32 C
Willemstad
• dinsdag 30 april 2024

Extra | Journaal 26 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, April 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Wednesday, April 24, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 24 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 23, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

AVC | Schone lucht is topografisch titanengevecht

HomeMediaAVC | Schone lucht is topografisch titanengevecht
Bewoners onder de rook van de Isla  | Foto Persbureau Curacao
Bewoners onder de rook van de Isla | Foto Persbureau Curacao

WILLEMSTAD – Het titanengevecht op Curaçao tussen milieugroepen en inwoners onder de rook en de Isla-raffinaderij is uit zijn deze week weer losgebarsten. Stichting Schoon Milieu op Curaçao, Humanitaire Zorg en 25 bewoners onder de rook eisen een dwangsom van 75 miljoen gulden op, die door de rechter in 2010 is opgelegd aan de raffinaderij als die zich niet aan de vergunningsnorm voor zwaveldioxide (SO2) gaat houden.

Volgens de eisende partij heeft de Isla in 2013 zich niet gehouden aan haar vergunning.

Isla vindt dat de raffinaderij zich wel degelijk houdt aan die norm en weigert te betalen. De milieugroepen en bewoners hebben daarop beslag gelegd op de rekeningen van Isla en op rekeningen van partijen die diensten en goederen leveren aan de raffinaderij. Zoals Aqualectra, Curoil, Asphalt Lake Recovery en de beheerder van de BOO-centrale: CUC.

Isla heeft daarop een kort geding aangespannen om dat beslag weer op te heffen. Dat is de stand van zaken nu. Het kort geding dient dinsdag 27 oktober.

Toetsingslocatie
Beide partijen stellen hun gelijk, uiteraard. De milieugroepen en bewoners baseren zich op een rapport van TNO, dat de uitstoot op de Joodse begraafplaats Beth Chaim in 2013 heeft vastgesteld. De deskundigen van het gerecht (StAB) hebben datzelfde gedaan, maar dan op een locatie naast Beth Chaim, op het eigen Isla terrein.

De titanenstrijd gaat over deze toetsingslocatie. Beide partijen beroepen zich op het vonnis in hoger beroep dat op 12 januari 2010 is bepaald.

Vonnis 2010
In dat vonnis verbieden de rechters Lewin, de Kort en Lock, Isla om meer dan 80 µg/m3 zwaveldioxide als jaargemiddelde uit te stoten. Daarbij zeggen de rechters, dat als de Isla meer uitstoot, de raffinaderij een dwangsom moet betalen van 75 miljoen gulden.

Om te voorkomen dat er een titanenstrijd volgt over de verbeurt verklaring van de dwangsom, bepalen de drie rechters dat de bijdrage van Isla aan de totale uitstoot (er zijn meer bedrijven die SO2 de lucht in blazen) moet worden berekend op de wijze waarop StAB die heeft berekend in haar rapport van 16 juni 2008. Ze stellen daarbij dat die metingen moeten plaatsvinden bij de begraafplaats en elders op leefniveau onder de rook van de raffinaderij. Daarbij wordt Beth Chaim expliciet genoemd.

StAB heeft in 2008 via een specifieke methodiek de uitstoot berekend, maar niet op de locatie die de rechter hier beschrijft. In 2008 is er op een punt op het Isla terrein, naast de Joodse begraafplaats gemeten en berekend.

Deskundigenbericht
In 2014 is naar aanleiding van dit vonnis door de milieugroepen en bewoners gevraagd en door het Gerecht opdracht gegeven aan StAB om de totale uitstoot op leefniveau onder de rook vast te stellen. Zoals dat in het vonnis van 2010 was bepaald.

StAB heeft de uitvoering van deze opdracht letterlijk genomen: de uitstoot moet worden berekend op de wijze waarop StAB die in haar rapport van 16 juni 2008 had gedaan. Dus ook op de locatie destijds, die buiten de begraafplaats Beth Chaim, op het Isla terrein ligt. Zelf denkt StAB overigens dat die locatie op Beth Chaim is. Daar heeft de Isla de norm in 2013 niet overschreden. De uitstoot bedroeg gemiddeld 68.1 µg/m3.

Raffinaderij Isla vanuit begraafplaats Beth Chaim | Foto Persbureau Curacao
Raffinaderij Isla vanuit begraafplaats Beth Chaim | Foto Persbureau Curacao

TNO
Maar de milieugroepen en bewoners zeggen dat de Beth Chasim locatie die StAB gebruikt niet op de begraafplaats ligt. Sterker, de gebruikte locatie ligt op het Isla terrein. Terwijl de rechters in 2010 nadrukkelijk gebben gesteld dat de Joodse begraafplaats Beth Chaim behoort tot de toetsingslocatie. StAB heeft weliswaar de juiste rekenmethodiek toegepast, maar haar opdracht te letterlijk genomen. En niet conform het vonnis van de drie rechters in 2010.

Daarop hebben de milieugroepen besloten om met behulp van dezelfde methodiek en dezelfde invoer van gegevens (de StAB-methode), TNO opdracht te geven een nieuwe berekening te maken. Nu dus met inachtneming van wat de drie rechters in 2010 stelden: ook op de begraafplaats van Beth Chaim.

De resultaten van dat rapport zijn desastreus voor de raffinaderij. TNO heeft vastgesteld dat met de StAB methodiek de gemiddelde uitstoot in 2013 op Beth Chaim 118.6 µg/m3 bedroeg. Ruim meer dan de Isla volgens haar eigen opgestelde vergunning de lucht in mag blazen.

Kort geding
De rechters hadden het executiegeschil graag willen voorkomen. Dat is niet gelukt. De Isla stelt in haar verzoekschrift dat de StAB onderzoeksmethode ook de locatie bevat waar de bijdrage van de Isla aan de uitstoot dient te worden vastgesteld.

Maar de basis voor de spraakverwarring lijkt te liggen in de interpretatie die de deskundigen in het Ambtenarenrecht geven aan de locatie van Beth Chaim. Want dat de rechters willen dat de StAB methodiek wordt gebruikt is duidelijk, dat ze willen dat de uitstoot wordt vastgesteld op de Joodse begraafplaats Beth Chaim is eveneens zo klaar als een klontje.

Nu nog eens worden waar die begraafplaats ligt. Het titanengevecht is niet een Babylonische, maar een Topografische spraakverwarring.

Bron: AchterkantVanCuracao

Dit artikel is geplaatst in

5 reacties

  1. hi mik, welke gezondheidsinstanties had je in gedachten dan?

    Welke gezondheidsinstantie op het eiland heb jij voor ogen?

    Wat heeft die instantie waar jij wil dat geld naartoe gaat, heeft wat gedaan voor degenen benedenwinds van de raffinaderij en die het slachtoffer zijn van de uitstoot waar jij terecht op wijst? Zoals je zelf zegt, een instantie die ook niet op geld uit is.

    Verhelder de geest en het brein van ons allemaal mik.

    Ik hoop dat die stichtingen al dat geld krijgen. Elke gulden ervan: Nafl. 75.000.000.

    En ik hoop dat ze het volledig investeren in de voorbereiding van deze samenleving voor de sluiting van de raffinaderij in 2019. Je hoeft geen olie-expert te zijn om te erkennen dat PdVSA en de regering van de Bolivariaanse Republiek Venezuela gewoon niet meer geinteresseerd zijn in die hoofdpijn raffinaderij “from the get go.”

    Vooralsnog hebben deze stichtingen meer visie en inzicht getoond in de realiteit waarmee Curacao geconfronteerd gaat worden in 2019. Want de regering van Curacao, vakbondsleiders en actieve (eks) politieke leiders, die overduidelijk gevangen zitten in een droom of ilusie. Alsof Curacao wat te zeggen heeft over de toekomst van de ISLA-raffinaderij die hier is neergezet door Shell en daarna overgenomen door PdVSA. Als PdVSA zegt ‘cest fini’, of ‘refine your own oil’, wat dan?

    Wie van die payasos heb je ooit een visie horen geven over wat na Refineria ISLA en het tijdperk olieraffinage-industrie in 2019? Etienne van der Horst? Palm? Jardim? Ben Whiteman? Alex Rosaria? Omayra Leeflang? Steven Martina? Stanley Betrian? Charles Cooper? Schotte? Wie? Geef het beestje een naam en Link.

    Die stichtingen hoor is al sinds 2003/2004 waarschuwen voor dat wat Curacao te wachten staat in 2019. Ze zijn dus al meer dan 10 jaar bezig. Geloof me, hoe sponsoring hier op Curacao werkt, die stichtingen kunnen onmogelijk geldwolven zijn.

    Dus wat zit je slap te ouwehoeren, mik. Denk ff na. Gewoon steunen die milieugasten. Je hoeft die gasten niet leuk te vinden. Zij doen wat niemand anders durft te doen. Opkomen voor Curacao tegen een buitenlandse multinational.

    mik, als je het beter kan, mik, doe jij het dan mik, doe jij het dan.

    Die groep zijn mijn helden van Curacao!

  2. typisch weer een groep die op geld uit is –
    Het is alom bekend dat de ISLA er niets en nooit iets aan heeft gedaan om de uitstoot daadwerkelijk in te dammen-maar als er ooit geld zal worden uitgekeerd moet de rechter er ook voor zorgen dat dat naar gezondheids instanties uitgaat en niet een paar geld wolven.

  3. Vervuiling is vervuiling. Vast staat dat de raffinaderij de hoofdschuldige is. De uitstoot is al jaren gevaarlijk voor de volksgezondheid. De rechter heeft niet voor niets een dwangsom opgelegd. De strategie is blijkbaar rekken. De stafmedewerkers van de ISLA zijn bang voor hun salaris als de dwangsom wordt geïnd. Maar de raffinaderij wilde niet voldoen aan de diverse vonnissen en de overheid ook niet. Dus nu keert de wal het schip. Het wordt tijd dat de overheid en de raffinaderij gedwongen worden hun verantwoordelijkheid te dragen. Renée van Aller&John de Vries

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties