30 C
Willemstad
• maandag 15 juli 2024

Democracy now! | Tuesday, June 25, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, June 24, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 24 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

SM | 150 miljoen euro nodig voor batterijen, windmolens en zonnepanelen op Aruba, Curaçao en Sint Maarten

De Nederlandse rijksoverheid moet de komende jaren 150 miljoen euro uittrekken voor de uitrol van windmolens, zonnepanelen, en batterijen op Aruba, Curaçao en Sint Maarten. Dat blijkt...

PBC | Top 0.3% belastingplichtigen met schuld dragen 1/3e totale belastingschuld

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De Belastingdienst richt zijn focus op invordering bij zakelijke klanten. Zij zijn verantwoordelijk voor ongeveer 95 procent van de totale belastingopbrengsten. 0,3 procent van...
- Advertisement -spot_img

Gwenette Martha: hoe een Ajax-voetballer zware crimineel werd

HomeMediaGwenette Martha: hoe een Ajax-voetballer zware crimineel werd
De bekende Amsterdamse crimineel Gwenette Martha is doodgeschoten in Amstelveen. Wie was Martha? Een portret van een beroepscrimineel.
Gwenette Martha: hoe een Ajax-voetballer zware crimineel werd

Dat de donderdagavond in Amstelveen doodgeschoten Antilliaanse crimineel Gwenette Martha (40) zijn pensioen niet zou halen, wist hij zelf als geen ander.

Martha liet zich omringen door bodyguards en was zelf vrijwel altijd bewapend.

Nog niet zo lang geleden werd hij na een mislukte aanslag in Amsterdam opgepakt wegens verboden wapenbezit.

Het leven van Martha – geboren op 7 februari 1974 op Curaçao – is vanaf zijn vroegste jeugd getekend door geweld. Op zijn achttiende verliest hij zijn oudere broer Giovanni. Die wordt voor de deur van discotheek Escape aan het Amsterdamse Rembrandtplein bij een ruzie neergeschoten door een Marokkaan en sterft in de armen van Gwenette.

Ajax

De schutter wordt zelf in 2003 geliquideerd in een coffeeshop. Hoewel de politie vermoedt dat dit in opdracht was van Martha, ontbreekt daarvoor het bewijs.

Martha was ooit een uitstekende voetballer en bracht het tot de jeugdopleiding van Ajax, waar hij trainde met onder anderen Mario Melchiot en Nordin Wooter. Maar hij was ook al jong betrokken bij onder meer straatroven.

Na de moord op zijn enige broer kiest hij definitief voor de misdaad. Hij is betrokken bij bankovervallen, handelt op grote schaal in cocaïne en heroïne en verdient miljoenen.

Staatsliedenbuurt

Maar de concurrentie is groot en het geweld over en weer is ongekend. Van de jongens met wie Martha in zijn jonge jaren overvallen pleegde en later doorging in de drugshandel, ‘sneuvelt’ in de loop der jaren de een na de ander: Clyde Lewis (2008), Boneka Belserang (2009), Clyde de Jezus (2010) en last but not least: Najib Bouhbouh (2012).

De liquidatie van Bouhbouh – op 18 oktober 2012 voor een hotel in Antwerpen – zou te maken hebben met een conflict over een verdwenen partij van 200 kilo cocaïne en bracht een nieuwe reeks liquidaties op gang, met als startpunt de dubbele liquidatie van twee jonge Marokkanen in de Amsterdamse Staatsliedenbuurt op 29 december 2012.

Trouwe vrienden

Martha zou uit zijn op wraak voor de liquidatie van Bouhbouh en raakte verwikkeld in een strijd op leven en dood. Toevallig verscheen daarover donderdag een uitstekend boek van Parool-verslaggever Paul Vugts: Doorgeschoten. De nieuwe generatie onstuitbare criminelen. Het ligt voor de hand dat de liquidatie van Martha onderdeel is van die onderwereldoorlog.

Martha had ook trouwe vrienden in het milieu. Zo regelde de bekende crimineel Danny Kuiters in 2007 nota bene vanachter de tralies twee dure horloges van het merk Audemars Piquet voor Martha.

En de wegens geweldsmisdrijven veroordeelde kickbokser Badr Hari verscheen ooit in de ring met een T-shirt met de tekst ‘Gwenette forever’.

Gwenette Martha werd veertig jaar. De meeste van zijn vermoorde vrienden en vijanden stierven jonger.

Bron: Elsevier

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties