29 C
Willemstad
• dinsdag 3 oktober 2023

PBC | Veiligheidsheffing maakt vluchten uit Curaçao weer een stukje duurder

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Een nieuwe heffing op vertrekkende passagiers op Curaçao, de Passenger Safety Oversight Charge (PSOC), gaat reizen van of naar Curaçao weer wat duurder maken. Het...

AD commentaar | Analyse: Dag van de waarheid nadert

Je zou het met alle fratsen van de regering-Pisas rond de controversiële aankoop van Campo Alegre en alle (zure) grappen die erover worden gemaakt, gezien de...

PBC | Centrale Bank: Aanzienlijke risico’s bedreigen economische groei Curaçao

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Ondanks hoopvolle groeicijfers, waarschuwt CBCS-president Richard Doornbosch voor aanzienlijke risico’s die het economisch herstel kunnen bedreigen. Het niet bereiken van een oplossing voor ENNIA...

ParadiseFM | Woensdag inaugurele vlucht Avior airlines

De Venezolaanse luchtvaartmaatschappij Avior gaat weer op Curaçao vliegen. De eerste vlucht vanuit Caracas start op 4 oktober. Dat meldt het Curaçaose toeristenbureau. Avior is de derde...

ParadiseFM | Elizabeth de Cuba nieuw Cft-lid

Elizabeth de Cuba is voorgedragen als lid van het Cft. De Rijksministerraad is vandaag daarmee akkoord gegaan. Zij volgt per 1 oktober Gregory Damoen op als lid...

ParadiseFM | CBV lanceert solidariteitsfonds

Zorgbond CBV lanceert een solidariteitsfonds. Uit dat fonds worden leden die hun werk onderbreken om actie te voeren gecompenseerd. Dat werd gisteren aangekondigd op een persconferentie. Volgens...
- Advertisement -spot_img

Ingezonden | Tatais ‘Papa Julian’

HomeAuteursIngezondenIngezonden | Tatais 'Papa Julian'
Ingezonden brief

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie van de Knipselkrant Curacao is niet verantwoordelijk voor de inhoud. Ingezonden stukken die opruiende of dreigende taal bevatten worden door ons niet gepubliceerd.

Vandaag laten we Trix van Bennekom aan het woord.

In het Antilliaans Dagblad van 7 juli 2018 staat aflevering 92 van de memoires van Tatais (Lodewijk Daniel Gerharts) getiteld Papa Julian.

Op 27 juni kreeg ik van Boi Antoin, de redacteur van de memoires, een mail met de tekst die u in uw dagblad heeft gepubliceerd. De mail van Boi bevatte uitsluitend de tekst, zonder verdere vraag of commentaar. Omdat het verhaal belangrijke onjuistheden bevatte, heb ik Boi daar diezelfde dag schriftelijk op gewezen. Ik ging ervan uit dat hij als redacteur van de memoires mijn signaleringen serieus zou nemen, maar tot mijn niet geringe verbazing is de tekst ongewijzigd in uw krant geplaatst. Ik zou dit verder zonder commentaar voor kennisgeving hebben aangenomen ware het niet dat door het plaatsen van de coverfoto van mijn boek en suggestief onderschrift de integriteit van mijn onderzoek impliciet ter discussie wordt gesteld.

Vandaar bij deze het commentaar dat ik eerder aan Boi Antoin deed toekomen.

  1. LD woonde niet op Bonaire ten tijde van het overlijden van Julian Antonio Abraham. Gerharts is na zijn huwelijk op 19 juli 1930 door de KNSM naar Panama gestuurd en later naar Ecuador. Zijn schoonvader Julio Herrera is op 21 juni 1931 overleden. Na zijn overlijden nam LD zijn zaak over en kwam op Bonaire wonen. Julian Antonio Abraham (bijnaam Papa Julian) is overleden op 1 mei 1931. Gerharts woonde toen nog niet op Bonaire, sterker nog, naar eigen zeggen is hij alleen in 1927 (toen hij zijn vrouw leerde kennen) en in 1930 (het jaar van zijn huwelijk) op Bonaire geweest.

  2. LD schrijft dat hij over de begrafenis van Papa Julian contact heeft gehad met gezaghebber Piet van Leeuwen. Nu wil het feit dat deze gezaghebber in functie was van oktober 1939 tot oktober 1943, terwijl Papa Julian overleed op 1 mei 1931. Het verhaal van LD kan dus nooit betrekking hebben gehad op de Julian Antonio Abraham uit mijn boek.

  3. Ik heb indertijd bij mijn onderzoek met Hugo Gerharts gesproken over deze discrepantie in de memoires van zijn vader. Hugo was daar niet verbaasd over, zijn vader was ten tijde van het schrijven van het tweede deel van zijn memoires al behoorlijk vergeetachtig en is enkele maanden na voltooiing ervan overleden.
    De suggestie die in het artikel en de opmaak ervan wordt gewekt dat de Papa Julian uit het artikel en de Julian Antonio Abraham in mijn boek dezelfde zijn is dus onjuist.

Het is daarnaast een belediging van de jonggehuwden Julio Abraham en zijn vrouw Caridad Craane, die zoals de gezingskaart uit het Bevolkingsregister aantoont, inwoonden bij de overleden Papa Julian in zijn woning aan de Curaçaostraat # 5. Het is ondenkbaar dat dit jonge echtpaar hun (schoon-)vader op kosten van anderen zou laten begraven.

Trix van Bennekom,
Bonaire

Naschrift redactie Antilliaans Dagblad: Boi Antoin laat de redactie van deze krant weten aan Trix van Bennekom te hebben uitgelegd dat iemand op verzoek de memoires eenvoudigweg letterlijk heeft getypt. Boi is van mening dat hij niet gerechtigd is om iets wat LD zelf heeft opgeschreven zomaar aan te passen. Hetgeen wordt gepubliceerd is wat LD heeft opgeschreven. De vraag is: wie heeft er gelijk?

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties