27 C
Willemstad
• vrijdag 7 mei 2021 18:59

ParadiseFM | Izzy Gerstenbluth geeft voorlichting aan horecapersoneel

Epidemioloog Izzy Gerstenbluth heeft gisteren het horecapersoneel van Jan Thiel voorgelicht over de Covid-19 vaccinatie. Dat zei Baldewijn Grul van restaurant Zest op Paradise FM. In zijn...

Democracy now! | Friday, May 7, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 7 mei 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Moderna-vaccin blijkt effectief bij tieners

Het coronavaccin van Moderna - dat ook op Curaçao wordt gebruikt - beschermt 96 procent van de 12- tot 17-jarigen tegen Covid-19, zo blijkt uit een studie...

Nu.cw | Toerismesector Curaçao: gebrek aan versoepelingen onbegrijpelijk

De toerismesector is zwaar teleurgesteld over de versoepelingen van de coronamaatregelen zoals die deze week bekend zijn gemaakt. De voorzitter van Curacao Hospitality & Tourism Association (CHATA),...

PBC | Curaçao en Nederland akkoord over tweede uitvoeringsagenda

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Curaçao en Nederland zijn akkoord met de tweede uitvoeringsagenda om het eiland uit de coronacrisis te halen. De afspraken zijn onderdeel van het landenpakket...
- Advertisement -spot_img
HomeMediaDit jaar: achttien moorden, één veroordeling

Dit jaar: achttien moorden, één veroordeling

2014 tot heden: Dit jaar: achttien moorden, één veroordeling

WILLEMSTAD – Achttien mensen werden in de eerste zeven maanden van 2014 op Curaçao moedwillig om het leven gebracht. Voor vijf van deze zaken zijn negen verdachten aangehouden. Vorig jaar bedroeg het aantal moordslachtoffers over het hele jaar 21.

In 2013 was er een oplospercentage van 17.9 procent. Of het aantal onopgeloste zaken over 2014 het gevolg is van de achterstand in 2013 is volgens politiewoordvoerder Alfred Souarez een conclusie die je niet kunt trekken.

“Het is niet duidelijk of het aantal onopgeloste zaken dit jaar hoog of laag is. Pas als we eind dit jaar de officiële cijfers zien, kunnen we daar iets over zeggen.”

Minister van Justitie Nelson Navarro zei in maart van dit jaar dat het grote aantal onopgeloste zaken van 2013 te maken heeft met het onderzoek naar de moord op Helmin Wiels. Dit zou het uiterste vergen van het onderzoeksteam. Souarez bevestigt dat niet:

“Ik weet niet waar Navarro deze cijfers vandaan heeft, want hier heb ik geen idee van.”

Souarez heeft weinig contact met de onderzoeksteams zelf, maar wel met hun teamleider. Zij zouden hem op de hoogte moeten houden als er problemen zijn.

“Gebrek aan mankracht of materiaal, moeten worden gemeld aan mij en ik heb hier geen geluiden over gehoord.”

Deze gebeurtenissen eisten dit jaar achttien levens:

21 januari: het lichaam van de van huiselijk geweld verdachte Erwin Christino Alberto (56) wordt gevonden op de vlakte bij San Pedro. Zijn dood wordt onderzocht.

29 januari: bij een brute liquidatie bij een snek in Jan Doret wordt de 24-jarige Rouell Randolf Grego Martina vermoord. De schietpartij wordt nog onderzocht.

3 maart: de verkoolde lichamen van Oscar Neira Muño (33) en Siegfried Miguel Benito (60) worden gevonden bij Baya Beach. De politie vermoedt dat deze zaak te maken heeft met een ripdeal en onderzoekt de zaak verder.

5 maart: de 24-jarige Guillermo Odlanier Joseph Borrenbach is slachtoffer van een kogelregen op een parkeerplaats in Saliña. Voor deze moord worden op 18 maart twee mannen aangehouden en voorgeleid.

10 maart: Shannon Jose Girigorie Borgschot (46), een choller in Koraal Specht, wordt dood aangetroffen. Hij is gestenigd. Vier jongens worden op 18 maart aangehouden. 25 juli is het viertal veroordeeld tot celstraf en jeugddetentie.

17 maart: Het jonge stel Nikita Catharina Attaf (23) en Shendrick Emanuel Randt (17) wordt vermoord en gedumpt vlakbij Bullenbaai. De lichamen worden de volgende morgen gevonden. De politie vermoedt dat deze zaak te maken heeft met een ripdeal en verband heeft met de moord bij Baya Beach. De zaak wordt nog onderzocht.

17 maart: Renzo Soleana wordt in zijn huis aan de Schonegevelstraat doodgeschoten door gemaskerde mannen en overlijdt ’s nachts aan zijn verwondingen. De politie vermoedt dat deze zaak te maken heeft met een ripdeal en verband heeft met de moord bij Baya Beach en de moord op de jongeren. De zaak wordt nog onderzocht.

20 maart: Nicholas Calus Powell wordt doodgestoken in Noord Zapateer. 9 april geeft de verdachte zichzelf aan voor de moord. Een uit de hand gelopen ruzie was de oorzaak van de steekpartij.

14 mei: bij een schietpartij aan de Kaya Otto Senior komt een drugsverslaafde om hem leven. De man wordt aangetroffen in een onbewoond huis met een schot in zijn rug. De identiteit van de man is anoniem. De aanleiding van de schietpartij is niet bekend en wordt onderzocht.

17 mei: de achttienjarige Giomalon Vladimir Betrian komt om het leven door een schietpartij in een zandweg van de Kaya Epidendrum. Er worden kogelhulzen gevonden door de politie, maar een aanleiding is onduidelijk. De zaak wordt nog onderzocht.

28 mei: de 52-jarige Sherwin Francisco Macaya wordt doodgeschoten bij een huis in Fortuna Ariba. Over een motief is geen duidelijkheid. De zaak wordt nog onderzocht.

6 juni: Francisca Josefa (51) wordt met opzet aangereden op de Kaya Duvert ‘Boy’ Nicolina en overlijdt later in het Sehos. Een verdachte werd aangehouden in verband met de moord, het onderzoek loopt nog.

8 juni: de 40-jarige Rayshell Gregory Manuel wordt bij aankomst thuis doodgeschoten naast zijn auto. Motief voor de moord is niet bekend. De zaak wordt nog onderzocht.

3 juli: een drive-by-shooting in Weto kost de 29-jarige Eddy Rosario Rodriguez het leven. Het slachtoffer zat op zijn balkon toen een auto voorbijreed en er meerdere keren op hem werd geschoten. De zaak wordt nog onderzocht.

10 juli: de 22-jarige milicien Ishtarr Nicasia wordt door een collega neergeschoten naar aanleiding van een ruzie om de wedstrijd Nederland-Argentinië. 30 juli overleed het slachtoffer aan zijn verwondingen. Zijn collega is gearresteerd.

15 juli: Shantley Percival Arnhem (23) en Jais Juliana worden vermoord tijdens een schietpartij op vliegveld Hato. Beiden zijn bekend bij de politie en er wordt uitgegaan van een afrekening in het bendecircuit. Het onderzoek loopt nog.

Bron: Caribisch Netwerk/NTR

Door Elisa Koek

Dit artikel is geplaatst in

1 reactie

 1. is het OM zo zwak of is het de politie die niet goed functioneerd?
  Is er corruptie binnen het politie apparaat? zou best kunnen en niemand durft dit aan te pakken (vakbonden en foute bazen?).
  Is het OM corrupt? of gewoon bang voor de maffia?worden ze bedreigt?
  lijkt me allemaal mogelijk…
  een formfoutje en een ratadvocaat heeft vrij spel: weer een moordernaar vrij die weer akn gaan overvallen/moorden.
  De cijfers zijn duidelijk: 18 moorden en 1 veroordeelde.
  dat kan alleen maar bovenstaande beteken…..

  Nos mes por, nou dus van zijn levensdagen lang niet!!

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties