29 C
Willemstad
• dinsdag 6 december 2022

Democracy now! | Monday, December 5, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 5 december 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, December 2, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertentie -

Extra | Journaal 2 december 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, December 1, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 1 december 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Wednesday, November 30, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertentie -

AntilliaansDagblad | Kritiek PNP over Coho

Vraagtekens regeringsfractie bij behaald resultaat kabinet-Pisas

Willemstad – Is de minister zich bewust van wat er onder de bevolking leeft, namelijk dat als Coho zonder strijd wordt geaccepteerd dit hetzelfde is of zelfs erger dan dat er voor de vorige regering zou zijn gestemd?

Deze vraag en meer stelt Statenlid Corinne Djaoen-Genaro van de ‘junior’ regeringspartij PNP. De kritische houding jegens de consensus-Rijkswet Coho (Caribisch Orgaan voor Hervorming en Ontwikkeling) druipt er vanaf.

Want, zo vraagt ze, is de minister zich er wel van bewust dat de trots van onze lokale professionals vertrapt wordt omdat, wanneer zaken goed gaan dit jaar, het niet deze regering en haar lokale professionals zijn, maar de professionals van Coho die de verbetering hebben bewerkstelligd (en daarmee met de eer zullen strijken)? ,,Wat voor zin heeft het om op deze manier te regeren?”

De regeringen van Curaçao, Aruba, Sint Maarten en Nederland zijn het enkele weken terug eens geworden over het indienen van het voorstel tot Rijkswet Coho. Maar de toon en inhoud van de vragen vanuit de fractie van de Curaçaose coalitiepartner PNP voorspelt vooralsnog weinig goeds voor de parlementaire behandeling. Toch zal de regering-Pisas, met PNP-leider Ruthmilda Larmonie-Cecilia als vicepremier, de Rijkswet Coho in principe (moeten) verdedigen.

Larmonie-Cecilia ging de verkiezingen vorig maart in met de belofte dat er met Nederland ‘heronderhandeld’ zou worden over het Coho. Haar vragen vuurt PNP’er Djaoen-Genaro overigens af op MFK-minister Javier Silvania van Financiën.

Is hij zich ervan bewust dat ‘de meerderheid van de bevolking’ van mening is dat er geen enkel groot verschil is tussen het Coho zoals nu geaccepteerd en het eerdere Coho? ,,Wat is er anders aan de CHE (de oorspronkelijk voorgestelde Caribische Hervormingsentiteit), het Coho en Coho 2.0?”

Anders gezegd: het is niet de oppositie maar de PNP-fractie zélf die vraagtekens zet bij hetgeen de MFK/PNP-regering van premier Gilmar Pisas en Larmonie-Cecilia de afgelopen acht maanden heeft bereikt in de onderhandelingen met Nederland. Is er vooraf wel serieus geluisterd naar lokale professionals? is de vraag, waarna de namen worden genoemd van Maria Liberia-Peters, Emsley Tromp, Suzy Camelia-Römer, Caryl Monte en Rutsel Martha.

Djaoen-Genaro lijkt zich af te vragen of een hervormingsorgaan überhaupt wel nodig is, want ze wijst de Financiënminister op de toegenomen belastinginkomsten. Is de bewindsman zich ervan bewust van dat deze regering ruim 176 miljoen gulden meer heeft opgehaald en dat het de lokale professionals van Curaçao zijn die dit bedrag hebben gerealiseerd – en niet Coho?

Aan Silvania, die als hoeder van de schatkist zelf de belastingopbrengsten wereldkundig heeft gemaakt vraagt ze of hij zich realiseert dat in de maand januari er niet minder dan 49 miljoen aan omzetbelasting (ob) is geïnd, ‘de hoogste opbrengst in januari ooit’ (zijn eigen woorden op Facebook en in een persbericht).
Is de minister zich ervan bewust dat ‘we’ de schuld van 900 miljoen kunnen herfinancieren tegen een lager rentetarief bij Nederland zelf, waardoor Coho niet geaccepteerd hoeft te worden?

Het PNP-Statenlid verwijst naar de 911 miljoen gulden die Curaçao in coronajaren 2020 en 2021 aan liquiditeitssteun van Nederland ontving in de vorm van een renteloze lening (nul procent). Normaliter kan Curaçao tegen slechts circa 2 procent rente lenen, omdat dit het tarief is dat voor de Nederlandse Staat geldt in verband met de internationaal zeer gunstige kredietrating van het Europese deel van het Koninkrijk. Lokaal zijn de rentetarieven hoger.

Hoeveel gaat Nederland investeren in Curaçao?
Hoeveel geld gaat Nederland eigenlijk investeren in Curaçao?, is ook een vraag van Djaoen-Genaro (PNP) aan MFK-minister Silvania. Wat is het exacte bedrag dat Nederland gaat steken in het Landspakket en wat zijn de voorwaarden waaraan voldaan moet worden om deze gelden voor de uitvoering van het Landspakket te krijgen?
Het Statenlid wil verder weten of er een garantie is dat als ‘we’ aan de voorwaarden van Nederland voldoen, Nederland op zijn beurt ook richting ‘ons’ zal voldoen. Zal er bijvoorbeeld een ‘escrow account’ worden geopend, waar Nederland de gelden op stort, om er zeker van te zijn dat als Curaçao zich aan de gestelde condities houdt deze gelden ook daadwerkelijk beschikbaar komen.

Met andere woorden: hoe kunnen we de garantie hebben op een ‘pas de deux’? Dat laatste lijkt een verwijzing naar de tijden van wijlen voormalig premier Miguel Pourier (PAR) die met Nederland afspraken had gemaakt over de ‘pas de deux’; elke stap van Curaçao (toen nog de Nederlandse Antillen) zou gevolgd worden door een stap van Nederlandse zijde; echter, vanuit het perspectief van politiek Willemstad heeft Den Haag zich daar toen niet aan gehouden (of werden telkens aanvullende eisen gesteld).

Wie beslist over de vraag of Curaçao al dan niet heeft voldaan aan de eisen; om wel of niet in aanmerking te komen voor de overeengekomen gelden? ,,Coho kan niet dé instantie zijn die hierover beslist, want er zitten twee leden van Nederland in het bestuur die altijd zullen stemmen ten gunste van Nederland”, stelt de parlementariër van Nashonal.

Helemaal onderaan stelt Djaoen-Genaro de vraag of de Nederlandse minister van BZK (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) binnen het Coho de bevoegdheid heeft om zich te laten informeren of contact te hebben met welke overheidsinstanties en overheidsbedrijven in het Koninkrijk dan ook.

Bron: Antilliaans Dagblad

Artikel delen

14 reacties

 1. Wat een hoop negativiteit spuit dit Statenlid. Echt zo’n type van “we rollen de mouwen op en zetten onze schouders eronder om samen het beste voor Korsou te bereiken”. Bah, geen sprankje realistische inzet om, roeiend met de riemen die je hebt, er wat van te maken.
  Ze had al die zaken die ze nu niet goed vindt vóóraf kunnen inbrengen in de PNP-fractie; komt nu achteraf wat zeiken.

 2. Het enige wat ik zie op deze foto is een lekkere dame met een mooie bos houd ( tieten )op haar lichaam voor de rest is het brandhoud wat deze PNP vrouw uitkraamt.

 3. De bevolking bidt iedere dag voor een gezonde economie, dat de regering ophoudt met het stelen en afromen van Curacao. Dat iedereen een baan kunnen krijgen waar men met plezier kunnen werken zonder te worden afgekafferd. Tegen de COHO zijn de politici die aan de macht zijn en alles op het oude willen laten en geen kijkers in hun keuken dulden. Tegen de COHO zijn degenen die een regering zien als hun prive “BUSINESS”, met hun roep ‘Korsou ta di nos’. Terwijl de meesten van ons ex-pats zijn of nazaten van ex-pats. Velen zijn vanuit Suriname, de bovenwindse eilanden, Bardados en andere Caribische eilanden bij de Pletterij en later de Shell, of in het onderwijs komen werken en hier gebleven. 9o % van ons zijn import. Wie zijn wij om te roepen Korsou ta di nos. Alle zwarten of donker gekleurden zijn nu Ju di Korsou en allen witten of blanken zijn Macambas. Terwijl Macamba een Afrikaanse ras is die de lokale slaven destijds minachtend over dachten en die enkele van die ras ook op Aruba en Bonaire te vinden waren. Wat een toestand zeg, alleen omdat enkele ezels hier denken dat ze paarden zijn, en nogwel raspaarden. Nietwaar Pik en Silvi en Toddy, Bolo, Sei, etc. etc.?

 4. Niets nieuws onder de zon. Kabinet akkoord, snel een berg geld vragen, onze D66 sinterklaas zal het met genoegen overmaken en vervolgens verwijst het parlement de Coho Rijkswet naar de prullenbak. Goede samenwerking MFK/PNP.
  Nieuw is dat Corinne de belachelijke flut argumenten al bekend heeft gemaakt.
  Rutte heeft een slecht geheugen dus die tuint er als eindverantwoordelijke ook wel weer in.
  Wel snel aanvragen want de claims vliegen de Nederlandse regering om de oren en als het in Europa uit de hand loopt worden de ministeries op rantsoen gezet.

 5. “De trots van onze lokale professionals vertrapt wordt “. Onder welke steen hebben ze deze Corinne Djaoen-Genaro vandaan gehaald?

 6. Maar we hebben geen bestuur;
  Besturen is eindverantwoordelijk zijn.
  Onze “bestuurders” vragen en dragen geen verantwoordelijkheid, en zo hebben we dus al decennia geen bestuur. En dit is het gevolg een waterhoofd economie met terwerkgestelde F&F

 7. Misschien moet u beginnen met het accepteren van verantwoordelijkheid, als jullie dat 10 jaar geleden al gedaan hadden, was COHO helemaal niet nodig geweest. Het feit dat de noodzaak van COHO betwist wordt, spreekt boekdelen over jullie integriteit en bereidheid om eens echt verantwoordelijkheid te nemen.

 8. Als de staten niet Accord gaan geen COHO.
  En aangezien “NOS” geen COHO willen.
  Maar wel geld kunnen we het met een staten nee nog een keertje uitstellen in de hoop dat we dan de “onderhandelingen” weer kunnen hervatten en het geld toch binnen druppelt zonder toezicht.

 9. Waarom deze vragen stellen aan de minister van Financien ?
  De Ministerraad beslist over wel of niet acceptatie van Coho.
  En in die Ministerraad zitten ook PNPers.

 10. Wat koop je voor trots? Als onze lokale professionals echt zo professioneel zijn, waarom zijn wij niet in staat om een begroting op te stellen?

  “Hoeveel geld gaat Nederland eigenlijk investeren in Curaçao?”
  wees blij dat je geld ontvangt!

 11. Behaalde resultaat van deze kabinet .
  Jawel lintjes knippen en feesten .
  En foto,s , heel veel foto,s .
  Shonan ban serio si .
  Pero ja nos mes por .

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -