Corporation nv (Campo Alegre Resort) bedroeg de omzet gemiddeld 20.000 gulden per dag, wat zou neerkomen op ruim 7 miljoen per jaar.

CampoDat leest het Antilliaans Dagblad in de faillissementsverslagen van de curator. Met de aangekondigde openbare verkoop van het Campo-terrein en de gebouwen erop, is er weer volop belangstelling voor het voormalige openluchtbordeel bij Hato.

Ook de koper mag er weer een prostitutiebedrijf uitoefenen, maar de regering wil een en ander dit keer wel beter regelen dan in het verleden het geval was; zo komt er prostitutiebeleid en zal er een vergunningsplicht komen. Anders dan Rectour, dat Campo onder gedoogd beleid mocht exploiteren.

Administratief maakte Rectour er een potje van, zo valt te lezen in de verslagen van curator Arnold Huizing. ,,Het bestuur heeft geheel geen administratie gevoerd. Een behoorlijke afwikkeling van het faillissement wordt daarmee bewust onmogelijk gemaakt.”

De curator schrijft dan ook dat de directie zich vermoedelijk schuldig heeft gemaakt aan ‘eenvoudige bankbreuk’ en ‘bedrieglijke bankbreuk’, beide vastgelegd in het Wetboek van Strafrecht. Het bestuur is verder zijn verplichtingen uit Boek 3 Burgerlijk Wetboek niet nagekomen en ook dat kan een gevangenisstraf opleveren.

Zo schreef de curator al op 22 juni 2020. Op 20 januari 2021 meldde hij dat aangifte was gedaan tegen de directie van Rectour ter zake van strafbare feiten. Wat er (door het Openbaar Ministerie) met de aangifte is gedaan, is onbekend.

De curator was later in 2021 nog tweemaal in afwachting van een vonnis, maar gaf aan opheffing van het faillissement te vragen wegens de toestand van de boedel (gebrek aan middelen). Wat er aan geld is, zou aan de Ontvanger worden voldaan, maar dat was slechts een druppel (140.000 gulden) op de gloeiende plaat, want de belastingschuld bedraagt 6,9 miljoen.

De openbare verslagen vermelden twee statutair directeuren: John Loth en Terrence Tecla. Er zijn dus geen jaarstukken en die jaarstukken zijn ook ‘nooit opgemaakt’. Rectour (lees: Campo Alegre Resort) beschikte over 150 kamers die voor 105 gulden per dag (aan de prostituees) werden verhuurd. De gemiddelde bezetting lag tussen de 60 en 70 kamers per dag.

De exploitatie liep in maart 2020 vanwege covid volledig vast. Het bordeel werd gesloten, schrijft de curator, waarna alle ‘gasten’ zijn vertrokken. Rectour zelf bezit geen onroerende goederen, maar was huurder van Campo.

Verhuurder/eigenaar is Wilshire Advisors Ltd. Het OM heeft in verband met een ontnemingszaak de notaris verzocht over te gaan tot executoriale verkoop van de in beslag genomen onroerende zaken van Wilshire.

De naam van deze op de Britse Maagdeneilanden gevestigde company houdt verband met ‘De Nederlandse groep’, waaronder Robert de Groot, alias ‘De Burgemeester van Campo’ of ‘Mister Wilshire’, die volgens het OM zijn met drugs verkregen inkomsten eind jaren negentig, begin 2000 heeft witgewassen in Campo.

De zaak gaat zeker terug tot begin 2013 en zelfs ruim daarvóór. In een zogeheten ‘extractvonnis’ van het Hof van Justitie wordt, ná het arrest van de Hoge Raad, het ‘bedrag waarop het wederrechtelijk verkregen voordeel wordt geschat’ vastgesteld op bijna 14,2 miljoen gulden. De inzetprijs is nu bepaald op 8,9 miljoen.

Wilshire zal bloeden in deze ontnemingszaak, maar Campo-exploitant Rectour maakte zich volgens de curator vermoedelijk schuldig aan ‘onbehoorlijk bestuur’ en mogelijk was sprake van ‘benadeling van schuldeisers en rechthebbenden’.

Bron: Antilliaans Dagblad

Artikel delen

1 reactie

  1. Laten we elkaar niet voor de gek houden, eerlijke zakenmensen gaan hun geld niet in prostitutie investeren. De laatste tijd werd niet eens een poging gedaan om de schijn van een fatsoenlijk bedrijf op na te houden. Zo zagen we daar elke avond de huisdealer die de vrouwen van coke voorziet, bij de bar zitten en de hoofd bewaker was iemand vol tatoeages in het gezicht.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -