31 C
Willemstad
• woensdag 29 november 2023

Extra | Journaal 27 november 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | El Capitan shooters in Pointe Blanche after extradition from the United States

El Capitan shooters in Pointe Blanche after extradition from the United States PHILIPSBURG—Dante Ottley and Stevevanus Richardson, known as the El Capitan shooters, and as fugitives after...

NTR | Ambulans Deseo vervult laatste wensen: ‘Nog één keer op de pontjesbrug’

Eva Breukink Een laatste ritje over het eiland, nog een keer op de pontjesbrug staan of weer even thuis in je eigen bed liggen.   Dankzij stichting Ambulans Deseo...

PBC | Wapen uitgeleend aan moordenaar Boechi: 12 maanden

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De rechtbank in Willemstad heeft de 45-jarige D. Gabriel veroordeeld tot een gevangenisstraf van 12 maanden wegens wapenbezit. Het betreffende wapen zou gebruikt zijn...

PBC | Lichte stijging kamerbezetting en hotelinkomsten op Curaçao

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De toeristische sector op Curaçao heeft in oktober 2023 een positieve trend laten zien met een lichte stijging in het aantal toeristen dat een...

PBC | HAL Holding verruilt Curaçao voor Rotterdam

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Belegger HAL Holding is van plan zijn hoofdkantoor van Curaçao naar Rotterdam te verhuizen. De grootaandeelhouder van Coolblue en eigenaar van bedrijven als Boskalis,...
- Advertisement -spot_img

Kort Lokaal en Regio Nieuws

HomeMediaKort Lokaal en Regio Nieuws

kortjes

Vergadering over sanctiewetgeving

Willemstad – In een centrale commissievergadering zal morgen vergaderd worden over een wijziging van de Sanctielandsverordening.

 

Advertentie

In diezelfde vergadering zal bovendien verzocht worden om de termijn van de commissie voor de viering van 75 jaar parlementaire democratie te verlengen. Tot slot komen het bipartiet en tripartiet overleg op Aruba, van 7 tot 9 april, aan bod.

————————
Besluit cassatie Zambezi op laatste moment

Willemstad/Kralendijk – Of het Openbaar Ministerie (OM) in cassatie gaat in de zaak Zambezi, wordt vanochtend op het allerlaatste moment besloten. Dat heeft woordvoerder Norman Serphos van het OM gistermiddag desgevraagd laten weten.

Vanochtend vroeg, nog voor de zitting die om 9.00 uur begint, zal de knoop doorgehakt worden. Gisteren is die beslissing niet genomen. Afgelopen vrijdag oordeelde het Hof in het tussentijds hoger beroep dat politicus Burney El Hage, zijn echtgenoot Gina El Hage en politicus Ramoncito Booi niet-ontvankelijk zijn in het hoger beroep dat het OM had aangespannen. Zij mogen dus niet langer vervolgd worden wegens verdenking van ambtelijke corruptie. Wel worden El Hage en Booi nog altijd verdacht van valsheid in geschrifte (Booi) en witwassen in verband met hypotheekfraude en valsheid in geschrifte (El Hage). De inhoudelijke behandeling van de Zambezi-zaak begint vandaag.

——————–
Ondernemers voor 2014 nog afwachtend

Willemstad – ‘Geheel in lijn’, aldus het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), met de bedrijfsresultaten laat de verwachting van Curaçaose ondernemingen ten aanzien van het personeel een enigszins negatieve ontwikkeling zien.

Iets minder bedrijven verwachten een toename van het aantal personeelsleden (van 13 naar nog geen 12 procent) en wat meer bedrijven verwachten een afname van het personeel: van 15 naar 17 procent. Ieder jaar wordt er in december met behulp van de conjunctuurenquête aan de ondernemers gevraagd de verwachting aan te geven voor het komende jaar (in dit geval 2014) van mutaties van omzet, investeringen en personeel. De verwachting voor wat betreft de omzetten blijkt nauwelijks gewijzigd. Bijna 35 procent verwacht een toename (ongewijzigd ten opzichte van verwachting 2013) en iets minder ondernemers in vergelijking met een jaar geleden verwachten een afname, ruim 21 procent (was 24 procent). CBS: ,,Bij de investeringen zien we een beperkte positieve wijziging.” Het percentage ‘geen investeringen’ is met 19 procent vrijwel ongewijzigd gebleven. ‘Evenveel’ is met 3 procentpunten toegenomen naar 44 procent. ,,Interessant en positief is dat iets méér ondernemers een toename van de investeringen verwachten; van 13 naar 15 procent en wat minder een afname verwachten (van 17 naar 12 procent).”

————–
Duikers inspecteren vaartuigen

Willemstad – De douane gaat gebruikmaken van duikers van de marine om boten die Curaçao aandoen van onderen te kunnen inspecteren. Dit gebeurt in het kader van de strijd tegen de import van illegale producten.

Dat heeft de douane gisteravond laten weten. Het duikersteam is inmiddels begonnen met de eerste controles. De import van illegale waar gebeurt niet alleen via luchtpost of in een boot, maar vindt ook onder water plaats, stelt de douane. Woordvoerder Richenel Martijn van de douane laat weten dat er een belangrijke rol voor de douane is weggelegd aan de grens van Curaçao. ,,Het is de eerste instantie aan de grens waar goederen ons land binnenkomen. We nemen ons werk uiterst serieus en om die reden wil de douane samen met de marine voor een strenge controle zorgen.”

—————-
Minister Navarro voldoet niet

Willemstad – Minister Nelson Navarro van Justitie voldoet niet en moet een brevet van onvermogen krijgen. Dat stelt voormalig Statenlid Edgar ‘Gachi’ Leito in een open brief.

,,Statenleden en bewindslieden hebben het recht om een wapen te dragen. Maar hoe zit het met het recht van zakenlieden die dagelijks worden overvallen”, zo vraagt Leito zich af. De ex-parlementariër wil ook weten hoe lang nog het stemvolk dat dagelijks wordt overvallen moet wachten. ,,Het volk is bang, onzeker, zakenlieden vragen zich dagelijks af wanneer zij aan de beurt zijn.” Volgens Leito heeft Navarro het volk niets concreets te bieden. Het voormalig Statenlid vraagt zich ook af Navarro het gaat aanpakken om in Nederland hulp te vragen en wat het volk hiervan zal merken. Het volk ziet hoe de Statenleden bewapend worden en zij beveiliging krijgen, terwijl de zakenlieden die op hen stemden in angst leven. Tot slot roept Leito de minister op om het mandaat aan het volk terug te geven voordat het te laat is. Zo kan het volk tenminste bedenken welke kant het uitmoet voor haar welzijn. ,,Een regering die de steun geniet van een parlement dat zichzelf tegen het volk wapent is geen lang leven beschoren.”

—————–
Wapenvergunningen klaar voor ontvangst

WILLEMSTAD — De Vergunningen- afdeling roept alle wapendragers op om deze week langs te gaan bij het kantoor aan de Winston Churchillweg om hun vuurwapen te laten controleren en om hun vergunningen af te halen of te verlengen.

Dit is mogelijk vanaf morgenochtend tot en met vrijdag, van negen uur ‘s ochtends tot vier uur ‘s middags. Tussen twaalf uur en half twee ‘s middags is het kantoor gesloten. Ook is het mogelijk om komende zaterdag langs te gaan bij het hoofdkantoor van de politie en op zondag kan men bij het politiebureau Barber terecht, tussen negen en twee. Bij het hoofdkantoor aan de Churchillweg, moet men zich eerst bij de portier melden, in verband met parkeren. Voor meer informatie kan men contact opnemen met de vergunningen- afdeling via de telefoonnummers 866-6104, 866-6105 en 866-6103.

——————
7 projecten gefinancieerd met SEI-gelden

WILLEMSTAD — Minister Stanley Palm van Economische Ontwikkeling (Pais) en Usona hebben vorige week contracten ondertekend ter financiering van zeven projecten die zorgen voor economische opbouw.

De projecten worden gefinancierd met overgebleven gelden van het Sociaal Economisch Initiatief (SEI), een traject dat in 2012 ten einde is gekomen. Het gaat onder meer om het project ‘Luchtvaartbeleid en ontwikkeling van airlift’; de implementatie van de strategie voor de duurzame economische ontwikkeling; het opzetten van een mededingingsautoriteit en een agentschap dat buitenlandse investeerders moet aantrekken. Premier Ivar Asjes (PS) en de Nederlandse minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksaangelegenheden tekenden in september 2013 een protocol waarin werd afgesproken om de overgebleven SEI-gelden te besteden aan projecten op Curaçao die financiering nodig hebben en prioriteit zijn van de Curaçaose regering. “Ik ben erg blij met de ondertekening van de financiering en dat er op korte termijn concrete structuren zullen worden opgezet om de economie van Curaçao een boost te geven”, aldus de bewindsman. Naast de genoemde projecten zal er ook een enquête worden gehouden onder alle ondernemingen en de laatste hand worden gelegd aan het oprichten van een ontwikkelingsbank. Palm meldt dat zijn ministerie er hard aan zal werken om deze projecten te implementeren en te finaliseren tegen eind oktober dit jaar.

============================

Bronnen: Antilliaans Dagblad en Amigoe

 

Advertentie

back home

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties